Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice

Je zabava z ognjemeti lahko opravičilo za onesnaženje zraka?

18.12.2018|Okolje

Ognjemeti izgledajo svojstveno in pričarajo posebno razpoloženje. Pri eksplozijah pa sproščajo snovi, ki zastrupljajo ozračje. Ognjemeti, petarde in iskrice povzročajo veliko in negospodarno onesnaženost ozračja z delci ter predstavljajo tveganje za zdravje. Vabimo vas, da se ob novoletnih praznovanjih odpoveste ognjemetom in drugi pirotehniki. S tako odločitvijo lahko hitro, brezplačno in učinkovito pripomorete k večji kakovosti zraka.

EU Member States need more ambition to reach joint target on renewable energy

18.12.2018|Okolje

The share of renewable energy sources in the European Union’s (EU) energy use has doubled since 2005 but this growth has been slowing down in recent years, especially due to increasing energy consumption and lack of progress in the transport sector. The European Environment Agency’s (EEA) new report shows that EU Member States need to step up their efforts to reach the 2020 target on renewable energy.

DZ: Pred poslanci interventni odvoz nakopičene odpadne embalaže

18.12.2018|Okolje

Pred poslanci, ki bodo nadaljevali z redno sejo DZ, bo danes med drugim predlog zakona o interventnih ukrepih pri ravnanju s komunalno odpadno embalažo in z odpadnimi nagrobnimi svečami.

Leben po Katovicah: Slovenija mora delovati z zgledom, zato bomo podvojili vložek v podnebni sklad

17.12.2018|Okolje

Okoljski minister Jure Leben je po okoljski konferenci Združenih narodov napovedal, da bo Slovenija skušala delovati z zgledom, tako bo že naslednje leto podvojila finančni vložek v podnebni sklad, . . .

Ponekod v BiH-u zapadlo več kot pol metra snega, močno sneži tudi v Beogradu

16.12.2018|Okolje

Nekatera območja na Balkanu je te dni zajelo obilno sneženje.

Leben o Katovicah: Razočaran sem, da pogovori niso prinesli več.

16.12.2018|Okolje

Slovenski nevladniki in politiki so podnebni dogovor v Katovicah sprejeli z mešanimi občutki.

Nam bo uspelo obvarovati Zemljo? V Katovicah zelena luč pariškemu podnebnemu dogovoru.

16.12.2018|Okolje

Medtem ko je ob sprejetju dogovora na podnebni konferenci COP24 v Katovicah na Poljskem predsednik Michal Kurtyka od veselja skočil čez mizo, so okoljevarstveniki od večdnevnih pogajanj pričakovali . . .

Žival kot praznično darilo? Prosimo, ne!

16.12.2018|Okolje

Nemška zavetišča za živali so se odločila, da bodo v prazničnih decembrskih dneh začasno ustavila oddajanje živali, saj opozarjajo, da domači ljubljenčki nikakor niso prava izbira za darilo.

Sneg povzroča težave na Balkanu, predvsem v BiH-u in Srbiji

15.12.2018|Okolje

Sneg in veter povzročata težave na cestah na Balkanu. V Srbiji sneži neprekinjeno 24 ur, zato imajo zimske službe veliko dela, v Bosni in Hercegovini pa so v nekaterih delih države zapore prometa.

Dogovor o uresničevanju pariškega podnebnega sporazuma sklenjen

15.12.2018|Okolje

Na podnebni konferenci COP24 v Katovicah so predstavniki skoraj 200 držav po večdnevnih pogajanjih vendarle sklenili dogovor o pravilih za izvajanje pariškega sporazuma iz leta 2015.

Srečanje upokojenih sodelavk in sodelavcev ARSO

13.12.2018|Okolje

13. decembra 2018 so se srečali upokojeni kolegi in kolegice, nekdanji zaposleni na Agenciji Republike Slovenije za okolje (ARSO). Petdeset udeležencev je s prisotnostjo, prijetnih vzdušjem in temo pogovorov pokazalo, da so imeli na ARSO vedno svoje mesto strokovnost, sodelovanje in medsebojno razumevanje. Na srečanju je zbor ARSOpoje starejšim kolegom - ob letu spomina na Miroslava Vilharja (1818 – 1879) - zapel tudi dve njegovi pesmi. Posebej občuteno so interpretirali zadnjo kitico …

5 slovenskih izdelkov, ki so prijazni do okolja

13.12.2018|Okolje

Plastifikacija sveta je tu – v prebavilih ljudi so našli mikroplastiko; odpadne plastike, ki sta jo slovenski ustvarjalki dali v opekač in iz nje naredili pohištvo, bo leta 2050 v morju več kot rib.

Ambitious emission limits for power plants would result in significant pollution cuts in the EU

12.12.2018|Okolje

European Union (EU) Member States have an opportunity to set ambitious limits for pollutant emissions from power plants. According to a new European Environment Agency (EEA) analysis, published today, setting strict but realistic emission limits for the power sector could cut emissions of key pollutants by 79-91 % by 2030. These limits are in line with EU law that establishes a flexible range of requirements, from minimum to more ambitious targets.

Število severnih jelenov na Arktiki se je v 20 letih prepolovilo

12.12.2018|Okolje

V zadnjih dveh desetletjih se je število severnih jelenov na arktičnem območju več kot prepolovilo. Razloga sta višanje temperature in sprememba vegetacije.

Povprečni Slovenec lani zavrgel 64 kilogramov hrane

11.12.2018|Okolje

V letu 2017 je povprečen prebivalec Slovenije zavrgel 64 kilogramov hrane ali štiri odstotke manj kot v letu prej. Zavrženega je bilo 38 odstotkov povsem užitne hrane, ocenjujejo na Sursu.

Cooperation is key to improve climate change adaptation across Europe’s border regions

11.12.2018|Okolje

Europe’s border regions and shared maritime areas are facing increased negative impacts due to climate change, but countries and regions responsible for these areas are already taking action at transnational scale to adapt to these impacts according to a European Environment Agency (EEA) briefing published today.

Več kot 2.000 nezakonitih rudnikov zlata uničuje amazonski pragozd

11.12.2018|Okolje

Amazonski deževni gozd je resno ogrožen zaradi povečanja manjših nezakonitih rudnikov zlata in izsekavanja gozda ter onesnaževanja voda, s čimer so ogrožena življenja ljudi.

Avstralci žalujejo – poginil mišičasti kenguru Roger

10.12.2018|Okolje

V starosti 12 let je v Avstraliji poginil Roger, kenguru, ki je po vsem svetu zaslovel s svojo orjaško velikostjo in impresivnim stasom.

Podnebna konferenca v Katovicah naletela na veliko oviro

9.12.2018|Okolje

Poskusi, da bi v podnebno konferenco COP24 v Katovicah na Poljskem vključili ključno znanstveno raziskavo, so bili neuspešni.

Bi lahko zaradi kanalizacijskega voda v Klečah prišlo do onesnaženja pitne vode?

8.12.2018|Okolje

Velik projekt Odvajanja in čiščenja odpadne vode na območju vodonosnika Ljubljanskega polja je največji kohezijski projekt.

1

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani