Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice/Okolje

Pravico do vode podprlo že več kot milijon Evropejcev

11.2.2013|Okolje

Organizatorji pobude Right2Water so sporočili, da so zbrali več kot milijon podpisov, potrebnih za sprožitev morebitne prve evropske državljanske pobude.

Rastline pod snegom varne pred mrazom

11.2.2013|Okolje

Prisotnost snežne odeje ima velik vpliv na toplotni režim tal. Spreminja radiacijski režim zemeljske površine. Ima velik albedo, ki pove kolikšen del vpadne svetlobe telo odbije. Pri sveže zapadlem snegu je albedo 90 do 95 %, v urbanih okoljih pa je zaradi prahu, saj in drugih primesi precej manjši, le 50 do 60 %, kar je še vedno precej več kot le 5 % odboj asfalta. Del sončnega sevanja, ki se ne odbije in prodre v notranjost snežne odeje, pa ima velik vpliv na preživetje rastlin pod snegom, …

Zapade lahko tudi do 50 cm snega, za tovornjakarje bo poskrbel Dars

11.2.2013|Okolje

Slovenijo so zajele snežne padavine, ki se bodo ponoči okrepile. Predvsem v hribovitem svetu na zahodu države lahko pade tudi do pol metra snega.

Sneženje se je okrepilo, sneg se oprijemlje cestišč

9.2.2013|Okolje

Na Notranjskem, Primorskem in v osrednji Sloveniji močno sneži. Ponekod so ceste zasnežene, na cestah je tudi precej tovornih vozil, zato je priporočena posebej previdna vožnja.

Voda je življenje. In dobiček?

9.2.2013|Okolje

V zadnjih dneh tudi pri nas načenjamo vprašanje, ki drugod po Evropi že lep čas dviguje prah, in sicer o tem, ali bomo svoje vodne vire prepustili zasebnikom.

Foto: Severovzhod ZDA v primežu silovitega snežnega neurja

9.2.2013|Okolje

Severovzhod ZDA je že drugi dan v primežu snežnega neurja. Močan veter piha s sunki do 120 kilometrov na uro. Doslej sta umrla dva človeka, več kot pol milijona ljudi pa je ostalo brez elektrike.

Nova pošiljka snega spet prihodnji teden

6.2.2013|Okolje

Državo je zajelo močno sneženje. Po nižinah bo zapadlo med 10 in 15 centimetri snega. Na številnih avtocestnih odsekih so iz prometa izločali tovorna vozila.

Megabiti energije - mladi s svojo energijo za izboljšanje okolja

2.2.2013|Okolje

Kako lahko z majhnimi dejanji spodbudimo velike spremembe? Kaj lahko naredimo, da bo naš planet bolj trajnostno razvit?

Foto: Burja ovira promet

2.2.2013|Okolje

Zaradi burje je na hitri cesti med razcepom Nanos in Selom prepovedan promet za hladilnike in vozila s ponjavami.

2. februar, dan Škocjanskih jam, Sečoveljskih solin in Cerkniškega jezera

2.2.2013|Okolje

Današnji dan je v znamenju mokrišč, katerih pomembnost pri ohranjanju biotske raznovrstnosti je svetovna javnost spoznala že leta 1971.

Izložbe francoskih trgovin ponoči ne bodo več razsvetljene

30.1.2013|Okolje

Po novem zakonu izložbe francoskih trgovin ponoči ne bodo smele biti več razsvetljene, s čimer želijo oblasti privarčevati energijo in zmanjšati svetlobno onesnaževanje.

Po nesreči turisti brezplačno do Selle Nevee

28.1.2013|Okolje

Lokalna turistična organizacija Bovec je poskrbela za brezplačni avtobusni prevoz smučarjev na italijansko smučišče Sella Nevea vse do takrat, dokler ne bo začela delovati žičnica na Kanin.

V čilski prestolnici ostali brez pitne vode

23.1.2013|Okolje

V Čilu je v torek kar tretjina prebivalcev glavnega mesta ostala brez pitne vode. Razlog za to je onesnaženje mestnih rek, ki so jih po tajanju ledu v Andih zasuli zemeljski plazovi.

Hidrološke razmere v Sloveniji

22.1.2013|Okolje

22.januar 2013Zaradi kombinacije taljenja snega dežja v teh dneh so reke povsod po državi narasle. Reke v jugozahodni, osrednji, južni, jugovzhodni in vzhodni Sloveniji imajo velike pretoke in trenutno počasi naraščajo. Naraščanje rek na omenjenih območjih se bo danes do večera večinoma umirilo in pretoki se bodo začeli postopoma zmanjševati. Naraščala bo le še reka Krka. V Podbočju bo danes v večernih urah predvidoma presegla opozorilno vrednost 200 m3/s in se pričela v manjšem obsegu razlivati na območjih …

Zvečer se bo ohladilo, torek bo znova snežen

21.1.2013|Okolje

Po deževnem začeku tedna bo zima spet pokazala svoj pravi obraz. V torek bo znova snežilo, nato pa sledijo hladni in delno oblačni dnevi.

Prizadeti v poplavah še vedno čakajo na državno pomoč

20.1.2013|Okolje

Država v nasprotju z obljubami ni poravnala še niti stroškov intervencij ob novembrskih poplavah. Samo v občini Duplek so te povzročile za 11 milijonov evrov škode.

Snežna odeja ščiti rastline pred nizkimi temperaturami

18.1.2013|Okolje

Prisotnost snežne odeje ima velik vpliv na toplotni režim tal. Spreminja radiacijski režim zemeljske površine. Ima velik svetlobni odboj snežne odeje (albedo), ki pove kolikšen del vpadne svetlobe telo odbije. Pri sveže zapadlem snegu je albedo 90 do 95 %, v urbanih okoljih pa je zaradi prahu, saj in drugih primesi precej manjši, le 50 do 60 %, kar je še vedno precej več kot le 5 % odboj asfalta. Del sončnega sevanja, ki se ne odbije in prodre v notranjost snežne odeje, pa ima velik vpliv na …

Obilno januarsko sneženje

18.1.2013|Okolje

Za večino zastoji in težave na cestah, za druge pa zimska idilaV tem tednu smo se soočili z obilnim sneženjem. Na Primorskem ga je spremljala tudi močna burja, ki je gradila zamete in še dodatno ovirala zaradi sneženja že tako močno oviran promet. Snežna odeja se kljub pogostemu sneženju seseda in v petek zjutraj je bila višina snežne odeje v Ratečah 70 cm, Črnomlju 72 cm, Kočevju 68, Novem mestu 56 cm, Murski Soboti 36 cm, Ljubljani 37 cm, Postojni 31 cm, Celju 33 cm in v Slovenj Gradcu 26 cm. Zaradi novozapadlega snega je v Julijskih Alpah velika …

Sneženje bo danes ponehalo, nova ohladitev od torka naprej

18.1.2013|Okolje

V zadnjih 24 urah je ponekod po Sloveniji zapadlo tudi do 20 centimetrov snega. Z največ novega snega se lahko pohvalijo v Gornjesavski dolini, na Kočevskem, v Novem mestu in v Beli krajini. . . .

Sydney se poti na skoraj 46 stopinjah Celzija

18.1.2013|Okolje

45,8 stopinje Celzija - toliko so namerili popoldne v Sydneyju, kar pomeni, da to avstralsko mesto preživlja rekordno vroč dan v svoji zgodovini.

232

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani