Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice

Po koncu vročine močni nalivi, ponekod tudi s točo

10.8.2013|Okolje

Padavine po Sloveniji so preteklo noč večinoma ponehale, krajevne plohe pa bodo v prihodnjih urah povsod ponehale. Popoldne se bo razjasnilo, v torek pa znova pooblačilo.

Foto: Strela zažgala ostrešje hiše pod Golovcem, toča v Posavju

9.8.2013|Okolje

Plohe in nevihte so se ves dan pojavljale po vsej Sloveniji. Močne nevihte z močnejšimi sunki vetra in točo so na vzhodu države mogoče tudi ponoči, opozarja Arso.

Vrhunec letošnjega tretjega vročinskega vala

8.8.2013|Okolje

V četrtek je bila izmerjena doslej najvišja temperatura zraka v Sloveniji Obdobje najhujše vročine se je izteklo, čeprav bo temperatura tudi v petek, 9. avgusta, še visoka, zrak pa bo bolj vlažen in zato bo soparno. Šele v soboto si bomo od toplotne obremenitve oddahnili. O hudi vročini in nekaj krajevnih rekordno visokih temperaturah smo poročali že v soboto, 3. avgusta. V Novem mestu je temperatura dosegla 39,4 ºC, v Kočevju 37,9 ºC, v Ljubljani 38,3 ºC, v Šmartnem pri Slovenj Gradcu 37,7 ºC in na Letališču Jožeta Pučnika 37,3 ºC. V Dobličah v Beli krajini je …

Kostarika odpira kletke in zapira živalske vrtove

8.8.2013|Okolje

Kostarika bo skladno s svojo politiko ohranjanja biotske raznovrstnosti zaprla vse javne živalske vrtove. Živali bodo izpustili v divjino ali pa jim bodo novo domovanje poiskali v zavetiščih.

Zaloge podzemne vode še v mejah normale

8.8.2013|Okolje

Priporočljiva racionalna raba vode Glede na dosedanje sušno obdobje ne pričakujemo povečanja pomanjkanja pitne vode v naslednjih dneh in tednih. Zaloge gladine podzemne vode, ki je glavni vir pitne vode so v mejah normale. Količine podzemne vode v plitvih vodonosnikih Slovenije so bile do novembra 2012 izrazito pod povprečjem zadnjega desetletja. Predvsem na Dravskem in Krškem polju so bile zaloge podzemne vode v lanskem poletju najmanjše v zadnjih petdesetih letih. V zimsko-pomladnem obdobju 2012/2013 so padavine marsikje …

Hidrometeorološke razmere in stanje vodnih zalog 7. avgusta 2013

8.8.2013|Okolje

Kmetijska suša se stopnjuje V začetku avgusta je nastopil tretji vročinski val. Huda vročina je v večjem delu Slovenije vladala vse do 8. avgusta. Na nekaterih merilnih mestih so bili v teh dneh doseženi tudi temperaturni rekordi. Zaradi vročega in suhega vremena je velika požarna ogroženost naravnega okolja, zaradi močnega izhlapevanja pa se površinski sloj tal še naprej intenzivno suši. Še vedno se povečuje padavinski primanjkljaj, tudi v avgustu razen lokalnih padavin ni bilo obilnejšega dežja. V obdobju od junija …

Foto: Evropa - kotel, segret na 40 stopinj Celzija

8.8.2013|Okolje

Kot da bi bili v peči, se ne počutimo le Slovenci, saj vročinski val vztraja v osrednjem delu Evrope, pa tudi na Kitajskem. V Mostarju so namerili 40,6 stopinje Celzija, v Podgorici pa 40,2 stopinje.

Najbolj vroč dan, odkar v Sloveniji merimo temperaturo

8.8.2013|Okolje

Temperature so na ta vroč poletni dan dosegle nov slovenski rekord. V Cerkljah ob Krki so namerili kar 40,8 stopinje Celzija. Do zdaj je rekord znašal 40,6 stopinje Celzija.

V prestolnici padel še en vročinski rekord, grozi pa še državni

7.8.2013|Okolje

V Ljubljani je bil dosežen nov vročinski rekord, namerili so 39,5 °C. Peklensko vroče bo po vsej državi tja do petka, pade lahko tudi absolutni vročinski rekord.

Marine litter – a growing threat worldwide

7.8.2013|Okolje

Increasing amounts of litter are ending up in the world’s oceans and harming the health of ecosystems, killing animals when they become trapped or swallow the litter. Human health is also at risk, as plastics may break down into smaller pieces that may subsequently end up in our food. These are just a few of the problems emerging from the waste collecting in our seas.

Greste na dopust, pa nimate varstva za ljubljenčka? Privoščite mu hotel.

7.8.2013|Okolje

V številnih slovenskih domovih biva kaka mala žival; poleg psov, mačk in kanarčkov si ljudje omislijo ribe, glodavce, razne ptice, pa tudi dvoživke.

V Ljubljani rekordnih 38,6 stopinje, sledijo novi vročinski rekordi

6.8.2013|Okolje

Vroče vreme z rekordnimi temperaturami se bo predvidoma nadaljevalo do petka, ko naj bi temperatura padla za nekaj stopinj. Zelo bo soparno.

Neurje povzročilo za pol milijona škode na gozdovih

5.8.2013|Okolje

Neurje, ki je divjalo prejšnji ponedeljek, je poškodovalo zlasti posamezna drevesa. Prve ocene škode znašajo okoli 500. 000 evrov, pojasnjujejo na zavodu za gozdove.

Židan: Izplačila za sušo že prihodnji mesec

5.8.2013|Okolje

Prve ocene posledic suše v Pomurju kažejo, da bo ta presegla tri promile državnega proračuna. Poljščine na severovzhodu države so uničene od 10- do 90-odstotno.

Tretji vročinski val se nadaljuje, vročinskih rekordov pa ne gre pričakovati

5.8.2013|Okolje

Vročina ne popušča in tako bo vse do petka, ko se pričakuje ohladitev za nekaj stopinj, vendar bo bolj soparno. V soboto pa naj bi toplotna obremenitev popustila.

Tretji letošnji vročinski val

4.8.2013|Okolje

V nekaj krajih so izmerili najvišjo temperaturo doslej Huda vročina se bo nadaljevala še vse do vključno četrtka, najvišje dnevne temperature bodo od 35 do okoli 38 ºC. Povišane bodo tudi koncentracije ozona. Predvsem na Primorskem bo zaradi vročega in suhega vremena še naprej velika požarna ogroženost naravnega okolja, zaradi močnega izhlapevanja pa se bo površinski sloj tal še naprej intenzivno sušil. V petek bo temperatura sicer nekoliko nižja, a bo povečana vlažnost zraka poskrbela za neprijeten občutek soparnosti. Šele v soboto si bomo od …

Tepco razkril prave razsežnosti nesreče jedrske elektrarne v Fukušimi

4.8.2013|Potresi

Operater poškodovane jedrske elektrarne v Fukušimi na Japonskem, Tepco, je prvič po uničujočem potresu in cunamiju posredoval uradne podatke o tem, koliko radioaktivne snovi se je od usodnega marca . . .

V Ljubljani nov vročinski rekord: 38,4 stopinje Celzija

4.8.2013|Okolje

Ljubljana je danes dosegla nov rekord, saj so v prestolnici izmerili 38,4 stopinje Celzija, kar je za desetinko več od sobotne vrednosti. Vroče vreme se bo nadaljevalo tudi v prihodnjih dneh, manjša . . .

Vročinski rekordi padajo tudi v Avstriji, Nemčiji in na Balkanu

3.8.2013|Okolje

V Avstriji je bilo danes rekordno vroče. Najbolj vroče je bilo na Koroškem, kjer je padel nov avstrijski vročinski rekord. V kraju Dole v dolini Drave so namreč namerili 39,9 stopinje Celzija.

V Ljubljani najbolj vroč dan v zadnjih 50 letih

3.8.2013|Okolje

Na treh merilnih postajah so izmerili rekordne vrednosti: v Ljubljani 38,2 stopinje, Novem mestu 39,4 stopinje in Slovenj Gradcu 37,8 stopinje. V Črnomlju pa je bilo več kot 40 stopinj Celzija.

276

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani