Novice

Kmetijske subvencije ne odpravljajo slabe samooskrbe

23.2.2018|Okolje

Slovenija uspešno črpa evropska sredstva za kmetijske subvencije, kljub temu pa se znižuje samooskrba s hrano, premalo je tudi vlaganja v ekološko kmetijstvo.

Vremenoslovci: Pričakujemo mraz, kot ga to zimo še ni bilo

23.2.2018|Okolje

Sneženje je že drugi dan povzročalo težave po večjem delu države, zgodilo se je več nesreč, promet pa je bil na številnih odsekih oviran, zaradi česar so nastajali zastoji.

Največ snega je zapadlo na jugovzhodu Slovenije, ponoči nova pošiljka

22.2.2018|Okolje

Sneženje se bo ponoči povsod okrepilo in zajelo vso Slovenijo. Dopoldne je največ snega, 12 cm, zapadlo v okolici Brežic.

Kako ohraniti Antarktiko? Prvi korak: ustanoviti največji naravni rezervat.

21.2.2018|Okolje

Okoljevarstvena organizacija Greenpeace je sredi februarja začela kampanjo za vzpostavitev največjega naravnega rezervata na svetu, in sicer na Antarktiki.

Prihaja polarna zračna masa. Kako hud mraz bo pritisnil?

20.2.2018|Okolje

Številni, ki jih je razvadil (pre)topel januar, so se zgrozili ob vremenski napovedi, ki v sredini prihodnjega tedna v Ljubljani, pa tudi drugje, kaže kar 20 stopinj pod lediščem.

Nevarnost plazov in močnih sunkov burje

19.2.2018|Okolje

Na izpostavljenih mestih bodo najmočnejši sunki burje presegali 100 kilometrov na uro, opozarja Arso, ponekod pa je že prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami.

Kemikalije, ki jih uporabljamo v gospodinjstvu, so enakovreden onesnaževalec izpušnim plinom

19.2.2018|Okolje

Doslej so se znanstveniki ukvarjali predvsem z izpuhi, ki jih v zrak sproščajo vozila na naftni pogon. A očitno so hlapne organske spojine lepil, lakov, čistil predolgo podcenjevali.

Močan veter priprl koprsko pristanišče

18.2.2018|Okolje

Uprava za pomorstvo je okoli 14. 30 priprla koprsko pristanišče, ki bo priprto, vse dokler se veter ne umiri. Po napovedih vremenoslovcev pa bo na Primorskem močno pihalo vse do ponedeljka dopoldne.

Za sanacijo gozdov bo treba zagotoviti 6,4 milijona evrov

18.2.2018|Okolje

Slovenski gozdovi, ki so v zadnjih letih utrpeli večjo škodo, ki so jo povzročili žled, podlubniki in vetrolomi, so v fazi množične sanacije.

Ponekod nove padavine, na Primorskem napovedan močan veter

18.2.2018|Okolje

Padavine so ponoči zajele večji del države, zato je bil promet ponekod upočasnjen. Na Primorskem je napovedan močan veter, ki bi lahko dosegel do 100 kilometrov na uro.

ARSO vreme - vremenska zgodba za posamezne kraje v Sloveniji

15.2.2018|Okolje

Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) je na novo oblikovala spletni prikaz vremenske napovedi za Slovenijo. Stran ARSO vreme ponuja podatke o trenutnem vremenu in 10-dnevne napovedi za izbrane lokacije. ARSO vreme omogoča dostop do vremenske napovedi za več kot 170 krajev po Sloveniji in njeni bližnji okolici. Stran v brskalniku beleži priljubljene lokacije in jih za hiter dostop prikaže na osnovnem zaslonu.

Temperature zjutraj padle tudi na -20 stopinj Celzija

15.2.2018|Okolje

Zbudili smo se v eno najhladnejših juter te zime. Ponekod so namerili tudi -20 stopinj Celzija. Zimsko vreme se bo nadaljevalo, a tako nizkih temperatur ne bo več.

Na slovenjgraški licitaciji lesa za hlod gorskega javorja 18.000 evrov

14.2.2018|Okolje

V Slovenj Gradcu se končuje 12. licitacija vrednejšega lesa, na kateri je bilo na voljo 3. 094 hlodov, najvišje cene, tudi prek 10. 000 evrov za kubični meter, pa je tudi letos dosegal gorski javor . . .

Južna Afrika zaradi suše razglasila nacionalno katastrofo

13.2.2018|Okolje

Južna Afrika je zaradi ene najhujših suš v svoji zgodovini razglasila "nacionalno katastrofo".

Pogrešana žival: siva muca (Sežana)

13.2.2018|Okolje

Opis živali: Izgubila se je muca pasme maine coon, pepelnato sive barve, s košatim repom. Stara je enajst mesecev. Naprošajo, da kakršno koli informacijo sporočite na spodnjo telefonsko številko.

Gladina oceanov se dviga pospešeno

13.2.2018|Okolje

Povprečna globalna gladina oceanov se ne dviga umirjeno, za tri milimetre na leto, temveč pospešeno, vsako leto za še dodatnega 0,08 milimetra, ugotavlja sveža študija.

Sateliti izboljšujejo napovedi vremena in izrednih vremenskih dogodkov ter omogočajo spremljanje onesnaženosti zraka

13.2.2018|Okolje

V torek, 13. februarja 2018, je na Agenciji Republike Slovenije za okolje (ARSO) potekala predstavitev trenutnih in bodočih evropskih meteoroloških satelitskih programov Evropske organizacije za uporabo meteoroloških satelitov (EUMETSAT). Strokovnjaki so predstavili prihajajočo tretjo generacijo satelitov Meteosat ter možnosti spremljanja onesnaženosti ozračja s satelitskimi meritvami. Slovenski meteorologi že več kot 30 let operativno uporabljajo podatke vremenskih satelitov Meteosat. V …

Sneženje ovira promet, na pot se odpravite pravočasno

12.2.2018|Okolje

Sneg, ki je pobelil večji del države, ovira promet, saj se oprijemlje cestišč, prometne razmere pa otežujeta tudi veter, ki ponekod gradi snežne zamete, in megla.

Vintgar preplavili turisti, stanje v prometu nevzdržno

10.2.2018|Okolje

Soteska Vintgar je ena najbolje obiskanih naravnih znamenitosti Slovenije, ki jo letno obišče okoli 300. 000 ljudi. Množičen obisk pa povzroča težave, ki jih občine zdaj poskušajo lajšati.

Spuščen pes v avtomobilu je smrtno nevaren

10.2.2018|Okolje

Ob čelnem trku pri 90 kilometrih na uro bo 20-kilogramski pes "imel" več kot tono in pol. Tudi zato ni vseeno, kako se prevažajo štirinožni sopotniki.

1
FACEBOOK