Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice

Povečana potresna aktivnost pri Knežaku

15.2.2019|Potresi

V bližini Knežaka se je od 31. januarja do 15. februarja 2019 zgodil niz več kot 200 šibkih potresov. Potresi so nastali od 10 do 13 km globoko. Najmočnejša med njimi sta tla zatresla 14. februarja ob 3. uri 48 minut in 15. februarja 2019 ob 5. uri 24 minut po lokalnem, srednjeevropskem času. Magnituda teh dogodkov je bila 1,7. Prebivalci na tem območju so čutili 24 izmed teh potresov, po do sedaj zbranih podatkih pa noben izmed teh potresov ni povzročil materialne škode.

ARSO uspešno preko zunanje presoje po SIST EN ISO 9001:2015

14.2.2019|Okolje

Agencija Republike Slovenije (ARSO) za okolje je februarja 2019 uspešno prestala obnovitveno presojo sistema vodenja kakovosti po standardu SIST EN ISO 9001:2015. Presojal nas je Slovenski Inštitut za kakovost in meroslovje. Na podlagi uspešne presoje bo podaljšana veljavnost certifikata za naslednja tri leta. ARSO je sicer k preverbi uresničevanja izboljšav zavezan z vsakoletno presojo. Področja, ki jih želimo tudi v prihodnje razvijati do vedno boljše poslovne prakse so: osredotočenost na …

Globalna študija: Žuželke bi v 100 letih lahko izumrle, kar bi povzročilo katastrofo

11.2.2019|Okolje

Število žuželk se hitro zmanjšuje, kar bi lahko privedlo do "katastrofalnega zloma naravnih ekosistemov": več kot 40 odstotkov vrst žuželk se zmanjšuje, tretjina jih je že ogroženih, kaže raziskava.

V londonskem ZOO-ju samec tigra ubil samico na prvem zmenku

9.2.2019|Okolje

V londonskem živalskem vrtu je tiger, ki so ga pripeljali iz danskega safariparka, da bi postal partner tigrice Melati, dolgoletne atrakcije živalskega vrta, to do smrti raztrgal.

Nizozemce vznemirja 20.000 poginulih ptic ob obali

7.2.2019|Okolje

Ob nizozemski obali je v zadnjih tednih poginilo kar okoli 20. 000 tankokljunih njork, a vzroka ne poznajo. Ugibajo, da je bilo zanje usodno razlitje s tovorne ladje MSC Zoe, s katere je januarja letos padlo 345 zabojnikov.

Pod ledenikom na Antarktiki ogromna votlina, ki kaže na hitro tajanje ledu

7.2.2019|Okolje

Znanstveniki so na dnu ledenika na Antarktiki odkrili ogromno votlino, veliko 40 kvadratnih kilometrov, kar pomeni, da se plast ledu taja še hitreje, kot so predvidevali.

Nova Zelandija: Divji požar se zaradi močnih vetrov hitro širi

6.2.2019|Okolje

Na južnem otoku Nove Zelandije se je razplamtel velik gozdni požar, ki je uničil že več tisoč hektarjev površin, zaradi njega pa so evakuirali prebivalce okoli 100 hiš.

V zamrznjenih tjulnjih iztrebkih našli delujoč USB-ključek

6.2.2019|Okolje

V iztrebkih redkega antarktičnega tjulnja so našli povsem delujoči USB-ključek, novozelandski znanstveniki pa zdaj iščejo njegovega lastnika.

Znanstveniki opozarjajo na tajanje ledenikov na Himalaji

5.2.2019|Okolje

Če se izpusti toplogrednih plinov v svetu ne bodo znižali, bi se lahko do leta 2100 stajai dve tretjini ledenikov v Himalaji, so posvarili znanstveniki.

Škocjanske jame zaradi odstranjevanja blata, vej in debel zaprte

5.2.2019|Okolje

V močnem deževju konec tedna narasla reka Reka ni poškodovala samih Škocjanskih jam, infrastrukturo pa, zato bodo jame zaradi odstranjevanja škode do petka zaprte.

More action needed to protect Europe’s most vulnerable citizens from air pollution, noise and extreme temperatures

4.2.2019|Okolje

Targeted action is needed to better protect the poor, the elderly and children from environmental hazards like air and noise pollution and extreme temperatures, especially in Europe’s eastern and southern regions. A European Environment Agency (EEA) report published today warns that the health of Europe’s most vulnerable citizens remains disproportionately affected by these hazards, despite overall improvements in Europe’s environmental quality.

More action needed to protect Europe’s most vulnerable citizens from air pollution, noise and extreme temperatures

4.2.2019|Okolje

Targeted action is needed to better protect the poor, the elderly and children from environmental hazards like air and noise pollution and extreme temperatures, especially in Europe’s eastern and southern regions. A European Environment Agency (EEA) report published today warns that the health of Europe’s most vulnerable citizens remains disproportionately affected by these hazards, despite overall improvements in Europe’s environmental quality.

V zadnjih 100 letih je človek uničil več kot dve tretjini mokrišč

3.2.2019|Voda

Mokrišča zadržujejo vodo med poplavami, predstavljajo pomembno zalogo pitne vode med sušnimi obdobji, bogatijo podtalnico in zagotavljajo domovanje številnim rastlinskim in živalskim vrstam.

Voda je zalivala kleti, zaradi poplavljenih cestišč in plazov je bilo zaprtih več cest

3.2.2019|Voda

Kot so napovedali hidrologi, je dež v noči na nedeljo povzročal preglavice. Gasilci so bili zaposleni s črpanjem vode iz objektov. V okolici Ilirske Bistrice in Vipave sta poplavljali reki Reka in Vipava. Sprožili so se tudi 3 manjši zemeljski plazovi.

Ponoči še močne padavine, ki bodo do jutra oslabele

2.2.2019|Voda

Agencija RS za okolje opozarja, da se bodo ponoči padavine na jugu in zahodu Slovenije še okrepile, zato lahko poplavljajo nekateri vodotoki. Meja sneženja se bo spustila do okoli 800 m nad morjem. Do jutra bodo padavine oslabele.

Kemis znova obratuje: Ponovnega požara, kot je bil maja 2017, ne more več biti

1.2.2019|Okolje

Kemis je končal sanacijo po požaru in nadgradil požarni sistem, ob tem pa znova zagnal obratovanje v skladu s starim okoljevarstvenim dovoljenjem. Požara, kot se je zgodil maja 2017, ne more več biti, je zatrdil direktor Boštjan Šimenc.

Belgijski mladostniki namesto v šole na demonstracije za okoljske ukrepe

31.1.2019|Okolje

Belgijski mladostniki so četrti teden zapustili učilnice in oblasti pozvali k ukrepom glede podnebnih sprememb. V odprtem pismu jih je podprlo 3. 450 belgijskih znanstvenikov.

Kmetje posejali manj žit, med njimi največ pšenice in pire

30.1.2019|Okolje

V Sloveniji je bilo minulo jesen žitom namenjenih manj površin. Pridelovalci so jih posejali na 59. 334 hektarih površin, kar je 1,5 odstotka manj kot jeseni 2017.

Inšpektorat za okolje v izrednem nadzoru Termita ni ugotovil nepravilnosti

29.1.2019|Okolje

Inšpekcija za okolje in naravo državnega inšpektorata za okolje in prostor je 16. januarja pri družbi Termit, ki jo Občina Moravče obtožuje odlaganja nevarnih odpadkov, opravila izredni inšpekcijski nadzor. Ta pa ni pokazal nepravilnosti.

Izgubljena žival: črno-bela muca (Lj.)

28.1.2019|Okolje

Opis živali: Izgubila se je muca črno-bele barve, stara manj kot 1 leto, čipirana na vratu, samica in sterilizirana, odziva se na ime Beba. Kje je žival pogrešana?

1

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani