Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Vremenska napoved za Slovenijo

Napoved izdana: petek, 18.6.2021 ob 13h

Popoldne bo precej jasno. Možna bo kakšna kratkotrajna ploha ali nevihta. Temperature bodo od 27 do 32 °C.

Jutri bo pretežno jasno, popoldne bo nastala kakšna nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 19, najvišje dnevne od 29 do 33 °C.

V nedeljo in ponedeljek bo sončno in vroče. Popoldanske nevihte bodo malo verjetne.

Stran je dosedaj ocenilo 208 obiskovalcev. Oddajte svojo oceno tudi vi!

Napoved za Primorje in severni Jadran

Napoved izdana: petek, 18.6.2021 ob 6h

Danes bo pretežno jasno. Najvišja dnevna temperatura bo okoli 29 °C. Zjutraj bo pihal šibak vzhodnik, čez dan pa šibak severozahodni veter, občasno lahko zapiha tudi šibak južni veter. Morje bo mirno (1). Vidljivost bo nad 10 km.

Več:Vreme na Jadranu

Napoved za gorski svet

Napoved izdana: petek, 18.6.2021 ob 6h

Danes bo dopoldne precej jasno, nato bo nekaj kopaste oblačnosti in popoldne ni izključena kakšna kratkotrajna ploha ali nevihta. Pihal bo šibak veter večinoma jugozahodne smeri. Temperatura na 1500 m bo okoli 16, na 2500 m pa okoli 9 °C.

Več:Gore in hribi podrobno

Napoved za sosednje pokrajine

Precej jasno bo, le v Alpah bo v popoldanskem času možna kakšna vročinska nevihta. Vse bolj vroče bo.

Hrvaška |Italija|Avstrija|Madžarska

Vremenska slika

Satelitska slika oblačnosti

Nad vzhodno in srednjo Evropo ter nad Alpami je območje visokega zračnega tlaka. Ob šibkih jugozahodnih vetrovih doteka k nam dokaj suh in topel zrak.

Biovreme

V soboto in nedeljo bo vpliv vremena na počutje večinoma ugoden. Sredi dneva in popoldne bo toplotna obremenitev po nižinah velika.

Napoved UV indeksa

UV indeks sredi dneva ob jasnem vremenu po nižinah doseže vrednost med 8 in 9, v gorah pa okoli 10.

Napoved koncentracije cvetnega prahu v zraku

Sončno in suho vreme bo naklonjeno sproščanju cvetnega prahu. S košnjo se neposredni vir trav zmanjšuje, vendar bodo obremenitve še vedno visoke. Cvetenje trav se je pomaknilo tudi višje v hribe.

Cveti liguster (kalina), splošno bodo v zraku le posamezna zrna, težave lahko nastopijo v bližini grmov, kjer je obremenitev višja. Prisotna bodo zrna kislice, nekoliko več bo trpotca. Poleg naštetih bo v zraku tudi cvetni prah bezga, velikega pajesena, bora in kopriv, ki so za alergije manjšega pomena. Cvetni prah sprošča lipa, cvetnega prahu je v zraku v splošnem malo, njen močan vonj lahko povzroča iritacijo sluznic dihal.

V Primorju bo obremenitev s cvetnim prahom trav nizka do srednje visoka, poteka druga polovica sezone oljke, obremenitev bo do srednje visoka. V zraku bo prisoten cvetni prah trpotca, kislice, bezga, ligustra (kaline), lipe, metlikovk in koprivovk (koprive in krišine). Opazili smo prva zrna pravega kostanja.

Zaznali smo povečanje obremenitve s sporami plesni, pogosta alergena rodova sta Cladosporium in Epicocum. Obremenitev se poveča pri košnji in drugih opravilih na poljih.

Dobro je vedeti:

- Za žive meje pogosto uporabljamo liguster (kalino), alergen ligustra je soroden oljčnemu, zato lahko pride do navzkrižnih reakcij.

- Alergikom ne priporočamo sprehodov po nepokošenih travnikih, obremenitve s cvetnim prahom so tam visoke. Cvetni prah se bo oprijel vaše obleke, s katero ga boste prinesli v bivalne prostore.

- Na počutje nekaterih posameznikov lahko kot nespecifični dražilec vpliva močan vonj cvetočih dreves in grmov (cveti bezeg, lipa, glicinija). Dražilno lahko vplivajo tudi lahko hlapne organske spojine, ki jih sprošča oljna repica.

- Veliki pajesen je invazivna tujerodna vrsta, sajena kot okrasno drevo, v preteklosti sajena tudi v gozdu. Kjer je rastlina pogosta, je cvetni prah potencialni alergen.

Napoved je sestavljena v sodelovanju z NLZOH.

Vir podatkov:ARSO - Agencija RS za okolje


Ljudska modrost za danes

Če junija sonce pripeka in vmes dežek rosi, ni treba se bati teka, obilno zemlja rodi.


Pregovori za naslednjih 10 dni

Kakor vreme kresnic, tolko bo tudi žanjic.

O kresu se mora vrabec že v prosu skriti.

Dež na Šentjanža, slabo letino nareja, sonce naj se raje pratiki smeje.

Kolikor dni kukavica še po kresu kuka, toliko tednov po Mihaelu v roke ne huka.

Pred kresom prosi, naj deži, potem prositi treba ni.

Do kresa suknjo oblači, po kresu jo pa seboj vlači.

Če vinska trta ne cvete kersnika, ostane lesnika.

Če na kresni dan dežuje, orehom slabo prerokuje.

Ako na Ivanje brli, po Ivanju kipi.

Kadar na Ladislava dežuje, dež še dolgo kraljuje.


Več vremenskih pregovorov


Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani