Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice/Okolje

3. marec – prvi svetovni dan prosto živečih vrst

3.3.2014|Okolje

Generalna skupščina Organizacije združenih narodov je konec leta 2013 razglasila 3. marec za svetovni dan prosto živečih živalskih in rastlinskih vrst. Na ta dan je bila pred natanko 41 leti v Washingtonu sprejeta Konvencije o mednarodni trgovini z ogroženimi prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (konvencija CITES). Namen prvega svetovnega dne prosto živečih živali in rastlin je ozaveščanje javnosti o pomenu biotske pestrosti in številnih prednosti, ki jih zagotavlja za ljudi, …

Ten things everyone should know about Europe's productive seas

3.3.2014|Okolje

A recent assessment by the European Environment Agency (EEA) showed that European seas are in a worrying state. As policy makers meet to discuss the marine environment that sustains maritime development, the EEA summarises ten important facts about the ecosystems beneath the waves.

Obvarujmo živali v naravi

3.3.2014|Okolje

Danes prvič praznujemo svetovni dan prostoživečih vrst. Na ta dan naj bi občudovali divjo lepoto živalstva in rastlinstva, prvinskost tigrov in medvedov ter slikovitost alpskih travnikov, ki bodo . . .

Kar 80 odstotkov stavb je energetsko neučinkovitih

2.3.2014|Okolje

Stavbe porabijo 40 odstotkov energije in povzročijo 35 odstotkov izpustov CO2. V Sloveniji je kar 80 odstotkov stavb energetsko neučinkovitih, potratnih in zato zrelih za obnovo.

Foto: Živali iščejo topel in prijazen dom

2.3.2014|Okolje

Čeprav mladičke v zavetiščih običajno prej oddajo kot odrasle pse, pa nekateri nimajo te sreče. V zavetiščih odraščajo skupaj z bratci, sestricami in sovrstniki, pogosto tudi leto dni in več. V . . .

Kemične sledi na nebu? Arso: Teorija zarote ni vzdržala kritične presoje

1.3.2014|Okolje

Zakaj sledi reaktivnih letal niso vedno enake? Je rumena usedlina po dežju nevarna? Je nenavadno, da je bil oklep žledu v Sloveniji tako močan? Zakaj se snežna kepa ne staja, ampak počrni?

Izolo presenetila toča. Mogoče je tudi povišano plimovanje morja

28.2.2014|Okolje

V skladu z napovedmi je nestanovitno vreme dopoldne zajelo tudi slovensko Istro.

Zora in Zarja sta izbrani imeni novih oceanografskih boj

28.2.2014|Okolje

Imeni Zora in Zarja za novi oceanografski boji Agencije RS za okolje smo izbrali na javnem natečaju, ki smo ga objavili na naši spletni strani. V pomorstvu namreč velja, da imajo plovila in objekti na morju svoja imena, ki so običajno ženskega spola. Ker sta boji nameščeni v slovenskem morju smo se odločili, da ju tudi mi poimenujemo in to z vašo pomočjo cenjeni obiskovalci naših spletnih strani! Boja z imenom Zora je zasidrana v vzhodnem delu slovenskega morja in jo jutranja zora najprej …

Razlaga naravnih pojavov v izogib zavajanju javnosti

28.2.2014|Okolje

V zadnjih tednih opažamo povečano aktivnost nekaterih posameznikov in skupin, ki z vremenom povezane naravne pojave razlagajo na svojstven način, napačno in zavajajoče. Kroženje le teh v delu javnosti povzroča občutek ogroženosti in vnaša nemir. V izogib širjenju takšnih razlag želimo na Agenciji RS za okolje pojasniti na kratko in na razumljiv način razložiti nekatere naravne pojave. Pojav: Snežena kepa se pod vplivom plamena iz vžigalnika ne tali takoj in na površini počrni. Razlaga: …

Izdaja energetskih izkaznic bo lahko donosen posel

27.2.2014|Okolje

Od strokovnjakov zapovedana izdelava energetskih izkaznic za stanovanja, namenjena prodaji ali najemu, bo lahko dodatno finančno obremenila lastnike nepremičnin.

Upadanje gladine vode na Planinskem polju

27.2.2014|Okolje

Gladina vode na Planinskem polju se je pričela počasi zniževati. Na vodomerni postaji Hasberg je bila 24. februarja 2014 zabeležena najvišja gladina in sicer 823 cm, kar sodi med najvišje do sedaj izmerjene gladine na Planinskem polju. Trenutno upadanje gladine znaša 8 cm na dan. Tudi Cerkniško jezero je že doseglo najvišji vodostaj in trenutno upada približno 2 cm na dan. Najvišji vodostaj na vodomerni postaji Dolenje jezero je ob tokratnem dogodku znašal 25 cm manj od absolutnega …

Dvoživke na robu izumrtja

27.2.2014|Okolje

V večini primerov je izginjanje dvoživk posledica človekovega neposrednega delovanja, ki se kaže predvsem v uničenju in fragmentaciji primernih bivališč, globalnem segrevanju, gradnji cest, . . .

Mapping habitats to describe ecosystems

26.2.2014|Okolje

As technology has improved, so has our understanding of the environment. For example, satellite imagery and other remote sensing techniques can quickly show us that forest cover is increasing in Europe. But in order to capture the complexity of ecological conditions and dynamics on the ground, it is essential to also use field-based surveying methods.

Koncentracija cvetnega prahu jelše je visoka

26.2.2014|Okolje

Začela se je sezona težav za ljudi, ki so preobčutljivi na cvetni prah Na spletnih straneh ARSO redno objavljamo napovedi vpliva vremena na počutje ljudi, vrednosti UV indeksa in obremenjenosti zraka s cvetnim prahom; slednje pripravljamo v sodelovanju z NLZOH. V daljših obdobjih suhega vremena je v celinski Sloveniji obremenjenost zraka s cvetnim prahom jelše visoka. V zraku je tudi srednje visoka koncentracija cvetnega prahu leske. Pri posameznikih, preobčutljivih na cvetni prah jelše ali leske, se lahko pojavijo simptomi alergijske reakcije. V zraku bo še …

Razmere na Planinskem polju, a gladina lahko spet naraste

25.2.2014|Okolje

Voda na Planinskem polju sicer še vedno nekoliko narašča, vendar počasneje kot v preteklih dneh. Tudi padavine konec tedna ne bodo tako obsežne, kot je sprva kazalo.

Dihurski 'izpuh' ni tako grozno smrdljiva zadeva

25.2.2014|Okolje

"Morda najlažje opišem življenje z dihurjem, če rečem, da lastniki dihurjev ne potrebujejo televizije, ker imajo zabavni program na sporedu vsakokrat, ko je dihur spuščen,"

Zakon o odpravi posledic naravnih nesreč: žled kot naravna nesreča

25.2.2014|Okolje

S spremembo zakona se bo žled izenačil z drugimi pojavi, ki so opredeljeni kot naravna nesreča - potres, snežni in zemeljski plaz, udor ali poplava -, če povzroči škodo na stvareh ali v gospodarstvu . . .

Žled se pojavlja vsakih nekaj let

25.2.2014|Okolje

Žled, ki je na začetku februarja prizadel velik del Slovenije in povzročil za okoli 200 milijonov evrov škode v gozdovih, ni izreden pojav, saj se v Sloveniji pojavlja vsakih nekaj let, še posebej . . .

Ljudje stopili skupaj in za gasilce do zdaj zbrali 310.000 evrov

24.2.2014|Okolje

V nedavni ujmi smo Slovenci znova ugotovili, kako veliko bogastvo se skriva v našem sistemu prostovoljnega gasilstva. A žal se tudi oni spopadajo z velikimi težavami, saj jim kronično primanjkuje . . .

Water: nutrient and heavy metal pollution 'decoupling' from growth

24.2.2014|Okolje

European households are generating lower levels of nutrient pollution in water, despite a growing population. In a similar example of 'absolute decoupling', levels of some pollutants from agriculture and manufacturing have fallen in recent years, while the economic production of these sectors has grown.

201

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani