Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice/Okolje

Hidrometeorološke razmere in vodne zaloge

27.8.2013|Okolje

Stanje 27. avgusta 2013 Po 20. avgustu se je prekinilo dvomesečno sušno obdobje, saj je v večjem delu Slovenije deževalo. Najmanj padavin je bilo v Prekmurju, na Koroškem, Štajerskem in Primorskem, kjer so težave s sušo največje; tam primanjkljaja vode v vrhnjem sloju tal dež ni popravil. Vročina je popustila. Na kmetijskih rastlinah na najbolj ogroženih območjih, ki so utrpele močan vročinski in sušni stres, tudi dež ni bistveno popravil stanja nepovratne uvelosti. Najbolj poškodovana so koruzna polja in travinje …

Foto: Gozdni požar ogroža rezervoar z vodo za San Francisco

26.8.2013|Okolje

Kalifornijski gasilci se bojujejo z ogromnim gozdnim požarom, ki divja v narodnem parku Yosemite in resno ogroža rezervoar, s katerim se San Francisco oskrbuje s pitno vodo.

Foto: Ognjeni zublji zajeli park Yosemite

24.8.2013|Okolje

Kalifornijske oblasti so razglasile izredne razmere v San Franciscu, gozdni požar pa je po tednu dni zajel tudi nad narodni park Yosemite. Z ognjem se bori več kot 2. 000 gasilcev.

Vremenoslovci opozarjajo: Krajevno lahko pade tudi do 100 litrov dežja

24.8.2013|Okolje

Agencija za okolje opozarja na močno deževje, zaradi katerega lahko hitro in izdatno narastejo zlasti manjši potoki in hudourniki predvsem v zahodni, severozahodni in severni Sloveniji.

Gospodarska rast bo mogoča le z vlaganji v izobraževanje mladih

23.8.2013|Okolje

Alenka Bratušek, avstrijski kancler Werner Faymann in njun hrvaški kolega Zoran Milanović so se v Gradcu zavzeli za skupen boj proti brezposelnosti, za gospodarsko rast in za demokratično Evropo.

Država je začela izdajati prve odločbe o pomoči za lansko sušo

22.8.2013|Okolje

Agencija za kmetijske trge (ARSKTRP) je poslala prve odločbe o pomoči ob posledicah lanske suše. Do pomoči so upravičeni le tisti, pri katerih izračunana pomoč znaša več kot 239,94 evra.

Kdo bo vrgel puško v gensko spremenjeno koruzo?

20.8.2013|Okolje

V času, ko je gojenje gensko spremenjenih rastlin v Združenih državah nekaj čisto navadnega, je v Evropi znova dvignilo obilo prahu. Razlog je napoved, da naj bi Evropska komisija oktobra

Na Kredarici je padal dež s snegom, vendar se vroči dnevi vračajo

20.8.2013|Okolje

Hladna fronta, ki je ponoči dosegla Slovenijo, je povzročila precejšen padec temperatur. Na Kredarici je padal dež s snegom, termometer je pokazal le stopinjo nad ničlo. Padavine pa počasi ponehavajo.

Hidrometeorološke razmere in stanje vodnih zalog v Sloveniji

19.8.2013|Okolje

Stanje, 19. avgust 2013 V obdobju od junija do konca druge dekade avgusta je v večjem delu Slovenije padlo manj kot 50 %, ponekod okoli 50 % dolgoletnih padavin, le na severozahodu države nekoliko več. Kmetijske rastline so še vedno v močnem sušnem stresu, nekoliko je popustil le vročinski stres. V obdobju od začetka vegetacijske sezone (od 1. aprila) je že konec julija kumulativna vodna bilanca (padavine minus evapotranspiracija), presegla različne razrede suhosti. Ob koncu druge dekade avgusta je kumulativna …

Video: Spektakularen izbruh ognjenika na Japonskem, že 500. letos

18.8.2013|Okolje

Prebivalci japonskega polotoka Sakuradžima so bili priča spektakularnemu izbruhu ognjenika Sakurajima, katerega dim se je valil do 5. 000 metrov visoko v nebo.

Suša v Podravju najbolj zdesetkala koruzo

18.8.2013|Okolje

V Podravju škodo v poljedelstvu ocenjujejo v povprečju med 40 in 100 odstotki, posledice suše pa se kažejo predvsem na posevkih koruze, oljnih buč, krompirja, ajde in na trajnem travinju.

Slovenski volk Slavc in njegova izbranka Julija preživela zimo in dobila naraščaj

17.8.2013|Okolje

O volčji ljubezenski zgodbi med slovenskim volkom Slavcem in italijansko volkuljo Julijo smo že pisali, pred časom pa se je začela pisati nova zgodba o volčji družinici - Slavc in Julija sta namreč . . .

V narodnem parku Yellowstone grizliji ranili štiri ljudi

17.8.2013|Okolje

Štirje ljudje so dobili lažje poškodbe v dveh ločenih napadih grizlijev v slovitem ameriškem narodnem parku Yellowstone in bližnjih gozdovih.

Gasilci omejili požar, ki je zjutraj izbruhnil pri Ajdovščini

17.8.2013|Okolje

Gasilcem je uspelo omejiti požar, ki je zgodaj zjutraj izbruhnil v gozdu nad naseljem Budanje v občini Ajdovščina. Zagorelo je na območju približno šestih hektarjev, gasilci pa imajo še vedno . . .

Požar na Velikem Rogatcu le ukročen

16.8.2013|Okolje

Stanje na območju Velikega Rogatca je stabilno, požar je saniran in za zdaj ni vidnih novih žarišč, je povedal vodja intervencije Tomaž Funtek.

Odkrili novo živalsko vrsto: rakunu podobnega vsejedca

15.8.2013|Okolje

Ameriški znanstveniki so odkrili novo živalsko vrsto, ki živi v meglenih gozdovih Kolumbije in Ekvadorja. Medvedku podobno žival so poimenovali olinguito in je prva nova vrsta vsejedega sesalca, . . .

Pri požaru nad Lučami težava tudi podzemni požari

15.8.2013|Okolje

Požar na območju Velikega Rogatca se sicer ne širi, vendar se še vedno na spodnjem robu pojavljajo nova žarišča, pri gašenju pa 40 gasilcem pomagata tudi dva helikopterja.

Požar na Velikem Rogatcu kljub dežju še ni pogašen

14.8.2013|Okolje

Požar na območju Velikega Rogatca je lokaliziran, še vedno pa ni pogašen, je povedal vodja intervencije Tomaž Funtek. O nadaljnjih ukrepi bodo najverjetneje odločali v četrtek.

Poročilo o rekordnih vrednostih temperature zraka

14.8.2013|Okolje

Tretji vročinski val se je začel s 1. avgustom in je minil v petek, 9. avgusta 2013, popoldan. V teh dneh so bile temperature zraka visoke, v večini države najbolj 3. in/ali 8. avgusta. Na mnogih meteoroloških postajah smo izmerili nove rekordne vrednosti najvišje temperature zraka. Prve izsledke vročinskega vala objavljamo na spletni strani ARSO.

Hot summer weather exacerbating ozone pollution

14.8.2013|Okolje

Unusually high temperatures this summer may be contributing to poor air quality in many European cities. Thresholds to protect health from ground-level ozone have been exceeded across Europe in recent weeks, according to preliminary data reported to the European Environment Agency (EEA).

217

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani