Novice/Okolje

Slovenski raziskovalci nagrajeni za odkritje nove vrste jamskega hrošča: Neodkritih vrst je še ogromno

14.12.2017|Okolje

Štirje slovenski raziskovalci so nedavno dobili prestižno nagrado za članek, v katerem so opisali novo vrsto podzemeljskega hrošča.

Vlada skrajšala roke za nadomestila pri podlubnikih in zaostrila pogoje za nepremičninsko posredovanje

13.12.2017|Okolje

Vlada je sprejela zakon o nepremičninskem posredovanju, s katerim naj bi dvignili kakovost nepremičninskih posrednikov.

Vlada ustanovila slovensko čebelarsko akademijo

13.12.2017|Okolje

Vlada je potrdila ustanovitev slovenske čebelarske akademije, s čimer naj bi odgovorila na povpraševanje po čebelarskem znanju iz tujine.

Pogrešana žival: črno-bela mačka (LJ)

13.12.2017|Okolje

Opis živali: Izgubila se je črno-bela mačka, na glavi ima bel karo vzorec, ima črni rep, na hrbtu dve velike črni lisi, zadaj za tačko manjšo srčasto piko, svetle jantajeve oči, obrobljene s črnim.

Brez elektrike več tisoč odjemalcev, poplavljenih okoli 600 objektov in 700 cest

13.12.2017|Okolje

Pristojne sl užbe še vedno odpravljajo posledice ujme na objektih, cestah in električnem omrežju.

Profesor Bohanec o (ne)prepovedi glifosata: Politiki so nebogljeni pred kvazizelenimi, ki strašijo z Monsantom

13.12.2017|Okolje

Kvazizelenim bi skoraj uspelo s prepovedjo glifosata, ker je politika nebogljena, je za MMC ocenil profesor biotehnologije Borut Bohanec.

V Avstriji divjal veter, v Italiji hude poplave

12.12.2017|Okolje

Tudi dele Avstrije je ponoči prizadelo hudo neurje z močnim vetrom; še posebej hudo je bilo na jugu avstrijske Koroške, kjer so na celotnem območju Velikovca in v Borovljah ostali zaprti vsi vrtci . . .

Analiza tal s pomočjo satelitskih meritev

12.12.2017|Okolje

Agencija RS za okolje (Agencija) je skupaj z Evropsko organizacijo za uporabo meteoroloških satelitov (EUMETSAT) 12. decembra 2017 organizirala mednarodni sestanek nadzornega odbora konzorcija. Od marca 2017 tudi Agencija sodeluje v konzorciju, katerega glavni namen je operativni razvoj in nadgradnja satelitskih produktov pomembnih za analizo tal z uporabo v meteorologiji, agrometeorologiji in hidrologiji. EUMETSAT - Land Surface Analises Satellite Application Facility (LSA SAF) - se …

Obsežne poplave rek, ponekod bodo tudi noč preživeli v strahu

12.12.2017|Okolje

Veter bo polagoma ponehal, toda številne vode po državi bodo še naraščale. Agencija RS za okolje je za Gorenjsko, zgornje Posočje in Zasavje izdala oranžno opozorilo pred obsežnimi poplavami.

Podnebni vrh v Parizu: Izgubljamo boj proti podnebnim spremembam

12.12.2017|Okolje

Svetovni voditelji, gospodarstveniki in drugi so se na globalnem podnebnem vrhu v Parizu zavezali k preusmeritvi od financiranja industrije fosilnih goriv k spodbujanju čistejših tehnologij.

Foto: Silovit veter pustošil po državi, okoli 10.000 gospodinjstev še vedno brez elektrike

12.12.2017|Okolje

Močan veter je po vsej državi lomil drevesa in odkrival strehe, nekateri manjši kraji so še vedno odrezani od sveta, čeprav so reševalne ekipe že ves dan na terenu.

Ognjemet - lep, a tako strupen. Zakaj se mu torej ne bi odpovedali?

12.12.2017|Okolje

Na agenciji za okolje so letos vsem občinam poslali poziv, naj se zaradi zdravja prebivalcev in zmanjšanja onesnaženja odpovejo ognjemetom.

Vpis podjetij in samostojnih podjetnikov, ki dajejo v promet manj kot 15.000 kg embalaže letno v evidenco

11.12.2017|Okolje

Rok za vpis je 31. 1. 2018 Prenovljena okoljska zakonodaja določa, da morajo embalerji in pridobitelji embaliranega blaga ter proizvajalci in pridobitelji t.i. servisne embalaže, zagotoviti ustrezno ravnanje z embalažo, ki jo dajejo v promet v Republiki Sloveniji. Novela Uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo določa novo obveznost vpisa v evidenco za podjetja, ki dajejo embalažo v promet in niso plačniki okoljske dajatve za onesnaževanje okolja zaradi nastajanja odpadne embalaže. Obstoječa podjetja, ki …

Sirene v Preddvoru in na Jezerskem zatulile zaradi vetra in podrtih dreves

11.12.2017|Okolje

Izrazita odjug a z dežjem že povzroča poplave po državi. Narasle vode so že zalile številne objekte, veter, ki je že odkrival strehe, naj bi se še okrepil.

Kalifornija: Požar Thomas grozi Santa Barbari

11.12.2017|Okolje

Zaradi gozdnih požarov, ki pustošijo po južni Kaliforniji, so odredili nove evakuacije prebivalcev. Požar Thomas, ki je ušel izpod nadzora, se je razplamtel v bližini obalnega mesta Santa Barbara.

Foto: V Nemčiji in Veliki Britaniji dramatične razmere zaradi snega

10.12.2017|Okolje

Iz Nemčije in Velike Britanije poročajo o težavah v prometu zaradi snega. V Düsseldorfu so morali začasno zapreti letališče, v Frankfurtu pa so odpovedali številne polete.

Občutna otoplitev, močan veter in obilne padavine

10.12.2017|Okolje

Že danes se bo občutno otoplilo. Močan jugozahodni veter bo ponekod presegal hitrost 100 kilometrov na uro.

Zemlja - modri planet? Ne, Zemlja - planet Plastika.

10.12.2017|Okolje

Vsako minuto, da, minuto, ljudje po svetu kupimo milijon plastenk. Leta 2021 naj bi to število naraslo še za 20 odstotkov.

Kalifornija: V požarih uničena večina pridelka avokada

9.12.2017|Okolje

Gozdni požari, ki ta teden pustošijo po južni Kaliforniji, so med drugim popolnoma uničili tudi pridelek avokada, ki v ameriško blagajno letno prinese 400 milijonov dolarjev.

Pretresljiv posnetek shiranega severnega medveda simbol podnebne krize

9.12.2017|Okolje

Javnost pretresa posnetek shiranega, sestradanega severnega medveda z Baffinovega otoka na severu Kanade, ki razkriva neposredne posledice podnebnih sprememb.

1
FACEBOOK