Novice/Voda

Poplavljanje rek v Sloveniji septembra 2017

10.10.2017|Voda

Prvo jesensko razlivanje rek v letu 2017 se je pričelo 15. in končalo 21. septembra. V tem obdobju se je zvrstilo pet porastov rek. Najbolj so okolico ogrožale Krka s pritoki in reke v Pomurju. V obeh obdobjih je padla podobna količina podobno prostorsko porazdeljenih padavin. V prvem delu je bilo več padavin na jugozahodu in osrednjem delu države, v drugem delu pa v severovzhodnem delu države. Padavinam je sledilo poplavljanje rek večinoma na območjih pogostih poplav, ponekod so bila …

Na vzhodu države težave zaradi deževja, a se razmere umirjajo

19.9.2017|Voda

Zaradi obilnih padavin imajo v Pomurju težave predvsem zaradi namočenih tal in neočiščenih obcestnih jarkov, zalilo je nekaj hiš in poplavilo ceste, vendar večjih težav za zdaj ne pričakujejo.

Naraščanja rek še ni konec, poplavljata Krka in Ljubljanica

17.9.2017|Voda

Od petka zvečer do nedelje zjutraj je ponekod padlo tudi 130 litrov dežja na kvadratni meter.

Vode se dvigajo, nalivi motijo promet in zalivajo kleti

16.9.2017|Voda

Zaradi obilnih padavin reke po vsej državi naraščajo in bodo ponekod poplavljale na območjih rednih poplav. Ljubljanica se je že začela razlivati po Ljubljanskem barju.

Deževno bo do torka, nekatere reke bodo poplavile

15.9.2017|Voda

Vremenoslovci napovedujejo deževno vreme vse do torka. Reke po vsej državi bodo v soboto in nedeljo močneje naraščale, nekatere bodo tudi poplavile.

V Zadru črpajo vodo iz objektov. Napovedane pa so nove padavine.

12.9.2017|Voda

Po ponedeljkovem neurju, ko je na območje Zadra v dveh urah padlo več dežja, kot je dvomesečno povprečje, so gasilci in vojaki izčrpali vodo iz več kot 150 objektov. Obstaja možnost novih poplav.

Dež se bo okrepil, manjše reke in hudourniki lahko poplavijo

11.9.2017|Voda

Vremenoslovci napovedujejo, da bo vreme ponoči in v torek zjutraj oblačno, padavine pa bodo znova zajele večji del države, pri čemer lahko manjše reke poplavijo.

Irma poplavila mesto duhov Miami; že tri smrtne žrtve

10.9.2017|Voda

Orkan Irma 4. stopnje z vetrovi do 215 kilometrov na uro je z otokov Florida Keys južno od Floride že prešel nad skoraj povsem evakuirani Miami, kjer je povsem poplavil finančno četrt.

Foto: Epske in katastrofalne poplave v Houstonu

28.8.2017|Voda

Houston se spopada z "zgodovinskimi" poplavami, ki jih je povzročil orkan Harvey.

Tajfun Hato dosegel Hongkong - oblasti izdale najvišja opozorila

23.8.2017|Voda

Hongkongu se je približal tajfun Hato, ki je s seboj prinesel močne padavine in silovit veter. Ulice so poplavljene, odpovedanih je bilo več sto poletov, zaprta je ostala tudi borza.

Jug Azije se spopada z enim najhujših monsunov - prizadetih 16 milijonov ljudi

18.8.2017|Voda

Več kot 16 milijonov prebivalcev juga Azije so prizadele obsežne monsunske poplave.

Zaradi monsunskega deževja v Himalaji umrlo najmanj 175 ljudi

14.8.2017|Voda

Monsunsko deževje je v zadnjih treh dneh v Himalaji sprožilo številne zemeljske plazove in poplave. V Nepalu, Bangladešu in Indiji je skupno umrlo najmanj 175 ljudi.

Monsunsko deževje v Nepalu in Indiji povzročilo poplave in plazove

13.8.2017|Voda

Monsunsko deževje je v Himalaji sprožilo številne zemeljske plazove in poplave, ki so v Nepalu zahtevali najmanj 49 življenj, v sosednji Indiji pa 45, so sporočile tamkajšnje oblasti.

V poplavah na Japonskem umrlo 18 ljudi, iskanje preživelih se nadaljuje

9.7.2017|Voda

Južni del Japonske so v preteklih dneh prizadele hude poplave, v katerih je po zadnjih podatkih umrlo 18 ljudi. Reševalci nadaljujejo iskanje preživelih v odročnih predelih otoka Kjušu.

Silovito neurje na Hrvaškem: umrl 65-letnik

26.6.2017|Voda

V nedeljo je večji del Hrvaške zajelo silovito neurje. Veter je ruval drevesa, toča je uničila kmetijske pridelke, dež pa je poplavil številne stanovanjske objekte in ceste.

Postavitev oznake visoke vode na Kamniški Bistrici v Domžalah

16.6.2017|Voda

Predstavniki Agencije RS za okolje, Komisije za hidrogeografijo pri Zvezi geografov Slovenije in Zavoda RS za šolstvo smo 16. 6. 2017 v sodelovanju s Srednjo šolo Domžale in Občino Domžale postavili oznako visoke vode na Kamniški Bistrici v Domžalah. Dijaki so se seznanili z nevarnostmi in posledicami poplav ter spremljali namestitev opozorilne tablice, ki označuje zadnjo visoko zabeleženo visoko vodo na Kamniški Bistrici v Domžalah. Dijake in zainteresirane je nagovoril Župan Občine …

Vzpostavljanje sistema za zgodnje opozarjanje na vremenske in vodne ujme v JV Evropi

15.6.2017|Voda

Generalni sekretar Svetovne meteorološke organizacije Petteri Taalas na obisku v Sloveniji Ljubljana, 15. junij 2017. Dosežen je bil prvi mejnik v razvoju svetovalnega sistema za opozarjanje na vremenske in vodne ujme v jugovzhodni Evropi, namenjenega izboljšanju napovedi in opozoril o nevarnostih, kot so poplave, močne nevihte, suše in vročinski valovi, ki so v preteklih letih v regiji povzročile veliko škodo. Predstavniki Svetovne meteorološke organizacije, razvojni partner USAID in meteorološke in hidrološke službe v jugovzhodni Evropi so se zbrali v Ljubljani 14. do 15. …

European action can help ease pressure on threatened Arctic environment

15.6.2017|Voda

The Arctic region is warming at a rate of almost twice the global average, resulting in profound and rapid changes in its living conditions and the environment. A European Environment Agency (EEA) report, published today, looks at how the rest of Europe affects the Arctic environment and how changes in the region impact Europe in return.

Nadgradnja sistema za napovedovanje poplav na porečju Save

14.6.2017|Voda

Pod okriljem Savske komisije poteka obsežen projekt vzpostavitve Sistema za napovedovanje poplav na porečju reke Save. Agencija RS za okolje (Agencija) je bila zaradi tehničnih in strokovnih zmogljivosti do nadaljnjega potrjena kot gostiteljica sistema. Po uspešni nadgradnji sistema poteka 13. in 14. junija 2017 na Agenciji dvodnevna delavnica za uporabnike. Delavnice se udeležuje 35 strokovnjakov iz državnih hidroloških služb Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Srbije in …

Lahko smo pripravljeni na poplave, ob njih lahko zavarujemo svoje zdravje

9.6.2017|Voda

Agencija RS za okolje (Agencija) in Nacionalni institut za javno zdravje (NIJZ) sta na Bogatajevih dnevih predstavila značilnosti poplav v Sloveniji in vpliv poplav na zdravje. Janez Polajnar z Agencije je povedal, da bodo poplave, ki so v Sloveniji sicer običajen pojav, v prihodnosti pogostejše. Trend kaže, da so večje poplave v zadnjih 10 letih pogostejše, kot so bile pred 30 leti. Značilnost poplav na območju Slovenije je, da so hudourniške in nastanejo v nekaj minutah do nekaj urah. …

1
FACEBOOK