Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice/Okolje

Občutni upad vode na Planinskem polju

14.3.2014|Okolje

V dneh od 15.do 22.marca ne pričakujemo večje količine padavin na prispevnem območju kraških rek na Notranjskem. Gladine vode na ojezerjenih kraških poljih se bodo zato še naprej postopno zniževale. Gladina vode na Planinskem polju se je od začetka upadanja, 25.2.2014, v 18 dneh znižala za 178 cm, v zadnjih 24 urah za 17 cm. Podoben trend dnevnega upadanja gladine pričakujemo tudi v prihodnjih dneh.

Risa brez zob in z zlomljeno nogo, po operaciji pa skoraj poginila

14.3.2014|Okolje

Risa Zoja, ki so jo po 33 dneh na prostosti ujeli v soboto, ima hude zdravstvene težave - ostala je brez polovice zob, poleg tega pa so ji, ko so jo uspavali, zlomili stegnenico. Čaka jo dolgotrajno . . .

Foto: Vse najboljše ob vašem prazniku, dragi sloni!

14.3.2014|Okolje

Na Tajskem je slon zelo cenjena žival - zato si zasluži tako svoj praznik kot tudi prazniku primerno praznovanje.

Summer ozone at harmful levels in 2013

13.3.2014|Okolje

Ground-level ozone exceeded legal limits in every Member State and at many individual measurement sites during summer 2013, according to the European Environment Agency's annual report on this harmful pollutant. Although the number of exceedances is high, they have decreased over recent decades, the report notes.

Od 60 do 80 evrov za tono starega papirja

13.3.2014|Okolje

Ekologi brez meja pozivajo k sodelovanju v vseslovenski akciji zbiranja papirja, zbrana sredstva pa bodo deloma podarjena šolam, del jih bo namenjen za izbran projekt, povezan z letošnjo ledeno ujmo.

Foto: Mali dunajski panda spoznava zunanji svet

13.3.2014|Okolje

Eden najmlajših in najbolj priljubljenih prebivalcev dunajskega živalskega vrta, mali panda Fu Bao, se je končno opogumil in se sprehodil po zunanji ogradi svojega domovanja.

Kmetijsko ministrstvo se bo letos osredotočilo na upravljanje z vodami

12.3.2014|Okolje

Minister za kmetijstvo je ob prvi obletnici mandata te vlade med prioritetami za prihodnje leto izpostavil dejavnosti za pripravo novega načrta upravljanja z vodami.

Gozdovi po žledolomu: Delo prepustite za to usposobljenim!

11.3.2014|Okolje

Po februarski vremenski ujmi se te dni izteka rok za prijavo škode v gozdovih. Številni lastniki so sončne dni izkoristili za delo v gozdu, ki pa je lahko zelo nevarno, opozarjajo na Zavodu za . . .

Upadanje gladine vode na kraških poljih

10.3.2014|Okolje

V prihodnjih dneh, predvidoma do konca tedna, ne pričakujemo padavin na prispevnem območju kraških rek na Notranjskem. Gladine vode na ojezerjenih kraških poljih se bodo zato še naprej postopno zniževale. Gladina vode na Planinskem polju se je od začetka upadanja, 25.2.2014, znižala za 112 cm, v zadnjih 24 urah za 12 cm. Podoben ali nekoliko večji trend dnevnega upadanja gladine pričakujemo tudi v prihodnjih dneh.

Foto: Po 33 dneh prostosti riso čaka mesec dni karantene

9.3.2014|Okolje

Risi, ki je pobegnila iz ljubljanskega živalskega vrta, je dober mesec dni sledila skupina 11 ljudi, žival pa so zdaj dali v karanteno, njeno zdravstveno stanje pa je dobro.

Foto in video: Medtem ko si pretegujete noge, lahko rešite še kakšno žabico

9.3.2014|Okolje

V Sloveniji vsako leto pod gumami avtomobilov konča na tisoče žab. Prav zato so se zbrali prostovoljci, ki jim omogočajo varne prehode cest in jim s tem rešujejo življenja. Pridružite se jim lahko . . .

Po mesecu dni svobode je risa spet za ogrado

8.3.2014|Okolje

Riso iz ljubljanskega živalskega vrta, ki je s samcem pobegnila iz ograde pred mesecem dni in se pastem uspešneje izogibala kot samec, so ujeli.

New mapping method for 'green infrastructure', Europe's vital natural areas

6.3.2014|Okolje

Healthy natural areas often fulfil important yet unseen functions, from preventing floods to filtering air. A new report from the European Environment Agency (EEA) proposes a method for mapping this 'green infrastructure'.

Slovenski meteorologi zaupanja vredni v Evropi

6.3.2014|Okolje

Slovenski meteorologi so zaupanja vredni po mednarodni raziskavi javnega mnenja »Trusted brands 2014«. Redno letno anketo je konec leta 2013 izvedel »Reader's Digest” in je zajela 17000 anketirancev v 10 evropskih državah. Poleg kategorij povezanih z zaupanjem v produkte, so ljudje ocenjevali tudi zaupanje v posamezne poklice. Kot najbolj zaupanja vreden poklic je bil ponovno ovrednoten poklic gasilca, a velik je tudi uspeh slovenskih meteorologov, saj so se med kolegi iz 10 evropskih …

Upadanje gladine vode na kraških poljih

6.3.2014|Okolje

V prihodnjih desetih dneh, predvidoma do sredine marca, ne pričakujemo večje količine padavin na prispevnem območju kraških rek na Notranjskem. Gladine vode na ojezerjenih kraških poljih se bodo zato še naprej postopno zniževale. Gladine vode na Planinskem polju se je v zadnjih desetih dneh do 6.3.2014 znižala za 63 cm, v zadnjih 24. urah za 11 cm. Podoben ali nekoliko večji trend dnevnega upadanja gladine pričakujemo tudi v prihodnjih dneh.

En mesec po begu: Risinja vodi 30 : 0,5

5.3.2014|Okolje

Pred natanko enim mesecem je zaradi podrtih ograj iz ljubljanskega živalskega vrta pobegnila samica risa. Oskrbniki jo še vedno iščejo, obenem pa priznavajo, da je v igri skrivalnic risa od njih . . .

Gozdarska inšpekcija svari pred nevarnostmi pri delu v gozdu

5.3.2014|Okolje

Gozdarski inšpektorji opozarjajo na dodatno skrb za varnost pri delu v gozdu po žledolomu, saj je takšno delo nevarno že v običajnih razmerah.

Alpinisti bodo morali z Mount Everesta odnašati smeti

4.3.2014|Okolje

Alpinisti, ki se bodo povzpeli na Mount Everest, bodo morali po novih pravilih nepalskih oblasti s seboj odnesti osem kilogramov odpadkov, da bi tako pomagali očistiti najvišji vrh sveta.

Upadanje gladine vode na kraških poljih

4.3.2014|Okolje

V prihodnjih desetih dneh, predvidoma do sredine marca, ne pričakujemo večje količine padavin na prispevnem območju kraških rek na Notranjskem. Gladine vode na ojezerjenih kraških poljih se bodo zato še naprej postopno zniževale. Gladina vode na Planinskem polju se je danes, 4.3.2014 znižala za 6 cm. Podoben ali nekoliko večji trend dnevnega upadanja gladine pričakujemo tudi v prihodnjih dneh.

New mobile phone app will help track marine litter

3.3.2014|Okolje

People will soon be able to report the litter they find on the beach, thanks to a new mobile phone app developed by the European Environment Agency (EEA).

200

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani