Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice/Okolje

Velika toplotna obremenitev, morje pri skoraj 30 stopinjah Celzija

7.7.2015|Okolje

Arso je za osrednjo in vzhodno Slovenijo razglasil rdečo stopnjo ogroženosti zaradi velike toplotne obremenitve. Najvišje dnevne temperature bodo od 32 do 37 stopinj Celzija.

Podlubniki se hitro širijo, morda najhitreje po 2. svetovni vojni

7.7.2015|Okolje

Zavod za gozdove poziva vse lastnike gozdov, naj svoja posestva redno pregledujejo in hitro ukrepajo proti širitvi podlubnikov. Ti lahko povzročijo veliko gospodarsko in širšo škodo.

Dihur - prijeten, igriv, a zahteven ljubljenček

7.7.2015|Okolje

Dihur je razmeroma majhna, zelo crkljiva, inteligentna in učljiva žival, ki lahko ob pravilni oskrbi in negi dočaka starost 6-10 let.

Visoke temperature bodo spremljale popoldanske nevihte

6.7.2015|Okolje

V severni in osrednji Sloveniji bodo popoldne nastale posamezne vročinske nevihte, napovedujejo na agenciji za okolje (Arso). Nevihte pa lahko spremlja tudi toča.

Jamski potapljač, ki je bil pogrešan v soboto, je raziskoval človeške ribice

5.7.2015|Okolje

Jamski potapljač Gregor Aljančič, ki je bil v soboto pogrešan med potopom v Planinski jami, je povedal, da je raziskoval človeške ribice v Pivškem rokavu in pri tem zašel v slepi rov.

Vročina se bo stopnjevala do srede: do 37 stopinj Celzija

5.7.2015|Okolje

Na Agenciji za okolje (Arso) napovedujejo, da se bo do srede vročina še nekoliko stopnjevala, prehodno pa bo popustila v četrtek in petek.

Z letalom nad onesnaženji v našem morju

5.7.2015|Okolje

Slovensko morje lahko z letalom preletimo le v nekaj minutah, vsako leto pa v njem prav s preleti odkrijejo najmanj 15 onesnaženj. S pomočjo letal med nevihtnimi valovi iščejo tudi brodolomce.

Plaža, namenjena psom, za zdaj le v Izoli

5.7.2015|Okolje

Psi na urejena kopališča v slovenski Istri večinoma nimajo dostopa, se pa štirinožci lahko kopajo tam, kjer to ni izrecno prepovedano. Denimo v Izoli in Piranu.

Vlada določila nuklearne rente

4.7.2015|Okolje

Vlada je potrdila spremembe uredbe o merilih za določitev višine nadomestila zaradi omejene rabe prostora in zaradi načrtovanja intervencijskih ukrepov na območju jedrskega objekta.

Povprečna plastična vrečka je v Sloveniji v uporabi zgolj pol ure

3.7.2015|Okolje

Slovenci na leto porabimo od 130 do 150 plastičnih vrečk, ki jih običajno ne uporabljamo dlje kot 30 minut. Večina svojo pot konča med mešanimi odpadki, kjer se razkrajajo tudi do 1. 000 let.

Foto: Enonogi plamenec po operaciji postal prava zvezda

3.7.2015|Okolje

Fotografije plamenca iz brazilskega živalskega vrta so zakrožile po svetu, potem ko so mu morali amputirati nogo, nato pa je z operacijo dobil umetno.

Air pollutant emissions declining, but still above limits

2.7.2015|Okolje

Emissions of most air pollutants decreased in 2013, confirming the long-term downward trend in Europe since 1990. But many countries are still exceeding internationally-agreed pollutant limits, set to protect human health and the environment, according to a new report from the European Environment Agency (EEA).

Osveženi kazalniki blaginje v Sloveniji

2.7.2015|Okolje

Okolje pomembno področje blaginje Konzorcij štirih institucij, v katerem sodelujejo Agencija RS za okolje, Urad za makroekonomske analize in razvoj, Statistični urad Republike Slovenije in Nacionalni inštitut za javno zdravje, je objavil osvežene rezultate projekta "Kazalniki blaginje v Sloveniji". Podajajo sliko življenskega standarda in kakovosti življenja prebivalcev v družbi, nekateri pa tudi vplive na blaginjo prihodnjih generacij. Okolje je poleg materialne in družbene blaginje, pomembno področje blaginje v Sloveniji. …

Evropa kleca pod vročinskim valom - v Franciji 40, v Španiji 45 stopinj

1.7.2015|Okolje

Veliko Britanijo, Francijo in Pirenejski polotok je zajel hud vročinski val, ki je že povzročil nemalo nevšečnosti.

Načrtovano preoblikovanje inštituta za vode v direkcijo dvignilo precej prahu

1.7.2015|Okolje

Predlog, da se inštitut za vode preoblikuje v direkcijo, je pri nekaterih članih odbora DZ-ja za infrastrukturo, okolje in prostor povzročil precej vroče krvi, vendar je bil na koncu vseeno potrjen.

Foto: Atlas, Kibo, Shani - ljubki levji trojčki iz Pariza

30.6.2015|Okolje

Levinja Aswad in lev Nero, prebivalca živalskega vrta v Parizu, sta 22. aprila dobila tri levje mladičke, ki so jim obiskovalci ZOO-ja prek Facebooka izbrali imena - Atlas, Kibo in Shanti.

Prihaja daljši vročinski val

30.6.2015|Okolje

Že v sredo se bo začelo toplejše vreme in se do konca tedna povzpelo v vročinski val. Ta bo trajal še celoten prihodnji teden, napoveduje agencija za okolje.

Living in a changing climate

30.6.2015|Okolje

Our climate is changing. Warmer temperatures, changes in precipitation levels and patterns, or extreme weather events are already impacting Europe, and these impacts result in real losses. In a series of short articles and interviews, the European Environment Agency’s Signals 2015 presents an overview of what causes climate change and what climate change means for human health, the environment, and the economy.

Požrešne rožice - mesojede rastline, ki lovijo žuželke

30.6.2015|Okolje

Veliko je takih, ki so se lotili, a kmalu obupali. Pa ne zato, ker se jim reče mesojede rastline, pač pa zato, ker je gojenje teh precej zahtevna reč.

Povečano število samodejnih vremenskih postaj

29.6.2015|Okolje

V okviru projekta BOBER je na ARSO v izgradnji mreža sodobnih samodejnih vremenskih postaj, ki beležijo podatke na 10 minut. Nabor podatkov mreže samodejnih meteoroloških postaj smo na vremenskem portalu, na naslovu http://meteo.arso.gov.si/met/sl/service/, razširili s podatki 16 sodobnih postaj (na 13 novih in treh že prej obstoječih lokacijah). Skupno tako javnosti v realnem času posredujemo samodejne podatke o vremenu že z 58 različnih lokacij po Sloveniji. Število postaj se bo v …

159

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani