Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice/Okolje

Upravno sodišče rešilo volkove pred odstrelom

13.11.2018|Okolje

Lovci bodo do konca septembra 2019 po novem predlogu odvzeli 200 medvedov, ne pa tudi volkov.

Foto: Najhujši požari v zgodovini Kalifornije še požirajo hiše in gozdove

13.11.2018|Okolje

Število smrtnih žrtev obsežnih požarov na severu Kalifornije se je dvignilo na 42. Ameriški predsednik Donald Trump je v Kaliforniji razglasil izredne razmere in tako sprostil zvezno pomoč.

Sporna dovoljenja za črpanje zemeljskega plina v Petišovcih odnesla direktorja Arsa

12.11.2018|Okolje

Generalni direktor Agencije RS za okolje Joško Knez je odstopil s položaja, vzrok naj bi bile odkrite nepravilnosti v postopkih izdaje dovoljenj v povezavi s črpanjem plina v Prekmurju.

Število žrtev požarov v Kaliforniji se veča

12.11.2018|Okolje

Kljub neutrudnim prizadevanjem več kot 8. 000 gasilcev, da bi ukrotili ognjene zublje, ti še naprej pustošijo po Kaliforniji. Število žrtev se je povzpelo na 31, več kot 200 ljudi še vedno pogrešajo.

V požarih v Kaliforniji umrlo že najmanj 25 ljudi, stotisoči zapustili domove

11.11.2018|Okolje

V požarih, ki divjajo v ameriški zvezni državi Kalifornija, je umrlo že najmanj 25 ljudi, več kot 300. 000 jih je moralo zapustiti domove. Z ognjem se bojuje več tisoč gasilcev.

Župan Sajovic: Cesta v Jelendol je odprta za interventne prevoze

10.11.2018|Okolje

Cesta v Jelendol je na željo domačinov odprta za interventne prevoze, je za MMC povedal župan Tržiča Borut Sajovic. Predtem je bilo odprtje ceste predvideno šele v ponedeljek zvečer.

Začetek nameščanja opreme za spremljanje kakovosti zraka v Projektu Sinica

9.11.2018|Okolje

V sklopu Projekta Sinica je bil na dvorišču Agencije Republike Slovenije za okolje 9. 11. 2018 zjutraj nameščen prvi večji kontejner za naprave, s katerimi bomo spremljali kakovost zraka. Nameščena oprema bo nenehno beležila ravni dušikovih oksidov, ozona, delcev, črnega ogljika in lahkohlapnih ogljikovodikov v zunanjem zraku. Monitoring bo upošteval tudi vremenske vplive, saj je v Sloveniji kakovost zraka zelo odvisna od njih, olajšano pa bo tudi modeliranje in napovedovanje onesnaženosti …

Kalifornijski Raj povsem zgorel. V požarih pet mrtvih.

9.11.2018|Okolje

V severni Kaliforniji je gozdni požar uničil celotno mestece Paradise s 27. 000 prebivalci. Mnogi od njih so imeli le nekaj minut časa za kaotično evakuacijo. Blizu Sacramenta je umrlo pet ljudi.

Britanci ujetim žabam na pomoč z žabjimi lestvami

8.11.2018|Okolje

Skupina britanskih oko ljevarstvenikov je v od točne kanale ob robovih cest namestila lestve, po katerih bodo lahko na prostost priplezale dvoživke, ki so nesrečno obtičale v obcestnih jaških.

Osnovnošolci iz Jelendola pripešačili v šolo

8.11.2018|Okolje

Cestna povezava med Jelendolom in Tržičem še vedno ostaja neprevozna, vendar so vsi osnovnošolci iz Jelendola, ki so po jesenskih počitnicah zaradi varnosti še tri dni ostali doma, prišli v šolo.

Izboljšanje kemijskega stanja morja

8.11.2018|Okolje

Nižje vsebnosti organskih kositrovih spojin v slovenskem morju Onesnaženje morja je rezultat človeških aktivnosti, ki jih izvaja na morju, obali in v zaledju. Potencialni viri so promet, pristaniška dejavnost, komunalne in industrijske odpadne vode in tudi turizem. Onesnaževala v morje zanesejo tudi reke s kopnega. Koncentracije organskih kositrovih spojin, ki so bile v preteklih letih prisotne predvsem zaradi uporabe v ladijskih premazih, so se v slovenskem morju znižale pod okolijski standard kakovosti. Slovensko morje ima tako po skoraj desetih letih zopet dobro kemijsko stanje.

Na kanadskem severu opazili kite glavače, kar je znak hitrih sprememb ekosistema

7.11.2018|Okolje

Na kanadskem arktičnem območju so opazili kite glavače, kar je velika redkost in je zadnji znak hitrih sprememb ekosistema, opozarjajo znanstveniki.

Pogrešana žival: tribarven muc (Lj.)

6.11.2018|Okolje

Opis živali: Izgubil se je tribarven muc, dolgodlak, kastriran in zelo boječ. Kje je žival pogrešana? Izgubil se je na območju Bežigrada - klub Cvetličarna, Telekom. Od kdaj je žival pogrešana? 3.

Najdena žival: črno-bel muc (Ponikva)

6.11.2018|Okolje

Opis živali: V Zagaj pri Ponikvi (Štajerska) se je zatekel prijazen, črno-bel muc. Muc je nekastriran, daljše dlake in več kot očitno vajen notranjega bivanja.

Neurje, ki je pustošilo po kar 44 občinah, je povzročilo ogromno škode

6.11.2018|Okolje

Samo na vodni infrastrukturi je neurje preteklega tedna povzročilo za več kot 20 milijonov evrov škode, škoda je sicer popisana v 44 občinah, cesta do Jelendola pa še vedno ostaja neprevozna.

Pogrešana žival: romanski vodni pes (Lj.)

6.11.2018|Okolje

Opis živali: Izgubil se je pes pasme romanski vodni pes, star 5 mesecev, rjave skodrane dlake. Ima kovinsko ovratnico, za seboj vleče rdeč fleksi.

Prebivalci Jelendola so odšli na delo, otroci so ostali doma

5.11.2018|Okolje

Prebivalci Jelendola so peš obšli udor na cesti, ki ga je pred tednom povzročila vodna ujma in jih odrezala od sveta, otroci, ki so se jim končale šolske počitnice, iz varnostnih razlogov ceste niso . . .

New Delhi: Zrak onesnažen 20-krat bolj od zgornje dovoljene meje

5.11.2018|Okolje

Prebivalci New Delhija, ki se mrzlično pripravljajo na divali, hindujski praznik luči, so se zbudili v vse kaj drugega kot svetlo jutro: zaradi smoga je vidljivost izjemno slaba, zrak pa onesnažen . . .

Italija po hudih vremenskih ujmah: 30 mrtvih, več milijonov podrtih dreves ...

5.11.2018|Okolje

Po Italiji že teden dni pustošijo neurja, orkanski veter, narasle vode in plazovi. Največ škode so hude ure povzročile na severovzhodu države, kjer je veter podrl na tisoče hektarjev gozdov.

Najdena žival: dolgodlak siv muc (Lj.)

5.11.2018|Okolje

Opis živali: Najden je mlajši siv muc z dolgo dlako. Ima rjavo ovratnico proti bolham. Kje je bila žival najdena? Muc je prišel skozi okno v stanovanje na Jamovi cesti na Viču, v Ljubljani.

1

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani