Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice/Okolje

EU zaradi pomorov čebel prepovedal smrtonosne pesticide

29.4.2013|Okolje

"Ko bodo izginile čebele, bo izginil tudi človek," je dejal Albert Einstein. Zaradi upada čebeljih populacij v Evropi bo Evropska komisija za dve leti prepovedala uporabo smrtonosnih pesticidov.

Poletni začetek tedna, do 28 stopinj Celzija

28.4.2013|Okolje

Čeprav se bo danes po Sloveniji podilo še nestanovitno aprilsko vreme, bo od ponedeljka do srede sončno in že kar vroče. Temperatura bo od 24 do 28 stopinj Celzija.

Obvestilo za javnost: Zavrnjen zahtevek za izdajo okoljevarstvenega soglasja za poseg: izgradnja Bežigrajskega športnega parka

26.4.2013|Okolje

Agencija RS za okolje je v ponovnem postopku dne 25. 4. 2013 izdala zavrnilno odločbo za izdajo okoljevarstvenega soglasja za izgradnjo Bežigrajskega športnega parka. Agencija RS za okolje je dne 30. 5. 2012 izdala okoljevarstveno soglasje za izgradnjo Bežigrajskega športnega parka. Stranski udeleženci so se na odločitev pritožili in Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je dne 24. 10. 2012 izdalo odločbo s katero je izdano okoljevarstveno soglasje odpravilo ter zadevo vrnilo v ponovni …

Pol letu in pol bo spet viden delni Lunin mrk

25.4.2013|Okolje

V noči iz četrtka na petek bomo lahko ponovno opazovali delni Lunin mrk, ki bo v naših krajih vrhunec dosegel med 21. 54 in 22. 07.

The European Soundscape Award 2013 - open for applications

24.4.2013|Okolje

Do you want to make some noise about your campaign for a quiet environment? Or do you want to show others how your community solved a noise problem and created a healthier soundscape? The European Soundscape Award 2013 aims to draw attention to these kinds of projects.

Varstvo okolja: Stranke na papirju eno, v dejanjih drugo

22.4.2013|Okolje

Okoljevarstveniki v Sloveniji ob današnjem dnevu Zemlje opozarjajo na razkorak med deklarativno zavezanostjo in dejanskimi ukrepi.

Evropski komisar Potočnik: Nujen je prehod v krožno gospodarstvo

21.4.2013|Okolje

Evropski komisar za okolje Janez Potočnik je prepričan, da je treba skrb za okolje kar najbolj vključiti v druge politike. Poudarja odgovorno ravnanje z viri.

Milijarde za biogoriva, a brez želenih učinkov

20.4.2013|Okolje

Če bi upoštevali izpuste zaradi posrednih sprememb rabe tal zaradi biogoriv, bi večina biodizla, ki je na trgu, proizvedla več toplogrednih plinov kot fosilna dizelska goriva.

Sanacijski ukrepi Mežiški dolini ne koristijo

18.4.2013|Okolje

Denar za sanacijo s svincem onesnažene Mežiške doline je stran vržen denar. Zamenjava pročelij hiš in asfaltiranje cest je domačinom sicer všeč, ampak učinka ne bo.

Za učinkovito ravnanje z odpadki bi potrebovali tri sežigalnice

17.4.2013|Okolje

Še tako sodobni načini predelave smeti pa žal ne bodo znižali zneskov na položnicah za odvoz odpadkov v Sloveniji, je eno izmed sporočil posveta o ravnanju z odpadki.

Greenpeace: Ribiško politiko je treba uskladiti s trajnostnimi načeli

17.4.2013|Okolje

V slovensko morje je vplul Greenpeaceov ledolomilec Arctic Sunrise, ki je na trimesečni plovbi v podporo evropskim trajnostnim ribičem.

22. april, svetovni dan Zemlje

17.4.2013|Okolje

Dan odprtih vrat na ARSO Dan zemlje je namenjen osveščanju ljudi o pomenu varovanja našega planeta. Na Zemlji danes živi več kot 7 milijard ljudi. Vsak dan izkoriščamo njene naravne vire ter jo onesnažujemo. Ozračje se segreva, vse več je vremenskih sprememb in naravnih katastrof. Talijo se ledeniki, morska gladina se dviguje, ogroženih je več tisoč živalskih in rastlinskih vrst. Ob opazovanju sprememb, ki se nas vedno bolj dotikajo tudi v vsakdanjem življenju, postaja dan Zemlje, ki ga po svetu obeležujejo že od …

Hidrometeorološke razmere v Sloveniji

16.4.2013|Okolje

Stanje, 12. april 2013 Akumulacija padavin v letošnjem letu kaže na izjemno mokro prvo četrtino leta. Višina padavin od 1. januarja do 8. aprila je v vecjem delu Slovenije presegla dolgoletno povprečje 1971-2000 Skupno je padlo na Goriškem 566,5 mm (95 % več kot povprečje 1971-2000), v osrednji Sloveniji 527,4 mm (104 % vec), na Dolenjskem 475,7 mm (140 % vec), na celjskem 365,6 mm (92 %), mariborskem 252, mm (45 % vec) , v Pomurju 306,7 mm (140 %), na Obali 402,7 mm (102 %). V mesecu januarju in februarju smo …

Kakovost zraka in zdravje ljudi

15.4.2013|Okolje

Predstavitev v Slovenj Gradcu Predstavitev problematike onesnaženega zraka v Slovenj Gradcu je druga iz niza predstavitev, ki jih namerava Agencija RS za okolje organizirati v različnih krajih Slovenije v letu 2013, ki je bilo na pobudo Evropske Komisije razglašeno kot leto zraka. Namen predstavitev je ozaveščanje splošne in strokovne javnosti o problematiki onesnaženega zraka v Sloveniji, cilj pa spodbuditi tako posameznike kot lokalne oblasti k izvajanju učinkovitejših ukrepov. Posebno pozornost bomo posvetili mladim, …

Predstavitev Kazalcev okolje –energija v Sloveniji

15.4.2013|Okolje

Doseganje energetsko-okoljskih ciljev Na Agenciji RS za okolje bo 19.4 potekala predstavitev kazalcev okolje-energija v Sloveniji. Agencija RS za okolje pripravlja kazalce okolja in energije, ki izhajajo iz nabora energetsko okoljskih kazalcev Evropske agencije za okolje. Cilj priprave kazalcev je spremljanje doseganja ciljev energetske ter okoljske politike, ki sta vedno bolj povezani. Namen predstavitve je prikazati trende na področju rabe in proizvodnje energije ter vpliva na okolje z vidika doseganja preteklih in …

Every breath we take – Signals 2013 focuses on air quality in Europe

15.4.2013|Okolje

Poor air quality can have serious impacts on our health and the environment. How is Europe’s air quality? What are the main sources of air pollutants? How do they affect our health and the environment? What does Europe do to improve air quality? The new edition of the European Environment Agency’s (EEA) Signals takes a closer look.

Zelena Grenlandija? Otok žanje prednosti globalnega segrevanja.

14.4.2013|Okolje

Znotraj arktičnega kroga danski kuharski mojster Kim Ernst goji več vrst zelenjave in zelišč, ki bi jih bolj pričakovali na kakem predmestnem vrtu v kakšnem zmernejšem podnebju kot pa v deželi . . .

Velika nevarnost snežnih plazov v Kamniških Alpah

14.4.2013|Okolje

Na območju južnega dela Kamniških Alp obstaja velika nevarnost snežnih plazov, ki se bo zaradi dviga temperature še povečala.

Can we save energy by changing our behaviour?

9.4.2013|Okolje

In 2010, European households consumed almost 13 % more energy than two decades ago and generated 25 % of energy-related greenhouse gas emissions. This trend must be reversed for the EU to reach its goal of reducing primary energy consumption by 20 % by 2020. Today, the European Environment Agency (EEA) publishes a report which investigates what it takes to achieve energy savings through changing consumer behaviour and launches an online survey to know more about society's views on the topic.

Stanje podzemne vode v severovzhodni Sloveniji

9.4.2013|Okolje

Gladine podzemne vode so se v vodonosnikih severovzhodne Slovenije ob koncu prve dekade aprila na večini merilnih mest ustalile, mestoma pa so se pričele postopoma zniževati. Kljub temu se podzemna voda v osrednjem delu Prekmurskega, Apaškega in Ptujskega polja še vedno zadržuje višje od najvišje izmerjene gladine dolgoletnega niza opazovanj. V naslednjih dneh pričakujemo postopen upad podzemne vode. 9. aprila je bila gladina podzemne vode v osrednjem delu Prekmurskega polja v Lipovcih 1,33 …

226

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani