Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice/Okolje

V Ljubljani rekordnih 38,6 stopinje, sledijo novi vročinski rekordi

6.8.2013|Okolje

Vroče vreme z rekordnimi temperaturami se bo predvidoma nadaljevalo do petka, ko naj bi temperatura padla za nekaj stopinj. Zelo bo soparno.

Neurje povzročilo za pol milijona škode na gozdovih

5.8.2013|Okolje

Neurje, ki je divjalo prejšnji ponedeljek, je poškodovalo zlasti posamezna drevesa. Prve ocene škode znašajo okoli 500. 000 evrov, pojasnjujejo na zavodu za gozdove.

Židan: Izplačila za sušo že prihodnji mesec

5.8.2013|Okolje

Prve ocene posledic suše v Pomurju kažejo, da bo ta presegla tri promile državnega proračuna. Poljščine na severovzhodu države so uničene od 10- do 90-odstotno.

Tretji vročinski val se nadaljuje, vročinskih rekordov pa ne gre pričakovati

5.8.2013|Okolje

Vročina ne popušča in tako bo vse do petka, ko se pričakuje ohladitev za nekaj stopinj, vendar bo bolj soparno. V soboto pa naj bi toplotna obremenitev popustila.

Tretji letošnji vročinski val

4.8.2013|Okolje

V nekaj krajih so izmerili najvišjo temperaturo doslej Huda vročina se bo nadaljevala še vse do vključno četrtka, najvišje dnevne temperature bodo od 35 do okoli 38 ºC. Povišane bodo tudi koncentracije ozona. Predvsem na Primorskem bo zaradi vročega in suhega vremena še naprej velika požarna ogroženost naravnega okolja, zaradi močnega izhlapevanja pa se bo površinski sloj tal še naprej intenzivno sušil. V petek bo temperatura sicer nekoliko nižja, a bo povečana vlažnost zraka poskrbela za neprijeten občutek soparnosti. Šele v soboto si bomo od …

V Ljubljani nov vročinski rekord: 38,4 stopinje Celzija

4.8.2013|Okolje

Ljubljana je danes dosegla nov rekord, saj so v prestolnici izmerili 38,4 stopinje Celzija, kar je za desetinko več od sobotne vrednosti. Vroče vreme se bo nadaljevalo tudi v prihodnjih dneh, manjša . . .

Vročinski rekordi padajo tudi v Avstriji, Nemčiji in na Balkanu

3.8.2013|Okolje

V Avstriji je bilo danes rekordno vroče. Najbolj vroče je bilo na Koroškem, kjer je padel nov avstrijski vročinski rekord. V kraju Dole v dolini Drave so namreč namerili 39,9 stopinje Celzija.

V Ljubljani najbolj vroč dan v zadnjih 50 letih

3.8.2013|Okolje

Na treh merilnih postajah so izmerili rekordne vrednosti: v Ljubljani 38,2 stopinje, Novem mestu 39,4 stopinje in Slovenj Gradcu 37,8 stopinje. V Črnomlju pa je bilo več kot 40 stopinj Celzija.

S povečanjem populacije tigrov se večajo tudi izzivi za njihovo zaščito

3.8.2013|Okolje

Naravovarstveniki imajo razlog za veselje, potem ko so iz Nepala sporočili, da se je v zadnjih petih letih število kraljevskih bengalskih tigrov povečalo za skoraj dve tretjini.

Pričetek gradnje novih merilnih mest

2.8.2013|Okolje

Projekt BOBER ARSO je v okviru projekta BOBER začela graditi nova merilna mesta za spremljanje stanja vodnega okolja po vsej Sloveniji. Trenutno je v izgradnji 32 merilnih mest: enajst je meteoroloških, sedem za spremljanje podzemnih voda ter štirinajst za spremljanje površinskih voda. Projekt, ki se izvaja med letoma 2009 in 2015 predvideva skupaj 248 nadgrajenih in novih merilnih mest po vsej Sloveniji. Cilj je zagotoviti zanesljive, kakovostne in prostorsko reprezentativne meteorološke in hidrološke …

Zaradi suše pričakujejo več kot 50-odstotno škodo na koruzi

2.8.2013|Okolje

Letošnje poletje ne prizanaša kmetijstvu, nov vročinski val pa bo stanje še poslabšal. Najbolj je suša prizadela vzhodno Slovenijo in Obalo, kjer ocenjujejo, da bo škoda na koruzi več kot 50-, na . . .

Pozor: Prihaja tretji vročinski val!

2.8.2013|Okolje

Od danes do vključno ponedeljka, 5. avgusta, bo zelo vroče. Po nižinah bo najvišja temperatura tudi nad 35 stopinj Celzija. Toplotna obremenitev bo zelo velika, opozarjajo z Agencije RS za okolje.

Poročilo o drugem vročinskem valu tega poletja in neurjih 29. julija 2013

1.8.2013|Okolje

Ob koncu julija je Slovenijo zajel drugi vročinski val v tem poletju, najbolj vroče je bilo od 26. do 29. julija. Po nižinah je temperatura čez dan dosegla okoli 35 °C, ponoči pa se ponekod ni spustila pod 20 °C. Višek vročinskega vala je bil 28. in 29. julija, ko se je ponekod na vzhodu ogrelo nad 38 °C. Na postajah z daljšim nizom meritev nismo beležili rekordno visoke temperature, smo se ji pa ponekod približali na manj kot 1 °C. Po nižinah osrednje in vzhodne Slovenije je bila povprečna …

Neurje naj bi povzročilo za 3 milijone evrov škode

31.7.2013|Okolje

Zavarovalnica Triglav je prejela 800 prijav škode, pričakujejo jih do 3. 500. Skupno je po mnenju Triglava v Sloveniji v ponedeljkovem neurju nastalo za 3 milijonov evrov škode.

Tudi v neurju bolj malo dežja, prihaja suša

30.7.2013|Okolje

Ponedeljkove padavine so bile bolj skope in po državi neenakomerno razporejene, zato se stanje površinskega sloja tal slabša. Kažejo se prvi znaki kmetijske suše.

V neurju poškodovanih več ljudi. Policisti na pomoč odhiteli 188-krat.

30.7.2013|Okolje

Reševalci so po ponedeljkovem neurju pomagali tudi več poškodovanim državljanom. Največ poškodb so povzročile padajoče veje in strešniki, ki jih je raznašal orkanski veter.

Tudi Hrvaško zajelo neurje, v Umagu veter potopil jadrnico

30.7.2013|Okolje

Neurje je v ponedeljek popoldne zajelo tudi sosednjo Hrvaško. Nastalo je nekaj gmotne škode, nekaj ljudi pa je bilo pri tem lažje poškodovanih.

Zavarovalnice začele ocenjevati škodo orkanskega viharja

30.7.2013|Okolje

Po Sloveniji odpravljajo posledice orkanskega vetra, ki je odnašal strehe s številnih zgradb in rušil drevesa. Škodo so začele popisovati tudi zavarovalnice.

Blue-green algae - check the water before you swim

29.7.2013|Okolje

Most beaches, lakes and rivers in Europe were clean and healthy last year. But water quality can be affected by many unforeseen factors, including sewage, agricultural waste and algae. The European Environment Agency (EEA) recommends checking local water quality information before you jump in.

Foto, video: Po orkanskem vetru sledi nevihtna noč

29.7.2013|Okolje

Neurja so popoldan povzročala velike nevšečnosti. Močan veter je ruval drevesa in odnašal strehe. V Grosuplju in Ljubljani sta strehi zleteli na trg in avtomobile, poškodovanih ni bilo.

219

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani