Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice/Okolje

Green Week: stakeholders put nature in the spotlight

3.6.2015|Okolje

Stakeholders from across Europe are coming together at Green Week to discuss biodiversity and ecosystem services in Europe. The European Environment Agency (EEA) will present its latest findings, recently published in its reports 'State of nature in the EU' and 'The European Environment – state and outlook 2015'. To contribute to the knowledge base, the EEA released today a new technical report on mapping and assessment of ecosystems.

Lainščku žal, da se strahu pred psi ni znebil že veliko prej

3.6.2015|Okolje

Feri Lainšček je imel kot otrok slabo izkušnjo s psom, zato se je teh živali ves čas izogibal, zdaj pa je tudi sam skrbnik psička Goldija, s katerim preživlja veliko časa.

Bo po Tešu 6 Slovenija bogatejša še za Nek 2?

2.6.2015|Okolje

Ministrstvo za infrastrukturo je predstavilo predloge usmeritev za energetski koncept Slovenije.

Foto: Pet tednov stari mladički geparda se predstavijo

2.6.2015|Okolje

Živalski vrt Allwetterzoo v nemškem mestu Münster je dobil kar sedem novih stanovalcev - mladičkov geparda.

Korak do oživljanja agrarnih skupnosti

2.6.2015|Okolje

Agrarne skupnosti so stoletja stare oblike skupnega upravljanja kmetijskih in gozdnih površin. Kmetijsko ministrstvo jih bo poskušalo oživiti in urediti z novim predlogom zakona.

Prebivalci z vodovarstvenih območij morajo vgraditi čistilne naprave

2.6.2015|Okolje

Ljudje, ki živijo na vodovarstvenih območjih in niso priključeni na kanalizacijo, imajo še do konca leta čas, da si zgradijo svojo malo čistilno napravo, sicer bodo sledile kazni.

Rdečenoga postovka - selivka, ki živi v kolonijah

2.6.2015|Okolje

Ljubljansko barje je dobro poznano kot točka, kjer se srečujejo ptice. Tukaj se seli tudi več tisoč ptic, predvsem spomladi in jeseni. Ena takšnih vrst ptic so tudi ujede, natančneje postovke.

Picture2050: new photo competition now open for submissions

1.6.2015|Okolje

What comes to your mind when you think of nature, economy and well-being? The European Environment Agency (EEA) invites you to share your views and observations of Europe’s environment in a photography competition ‘Picture2050 – Living well, within the limits of our planet’.

Poklic veterinarskega tehnika vse bolj privlačen za mladostnike

1.6.2015|Okolje

V Biotehniškem izobraževalnem centru (BIC) usposabljajo veterinarske tehnike za zahtevnejša tehnično-operativna dela v veterinarstvu, živinoreji, trgovini za živali, pri oskrbi živali in drugod.

Sonce kot vir energije in njegovi učinki na ljudi

31.5.2015|Okolje

Na agenciji RS za okolje smo pripravili pregled značilnosti trajanja in energije sončnega obsevanja v Sloveniji in pregled njegovih učinkov na ljudi. Uvodoma je dr. Klemen Bergant, direktor Urada za meteorologijo na Agenciji RS za okolje, izpostavil, da je Sonce vir življenja na Zemlji in praktično tudi edini vir energije za naš podnebni sistem. Zato ni čudno, da so v preteklosti spremembe energije, ki jo Zemlja prejema od Sonca, krojile podnebne razmere na Zemlji. Preplet različnih dejavnikov, …

Meteorološko poletje v vsem svojem sijaju - sončno in vroče, tudi 30 stopinj Celzija

31.5.2015|Okolje

S 1. junijem se začenja meteorološko poletje, ki se bo v prihodnjih dneh v Sloveniji, kot kaže, pokazalo v svoji pravi podobi.

Avstralci za zaščito koal zdaj in v prihodnosti

31.5.2015|Okolje

Zvezna avstralska država Queensland je zaradi ogroženosti koal sprejela ukrep, s katerim bodo tega drevesnega vrečarja uvrstili na seznam ranljivih živalskih vrst.

Z gnezdilnicami pomagajo predvsem duplarjem

31.5.2015|Okolje

Ljudje za ptice zelo radi skrbimo. To počnemo predvsem pozimi s krmilnicami, kamor jim nastavljamo hrano.

Šnavcer - zvest in vdan kavč pes

30.5.2015|Okolje

Šnavcer je pes, ki je prepoznan predvsem po gobcu z nenavadnimi brki in brado. Prav tako je poznan tudi kot vdan in zvest spremljevalec skrbnika.

Sončno obsevanje in učinki na ljudi

29.5.2015|Okolje

V četrtek, 28. maja smo na Agenciji RS za okolje predstavili značilnosti sončnega obsevanja v Sloveniji, gostja prim. mag. Ana Benedičič, dr. med., specialistka dermatovenerologije, pa je predstavila škodljive učinke prekomernega izpostavljanja UV žarkom in napotke, kako se lahko pred njimi zaščitimo. V nadaljevanju na kratko povzemamo nekaj poudarkov iz predstavitve, ki jo bomo s povzetki vseh predavanj obširneje opisali v biltenu Naše okolje. Na Agenciji RS za okolje že desetletja …

Energija sončnega obsevanja v Sloveniji

28.5.2015|Okolje

Podatki sončnega obsevanja dragoceni za uporabnike V okviru meteoroloških meritev se že desetletja izvajajo stalne meritve sončnega obsevanja na nekaj deset merilnih mestih po Sloveniji. Poleg trajanja sončnega obsevanja s heliografom smo na številnih merilnih mestih v zadnjem desetletju ali dveh pričeli tudi z meritvami energije sončnega obsevanja. Sončno obsevanje v prostoru in času je močno spremenljiv vremenski dejavnik, zato so tovrstne meritve nepogrešljive pri spremljanju in vrednotenju vremenskih in podnebnih razmer ter dragoceni za …

Sonce je vir življenja na Zemlji, pa tudi alternativni vir energije

28.5.2015|Okolje

Poletja so bila v zadnjih treh letih precej različno sončna – lani so tako na merilnih postajah zaznali precej manjšo osončenost kot v predhodnih letih.

V Indiji 48 stopinj Celzija, umrlo že več kot 1.150 ljudi

27.5.2015|Okolje

Indijo je zajel vročinski val, temperature so se približale 50 stopinjam Celzija. Zaradi neznosne vročine je v zadnjih dneh umrlo že več kot 1. 150 ljudi.

Ob dnevu evropskih parkov srečanje predsednikov na tromeji

26.5.2015|Okolje

Predsedniki Slovenije, Madžarske in Avstrije so na tromeji počastili dan evropskih parkov, ob tem pa opozorili na priložnost za sodelovanje tridržavnega parka, ljudi v njem in držav.

Foto: Mala slonica, nova ljubljenka belgijskega živalskega vrta

26.5.2015|Okolje

V živalskem in botaničnem parku Pairi Daiza v belgijskem mestu Brugelette so se pred dnevi razveselili skotitve slonjega mladiča, pri komaj petih dneh pa se je malčica že predstavila svetu.

162

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani