Novice/Voda

Tajfun Hato dosegel Hongkong - oblasti izdale najvišja opozorila

23.8.2017|Voda

Hongkongu se je približal tajfun Hato, ki je s seboj prinesel močne padavine in silovit veter. Ulice so poplavljene, odpovedanih je bilo več sto poletov, zaprta je ostala tudi borza.

Jug Azije se spopada z enim najhujših monsunov - prizadetih 16 milijonov ljudi

18.8.2017|Voda

Več kot 16 milijonov prebivalcev juga Azije so prizadele obsežne monsunske poplave.

Zaradi monsunskega deževja v Himalaji umrlo najmanj 175 ljudi

14.8.2017|Voda

Monsunsko deževje je v zadnjih treh dneh v Himalaji sprožilo številne zemeljske plazove in poplave. V Nepalu, Bangladešu in Indiji je skupno umrlo najmanj 175 ljudi.

Monsunsko deževje v Nepalu in Indiji povzročilo poplave in plazove

13.8.2017|Voda

Monsunsko deževje je v Himalaji sprožilo številne zemeljske plazove in poplave, ki so v Nepalu zahtevali najmanj 49 življenj, v sosednji Indiji pa 45, so sporočile tamkajšnje oblasti.

V poplavah na Japonskem umrlo 18 ljudi, iskanje preživelih se nadaljuje

9.7.2017|Voda

Južni del Japonske so v preteklih dneh prizadele hude poplave, v katerih je po zadnjih podatkih umrlo 18 ljudi. Reševalci nadaljujejo iskanje preživelih v odročnih predelih otoka Kjušu.

Silovito neurje na Hrvaškem: umrl 65-letnik

26.6.2017|Voda

V nedeljo je večji del Hrvaške zajelo silovito neurje. Veter je ruval drevesa, toča je uničila kmetijske pridelke, dež pa je poplavil številne stanovanjske objekte in ceste.

Postavitev oznake visoke vode na Kamniški Bistrici v Domžalah

16.6.2017|Voda

Predstavniki Agencije RS za okolje, Komisije za hidrogeografijo pri Zvezi geografov Slovenije in Zavoda RS za šolstvo smo 16. 6. 2017 v sodelovanju s Srednjo šolo Domžale in Občino Domžale postavili oznako visoke vode na Kamniški Bistrici v Domžalah. Dijaki so se seznanili z nevarnostmi in posledicami poplav ter spremljali namestitev opozorilne tablice, ki označuje zadnjo visoko zabeleženo visoko vodo na Kamniški Bistrici v Domžalah. Dijake in zainteresirane je nagovoril Župan Občine …

Vzpostavljanje sistema za zgodnje opozarjanje na vremenske in vodne ujme v JV Evropi

15.6.2017|Voda

Generalni sekretar Svetovne meteorološke organizacije Petteri Taalas na obisku v Sloveniji Ljubljana, 15. junij 2017. Dosežen je bil prvi mejnik v razvoju svetovalnega sistema za opozarjanje na vremenske in vodne ujme v jugovzhodni Evropi, namenjenega izboljšanju napovedi in opozoril o nevarnostih, kot so poplave, močne nevihte, suše in vročinski valovi, ki so v preteklih letih v regiji povzročile veliko škodo. Predstavniki Svetovne meteorološke organizacije, razvojni partner USAID in meteorološke in hidrološke službe v jugovzhodni Evropi so se zbrali v Ljubljani 14. do 15. …

European action can help ease pressure on threatened Arctic environment

15.6.2017|Voda

The Arctic region is warming at a rate of almost twice the global average, resulting in profound and rapid changes in its living conditions and the environment. A European Environment Agency (EEA) report, published today, looks at how the rest of Europe affects the Arctic environment and how changes in the region impact Europe in return.

Nadgradnja sistema za napovedovanje poplav na porečju Save

14.6.2017|Voda

Pod okriljem Savske komisije poteka obsežen projekt vzpostavitve Sistema za napovedovanje poplav na porečju reke Save. Agencija RS za okolje (Agencija) je bila zaradi tehničnih in strokovnih zmogljivosti do nadaljnjega potrjena kot gostiteljica sistema. Po uspešni nadgradnji sistema poteka 13. in 14. junija 2017 na Agenciji dvodnevna delavnica za uporabnike. Delavnice se udeležuje 35 strokovnjakov iz državnih hidroloških služb Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Srbije in …

Lahko smo pripravljeni na poplave, ob njih lahko zavarujemo svoje zdravje

9.6.2017|Voda

Agencija RS za okolje (Agencija) in Nacionalni institut za javno zdravje (NIJZ) sta na Bogatajevih dnevih predstavila značilnosti poplav v Sloveniji in vpliv poplav na zdravje. Janez Polajnar z Agencije je povedal, da bodo poplave, ki so v Sloveniji sicer običajen pojav, v prihodnosti pogostejše. Trend kaže, da so večje poplave v zadnjih 10 letih pogostejše, kot so bile pred 30 leti. Značilnost poplav na območju Slovenije je, da so hudourniške in nastanejo v nekaj minutah do nekaj urah. …

Šrilanko prizadele najhujše poplave v zadnjem desetletju

29.5.2017|Voda

Reševalci na Šrilanki hitijo z evakuacijo ljudi s področij, ki so jih prizadele poplave in zemeljski plazovi, saj se bojijo, da se bo deževje nadaljevalo.

V poplavah in plazovih v Šrilanki več kot 120 mrtvih

27.5.2017|Voda

V poplavah in številnih plazovih, ki so prizadeli jug Šrilanke, je po zadnjih informacijah umrlo 122 ljudi, 97 jih še vedno pogrešajo. Gre za najhujše poplave po letu 2003.

Verbund naj bi trdil, da je Dravograd poplavila Meža, ne Drava

16.5.2017|Voda

Začel se je postopek v odškodninski tožbi, s katero Občina Dravograd od avstrijske družbe Verbund zaradi poplavljanja reke Drave novembra 2012 terja odškodnino v višini enega milijona evrov.

Vse več tožb zoper avstrijski Verbund zaradi poplav Drave leta 2012

9.5.2017|Voda

Zaradi posledic poplav Drave leta 2012 sta tožbe proti Verbundu vložila še Adriatic Slovenija za pol milijona evrov ter zasebna lekarna iz Dupleka, ki zahteva 40. 000 evrov. Tožb je še veliko.

Poplavljanje rek 27. in 28. aprila 2017

5.5.2017|Voda

Ob prvem večjem razlivanju voda v letošnjem letu so reke poplavljale v večjem delu države. Poplav ni bilo na severovzhodu in jugu. Količino in hitrost neposrednega odtoka padavin v reke so zmanjševale obilna vegetacija in sušna tla. Pretoki rek so bili pred porastom v večjem delu države mali. Obilne padavine so se pričele 27. aprila na širšem območju Julijskih in Kamniško Savinjskih Alp ter se 28. aprila okrepile in razširile proti vzhodnemu, osrednjemu in zahodnemu delu države. Prva …

Foto, video: Reke se po poplavah postopoma umirjajo. Na nekaterih cestah še zapore.

28.4.2017|Voda

Obilne padavine so povzročile številne nevšečnosti po vsej državi, saj so nekateri vodotoki prestopili bregove in zalili kleti ter ceste, ki ponekod ostajajo zaprte.

Do jutra ponekod še manjša razlivanja rek

27.4.2017|Voda

Ponoči bodo nekatere reke ohranjale velike pretoke, mogoča so razlivanja na območju vsakoletnih poplav. Ob močnejših nalivih so mogoči tudi pojavi hudournikov.

Najmanj dve smrtni žrtvi poplav v Avstraliji

1.4.2017|Voda

Dve ženski sta umrli v poplavah, ki so prizadele dve avstralski državi po ciklonu Debbie, oblasti pa se bojijo, da je utonilo še več ljudi. Obe ženski sta umrli v državi New South Wales.

Razumevanje oblakov

22.3.2017|Voda

Vabilo na obeležitev Svetovnega dneva meteorologije Dogodek bo potekal 23. marca 2016 od 10. do 11. ure, na Agenciji RS za okolje, Vojkova 1b Ljublana, v veliki sejni sobi v 4. nadstropju. Vpliv oblakov bodo predstavili: • dr. Klemen Bergant, Direktor urada za meteorologijo, Pozdravni nagovor • Mojca Sušnik, Sektor za analize in prognoze površinskih voda, Med napovedjo vremena in opozorilom pred poplavami • dr. Peter Frantar, Sektor za hidrogeološke analize, Celostno spremljanje vodne bilance • mag. Mojca Dolinar, Sektor za aplikativno …

1
FACEBOOK