Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice

Collecting litter and data to combat plastic pollution

17.9.2019|Okolje

More and more communities around the world are working against marine litter and plastic pollution. A Danish initiative mobilises schoolchildren to collect plastic waste and research data that will become part of the European Environment Agency’s (EEA) database on marine litter. Better data on plastic pollution helps inform policies and tackle the problem.

EU on track to end use of chemicals harming the ozone layer

16.9.2019|Okolje

The European Union (EU) has achieved its goals to phase out ozone-depleting substances under the Montreal Protocol. A new European Environment Agency (EEA) report shows that in 2018 the EU again destroyed or exported more ozone-depleting substances than it produced or imported.

Začasna uvedba dodatnih meritev aromatskih spojin v vodnem zajetju Rižanskega vodovoda

13.9.2019|Okolje

Zaradi tehničnih težav z dobavo dovolj kakovostnega topila začasno ni možno določevanje mineralnih olj v tako nizkih koncentracijah kot doslej. Topila, ki je omogočalo meje določitve 0,005 mg/l, trenutno ni možno dobiti na Evropskih trgih, zato bomo začasno prisiljeni uporabljati topilo, ki omogoča mejo določitve 0,020 mg/l. Kot dodaten previdnosti ukrep bomo v tem obdobju v vzorcih iz vodnega zajetja Rižanskega vodovoda preverjali tudi možnost prisotnosti aromatskih spojin.

16. september - mednarodni dan zaščite ozonske plasti

13.9.2019|Okolje

Letošnji mednarodne dan zaščite ozonske plasti izpostavlja uspešno zgodbo mednarodnih ukrepov za zaščito ozonske plasti. Mednarodna skupnost je prisluhnila opozorilom znanstvenikov. Montrealski protokol pa je dokaz, da mednarodna skupnost lahko učinkovito ukrepa, če ima tehnološke možnosti za zamenjavo okolju škodljivih snovi in so ukrepi v splošno korist.

Napovedovanje poplav, opozarjanje nanje in sodelovanje pri ukrepanju ob poplavah

11.9.2019|Voda

Fakulteta za gradbeništvo in Agencija Republike Slovenije za okolje sta 10. 9. 2019 organizirali delavnico s predstavitvijo blaženja posledic poplav in zmanjševanja poplavne ogroženosti. Udeležencem delavnice so predstavili državno hidrološko in meteorološko službo v Sloveniji, sistem zgodnjega opozarjanja pred poplavami, ukrepanje ob poplavah, dosedanje aktivnosti ozaveščanja javnosti ter razvoj enotne metode za izračun pričakovanih letnih škod zaradi poplav. Ob sklepu so si v prostorih …

Sanacija podpornega zidu na cesti čez Vršič

11.9.2019|Promet

Direkcija RS za infrastrukturo je konec maja letos pričela z obnovo podpornega zidu na odseku ceste R2-206, Ruska cesta (Erika - Vršič) od km 5.946 do km 6,010, vendar so bila dela zaradi turistične sezone začasno prekinjena. Zaradi močno poškodovanega kamnitega zidu, so bila dela nujna.

How to accelerate change towards sustainability?

10.9.2019|Okolje

There is growing recognition that achieving prosperity within environmental limits requires fundamental changes in core systems of production and consumption. A new European Environment Agency (EEA) report, published today, identifies ten focus areas for enabling sustainability transitions.

Prva faza čiščenja vrtnine P19 in nadaljevanje spremljanja stanja voda po nesreči v Dolu pri Hrastovljah

6.9.2019|Okolje

Dne 22. 8. 2019 smo izvedli prvo fazo čiščenja vrtine P19. Izčrpana in odstranjena je bila vsa voda, ki se je tega dne nahajala v vrtini. Ko bo naraven dotok vode večji in gladine podzemne vode višje, bomo očistilo tudi stene in odstranili sediment na dnu vrtine. Gre za vrtino, v kateri so bila najdena mineralna olja, ki ne izvirajo iz okoljske nesreče. ARSO je odstranil onesnaženje in vzpostavil okolje za monitoring, katerega rezultati bodo lahko podlaga za ustrezne odločitve. V tej …

Climate change threatens future of farming in Europe

4.9.2019|Okolje

Crop and livestock production is projected to decrease and may even have to be abandoned in parts of Europe’s southern and Mediterranean regions due to the increased negative impacts of climate change, according to a European Environment Agency (EEA) report published today. The study says that adapting to climate change must be made a top priority for the European Union’s agriculture sector if it is to improve resilience to extreme events like droughts, heatwaves and floods.

Vabljeni, da izpolnite anketo o zadovoljstvu z delovanjem ARSO

30.8.2019|Okolje

Spoštovani, prosimo vas, da nam s pomočjo ankete sporočite, kako doživljate delovanje Agencije Republike Slovenije za okolje. Povratne informacije nam bodo pomagale pri oceni našega dela in pri prizadevanju za večje zadovoljstvo naših strank. V anketi zbiramo samo odgovore in nobenih drugih podatkov. Hvala za sodelovanje.

Rekonstrukcija dveh križišč Bazara

29.8.2019|Promet

Zaradi izvedbe gradbenih del na dveh križiščih Bazara, je spremenjen potek prometa predvidoma do 29. novembra na odsekih: G2, Rožna Dolina - Šempeter; R1, Šempeter - Volčja Draga; na priključku Šempeter R3 in odseku LC, Bazara - MP Šempeter. Promet je urejen izmenično enosmerno s semaforji. 

Jutranje prometne konice na prvi šolski dan

28.8.2019|Promet

Grafi ponazarjajo jutranje prometne konce na prvi šolski dan lanskega leta (2018), in sicer na delu slovenskega omrežja, ki je v tem času najbolj obremenjen (avtocestne vpadnice v Ljubljano).

Preklic odsvetovanja kopanja v otroškem bazenu kopališča Žusterna

19.8.2019|Okolje

Na kopališču Žusterna je tudi v otroškem bazenu preklicano odsvetovanje kopanja.

ARSO zavrgel vlogo DARS za okoljevarstveno soglasje

19.8.2019|Okolje

Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) je prejela vlogo Direkcije za avtoceste Republike Slovenije d. d. (DARS) za podaljšanje veljavnosti okoljevarstvenega soglasja za gradnjo novega izven nivojskega priključka Dragomer na avtocestnem odseku Ljubljana – Vrhnika in zahodne obvoznice Brezovica. Med postopkom je DARS zaradi spremembe posega spremenil tudi vlogo, in sicer v vlogo za izdajo novega okoljevarstvenega soglasja. Ker je bila vloga za izdajo okoljevarstvenega soglasja …

Pojav prekomernega cvetenja zlato rjave alge na Blejskem jezeru

14.8.2019|Okolje

Ob vzorčenju Blejskega jezera so biologi opazili "cvetenje" zlato rjave planktonske alge Dinobryon sertularia, ki se je prekomerno razmnožila zaradi zanjo ugodnih vremenski pogojev in optimalnih fizikalno kemijskih razmer v vodi. Cvetenje alge se opazi kot rjavo obarvana področja na mestih, kjer voda miruje. Nacionalni inštitut za javno zdravje priporoča, da se ljudje pri vodnih aktivnostih na jezeru izogibajo področjem z vidno prisotnostjo alg. Po kopanju se priporoča tuširanje. V primeru …

Delni preklic odsvetovanja kopanja na kopališču Žusterna

13.8.2019|Okolje

Kakovost kopalnih voda v Žusterni je zaradi izvedenih ukrepov Komunale Marjetica izboljšana, zato na označenem delu kopališča odsvetovanje kopanja več ne velja. Na delu kopališča, ki vključuje otroški bazen, pa iz previdnosti odsvetovanje kopanja do nadaljnjega še velja zaradi neposredne bližine meteornega iztoka.

Zaprt most čez Krko na Brodu pri Podbočju

13.8.2019|Promet

Na regionalni cesti Križaj - Podbočje - Šutna, bo s 13. avgustom 2019, začasno ustavljen promet, zaradi sanacije lesenega mostu čez Krko v Brodu pri Podbočju. Obvoz bo potekal preko Cerkelj ob Krki oziroma preko Kostanjevice na Krki.

ARSO zavrnil vlogo podjetja Krasoprema d. o. o.

12.8.2019|Okolje

ARSO je po pregledu vloge podjetja Krasoprema d. o. o. v likvidaciji za sanacijo in zasip kraške vrtače ter ureditev igrišč za odbojko in košarko ob proizvodni hali Krasoprema d. o. o. v Dutovljah ugotovil, da nameravani poseg ni sprejemljiv za okolje in da okoljevarstvenega soglasja ne more izdati, ker so tla kraške vrtače, ki je predvidena za zasutje, že sedaj prekomerno onesnažena. Investitor ni izkazal, da zaradi nameravanega posega ne bo dodatnega poslabšanja stanja tal in onesnaževanja …

Ponovno odsvetovanje kopanja v kopališču Žusterna

8.8.2019|Okolje

Glede na zadnje rezultate vzorčenja z dne 7.8.2019 je po mnenju NIJZ kopanje v kopališču Žusterna ponovno odsvetovano.

Kako do boljšega upravljanja suše

8.8.2019|Okolje

Dostop so satelitskega prikazovalnika suše in video o projektu DriDanube Eden glavnih ciljev projekta DriDanube je okrepiti ozaveščenost o suši kot pojavu, ki presega nacionalno raven, in o možnostih, da sušo zaznamo ter odreagiramo že v zgodnjih fazah, preden pride do ekstremnih razmer. V samo dveh letih in pol so partnerji DriDanube projekta z ARSO, kot vodilnim partnerjem, dosegli pomembne rezultate: - razvito je bilo novo orodje za spremljanja suše – Sušni uporabniški servis (povezava) - ki pokriva celotno Podonavsko regijo, - vzpostavljena je bila nova …

8

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani