Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice/Okolje

Zaradi vročine razglašen rdeči alarm za Primorsko, težko se diha tudi drugod

21.7.2015|Okolje

Agencija za okolje je za sredo na jugozahodu države razglasila rdečo stopnjo ogroženosti zaradi toplotne obremenitve - ta se bo predvidoma zmanjšala šele v nedeljo.

Video in foto: Huda požara na Pelješcu in Korčuli. Na prizorišču tudi premier Milanović.

21.7.2015|Okolje

Na hrvaškem polotoku Pelješac in na Korčuli so izbruhnili obsežni požari. Ljudje so prestrašeni, na Pelješcu so evakuirali najmanj 50 prebivalcev. Okoli 150 gasilcem pomagajo tudi kanaderji.

Tudi Slovenija je dobila pravi pasji vrtec

21.7.2015|Okolje

V Sloveniji smo dobili prvi pravi pasji vrtec, ki lahko v oskrbo sprejme večje število štirinožcev.

Kljub hudi vročini ne pretiravajte s hlajenjem prostorov

20.7.2015|Okolje

Številni si v teh vročih dneh pomagajo s klimatsko napravo, na inštitutu za javno zdravje pa ob tem opozarjajo na previdnost - s hlajenjem prostorov se ne sme pretiravati.

Vnetje mehurja lahko pomeni tudi nastanek sečnih kamnov

20.7.2015|Okolje

Ima vas pes neprestano težave z vnetjem mehurja? Morda ne gre zgolj za vnetje, temveč za sečne kamne. Diagnozo je treba postaviti v najkrajšem mogočem času, zato ne odlašajte!

Balkan zajela peklenska vročina s temperaturami do 40 stopinj Celzija

19.7.2015|Okolje

Na Hrvaškem, v Makedoniji in v Srbiji se je živo srebro povzpelo blizu 40 stopinj Celzija. V Zagrebu in Dalmaciji so izmerili temperaturni rekord, številna območja se spopadajo z gozdnimi požari.

V Črnomlju namerili 37 stopinj Celzija, vročine pa še ni konec

19.7.2015|Okolje

Vročinski val pritiska naprej. Na ljubljanski urgenci imajo tudi zaradi vročine veliko dela - pogosteje kot običajno iščejo pomoč predvsem starejši s kroničnimi boleznimi.

Foto: Grčija se bori s hudimi požari in prosi za pomoč

17.7.2015|Okolje

V Grčiji divjajo požari, zaradi česar so morali na nekaterih območjih evakuirati prebivalce. Grški premier Aleksis Cipras je za pomoč pri gašenju požarov zaprosil evropske države.

Med vročinskim valom v Franciji več smrti kot običajno

17.7.2015|Okolje

Evropo je te dni zajel hud vročinski val. V Franciji, kjer se je temperatura povzpela tudi do 40 stopinj Celzija. Na Hrvaškem so razglasili rdeči alarm.

Oranžni alarm: Slovenijo je zajel vročinski val

16.7.2015|Okolje

Od petka, 17. 7. , se bo vročina še stopnjevala, toplotna obremenitev bo na ta dan velika predvsem v večjih mestih in krajih. Od nedelje dalje pa tudi drugje po Sloveniji.

Hidrometeorološke razmere in stanje vodnih zalog v Sloveniji

16.7.2015|Okolje

Stanje 16. julija 2015 V zadnjem tednu so bile padavine večinoma lokalnega značaja. Julijska bera padavin je najbolj skromna na Obali in v Slovenski Istri, kjer je padlo le nekaj milimetrov, tudi osrednja in jugozahodna Slovenija sta dobili le med 20 in 30 mm dežja. Več dežja na severu države je prinesla fronta, ponekod tudi več kot 100 mm. Razgreto ozračje stopnjuje izhlapevanje iz rastlin in površinskega sloja tal vse do 7 mm vode na dan, zaloga vode v tleh pa se hitro črpa. Vegetacijski vodni primanjkljaj, …

Strengthening cooperation on Earth observation and the environment

15.7.2015|Okolje

The European Environment Agency (EEA) and the European Space Agency (ESA) signed a Memorandum of Understanding today, which sets out common objectives and areas of cooperation in the field of Earth observation and the environment over the coming years.

Kebetov živalski park je zdaj odprt za obiskovalce

15.7.2015|Okolje

V Selih pri Dobovi je družina brežiškega veterinarja Janeza Kebeta svojo kmetijo, na kateri že več kot četrt stoletja gostijo različne živali, odprla za obiskovalce.

Julija bodo rekordi, pripravite se še vsaj na dva tedna vročine

15.7.2015|Okolje

Letošnji tretji vročinski val se je že začel, vročina pa bo po napovedih vztrajala skoraj dva tedna, je dejal Brane Gregorčič z agencije za okolje. Prva polovica julija je bila, razen na Primorskem . . .

Koper odrekel gostoljubje cirkusu Safari

13.7.2015|Okolje

Cirkus Safari zaradi domnevnega mučenja živali ni dobrodošel v Kopru. Kot obljubljajo pristojni, bodo naredili vse, da prihodnji teden predstav ne bo.

Komarji za številne golazen, a so pomemben del ekosistema

12.7.2015|Okolje

Po prvi svetovni vojni so na letovanje v Portorož vabili tudi z oglaševanjem, da tam ni komarjev. Kako je bilo zares, ne vemo, pa tudi o komarjih takrat verjetno niso vedeli prav veliko.

Hidrometeorološke razmere in stanje vodnih zalog v Sloveniji

9.7.2015|Okolje

Za nami je drugi, daljši vročinski val v letošnjem letu z viškom od 6. do 8. julija. Temperature zraka so se ponekod dvignile do 37 °C. Tudi ponoči se ozračje ni ohladilo, noči so bile ponekod med najtoplejšimi v zadnjih 20 letih. Po obdobju vročega vremena je Slovenijo 8. julija prešla intenzivna hladna fronta, ki je prinesla dež, marsikje pa tudi težave z močnim vetrom in točo. Količine dežja so bile zelo raznolike. Največ, več kot 60 mm dežja v enem dnevu je padlo na severu države, na …

Neurje dodobra oklestilo pomurske nasade in vinograde

9.7.2015|Okolje

Neurje s točo je v sredo v Pomurju prizadelo okoli tisoč hektarjev kmetijskih površin.

Spremljanje vodne bilance v podrobnejši časovni skali

8.7.2015|Okolje

Agencija RS za okolje začenja novo fazo razvojnega sodelovanja z uglednim nemškim raziskovalnim središčem Forschungszentrum Jülich pri prenosu modela mGROWA v slovensko hidrološko prakso. Gre za nadgradnjo osnovnega regionalnega modela vodne bilance GROWA (GROßräumiges WAsserhaushaltsmodell). V okviru novega triletnega razvojnega sodelovanja (2015 - 2017)bo Agencija RS za okolje izvedla nadgradnjo sistema modelov GROWA-SI z modelom mGROWA-SI, kar bo omogočilo operativno spremljanje vodne …

Na severu in vzhodu države zvečer nova neurja, ponekod s točo

8.7.2015|Okolje

Sever in vzhod države je zvečer zajelo novo neurje z močnejšim vetrom in nalivi, ponekod je ponovno padala toča.

158

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani