Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice/Voda

V zadnjih 100 letih je človek uničil več kot dve tretjini mokrišč

3.2.2019|Voda

Mokrišča zadržujejo vodo med poplavami, predstavljajo pomembno zalogo pitne vode med sušnimi obdobji, bogatijo podtalnico in zagotavljajo domovanje številnim rastlinskim in živalskim vrstam.

Voda je zalivala kleti, zaradi poplavljenih cestišč in plazov je bilo zaprtih več cest

3.2.2019|Voda

Kot so napovedali hidrologi, je dež v noči na nedeljo povzročal preglavice. Gasilci so bili zaposleni s črpanjem vode iz objektov. V okolici Ilirske Bistrice in Vipave sta poplavljali reki Reka in Vipava. Sprožili so se tudi 3 manjši zemeljski plazovi.

Ponoči še močne padavine, ki bodo do jutra oslabele

2.2.2019|Voda

Agencija RS za okolje opozarja, da se bodo ponoči padavine na jugu in zahodu Slovenije še okrepile, zato lahko poplavljajo nekateri vodotoki. Meja sneženja se bo spustila do okoli 800 m nad morjem. Do jutra bodo padavine oslabele.

Za stopinjo preveč

3.1.2019|Voda

Dokumentarno-izobraževalna oddaja TV Slovenija Televizija Slovenija je posnela oddajo, v kateri o podnebnih spremembah in njihovem vplivu pripovedujejo zaposleni na Agenciji Republike Slovenije za okolje dr. Andreja Sušnik, mag. Mojca Dolinar in Janez Polajnar, drugi strokovnjaki, ter prebivalci, ki jih vremensko in poplavno dogajanje nenehno opozarja nase in na potrebnost prilagajanja tem spremembam.

Poplave v Sloveniji: milijardna škoda, za katero smo največkrat krivi sami

6.12.2018|Voda

"Niti preobuti se mi ni uspelo. Naenkrat sem bil do kolen v vodi, ko je udarilo še iz kanalizacije. Voda se je izredno hitro dvignila in poplavila pritličje do dobrega metra. Zelo je smrdelo po . . .

V Sydneyju najbolj moker novembrski dan v zadnjih 34 letih

28.11.2018|Voda

Več kot 500 Avstralcev je poklicalo prvo pomoč, potem ko je Sydney in bližnjo okolico zajelo obilno deževje, najobilnejše v zadnjih 34 letih, ki je povzročilo poplave in prekinilo dobavo električne . . .

Negradbeni ukrepi v protipoplavni varnosti

26.11.2018|Voda

Pretekli teden je v prostorih Zemljepisnega muzeja Geografskega inštituta Antona Melika v Ljubljani potekala okrogla miza na temo Uvrščanja negradbenih ukrepov v načrt urejanja porečij in protipoplavne varnosti. Dr. Peter Frantar je v uvodu opisal dobre prakse, ki neposredno naslavljajo ukrep izobraževanja in ozaveščanja o poplavni ogroženosti v Poplavni direktivi in izpostavil Akcijo postavljanja oznak visokih voda, ki jo izvajata Zveza geografov Slovenije in Agencija Republike Slovenije …

Podnebne spremembe v Sloveniji v 21. stoletju

21.11.2018|Voda

Na Agenciji Republike Slovenije za okolje (ARSO) je 20. 11. 2018 potekala predstavitev podnebnih projekcij za temperaturo, padavine in hidrološke spremenljivke do konca 21. stoletja. V preteklih desetletjih je podnebje s sušami, poplavami, zmrzalmi, vročinskimi valovi že pokazalo, kako lahko vpliva na naše življe. Glede na to, da podnebnih sprememb ni mogoče ustaviti čez noč, tudi z zelo drastičnimi omejitvami izpustov toplogrednih plinov ne, se bomo morali nanje prilagoditi. Pri tem …

Sicilija: V poplavljeni hiši umrli otroci, starši in stari starši

4.11.2018|Voda

Na Siciliji je v hudem neurju umrlo dvanajst ljudi. Največ žrtev je zahtevala narasla reka blizu Palerma, kjer so potapljači iz poplavljene hiše potegnili devet trupel.

Ob Dravi pričakujejo poplave, razlivajo se tudi Reka, Tržiška Bistrica in Sava

29.10.2018|Voda

Po podatkih Arsa bo pretok Drave na meji z Avstrijo začel v naslednjih urah hitreje naraščati. V torek bo Drava vzdolž svojega toka poplavljala v širšem obsegu.

Zvečer je bilo najhuje v Ilirski Bistrici, morje bo ponoči še poplavljalo

29.10.2018|Voda

Slovenija se spopada z močnim vetrom, ki je ponekod povzročil težave, vendar bo po podatkih Arsa do jutra povsod oslabel.

WaterPIX photo competition winners announced

24.10.2018|Voda

Cattle crossing a river in Turkey, a dramatic shot of a diving kingfisher in Croatia and a fisherman paddling on a Polish lagoon were some of the top winners of the WaterPIX photo competition announced today. The European Environment Agency’s (EEA) competition drew over 2000 entries from 34 countries.

V hudourniških poplavah na jugozahodu Francije umrlo najmanj 13 ljudi

15.10.2018|Voda

Najmanj 13 ljudi je umrlo v hudourniških poplavah na jugozahodu Francije, ki so nastale kot posledice močnih padavin ponoči. Helikopterji čakajo na lepše vreme, da nadaljujejo reševanje.

Postavitev oznake visoke vode v Velenju

15.10.2018|Voda

Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO), Zveza geografov Slovenije, Zavod Republike Slovenije za šolstvo in Društvo učiteljev geografije Slovenije nadaljujejo s postavitvijo oznak visokih voda. Z oznakami in izobraževanjem obveščajo prebivalce in drugo javnost o visokih vodah kot naravnem pojavu, izboljšujejo vedenje o ojezeritvah kraških polj in poplavnih območij rek ter spominjajo na dejstvo, da voda bolj ali manj pogosto zase potrebuje prostor. Skupaj z Občino Velenje so v petek 12. …

V poplavah na Majorki umrlo najmanj osem ljudi

10.10.2018|Voda

Zaradi močnega deževja in poplav, ki so ponoči prizadeli mesto Sant Llorenç des Cardassar na severovzhodu španskega otoka Majorka, je umrlo najmanj osem ljudi.

Prebivalce Dubrovnika zbudilo močno deževje, ki je poplavilo mesto

2.10.2018|Voda

Dubrovnik in okolico sta zgodaj zjutraj zajela močan veter in dež, ki je poplavil številne ulice in domove, zaradi česar voda iz vodovoda ni pitna, oblasti pa so izdale opozorilo pred zemeljskimi . . .

Dež in veter povzročala težave

24.9.2018|Voda

Dež in veter ponekod po državi povzročata težave. Meteorna voda je poplavila nekaj kleti, veter pa podrl nekaj dreves in razkril objekt v Celju.

V hudih poplavah v Nigeriji v dveh tednih umrlo okoli 100 ljudi

18.9.2018|Voda

V hudih poplavah v Nigeriji je v preteklih dveh tednih umrlo približno sto ljudi, tamkajšnje oblasti pa so razglasile nacionalno katastrofo.

Orkan Florence se nekoliko umirja, obilnemu dežju pa ni videti konca

16.9.2018|Voda

Deževje epskih razsežnosti orkana Florence je povzročilo poplave v ameriških zveznih državah Severni in Južni Karolini, kjer je umrlo najmanj 14 ljudi, med njimi dojenček.

Vote for your favourite WaterPIX finalist photos

15.9.2018|Voda

The WaterPIX photo competition, organised by the European Environment Agency (EEA), has reached its last stage with 49 finalist photos. A public online vote that starts today will decide the winner of the Public Choice Award.

1

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani