Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice

V delih Avstralije sneg

4.6.2019|Okolje

Ledeni mraz je zajel vzhod Avstralije in prinesel sneg celo v severovzhodno državo Queensland s subtropskim podnebjem.

Lilijana Kozlovič - vršilka dolžnosti generalnega direktorja ARSO

3.6.2019|Okolje

Vlada je s 3. 6. 2019 imenovala mag. Lilijano Kozlovič za vršilko dolžnosti generalnega direktorja Agencije Republike Slovenije za okolje do imenovanja generalnega direktorja, vendar največ za šest mesecev, to je do 3. 12. 2019. Lilijana Kozlovič je univerzitetna diplomirana pravnica Pravne fakultete v Ljubljani, kjer je tudi magistrirala s področja filozofije in sociologije prava ter teorije države. Je strokovnjakinja s področja upravnega prava in upravnega postopka, članica izpitne …

Komunalna podjetja: Odpadna embalaža se še naprej kopiči

3.6.2019|Okolje

Zakon o interventnih ukrepih pri ravnanju z odpadno embalažo ne deluje, ti odpadki se še kopičijo, opozarjata družbi za zbiranje odpadkov za nadaljnjo predelavo Dinos in Interseroh.

Predsedniški vrh - zapore cest za tovorna vozila v sredo in četrtek

3.6.2019|Promet

Slovenija bo v sredo in četrtek, 5. in 6. junija, gostila večje število visokih predsednikov z delegacijami. Na določenih lokacijah in trasi potovanja, bodo potekale kratkotrajne mobilne zapore prometa. Na vseh večjih križiščih, bo promet urejen glede na dano situacijo. Prav tako bo povečano število vozil s spremstvom. Policija bo zagotavljala čim bolj nemoten prehod varovanim osebam, ostalim udeležencem pa nato normalno vključitev v promet. Dogodek bo potekal na območju Ljubljane in Kranja.

What are European countries doing to tackle plastic waste?

3.6.2019|Okolje

Despite some promising efforts to address the growing problem of plastic waste like banning plastic shopping bags or straws, specific prevention targets for different plastic waste are still not widespread in Europe, according to a European Environment Agency (EEA) assessment published today. Only nine countries have explicit targets in place for plastic waste prevention.

V Sloveniji gnezdi 228 vrst ptic

3.6.2019|Okolje

Varstveni ornitolog Tomaž Mihelič velja za izjemnega poznavalca ptic. Njegova ljubezen do ornitologije se je začela s fotografijo in kmalu prerasla v resno ornitološko delo.

Potapljači presajajo leščurje

1.6.2019|Okolje

Na centralni plaži v Portorožu že peto leto presajajo leščurje. Leščurji živijo v nizki vodi peščenega dna in so s svojo ostro lupino za kopalce moteči, zato je njihova selitev iz območja kopalnih voda nujna.

Reke po svetu polne antibiotikov

1.6.2019|Okolje

Reke po vsem svetu so onesnažene z antibiotiki, ponekod vrednost tristokrat presega še sprejemljivo, kažejo izsledki raziskave okoljevarstvenikov, ki so jo predstavili v Helsinkih.

Meteorološki prvi poletni dan prinaša sonce in že skoraj poletne temperature

1.6.2019|Okolje

S 1. junijem se "začenja dejansko poletje, ne samo meteorološko", napoveduje vremenoslovec Brane Gregorčič in dodaja, da bodo temperature že danes blizu 25 stopinj, v naslednjih dneh pa še kakšna stopinja več.

Inšpektorji preverjajo poreklo sadja in zelenjave na stojnicah

31.5.2019|Okolje

V teh dneh poteka poostren uradni nadzor sezonskega sadja in zelenjave na stojnicah. Inšpektorji preverjajo predvsem morebitna zavajanja glede porekla sadja in zelenjave, pa tudi higienske standarde.

Postavitev oznak visokih voda v Posotelju

30.5.2019|Voda

Agencija Republike Slovenije za okolje in Komisija za hidrogeografijo pri Zvezi geografov Slovenije vabita na postavitev tabel, ki označujejo najvišjo zabeleženo gladino na poplavnih območjih rek in kraških polj. Dve oznaki bosta nameščeni v petek, 31. 5. 2019. Prva ob 10.45 v Lesičnem, v sodelovanju z Osnovno šolo Lesično in Kozjanskim parkom, druga pa ob 16.00 v Plesu, v sodelovanju s Parlamentom mladih porečja reke Save. V soboto, 1. 6. 2019, bo postavitev oznake potekala ob 12.00 na …

Slovenska gozdarska šola: Za nas gozd ni le lesna njiva

30.5.2019|Okolje

"Slovenska šola" gospodarjenja z gozdom poudarja spoštovanje različnih funkcij gozda. Gozd ni le vir lesa, je življenjski prostor številnih živih bitij, ohranja kakovostne vire pitne vode in blagodejno vpliva na zdravje ljudi.

Rdeča luč načrtovanju HE Hrastje-Mota na Muri

30.5.2019|Okolje

Vlada je ustavila postopek priprave državnega prostorskega načrta za območje hidroelektrarne Hrastje-Mota na Muri. Nobeno od predloženih gradiv namreč ni izkazalo okoljske sprejemljivosti načrtovanih rešitev.

Strokovni posvet o prometni informaciji

30.5.2019|Promet

Prometno informiran voznik bo na cilj prispel hitreje in varneje

Dan odprtih vrat Agencije Republike Slovenije za okolje

30.5.2019|Voda

Vabimo vas, da nas obiščete v soboto, 8. junija 2019, ko na široko odpremo vrata vsem, ki jih zanima delovanje Agencijo Republike Slovenije za okolje. Med obiskom vam bomo pokazali, kako ARSO spremlja stanje okolja z opazovanjem in napovedovanjem vremena in onesnaženosti zraka, s spremljanjem vodnih teles in napovedovanjem poplav. Seznanili vas bomo z delom seizmologov in vam pokazali umerjevalni, kemijski in biološki laboratorij ter računalniški center. Vodeni ogledi se bodo začeli ob …

Rekordna snežna odeja na Kredarici

30.5.2019|Okolje

Gore je obilno pobelil sneg. Višina snežne odeje na Kredarici je po podatkih Arso dosegla 315 centimetrov, kar je največ v tej sezoni, hkrati pa tudi najpozneje v zgodovini meritev, saj je največ snega tam navadno ob koncu aprila.

Small increase in EU’s total greenhouse gas emissions in 2017, with transport emissions up for the fourth consecutive year

29.5.2019|Okolje

Total greenhouse gas emissions in the European Union (EU) increased by 0.7 % in 2017, according to latest official data published today by the European Environment Agency (EEA). Less coal was used to produce heat and electricity but this was offset by higher industrial and transport emissions, the latter increasing for the fourth consecutive year.

Reke naraščajo, povečana je nevarnost zemeljskih plazov

29.5.2019|Okolje

Arso opozarja, da bodo zaradi obilnega deževja vodotoki v osrednji in jugovzhodni Sloveniji močneje narasli, saj bo do četrtka zjutraj padlo še okoli 50 litrov dežja na kvadratni meter. Povečana je tudi verjetnost zemeljskih plazov.

Sanacija podpornega zidu na cesti čez Vršič

29.5.2019|Promet

Zaradi sanacije podpornega zidu, ob levemu robu državne ceste R1-206, Ruska cesta (Erika - Vršič), od km 5,870 do km 5,930, bo spremenjen potek prometa na cesti čez Vršič.

Sanacija podpornega zidu na cesti čez Vršič

29.5.2019|Promet

Zaradi sanacije podpornega zidu, ob levemu robu državne ceste R1-206, Ruska cesta (Erika - Vršič), od km 5,870 do km 5,930, bo spremenjen potek prometa na cesti čez Vršič.

8

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani