Vremenska napoved za Slovenijo

Sobota, 21.10.2017 ob 16h

Ponoči in v jutranjih urah se bo postopno povsod pooblačilo. Zjutraj bodo na zahodu že možne rahle padavine, drugod bo še suho. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 11, na obali do 15 stopinj C.

Jutri bodo pogoste padavine bodo čez dan od zahoda zajele vso državo. Predvsem v južni Sloveniji bodo tudi nevihte s krajevnimi nalivi. Zapihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem popoldne zmerna do močna burja. Ohladilo se bo, meja sneženja se bo proti večeru spustila do nadmorske višine okoli 1200 m. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 14, na Primorskem do 18 stopinj C.


OPOZORILO

V nedeljo popoldne bo na Primorskem zapihala zmerna do močna burja, ki bo do ponedeljka zjutraj oslabela. Na izpostavljenih mestih bodo najmočnejši sunki vetra dosegali hitrost od 100 do 120 km/h.

Stran je dosedaj ocenilo 7 obiskovalcev. Oddajte svojo oceno tudi vi!

Napoved za Primorje in severni Jadran

Popoldne bo na območju severnega Jadrana in Furlanije-Julijske krajine pretežno oblačno, ponekod bo lahko rosilo. Drugod bo povečini še sončno, več zmerne oblačnosti bo lahko v krajih severno in vzhodno od nas.

Več:Vreme na Jadranu


Napoved za gorski svet

Napoved izdana: Sobota, 21.10.2017 ob 10h

Danes bo v sredogorju na zahodni strani Alpsko-Dinarske pregrade zmerno do pretežno oblačno, drugod bo dokaj sončno. Pihal bo večinoma šibak veter zahodnih smeri. Temperatura na 1500 m bo okoli 11, na 2500 m pa okoli 5 stopinj C.

Več:Gore in hribi podrobno


Vremenski obeti za prihodnje dni

V ponedeljek dopoldne bodo padavine na zahodu ponehale, oblaki se bodo ponekod trgali. Na vzhodu bo čez dan še možen občasen dež. Pihal bo severni veter, burja pa bo ponehala. V torek in sredo kaže na zmerno oblačno in suho vreme, v torek bo še pihal severni veter.


Vremenska slika

Nad Sredozemljem in jugovzhodno ter delom srednje Evrope je območje visokega zračnega tlaka. Vremenska fronta se od severozahoda bliža Alpam in bo jutri prešla naše kraje. Pred njo z zahodnim vetrom k nam še doteka topel in postopno bolj vlažen zrak.

Prikaži satelitsko sliko Evrope  Animacija oblakov za zadnjih 24 ur


Napoved za sosednje pokrajine

Popoldne bo na območju severnega Jadrana in Furlanije-Julijske krajine pretežno oblačno, ponekod bo lahko rosilo. Drugod bo povečini še sončno, več zmerne oblačnosti bo lahko v krajih severno in vzhodno od nas.

Jutri bo v krajih vzhodno od nas sprva še nekaj sonca, nato se bo povsod pooblačilo. Padavine bodo čez dan od zahoda zajele vse sosednje pokrajine. Predvsem ob morju bodo tudi nevihte. Ohladilo se bo, zapihal bo severni do severovzhodni veter, na Jadranu sprva jugo, popoldne pa zmerna do močna burja.

Hrvaška |Italija|Avstrija|Madžarska


Biovreme

Vremenski vpliv bo obremenilen, občutljivi ljudje bodo imeli z vremenom povezane težave, okrepljeni bodo nekateri bolezenski znaki. Spanje bo moteno. Priporočamo dosledno upoštevanje morebitnih predpisanih diet in odmerkov zdravil ter večjo previdnost.

Napoved UV indeksa

UV indeks ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah doseže 3,5 in v gorah 4. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. Svež sneg odbije skoraj vse UV žarke. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva.

Napoved koncentracije cvetnega prahu v zraku

Sezona alergenega cvetnega prahu je zaključena, obremenitve zraka bodo prenizke, da bi vplivale na zdravje večine alergikov. V SV Sloveniji bo cvetni prah ambrozije v zraku do prvih slan, obremenitve bodo zelo nizke in ne bodo vplivale na zdravje večine alergikov. V jeseni cvetijo cedre, v zrak sproščajo velike količine cvetnega prahu, ki običajno ne povzroča zdravstvenih težav.Prehajamo v obdobje zimskega mirovanja narave, ko v zraku le občasno zaznamo kakšno zrno cvetnega prahu. Začetek sezone 2018 pričakujemo v otoplitvah v januarju, ko zacvetita leska in jelša in v Primorju cipresovke. Spore plesni bodo še prisotne v zraku.


Vir podatkov:ARSO - Agencija RS za okolje


Ljudska modrost za danes

Če vinotoka mraz in burja brije, prosinca in svečana sonce sije.


Pregovori za naslednjih 10 dni

Simon in Juda se s snegom prebudita.

Ako na mrtvih dan dežuje, zamete zima pričakuje.

Ako na mrtvih dan deži, vreme po snegu diši.

Pozimi hudi zameti, če so deževni vsi sveti.

Ako je na Vseh svetnikov dan lepo vreme, bo prihodnje leto veliko žira.

Do vseh svetih grdo, po vseh svetih lepo.

Mraz na Vse svete pomeni lep Martinov dan.

Vseh svetnikov mraz, o Martinju topel čas.

Vsi svetniki radi prineso kak dan še vreme lepo.


Več vremenskih pregovorov

FACEBOOK