Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice/Okolje

Globalna politika upravljanja s sušo

11.3.2013|Okolje

Od 11. do 15. marca 2013 bo na sedežu Svetovne meteorološke organizacije v Ženevi potekal globalni sestanek na temo politike upravljanja s sušo (High-level Meeting on National Drought Policy (HMNDP). Skrb zaradi podnebnih sprememb ter povečana pogostnost, jakost in trajanje suše ter njenih vplivov na številne gospodarske sektorje kot so prehrana, voda, energija in druge je povzročilo večjo potrebo po boljšemu upravljanju s sušo. Poudarek dogodka je na oblikovanju nacionalnih politik …

Reke se bodo danes umirile, za krajši čas lahko poplavi tudi morje

10.3.2013|Okolje

Krka in Ljubljanica poplavljata na običajnih območjih, zvečer pa lahko za krajši čas poplavi tudi morje.

Nekatere reke poplavljajo, poplave mogoče tudi v ponedeljek

10.3.2013|Okolje

Krka in Ljubljanica poplavljata na običajnih območjih, Vipava pa je že dopoldne začela upadati. Opozorilne vrednosti pretokov lahko v ponedeljek dosežeta tudi Reka in Kolpa.

Nekatere reke prestopile bregove, poplave tudi v ponedeljek

10.3.2013|Okolje

Krka, Ljubljanica poplavljata na običajnih območjih, Vipava pa je že dopoldne začela upadati. Opozorilne vrednosti pretokov lahko v ponedeljek dosežeta tudi Reka in Kolpa.

Tudi Vevčani proti Papirju Servisu v njihovi bližini

8.3.2013|Okolje

Krajani nasprotujejo selitvi podjetja iz ljubljanskega Vodmata in izdaji okoljevarstvenega dovoljenja za selitev. Zahtevajo njegovo razveljavitev.

Umazan zrak nam vzame 1,5 leta življenja

8.3.2013|Okolje

Če bi bil zrak v Ljubljani čistejši za petino, bi prebivalci živeli štiri mesece dlje, če pa bi dosegal zahteve WHO-ja, pa 1,5 leta dlje, opozarja Peter Otorepec.

Rakotvorni aflatoksin v srbskem mleku

8.3.2013|Okolje

Rezultati analize srbskega mleka, ki so jih opravili v nizozemskem laboratoriju, so pokazali, da je raven rakotvornega strupa aflatoksin M1 v mleku na alarmantni ravni.

Sporočilo za javnost ob letu zraka

8.3.2013|Okolje

Ali Slovenija dosega cilje na področju kakovosti zraka?Agencija RS za okolje (ARSO) je 8. 3. 2013 organizirala predstavitev na temo stanja onesnaženosti zraka v Sloveniji. Namen predstavitve je obeležiti leto zraka. Leto 2013 je za leto zraka razglasila Evropska Komisija, ki vodi številne aktivnosti, katerih cilj je izboljšanje »zračne« zakonodaje. Ob letu zraka smo se na Agenciji RS za okolje odločili, da slovenski javnosti pokažemo, s kakšnimi podatki o stanju onesnaženosti zraka razpolagamo, kje se podatkovne vrzeli in kakšno je sodelovanje …

Obala zavita v meglo

8.3.2013|Okolje

Slovenska Istra se je zjutraj zbudila v gosti megli. Zaradi izredno slabe vidljivosti so ob šestih zjutraj zaprli pristanišče, vplutja ali izplutja ladij so v takih razmerah namreč lahko zelo nevarna.

Prepoved klanja živali brez omamljanja in cirkusov z živalmi

7.3.2013|Okolje

Novela zakona o zaščiti živali bistveno zaostruje poskuse na živalih ter temelji na načelih odgovornega lastništva in humanega ravnanja z živalmi.

Eye on Earth First User Conference: A real eye opener

7.3.2013|Okolje

The city of Dublin was the setting for the first Eye on Earth User Conference, organised by the European Environment Agency (EEA) in association with the Irish Presidency of the Council of the European Union.

Čebelja kuga mori v Brdih

7.3.2013|Okolje

V Goriških brdih se je pojavila huda gniloba čebelje zalege. Zato je začela veljati zapora za promet s čebelami na velikem delu Brd. Gre za bolezen, ki je znana že zelo dolgo, vendar zdravila zanjo . . .

Vabilo na dogodek ob letu zraka

6.3.2013|Okolje

VABILO na predstavitev “Ali Slovenija dosega cilje na področju kakovosti zraka?«, ki bo v petek,8.3.2013 ob 10.30 uri,v veliki sejni sobi Agencije RS za okolje, IV. nadstropje, Vojkova 1b, Ljubljana. Dnevni red 10:30 – 10:45 Leto 2013 - leto zraka (Joško Knez, generalni direktor Agencije RS za okolje) 10:45 – 11:00 Izpusti v zrak (dr. Martina Logar, Agencija RS za okolje) 11:00 – 11:15 Kakovosti zraka v Sloveniji (mag. Tanja Bolte, Agencija RS za okolje) 11:15 – 11:30 …

ARSO zavrnila izdajo dovoljenja za odlagališče Izola

6.3.2013|Okolje

Agencija RS za okolje je zavrnila vlogo stranke Javno podjetje Komunala Izola d.o.o. za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja za obratovanje odlagališča za nenevarne odpadke Izola. Zavrnitveni razlog je predloženo neustrezno finančno jamstvo za izvedbo ukrepov varstva okolja za čas med obratovanjem, zapiranjem in po zaprtju odlagališča. Stranka je finančno jamstvo predložila v obliki poroštvene izjave upravljavca odlagališča, za katerega pa je Agencija RS za okolje presodila, da ni v skladu z …

16. zasedanje Konference pogodbenic konvencije CITES

4.3.2013|Okolje

Prispevek k ohranjanju biotske raznovrstnosti3. marca 2013 se je v Bangkoku začelo 16. zasedanje Konference pogodbenic Konvencije o mednarodni trgovini z ogroženimi prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (CITES), ki bo potekalo do 14. marca 2013. Konference se udeležuje preko 2000 udeležencev, ki zastopajo več kot 150 držav pogodbenic Konvencije ter različne medvladne in nevladne organizacije. CITES je eden od starejših naravovarstvenih konvencij saj je bila sprejeta že leta 1973. Njeno 40. obletnico so obeležili ravno na dan …

How to measure environmental pressures from production and consumption?

4.3.2013|Okolje

The consumption and production of goods and services is currently unsustainable in Europe, with ‘decoupling’ of environmental pressures from economic growth insufficient to date. A new report from the European Environment Agency (EEA) describes methods for quantifying environmental pressures caused by European consumption patterns and economic production sectors. These methods can help target decoupling actions.

Zdaj gre zares, na Citesu bodo odločali o življenju ali izumrtju

3.3.2013|Okolje

Na izjemno pomembni konferenca Citesa bo 178 predstavnikov držav odločalo o zaščiti ogroženih vrst, kot so sloni, nosorogi in tigri, preden bodo zaradi človeka dokončno izginili z zemeljske oble.

Nuklearka v Krškem spet priključena na omrežje

3.3.2013|Okolje

Nuklearna elektrarna Krško je od danes dopoldne spet priključena na električno omrežje in v skladu z dogovorom z dispečerji zvišuje obremenitev, sporočajo iz NEK-a.

Bo kitajska juha ugonobila določene vrste morskih psov?

2.3.2013|Okolje

Ribiči letno ubijejo 100 milijonov morskih psov. Večinoma še živi živali odrežejo hrbtno plavut, ki je jušna specialiteta na Kitajskem, nato pa jo odvržejo v morje, kjer v mukah umre.

Spremenjene odtočne razmere ob spodnjem toku reke Drave

28.2.2013|Okolje

Zaradi posledic novembrskih poplav ob reki Dravi so pretočne razmere ob spodnjem toku Drave med jezom Markovci in državno mejo spremenjene. Zaradi nedelovanja odvodnega kanala Formin obstaja velika možnost, da bo struga Drave pri pretoku 500 m3/s izmerjenih na jezu Markovci povsem polna in bo prihajalo do razlivanja po logih in travnikih ter pomožnih objektih v priobalnem pasu. Pri večjih pretokih se obseg razlivanja naglo povečuje. Pri pretoku 800 m3/s se prične pri Borlu poplavljanje državne …

230

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani