Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Vremenska napoved za Slovenijo

Napoved izdana: petek, 19.7.2019 ob 12h

Popoldne bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Ob morju bo suho, drugod se bodo pojavljale posamezne plohe in nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 od 29, na Primorskem do 31 °C.

Jutri bo pretežno jasno, pozno popoldne ali zvečer lahko v Julijcih nastane kakšna nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 17, ob morju do 19, najvišje dnevne od 27 do 32 °C.

V nedeljo in ponedeljek bo sončno in vroče. Predvsem v nedeljo bo v severni Sloveniji nastalo nekaj neviht.

Stran je dosedaj ocenilo 81 obiskovalcev. Oddajte svojo oceno tudi vi!

Napoved za Primorje in severni Jadran

Napoved izdana: petek, 19.7.2019 ob 7h

Danes bo pretežno jasno z nekaj koprenaste oblačnosti. Popoldne lahko v notranjosti Istre nastane kakšna nevihta, ob morju pa bo suho. Čez dan bo pihal maestral, najvišja dnevna temperatura bo do 29 °C. Morje bo mirno do rahlo vzvalovano (1-2). Vidljivost bo nad 10 km.

Več:Vreme na Jadranu

Napoved za gorski svet

Napoved izdana: petek, 19.7.2019 ob 7h

Danes zjutraj in del dopoldneva bo delno jasno, sredi dneva in popoldne pa spremenljivo oblačno. Vrhovi bodo občasno v megli. Sredi dneva in popoldne se bodo pojavljale plohe in nevihte. Pihali bodo šibki vetrovi večinoma zahodne smeri. Temperatura na 1500 m bo okoli 16, na 2500 m pa okoli 8 °C.

Več:Gore in hribi podrobno

Napoved za sosednje pokrajine

Popoldne bo spremenljivo oblačno, pojavljale se bodo posamezne plohe in nevihte. Ob Jadranu bo sončno.
Jutri bo pretežno jasno, popoldne in zvečer bodo v Alpah nastajale posamezne nevihte.

Hrvaška |Italija|Avstrija|Madžarska

Vremenska slika

Satelitska slika oblačnosti

Nad večjim delom južne in srednje Evrope je območje enakomernega zračnega tlaka, območja nizkega zračnega tlaka se nahajajo nad Atlantikom in na severu Evrope. V višinah s šibkimi zahodnimi vetrovi k nam doteka nekoliko bolj suh zrak.

Biovreme

V petek dopoldne vreme ne bo povzročalo opaznih težav; popoldne bodo prehodno možne pri najbolj občutljivih.

Napoved UV indeksa

UV indeks ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah doseže vrednost 9 in v gorah 10,5. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. Svež sneg odbije skoraj vse UV žarke. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva.

Napoved koncentracije cvetnega prahu v zraku

V nižinah bo obremenitev s cvetnim prahom trav tipično poletna, vrednosti bodo nizke do srednje visoke. Na poljih je s cvetenjem začela koruza, v stik s cvetnim prahom pridemo le ob njivah. Cvetijo različne vrste trpotcev in kislic, obremenitev s trpotcem bo nizka do srednje visoka, s kislico nizka. Alergenost teh vrst je nizka. Obremenitev s koprivami bo visoka, v zraku pa bo prisoten še cvetni prah metlikovk, ki so pogost plevel na njivah. Alergenost slednjih vrst je nizka in le redko vpliva na zdravje. V zraku bodo še posamezna zrna pravega kostanja. V Primorju bo obremenitev zraka s cvetnim prahom nizka. V zraku bo cvetni prah trav, koprivovk (koprive, krišina), trpotca in metlikovk. V Primorju je pogosto sajeno okrasno drevo bleščeča kalina, je žužkocvetna, več cvetnega prahu je le ob drevesih.Sezona pelina se še ni začela, v zraku smo zaznali le nekaj posameznih zrn, ki najavljajo začetek cvetenja. Ob možnih nevihtah se bo obremenitev znižala le za kratek čas. Obremenitev s sporami plesni bo visoka do zelo visoka. DOBRO JE VEDETI: - Približuje se sezona cvetnega prahu alergenih plevelov, v drugi polovici julija se bo začel pojavljati cvetni prah pelina. Začetek sezone ambrozije pričakujemo v prvih desetih dneh avgusta, v SV Sloveniji in Brežiški kotlini zadnje dni julija. - Rastline ambrozije so že dovolj razvite, da jih lahko prepoznamo. Rastline še ne cvetijo, zato nevarnosti za izpostavljenost cvetnemu prahu ni. Priporočamo odstranjevanje rastlin s primerno osebno zaščito, odstranjevanje odsvetujemo alergikom. - V lepem in suhem vremenu se poviša količina alergenih vrst plesni, kot so na primer Alternaria, Cladosporium, Epiccocum, Penicillium, Aspergillus. Obremenitve zraka so na področjih, kjer poteka žetev ali košnja, občasno zelo visoke. V deževnih obdobjih se v zraku pojavijo v velikih količinah spore drugih vrst plesni, pogoste so askospore.

Vir podatkov:ARSO - Agencija RS za okolje


Ljudska modrost za danes

Mrzel in moker mali srpan, trtnemu sadu je močno v bran.


Pregovori za naslednjih 10 dni

Ako je na Lovrenca in Antona lepo še jeseni tako.

Ako na Magdaleno dežuje, se dež še rad obdrži.

Magdalena drobničarka, Ana pogačarka

Če je Jakob lep, bo božič mrzel, a obilna jesen, to je znano vsem ljudem.

Jakobova ajda in Ožbaltova repa sta malokdaj lepa.

Kakor vreme Jakoba dopoldne, tako bo tudi pred božičem te dni.

O Jakobu pšenica zori ali zgori, grozdje pa na božjo pot odide in šele ob Jerneju nazaj pride.

Pred Jakobom tri dni lepo, rž v redu dozorela bo.

Na nebu megla 25.dne, hudo zimo napove.


Več vremenskih pregovorov


Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani