Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice/Okolje

Reševanje ptičarjev iz Španije in iskanje ljubečih domov

12.6.2015|Okolje

Nina Žepič je pedagoginja in velika ljubiteljica živali, ki svoje življenje posveča reševanju odsluženih tekmovalnih in lovskih psov ter ozaveščanju širše javnosti s tovrstno problematiko v svetu.

Prvi znaki kmetijske suše

11.6.2015|Okolje

Hidrometeorološke razmere in stanje vodnih zalog v Sloveniji Podpovprečne padavine v prvih mesecih letošnjega vegetacijskega obdobja so povzročile naraščanje vodnega primanjkljaja v tleh na zahodu ter v osrednji Sloveniji in na Gorenjskem. Vegetacijski vodni primanjkljaj omenjenih delov Slovenije že presega ekstremni vodni primanjkljaj za to obdobje leta glede na klimatološko statistiko stanja vodne bilance. Nekoliko boljše so bile vodne razmere kmetijskih tal na vzhodu, jugovzhodu ter severovzhodu države, kjer je bila količina padavin bližje …

Many European countries' air pollutant emissions above legal limits

11.6.2015|Okolje

Air pollutant emissions in the EU continue to exceed legal limits, according to a report from the European Environment Agency (EEA) published today. Preliminary data for 2013 shows that ten EU Member States exceeded one or more of their emission ceilings for key pollutants.

Pri nas obstaja strah pred poniji

11.6.2015|Okolje

Na Javorju nad Vitanjem je na 1000 m nadmorske višine ekološka kmetija, kjer vzrejajo šetlandske ponije. Imajo pa tudi še veliko drugih živali - tudi haskije.

Prva zaporna kazen zaradi mučenja rejnih živali

10.6.2015|Okolje

Prejšnji teden smo dobili prvo pravnomočno sodbo zaradi mučenja rejnih živali. Znani lastnik bioplinarn iz Lendave je mučil 90 glav govedi in zato dobil šest mesecev zapora.

Čebele na Agenciji RS za okolje

10.6.2015|Okolje

Ljubljana, 10. 6. 2015. Danes je na strehi Agencije RS za okolje čebelar Žiga Logonder namestil 6 standardnih 10-satnih panjev Anton Žnidaršič. Čebelarji selijo svoje čebele v mestna okolja zaradi ozaveščanja ljudi o pomembnosti čebel za okolje in v prizadevanju za ohranitev kranjske sivke. Ker poleg čebel izginjajo tudi druge živali, ki oprašujejo rastline, so ogrožene biotska raznovrstnost, prehranska varnost ter nekatere industrijske panoge. Približno tretjina svetovnega pridelka hrane …

Veter podiral drevesa, strele zanetile požare

10.6.2015|Okolje

Torkova popoldanska neurja so predvsem na vzhodu države povzročila nekaj težav in škode. Voda je zalila nekaj kleti stanovanjskih hiš, veter pa je podiral drevesa.

Kako zaščititi vašega psa pred klopi in drugimi zajedavci?

10.6.2015|Okolje

Klopi so izjemno invazivni in zelo nevarni. Prenašajo nekaj zelo nevarnih bolezni, tudi za pse.

Na Petišovskem polju so bili odloženi le nenevarni odpadki

9.6.2015|Okolje

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je ugotovil, da so bili na Petišovskem polju odloženi le nenevarni odpadki.

V Mariboru edino pokopališče za male živali v državi

9.6.2015|Okolje

V Sloveniji je za zdaj edino pokopališče za živali v Mariboru.

Fenološki podatki od opazovanj do uporabnika

8.6.2015|Okolje

65 let fenološke mreže agrometeorološke službe v Sloveniji Leta 2015 slovenska državna fenološka mreža praznuje 65 letnico svojega delovanja. Ob tej priložnosti smo na Agenciji Republike Slovenije za okolje pripravili knjigo Fenologija v Sloveniji. V njej predstavljamo zgodovinski pregled fenologije ter dejavnosti in dosežke slovenske fenološke mreže od leta 1951 do danes. Obsežna zbirka fenoloških podatkov je prava zakladnica informacij o vplivih okolja na rastlinski svet. Je pomemben vir podatkov pri proučevanju sprememb podnebja in njihovega …

How vulnerable are cities to climate change?

8.6.2015|Okolje

The European Environment Agency (EEA) published today a series of interactive maps, illustrating various climate threats European cities face as well as cities’ capacity to respond to these threats. This new ‘map book’ provides background information and allows users to view the maps, selecting different parameters.

Posvojite žival: Mačja prijatelja iščeta skupen dom

7.6.2015|Okolje

Miško in Chester sta mlada, zdrava in prijazna muca, ki pa imata za seboj žalostno zgodbo.

Eko sklad ponuja za sedem milijonov evrov subvencij

5.6.2015|Okolje

Eko sklad je objavil javna poziva za dodeljevanje subvencij, ki bodo na voljo občanom za naložbe v učinkovitejšo rabo energije in obnovljive vire energije v stanovanjskih stavbah. Z razpisom želijo . . .

Arso: Rdeča luč za Lafarge Cement

5.6.2015|Okolje

Cementarna Lafarge Cement kljub pozivom ni dopolnila vloge s predpisanimi vsebinami, kot je projekt načrtovanega posega in poročilo o vplivih na okolje, zato je Arso zavrnil izdajo okoljskega . . .

Okoljevarstveniki tik pred stečajem

4.6.2015|Okolje

Državno financiranje na področju varstva okolja je nevzdržno. Nekatere nevladne okoljske organizacije bodo ugasnile, opozarjajo okoljevarstveniki.

Vloga Lafarge cementa zavržena

4.6.2015|Okolje

Agencija RS za okolje (ARSO) je dne 2.6.2015 zavrgla vlogo Lafarge cementa, d.o.o., za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja, ker ni dopolnil vloge s predpisanimi vsebinami. ARSO je oktobra lani v skladu z napotili Upravnega sodišča Lafarge cementu poslala poziv za dopolnitev vloge, pri čemer je upoštevala mnenje sodišča, da ne gre za obstoječo napravo, ter da je v nadaljevanju postopka potrebno opraviti presojo vplivov na okolje z upoštevanjem predpisanih standardov kakovosti zunanjega zraka. …

Krško nuklearko bodo za kratek čas ustavili

4.6.2015|Okolje

Jedrsko elektrarno Krško bodo v prihodnjih tednih preventivno ustavili, saj so zaznali tehnične težave pri elementih, ki zaznavajo temperaturo primarnega reaktorskega hladila.

Ali Slovenija res ne zmore brez jedrske energije?

3.6.2015|Okolje

Konservativni roki, počasno odpovedovanje fosilnim gorivom, premajhna ambicioznost, so predlog usmeritev za pripravo energetskega koncepta Slovenije ocenili predstavniki nevladnih organizacij.

Sanacija slovenskih gozdov bo trajala še najmanj tri leta

3.6.2015|Okolje

V slovenskih gozdovih so po lanskem katastrofalnem žledolomu, ki je poškodoval več kot devet milijonov kubičnih metrov drevja in povzročil za 215 milijonov evrov škode, doslej posekali dobrih 40 . . .

161

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani