Novice/Voda

Slovenija in ZDA za večjo poplavno varnost v porečju reke Save

2.2.2018|Voda

Na Agenciji Republike Slovenije za okolje (ARSO)sta ministrica za okolje in prostor Irena Majcen in veleposlanik Združenih držav Amerike Brent Robert Hartley predala v uporabo računalniško opremo za izboljšano napovedovanje poplavnih dogodkov v porečju reke Save. Vlada ZDA je prispevala računalniško opremo, Vlada Republike Slovenije pa sredstva za delovanje sistema v letu 2018 in podporo meteorološki in hidrološki stroki. Pravočasno opozarjanje na neurja in poplave bistveno poveča varnost prebivalcev in zmanjša materialno škodo.

Foto: Poplave, blato in plazovi razdejali južno Kalifornijo

10.1.2018|Voda

Po obilnem deževju in poplavah v južni Kaliforniji so se sprožili zemeljski plazovi, ki so zahtevali 13 življenj, več kot 160 ljudi so odpeljali v bolnišnice.

Zaradi močnih nalivov poplavljeni hiša, papirnica, proizvodni prostori

9.1.2018|Voda

Močni nalivi so ponekod že povzročali težave - meteorna voda je zalila hišo v občini Postojna, proizvodne prostore podjetja Tab v bližini Črne na Koroškem in prostore športnega društva v Notranjih . . .

Foto: Eleanor izgublja moč, a še grozi z vetrom in poplavami

4.1.2018|Voda

Nevihta Eleanor še grozi Veliki Britaniji. Prebivalce Škotske, južnega dela Anglije in dela Walesa so oblasti posvarile, da lahko nastopijo hude poplave, zato naj se nanje dobro pripravijo.

Sneg in obilno deževje povzročala nevšečnosti. Reke se bodo razlivale.

28.12.2017|Voda

Ponekod po Sloveniji še vedno sneži, zato se na pot ne odpravljajte brez zimske opreme. Vozne razmere so slabše kot običajno, potovalni časi pa daljši.

Arso: V gorah se bo snežna odeja debelila. Po nižinah bo prevladoval dež.

27.12.2017|Voda

Arso opozarja na možnost poplavljanja nekaterih rek na območjih vsakoletnih poplav v četrtek in petek. Ob jutranji plimi pa bo v četrtek zjutraj morje poplavilo najnižje dele obale.

Jug Filipinov je prizadel tropski vihar Tembin. Našteli so že 182 mrtvih.

23.12.2017|Voda

Tropski vihar je na jugu Filipinov sprožil številne hudourniške poplave in zemeljske plazove.

Avtocesta in mejni prehod Gruškovje znova odprta

16.12.2017|Voda

Prebivalci območij pogostih poplav, ki so to noč morda še trepetali zaradi novih padavin, si lahko oddahnejo.

Reke se na nekaterih območjih še vedno razlivajo

15.12.2017|Voda

Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso) se bosta v noči na soboto in v soboto reki Kolpa in Krka razlivali ob strugi na območjih pogostih poplav.

Škode v Črni za nekaj 100.000 evrov; odprli cesto Šmarje-Dragonja

14.12.2017|Voda

V zadnji ujmi močno prizadeto občino Črna na Koroškem je popoldne obiskal predsednik republike Borut Pahor.

Brez elektrike več tisoč odjemalcev, poplavljenih okoli 600 objektov in 700 cest

13.12.2017|Voda

Pristojne sl užbe še vedno odpravljajo posledice ujme na objektih, cestah in električnem omrežju.

Obsežne poplave rek, ponekod bodo tudi noč preživeli v strahu

12.12.2017|Voda

Veter bo polagoma ponehal, toda številne vode po državi bodo še naraščale. Agencija RS za okolje je za Gorenjsko, zgornje Posočje in Zasavje izdala oranžno opozorilo pred obsežnimi poplavami.

Sirene v Preddvoru in na Jezerskem zatulile zaradi vetra in podrtih dreves

11.12.2017|Voda

Izrazita odjug a z dežjem že povzroča poplave po državi. Narasle vode so že zalile številne objekte, veter, ki je že odkrival strehe, naj bi se še okrepil.

Foto: Zaradi večdnevnega dežja v Albaniji poplave, v Makedoniji naraščajo reke

2.12.2017|Voda

V Albaniji je po večdnevnem deževju na jugu države prišlo do obširnih poplav, zato so morali evakuirati številne prebivalce, poplave so zahtevale tudi smrtno žrtev.

Tajfun Damrey v Vietnamu zahteval 27 življenj

5.11.2017|Voda

V Vietnamu se je število žrtev zaradi tajfuna Damrey povzpelo na 27, na severu Malezije pa so morali zaradi obilnih padavin, ki so povzročile poplave, evakuirati več kot 2. 000 ljudi.

Kazalci okolja o ekstremnih vremenskih dogodkih v Sloveniji

2.11.2017|Voda

Za naše kraje je značilna velika spremenljivosti vremena, ki nam daje občutek, da nismo deležni posebnih vremenskih sprememb. V daljšem opazovalnem obdobju pa je mogoče opaziti določene okrepljene vremenske značilnosti. V primerjavi z obdobjem 1961 – 1990 zaznavamo vedno več odstopanj od običajnih podnebnih razmer. Suše in poplave so pogostejše, močni nalivi in neurja z močnimi sunki vetra se v večjem ali manjšem obsegu zgodijo vsako leto, vročinski valovi so pogostejši in izrazitejši. V …

Poplavljanje rek v Sloveniji septembra 2017

10.10.2017|Voda

Prvo jesensko razlivanje rek v letu 2017 se je pričelo 15. in končalo 21. septembra. V tem obdobju se je zvrstilo pet porastov rek. Najbolj so okolico ogrožale Krka s pritoki in reke v Pomurju. V obeh obdobjih je padla podobna količina podobno prostorsko porazdeljenih padavin. V prvem delu je bilo več padavin na jugozahodu in osrednjem delu države, v drugem delu pa v severovzhodnem delu države. Padavinam je sledilo poplavljanje rek večinoma na območjih pogostih poplav, ponekod so bila …

Na vzhodu države težave zaradi deževja, a se razmere umirjajo

19.9.2017|Voda

Zaradi obilnih padavin imajo v Pomurju težave predvsem zaradi namočenih tal in neočiščenih obcestnih jarkov, zalilo je nekaj hiš in poplavilo ceste, vendar večjih težav za zdaj ne pričakujejo.

Naraščanja rek še ni konec, poplavljata Krka in Ljubljanica

17.9.2017|Voda

Od petka zvečer do nedelje zjutraj je ponekod padlo tudi 130 litrov dežja na kvadratni meter.

Vode se dvigajo, nalivi motijo promet in zalivajo kleti

16.9.2017|Voda

Zaradi obilnih padavin reke po vsej državi naraščajo in bodo ponekod poplavljale na območjih rednih poplav. Ljubljanica se je že začela razlivati po Ljubljanskem barju.

1
FACEBOOK