Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice/Okolje

Independent evaluation commends EEA impact and efficiency

8.4.2013|Okolje

The European Environment Agency (EEA) has been given overall good marks in an independent evaluation of its work, which has concluded that the European body is a well-functioning and effective organisation.

Zaradi grozečega plazu izselili štiričlansko družino

7.4.2013|Okolje

Čeprav danes v Pomurju ni deževalo, številni plazovi niso mirovali. Gasilci so odvodnjavali in pokrivali s folijo plazova v Gresovščaku v ljutomerski občini ter na Radenskem Vrhu v občini Radenci. . . .

Plinski terminal v Žavljah na smrtni postelji

6.4.2013|Okolje

Italijanski minister za okolje v odstopu Corrado Clini je za šest mesecev zamrznil okoljevarstveni postopek v povezavi z načrtovano gradnjo plinskega terminala v Žavljah pri Trstu.

Poplave so v 10 letih odplaknile 870 milijonov evrov

6.4.2013|Okolje

Zaradi ogromne škode, ki jo povzročajo vremenski ekstremi, ministrstvo za okolje razmišlja o posojilu, s katerim bi financirali zaščito pred takšnimi pojavi.

Stanje podzemnih voda v SV Sloveniji

5.4.2013|Okolje

Gladine podzemnih voda so v vodonosnikih Murske kotline še vedno izjemno visoke. V Lipovcih in Renkovcih na Prekmurskem polju tako še vedno spremljamo najvišje gladine v zadnjih 60 letih, v Malih Segovcih na Apaškem polju pa najvišje gladine od leta 1990 dalje. Pričakujemo, da v prihodnjih dneh ne bo prišlo do bistvenega izboljšanja vodnega stanja, saj so tla močno prepojena z vodo, v višjih zalednih legah ravninskih vodonosnikih pa se še vedno zadržuje sneg. Zaradi naravnih značilnosti …

V Sisku so zaradi poplav pripravljeni na morebitno evakuacijo prebivalstva

3.4.2013|Okolje

S Hrvaškega poročajo o nevarnosti poplav v več delih države. V Sisku so pripravljeni na morebitno evakuacijo prebivalstva zaradi visokih vodotokov Save in Kolpe.

Lafarge ponovno v boj za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja

3.4.2013|Okolje

Trboveljski Lafarge Cement se je pritožil na zavrnitev izdaje okoljevarstvenega dovoljenja in trdi, da obratuje popolnoma skladno z evropsko zakonodajo, vključno z zakonsko dovoljenimi izpusti.

Zemeljski plazovi ogrožajo hiše v občini Duplek

3.4.2013|Okolje

Zemeljski plazovi in poplavljanje podzemnih voda še vedno ogrožajo dele severovzhodne Slovenije. Poplavljata pa tudi Ljubljanica na Ljubljanskem barju ter Krka v spodnjem toku.

ARSO prenovila Atlas okolja

2.4.2013|Okolje

Agencija RS za okolje je prenovila Atlas okolja. Prenovila ga je oblikovno in vsebinsko ter tehnološko posodobila. Večje spremembe so v iskalniku naslovov ter pri prikazu kartografskih podlag. Za uporabo Atlasa okolja priporočamo internetni brskalnik MS Internet Explorer (verzija 8 ali več), Mozilla Firefox ali Google Chrome. V primeru uporabe drugih brskalnikov je lahko funkcionalnost aplikacije okrnjena oziroma lahko prihaja pri delovanju do nepredvidenih napak. Brskalnik, s katerim …

Težave povzroča podtalnica, reke počasi upadajo

2.4.2013|Okolje

Vodostaji rek večinoma upadajo, padavine po državi so večinoma šibke. Izjema je vzhod države. Tam bodo padavine močnejše, podtalnica pa že vdira v nekatere kleti.

Narasle vode zalivale kleti v Pomurju in Podravju

1.4.2013|Okolje

Gasilci so imeli zaradi naraslih rek tudi v ponedeljek precej dela, predvsem na severovzhodu države. Reke so se začasno umirile, zaradi deževja pa bodo spet narasle v torek in sredo.

Voda je zalila ceste in kleti. Gasilci zaščitili tudi cela naselja.

31.3.2013|Okolje

Zaradi razmočenosti terena se je danes po državi usulo več plazov. Podtalna voda je zalivala kleti in ceste, gasilci pa so s protipoplavnimi vrečami s peskom pred podtalno vodo zaščitili več hiš, . . .

Prihajajo obilne padavine, ponekod nevarnost zemeljskih plazov

30.3.2013|Okolje

Zaradi obilnih padavin, ki bodo trajale do nedelje zvečer, tajanja snega in velike predhodne namočenosti tal je znova pričakovati naraščanje rek, ki lahko spet prestopijo bregove, opozarjajo . . .

Velikonočne praznike bosta zaznamovali deževje in naraščanje rek

29.3.2013|Okolje

Prihajajoči podaljšani konec tedna bo moker. Padavine bodo predvidoma najmočnejše od sobote dopoldne do nedelje dopoldne, ko jih bo v zahodnih krajih padlo tudi do 100 milimetrov. Reke pa so že . . .

Kajfež Bogataj: Segrevanja letnih časov ne moremo več ustaviti

27.3.2013|Okolje

Verjetno bomo v prihodnjih desetletjih imeli vse bolj neobičajne zime, ki bodo zelo mile in brez snega ali pa zelo snežene in posledično hladne, je pojasnila klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj.

Ob 25 milijonov evrov zaradi nesmotrnega upravljanja z vodnimi viri

27.3.2013|Okolje

Računsko sodišče je v reviziji ugotovilo, da okoljsko ministrstvo v postopkih odločanja o podeljevanju koncesij in vodnih dovoljenj ni bilo učinkovito.

Ogroženo cvetoče sadno drevje na Primorskem

26.3.2013|Okolje

Kljub temu, da vegetacijski razvoj letos na splošno zaostaja za normalnim stanjem je razmeroma toplo obdobje med 8. in 13. marcem sprožilo vegetacijski razvoj zgodnjih koščičarjev na Obali ter na Goriškem in Vipavskem. Zacvetele so zgodnje vrste ringlojev in marelice. V zadnjih dneh sta na Obali obe sadni vrsti v splošnem cvetenju, breskve, ki marelicam normalno sledijo v dobrih desetih dnevih pa imajo sedaj cvetne brste v različnih razvojnih fazah, od balončka do prvih odprtih cvetov pri …

Posledice trčenja sedmih vozil v Trojanah odstranjene

26.3.2013|Okolje

V predoru Trojane v smeri Ljubljane, ki je bil več ur zaprt, so odstranili posledice nesreče. V njej so bila udeležena štiri osebna in tri tovorna vozila, pri tem pa so bili lažje poškodovani trije . . .

Rusijo in Ukrajino zajel najhujši snežni vihar v zadnjih desetletjih

25.3.2013|Okolje

Zima svoje zobe še vedno kaže tudi v Rusiji in Ukrajini, ki ju je zajel najhujši snežni vihar v zadnjih desetletjih. Zapadlo naj bi toliko snega, kot ga ni v zadnjih 50 letih.

Lučka K. Bogataj: Slovenija bi lahko bila Savdska Arabija vode

25.3.2013|Okolje

Slovenija bi lahko postala Savdska Arabija vode, že zdaj bi morala ravnati z zavedanjem, da je voda ključ za razvoj in za zeleno rast, pravi članica Globalnega vodnega partnerstva Lučka Kajfež . . .

227

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani