Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice/Okolje

Bolgarski narodni park ne sme postati smučarsko letovišče

18.1.2019|Okolje

Bolgarski okoljevarstveniki so dosegli veliko zmago na sodišču, ki je preprečilo, da bi bolgarski narodni park preuredili v smučarsko letovišče.

Kemis naj bi na Vrhniki znova začel obratovati s polnimi zmogljivostmi

18.1.2019|Okolje

Predelovalec odpadkov Kemis je napovedal ponoven zagon proizvodnje v polnem obsegu, a občina Vrhnika in njeni prebivalci Kemisu odločno nasprotujejo.

Podjetja in samostojni podjetniki, ki dajejo v promet manj kot 15.000 kg embalaže letno, morajo ARSO poročati do 31. 3. 2019

18.1.2019|Okolje

Do 31. 3. 2019 morajo embalerji in pridobitelji embaliranega blaga ter proizvajalci in pridobitelji t. i. servisne embalaže, ki jo dajejo v promet v Republiki Sloveniji, poročati o količinah embalaže dane v promet za leto 2018. Distributerji zelo lahkih nosilnih plastičnih vrečk pa morajo poročati o številu teh vrečk, ki so jih prodali kot nosilne vrečke za pakirane izdelke, ne pa za nepakirana živila, za kar so prvotno namenjene. Sprememba Uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno …

Na Koroškem v nižinah do 20 centimetrov snega, nekaj težav v prometu

18.1.2019|Okolje

Sneženje, ki je zjutraj zajelo vso Slovenijo, se je popoldan popolnoma umirilo, posebnih težav zaradi snega na cestah ni bilo. "Sledi nekaj dni snežnega premora," pojasnjuje dežurni vremenoslovec Andrej Velkavrh.

Do 48 stopinj Celzija - v Avstraliji padajo vročinski rekordi

17.1.2019|Okolje

Pretekli december je v Avstraliji posekal vse vročinske rekorde, 27. december pa je bil s povprečno najvišjo dnevno temperaturo v državi, 40,19 stopinje Celzija, tudi najbolj vroč dan v zgodovini.

More action needed to tackle mixtures of chemicals in Europe's waters

16.1.2019|Okolje

Despite successes in addressing some of the most hazardous chemicals, more attention is needed to address the danger posed by the 'cocktail effect' of lower concentrations of chemicals in European lakes, rivers and other surface water bodies, according to a European Environment Agency (EEA) report released today.

Iz Jernejevega kanala že odstranjujejo zapuščena plovila

15.1.2019|Okolje

Delavci VGP-ja Drava Ptuj so začeli odstranjevati zapuščena plovila v Jernejevem kanalu. V skladu s prejetima inšpekcijskima odločbama bodo predvidoma v prihodnjih dveh tednih odstranili 17 plovil neznanih lastnikov.

Kmetje zaskrbljeni, ker Avstrijci množično kupujejo rodovitno zemljo v Pomurju

15.1.2019|Okolje

Pomurski kmetje opozarjajo, da predvsem v Apaški dolini ostajajo brez zemlje. Avstrijski kmetje namreč množično kupujejo slovensko zemljo, pri nakupu imajo enake pravice, hkrati pa so premožnejši in hitro pridejo do posojil.

Kakšna bo prihodnost slovenskega kmetijstva?

14.1.2019|Okolje

Kmetovalcem lansko leto vreme ni nagajalo, pridelek je bil dober, a žal odkupne cene nizke. Še največ sivih las jim je povzročala država s svojo birokracijo in neupravljanjem z zvermi. Zanimanje za kmetijski poklic še naprej upada, ugotavljajo.

Dodatne analize v Moravčah, za krivo prijavo Leben napoveduje tožbo

14.1.2019|Okolje

Inšpektorji bodo pregledali območje nekdanjega odkopa Drtija v lasti družbe Termit. Minister Jure Leben je naročil nova strokovna in neodvisna merjenja, če se bo prijava Občine Moravče izkazala za krivo, pa bo ministrstvo proti njej sprožilo tožbo.

Geološki zavod o Moravčah: Balažic populistično degradira stroko

13.1.2019|Okolje

Direktor Geološkega zavoda Slovenije Miloš Bavec je zatrdil, da so izjave župana občine Moravče Milana Balažica glede meritev in vzorčenja neresnične in da predstavljajo hud napad na zavod in geološko stroko.

V Avstriji in na Bavarskem zatišje pred novo snežno pošiljko konec tedna

11.1.2019|Okolje

Snežne razmere v Avstriji, Švici in na jugu Nemčije so se nekoliko umirile, a šlo naj bi le za začasen predah, saj do torka napovedujejo novo obilno pošiljko snega.

Grenlandija vabi: Obiščite ledenike, preden izginejo

11.1.2019|Okolje

Mestece Tasiilaq na jugovzhodu Grenlandije opazite že od daleč - živopisane lesene hiške dobesedno žarijo sredi polarne, zaledenele pokrajine, kjer je podnebje med najostrejšimi na zemeljski obli.

Kemis zanika zakopavanja nevarnih odpadkov na vodovarstvenem območju

10.1.2019|Okolje

Na degradiranem območju v Moravčah, kjer ima podjetje Termit dovoljenje za zakopavanje le nenevarnih gradbenih odpadkov, naj bi zakopavali nevarne odpadke iz cele Slovenije, tudi s pogorišča vrhniškega Kemisa.

Snežna ujma v Avstriji še ne pojenja

10.1.2019|Okolje

V Avstriji še vedno močno sneži. Vremenoslovci napovedujejo, da naj bi do vključno petka v nekaterih predelih zapadlo pol metra novega snega. V Spodnji Avstriji pogrešajo dva turna smučarja.

Okoljsko ministrstvo: Tla na pogorišču v Zalogu so še vedno onesnažena

10.1.2019|Okolje

Tla na dveh zemljiščih v neposredni bližini pogorišča obrata Ekosistemi v Zalogu pri Straži so po letu in pol še vedno močno onesnažena s kovinami in fekalijami.

Plimovanje morja v letu 2019

10.1.2019|Okolje

Prognozirano plimovanje morja je napoved višin morske gladine zaradi gravitacijskih vplivov Sonca in Lune. Plimovanje morja je izračunano za mareografsko postajo v Kopru in velja za celotno področje slovenskega morja. Dejansko gibanje gladine morja se od napovedanega lahko razlikuje zaradi močnejšega vetra, odstopanj od povprečnega zračnega pritiska in lastnega nihanja Jadranskega morja. Navedene višine morja so prikazane v centimetrih in predstavljajo odmik od srednjega nivoja morja – …

V Avstriji zapadlo še več snega. Ponekod najvišja stopnja nevarnosti plazov.

9.1.2019|Okolje

V nekaterih delih Avstrije je ponoči zapadlo do 60 centimetrov novega snega, v številnih delih države pa so stopnjo nevarnosti plazov zvišali na drugo najvišjo, na območju severnih Alp pa na najvišjo.

Avstriji in Bavarski še naprej preti snežna katastrofa

8.1.2019|Okolje

V Avstriji, kjer so razmere zaradi zimskega vremena najhujše, še vedno močno sneži. Do četrtka bo zapadlo okoli pol metra snega, v Alpah pa do metra. Sneženje je v Avstriji zahtevalo osem življenj, skupno v Evropi pa 12.

Prvič po Darwinu na galapaškem otoku znova kopenski legvani

8.1.2019|Okolje

Na galapaški otok Santiago so naselili več kot 1. 400 kopenskih legvanov. Te živali so z otoka izginile pred skoraj dvesto leti, predvsem zaradi naselitve divjih svinj.

1

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani