Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice/Okolje

Čebelarski praznik: 9 milijard slovenskih čebel nabira od jutra do mraka

20.5.2015|Okolje

"Red in disciplina, ki vladata v čebelji družini, je pogoj tudi za našo družbo. Čebele to dobro poznajo, in v kolikor se bomo zgledovali po življenju čebel, bo v Sloveniji lepo," je ob čebelarskem . . .

Objavljeno letno poročilo o kakovosti kopalnih voda v Evropi za leto 2014

20.5.2015|Okolje

Slovenske kopalne vode so znova dobre kakovosti, na morju odlične! Evropska komisija je 20.5.2015 objavila letno poročilo o kakovosti kopalnih voda v Evropi za leto 2014, ki ga je pripravila skupaj z Evropsko okoljsko agencijo. Poročilo podaja pregled stanja za leto 2014 na več kot 21.000 kopalnih vodah širom Evrope. Število kopalnih voda je s pridružitvami novih držav članic v zadnjih 20 letih raslo; 7 evropskih držav je leta 1990 poročalo le o 7000 kopalnih vodah, leta 1991 že o 15 000 (12 držav). Od leta 2004 dalje Evropska skupnost šteje 25 držav in …

Europeans continue enjoying high-quality bathing waters

20.5.2015|Okolje

Ninety-five per cent of the monitored bathing sites in the European Union met minimum standards for water quality in 2014. Water quality was excellent at 83 % of the sites, an increase of almost 1 percentage point compared to 2013.

State of nature in the EU: biodiversity still being eroded, but some local improvements observed

20.5.2015|Okolje

The majority of habitats and species in Europe have an unfavourable conservation status despite significant improvements for many species in recent years, according to a new technical report published by the European Environment Agency (EEA) today. The report presents the most comprehensive European overview on the conservation status and trends of the habitats and species covered by the European Union’s (EU) two nature directives. Building on the reports submitted by EU member states, the report contributes to policy discussions in the context of the EU 2020 Biodiversity Strategy.

V prihodnjih dneh dež in ohladitve

20.5.2015|Okolje

Vremenoslovci napovedujejo poslabšanje vremena. Vreme se že slabša, konec tedna bo tako deževen in hladnejši.

Mesec maj je čas regljanja in razmnoževanja zelenih žab

20.5.2015|Okolje

Zelene žabe so med najpogostejšimi dvoživkami v Sloveniji. Srečamo jih povsod. "V najmanjši mlaki, pa tudi v največjih, počasi tekočih vodah," pojasnjuje samostojni raziskovalec Milan Vogrin.

Si želite sami izbrati dimnikarja? Ne veselite se prezgodaj

20.5.2015|Okolje

S prihodnjim letom se poslavlja trenutno veljavni sistem koncesij za opravljanje dimnikarskih storitev, kjer so se zaradi pomanjkanja nadzora pojavljale številne nepravilnosti.

Predstavitev kakovosti kopalnih voda v Sloveniji

19.5.2015|Okolje

Predstavitev bo v Krajinskem parku Kolpa v vasi Žuniči Ob začetku kopalne sezone Agencija RS za okolje (ARSO) seznani javnost s kakovostjo kopalnih voda v Sloveniji. Monitoring kakovosti kopalnih voda bo potekal tudi letos in sicer na vseh 48 kopalnih vodah, na rekah, jezerih in morju. Vzorčenje bo potekalo na posameznem merilnem mestu. Podatki bodo tako na voljo podobno, kot vsa leta doslej – na spletni aplikaciji za kopalne vode na spletni strani ARSO ter na informacijskih mestih, tablah in kopališčih. Prvo vzorčenje in analize na kopalnih vodah …

Predstavitev kakovosti kopalne vode v Sloveniji

19.5.2015|Okolje

Predstavitev bo v Krajinskem parku Kolpa v vasi Žuniči Ob začetku kopalne sezone Agencija RS za okolje seznani javnost s kakovostjo kopalne vode na morju, rekah in jezerih. Monitoring kakovosti kopalnih voda bo potekalo tudi letos in sicer na vseh 48 kopalnih vodah na rekah, jezerih in morju. Vzorčenje bo potekalo na posameznem merilnem mestu. Podatki bodo tako na voljo podobno kot vsa leta do sedaj – na spletni aplikaciji za kopalne vode na spletni strani ARSO ter na informacijskih listih na tablah na kopališčih. Vzorčenje se bo začelo teden dni …

Pred 435 leti postavljeni temelji kobilarne v Lipici

19.5.2015|Okolje

Danes, 19. maja, mineva 435 let, odkar je habsburški nadvojvoda Karel II. , sin cesarja Ferdinanda I. Habsburškega odkupil lipiško posest od tržaškega škofa Nicola Dekoreta.

V vodnem skladu ostajajo milijoni, nekaj sto tisočakov za nadzor voda pa je težava

19.5.2015|Okolje

Vlada je za skoraj 70 odstotkov porezala proračun za nadzor kakovosti voda, medtem pa se v vodnem skladu valjajo milijoni neporabljenih evrov, opozarja Vlado Malačič z Morske biološke postaje Piran.

¸Predstavitev evropskega poročila SOER 2015

18.5.2015|Okolje

Evropsko okolje – stanje in napovedi 2015 Ljubljana, 5. junij 2015. Agencija RS za okolje in Evropska agencija za okolje sta danes, ob Svetovnem dnevu okolja, pripravili predstavitev Evropskega poročila o okolju, SOER 2015 (Poročilo). Poročilo prinaša opozorilo: čeprav naravne vire uporabljamo učinkoviteje, jih še vedno izrabljamo v taki meri, da sami sebe življenjsko ogrožamo. Upoštevanje omejitev našega planeta ni več samo izziv, ampak nujna odločitev, ki prinaša možnost dostojnega preživetja za vse. Prihodnja blaginja je odvisna od …

Foto: Objemi in poljubi z najboljšim hišnim ljubljenčkom - pujso

17.5.2015|Okolje

Na Kitajskem je prava spletna senzacija postalo dekle po imenu Džu Rumeng, in to zaradi njenega 85 kilogramov težkega hišnega ljubljenčka - samice prašiča.

Shell po dovoljenju za vrtanje na Aljaski na dobri poti, da osvoji Arktiko

17.5.2015|Okolje

Potem ko je Obamova administracija Shellu prižgala zeleno luč za začetek del na naftnih in plinskih vrtinah ob obali Aljaske, je ta britansko-nizozemski energetski velikan še korak bliže svojemu . . .

V 55 letih je bratislavski živalski vrt doživel veliko vzponov in padcev

17.5.2015|Okolje

Bratislavski živalski vrt letos praznuje 55 let. Doživel je že veliko dobrih kot tudi slabih trenutkov, glavni cilj pa ostaja enak: zaščita ogroženih živali.

Slovenija se segreva hitreje od preostanka sveta.

15.5.2015|Okolje

" Meritve žal kažejo, da je na našem planetu vedno bolj toplo in da to prinaša negativne posledice ," je ob dnevu podnebnih sprememb pojasnil direktor urada za meteorologijo na Arsu Klemen Bergant.

Obilno deževje povzročalo težave, možne manjše poplave

15.5.2015|Okolje

Zaradi obilnega deževja tako ponoči kot čez dan so ponekod težave povzročale meteorne vode. Čez konec tedna pa se bo polagoma zjasnilo.

Sodelujte v nagradni igri in vašemu ljubljencu zagotovite celostno nego

15.5.2015|Okolje

Biotehniški izobraževalni center Ljubljana prireja 20. maja Družinski dan s hišnimi ljubljenci in podarja kopanje in nego psa ali mačke. Sodelujte v naši nagradni igri! 20.

Ponoči in v petek napovedane obilne padavine

14.5.2015|Okolje

V drugi polovici noči na petek in v petek dopoldne bodo po podatkih Arsa mogoči dolgotrajnejši močnejši nalivi.

Lučka Kajfež Bogataj v Tarči: Z vodo lahko ustvarimo zgodbo, kot Dubaj z nafto

14.5.2015|Okolje

»Če državljan nima čiste pitne vode, potem državljanov ne bo in tudi ne države,« je za Tarčo izjavil župan Loške doline Janez Komidar.

164

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani