Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice/Okolje

IPCC report provides new evidence of climate change

27.9.2013|Okolje

As scientists have increased their understanding of the climate system, they have been able to state with increasing certainty that the Earth’s climate has changed beyond historic variability, and that humans are the main cause. This is demonstrated in the latest report from the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).

Srečanje Nacionalnih referenčnih centrov v omrežju EIONET-SI

27.9.2013|Okolje

Agencija za okolje v sodelovanju z Evropsko agencijo za okolje (EEA) organizira srečanje Nacionalnih referenčnih centrov v okviru omrežja EIONET-SI. Namen srečanja je prisotne seznaniti s prioritetnimi področji in nalogami na področju poročanja podatkov, priprave kazalcev, ocene okolja v Sloveniji za Evropsko poročilo kot tudi s pomembnejšimi projekti na področju implementacije Evropske zakonodaje, za katere EEA državam lahko nudi določeno pomoč. Slovenija z Evropsko agencijo za okolje …

Previdno - ne dotikajte se vab za lisice

26.9.2013|Okolje

Začelo se je jesensko cepljenje lisic proti steklini. V upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarjajo, naj se ljudje nastavljenih vab za lisice ne dotikajo.

Sloveniji zaradi neupoštevanja rokov dva opomina

26.9.2013|Okolje

Slovenija je iz Bruslja dobila dva opomina zaradi nespoštovanja rokov za prenos evropskih pravil o izpustih v zakonodajo. Če v dveh mesecih ne bo ukrepov, lahko komisija primera predloži sodišču.

Tudi v Sloveniji se podnebje spreminja – iz preteklosti se učimo za prihodnost

25.9.2013|Okolje

V petek, 27. septembra bo uradno objavljen dolgo in težko pričakovani prvi del 5. poročila Medvladnega odbora za podnebne spremembe. Poročilo povzema najobsežnejši pregled znanstvenih spoznanj o preteklem in sedanjem stanju našega planeta, poleg tega pa vsebuje projekcije možnih razvojev v prihodnjih desetletjih ter izpostavlja neločljivo medsebojno povezanost med ozračjem, oceni, krisfero in kopnim. Projekcije bodočega podnebja so narejene z uporabo modelov podnebnega sistema na osnovi …

Rusija Greenpeaceove aktiviste označila za pirate

24.9.2013|Okolje

Rusija je proti aktivistom nevladne okoljske organizacije Greenpeace zaradi protesta na naftni ploščadi ruskega naftnega velikana Gazprom sprožila preiskavo zaradi piratstva.

Foto: V pustošenju tajfuna Usagi umrlo najmanj 25 ljudi

23.9.2013|Okolje

Tajfun Usagi, najmočnejši na zahodu Tihega oceana letos, je ponoči pustošil po Hongkongu in južni Kitajski. Umrlo je najmanj 25 ljudi, več kot 80. 000 so jih evakuirali.

Potočnik ob prejemu nagrade ZN-a opozoril na krizo z naravnimi viri

19.9.2013|Okolje

Evropski komisar za okolje Janez Potočnik je ob prejemu nagrade ZN-a za okolje opozoril, da nam poleg zloma finančnih sistemov preti še ena kriza, ki je povezana z naravnimi viri.

Obletnica ratifikacije Protokola o celovitem upravljanju z obalo

19.9.2013|Okolje

Sredozemski dan obale Koper, 18. 9. 2013 - v Pretorski palači v Kopru je potekala prireditev, s katero je Slovenija obeležila prvo ratifikacijo Protokola o celovitem upravljanju z obalo in Sredozemski dan obale, 25. september. Prireditev je potekala pod pokroviteljstvom Ministrstva za kmetijstvo in okolje v sodelovanju z Agencijo RS za okolje, Ministrstvom za zunanje zadeve, Univerzo na Primorskem ter Centrom odličnosti Vesolje.si. Dogodka se je udeležil tudi minister za Kmetijstvo in okolje mag. Dejan Židan. …

Plinski terminali: lokacija Žavlje je za Slovenijo nesprejemljiva

19.9.2013|Okolje

Infrastrukturni minister Omerzel se je sestal z italijanskim kolegom Zonatom. Dogovorila sta se, da se bodo vse odločitve sprejemale soglasno, Slovenija pa je že dala vedeti, da Žavlje zanjo niso . . .

Ruske oblasti s streli nad Greenpeaceove aktiviste

18.9.2013|Okolje

Pri vdoru na rusko naftno ploščad na Arktiki je obalna straža aretirala dva aktivista okoljevarstvene organizacije Greenpeace in izstrelila več opozorilnih strelov proti aktivistom, so sporočili iz . . .

Iz mehiškega letovišča zaradi poplav evakuirali številne turiste

18.9.2013|Okolje

Zaradi deževja, ki ga je prinesla tropska nevihta Manuel, so iz mehiškega letovišča Acapulco v prestolnico Ciudad de Mexico z vojaškimi in potniškimi letali prepeljali 2. 700 turistov.

Vabilo na prireditev

17.9.2013|Okolje

Obletnica ratifikacije Protokola o celovitem upravljanju z vodami Vabimo vas na prireditev ob obletnici ratifikacije Protokola o celovitem upravljanju z vodami. Ob obletnici ratifikacije bomo obeležili sredozemski dan obale, ki bo 18. septembra 2013, v Pretorski palači v Kopru, s pričetkom ob 9.uri.

Orangutani načrtujejo svoje poti in jih tudi napovedo

17.9.2013|Okolje

Odrasli orangutani načrtujejo svoje dnevne premike in drugim v skupini prej povedo, kam se odpravljajo, kažejo znanstveni izsledki.

Dež in prve snežinke

17.9.2013|Okolje

V višje ležečih predelih Slovenije so že padle snežinke. Spletne kamere na nekaterih vrhovih kažejo pobeljeno pokrajino. Čez dan bodo padavine ponehale.

Evropski teden mobilnosti 2013

16.9.2013|Okolje

Vaš korak za čistejši zrak 22.september je evropski dan brez avtomobila, s katerim se zaključuje tudi evropski teden mobilnosti, ki poteka od 16. do 22. septembra. Letošnja osrednja tema - VAŠ KORAK ZA ČISTEJŠI ZRAK - nas želi spomniti na to, da lahko vsak posameznik s svojimi potovalnimi navadami veliko stori za čistejši zrak. Cestni promet je največji vir emisij delcev in drugih onesnaževal, pomembno pa prispeva tudi k izpustom toplogrednih plinov. Študije Svetovne zdravstvene organizacije kažejo, da dihanje zraka, …

Mehika ukleščena med tropsko nevihto in orkan; 24 žrtev

16.9.2013|Okolje

Tropska nevihta Manuel je udarila v mehiško tihooceansko obalo, orkan Ingrid pa grozi na drugi strani, ob Atlantskem oceanu. V neurjih je umrlo 24 ljudi, na tisoče so jih evakuirali.

Teden mobilnosti - namesto v avtomobil raje na kolo, avtobus ali peš

16.9.2013|Okolje

V 32 slovenskih občinah, prav tako tudi v večini evropskih držav in v 153 kitajskih mestih, se začenja 'teden mobilnosti'. Ponekod bodo začasno zaprti deli ulic.

Uporaba ozonu škodljivih snovi

16.9.2013|Okolje

Ob dnevu zaščite ozonske plasti Slovenija se je kot podpisnica Montrealskega protokola in tudi kot članica EU zavezala, da bo ščitila ozonsko plast. Naša država ni nikoli proizvajala ozonu škodljivih snovi, jih je pa uporabljala za različne namene: - hladilne pline v klimatskih napravah, napravah za hlajenje, toplotnih črpalkah, - gasilna sredstva v sistemih za gašenje in gasilnih aparatih, - topila, - potisne pline v aerosolih, - penilna sredstva pri proizvodnji izolacijske pene. Slovenija je znižala porabo …

Mednarodni dan zaščite ozonske plasti

15.9.2013|Okolje

Zdravo ozračje – prihodnost, ki jo želimo 16. september, je Organizacija ZN za okolje razglasila za mednarodni dan zaščite ozonske plasti in tako obeležila obletnico podpisa Montrealskega protokola, ki so ga sprejeli na ta dan leta 1987 in z njim predpisali stopnjo omejevanja proizvodnje in uporabe ozonu nevarnih snovi. Kasneje so ga večkrat dopolnili in ukrepe še poostrili. Slovenija je pogodbenica Montrealskega protokola, ratificirala je tudi vse preostale amandmaje in prilagoditve ter področje ravnanja z ozonu škodljivimi snovmi v …

215

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani