Vremenska napoved za Slovenijo

Sreda, 23.8.2017 ob 19h

Ponoči in zjutraj bo pretežno jasno. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 14, ob morju okoli 17 stopinj C.

Jutri bo sončno. Pozno popoldne predvsem v hribovitem svetu ni povsem izključena kakšna kratkotrajna ploha ali nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 27 do 32 stopinj C.

Stran je dosedaj ocenilo 7 obiskovalcev. Oddajte svojo oceno tudi vi!

Napoved za Primorje in severni Jadran

Precej jasno bo, na območju Alp lahko popoldne nastane kakšna kratkotrajna ploha ali nevihta.

Več:Vreme na Jadranu


Napoved za gorski svet

Napoved izdana: Sreda, 23.8.2017 ob 5h

Danes bo večinoma sončno. Čez dan bo prisotne nekaj visoke in nekaj kopaste oblačnosti, a verjetnost popoldanskih neviht bo majhna. Pihal bo šibak zahodni do jugozahodni veter. Temperatura na 1500 m bo okoli 13, na 2500 m pa okoli 7 stopinj C.

Več:Gore in hribi podrobno


Vremenski obeti za prihodnje dni

V petek, soboto in nedeljo se bo nadaljevalo sončno in vroče vreme. Verjetnost popoldanskih neviht bo zelo majhna.


Vremenska slika

Nad večjim delom Evrope vztraja območje visokega zračnega tlaka. Vremenske motnje se zadržujejo nad severovzhodno Evropo in nad Britanskim otočjem. V višinah priteka k nam postopno toplejši in suh zrak.

Prikaži satelitsko sliko Evrope  Animacija oblakov za zadnjih 24 ur


Napoved za sosednje pokrajine

Precej jasno bo, na območju Alp lahko popoldne nastane kakšna kratkotrajna ploha ali nevihta.

Hrvaška |Italija|Avstrija|Madžarska


Biovreme

Vremenski vpliv bo ugoden in spodbuden.

Napoved UV indeksa

UV indeks ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah doseže 7 in v gorah 8. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. Svež sneg odbije skoraj vse UV žarke. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva.

Napoved koncentracije cvetnega prahu v zraku

V nižinah poteka glavna sezona pojavljanja cvetnega prahu ambrozije, v osrednji Sloveniji bo obremenitev do srednje visoka, glavnino sezone pričakujemo po 20. avgustu. V SV Sloveniji in Krški kotlini bodo dnevne obremenitve z ambrozijo visoke. Poteka sezona pojavljanja cvetnega prahu pelina, na območjih zaraslih s pelinom bo obremenitev visoka. Obremenitev zraka s cvetnim prahom trav bo nizka. V zraku bo prisoten cvetni prah trpotca, metlikovk, konopljevk (divji hmelj, konoplja) in večje količine nizko alergenih kopriv. V Primorju bo obremenitev zraka s cvetnim prahom nizka, prisoten bo cvetni prah trav, trpotca, koprivovk (krišina, kopriva), ambrozije, pelina in metlikovk. Obremenitev s sporami plesni bo visoka, prevladujejo spore rodu Cladosporium, Alternaria, Epiccocum in Pithomyces. V Primorju bo obremenitev do srednje visoka. DOBRO JE VEDETI: - Navadni pelin (Artemisia vulgaris) najpogosteje uspeva na robovih poti in njiv, nasipališčih, posekah, gozdnih obronkih, obrežjih Pogost je tako v mestih kot na podeželju. Poleg navadnega pelina v Sloveniji uspeva še 13 vrst, med njimi so tudi tujerodne vrste. - Kanadska in orjaška zlata rozga sta splošno razširjeni tujerodni vrsti, prepoznamo ju po vpadljivih rumenih socvetjih. Cvetnega prahu je v zraku zelo malo, le redko povzroča težave z dihali. V stiku z rastlino se lahko pojavijo težave s kožo (kontaktni dermatitis).


Vir podatkov:ARSO - Agencija RS za okolje


Ljudska modrost za danes

Ako je vreme še tako deseti dan, tako bo z malim še veliki srpan.


Pregovori za naslednjih 10 dni

Kakor Jernej in zadnji srpan vremeni, se vsa jesen drži.

Po vremenu Jerneja se vsa jesen nareja.

Slana na Jerneja, gotovo bo zijala vrana.

Strd za potice popijejo Jerneja meglice.

Zrel grozd Jerneja dobiti, dosti bo sladkega mošta.

Til oblačen, meglen, grda, deževna jesen.


Več vremenskih pregovorov

FACEBOOK