Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice

Nad Kitajsko zaznali prepovedane, močno škodljive pline

23.5.2019|Okolje

V zadnjem času se je v ozračju povečal pojav nevarnih klorofluoroogljikov, ki uničujejo ozonsko plast. Strokovnjaki so zdaj izsledili, da naj bi škodljivi delci CFC-11 izvirali iz Kitajske.

Sodišče EU: EU-ja ni mogoče tožiti zaradi podnebnih sprememb

23.5.2019|Okolje

Sodišče Evropske unije je zavrglo skupinsko tožbo desetih družin iz več evropskih in drugih držav proti EU-ju, ki so jo vložili maja lani zaradi groženj, ki jih za njihova življenja predstavljajo podnebne spremembe.

Kmetje zaradi zadržanega odstrela grozijo s protesti in zaporami cest

22.5.2019|Okolje

Predstavniki kmetov so po posvetu s predstavniki okoljskega ministrstva o odstrelu zveri zagrozili s protesti in zaporami cest. "Škoda vsakega časa in besed," je posvet povzel podpredsednik sindikata kmetov Slovenije Roman Žveglič.

Slovenski čebelnjak za papeža Frančiška

22.5.2019|Okolje

Vatikanski vrtovi so bogatejši za slovenski čebelnjak. Gre za darilo, s katerim Slovenija papežu in Svetemu sedežu želi prenesti sporočilo o pomenu čebel in drugih opraševalcev ter prizadevanja države za njihovo zaščito.

V Washingtonu bodo trupla uporabljali tudi kot kompost

22.5.2019|Okolje

Guverner ameriške zvezne države Washington Jay Inslee je podpisal zakon, po katerem lahko ostanke pokojnikov tam predelajo z "naravno organsko redukcijo" oz. iz njih izdelajo kompost ali gnojilo.

How to measure the condition of Europe's ecosystems?

22.5.2019|Okolje

Healthy forests, soils, seas and other ecosystems form Europe’s ‘natural capital’, which is vital for our well-being and the economy. The European Environment Agency’s (EEA) new analysis, published today, looks at how to measure the condition of Europe’s natural capital and provides a first overview of the state and trends of Europe’s ecosystems. The report also highlights the need for better data on the condition of ecosystems in Europe.

Brez sistemskih sprememb bo milijon vrst rastlin in živali izumrlo

22.5.2019|Okolje

Slovenija se lahko ob nedavnem poročilu o grožnji za izumrtje milijona vrst na Zemlji pohvali kot ena biotsko najbogatejših držav Evrope. Na ministrstvu ob mednarodnem dnevu biotske raznovrstnosti opozarjajo na njen pomen za kmetijstvo.

Nizozemska izdala prvo zeleno obveznico

21.5.2019|Okolje

Nizozemska je kot prva država z najvišjo bonitetno oceno izdala zeleno obveznico, s katero namerava do julija leta 2040 zbrati več milijard evrov za ekološko učinkovite naložbe.

Gladina morja bi se lahko povišala bolj, kot so pričakovali doslej

21.5.2019|Okolje

Znanstveniki predvidevajo, da bi se lahko gladina morja zaradi pospešenega taljenja ledu na Grenlandiji in Antarktiki do konca stoletja povišala bolj, kot so pričakovali doslej.

V EU-ju od leta 2021 nič več plastike za enkratno uporabo

21.5.2019|Okolje

V Evropski uniji bo od leta 2021 prepovedana vsa plastika za enkratno uporabo, kot so plastični krožniki, slamice in vatirane palčke.

Risa ogroža tudi nezakonit lov, a ga je pri nas manj kot v tujini

21.5.2019|Okolje

V okviru projekta Life Lynx nastaja protokol o ravnanju v primeru suma na krivolov risa in drugih prostoživečih živali. Izvedli so tudi že izobraževanje za policiste o odkrivanju krivolovcev.

Dan odprtih vrat na Meteorološkem radarskem centru Pasja Ravan

21.5.2019|Okolje

Sobota, 25. maja, od 11h do 17h Zaposleni na Agenciji Republike Slovenije za okolje bodo na razpolago za pojasnila o delovanju vremenskega radarja in meteorološke postaje. Možen bo ogled notranjosti radarske kupole in radarskega kontejnerja. Dogodek organizira krajevna skupnost Črni Vrh nad Polhovim Gradcem. Vabljeni.

Nove nadzorne točke na avtocestah

21.5.2019|Promet

Za večjo prometno varnost na avtocestah je v veliki meri odvisna tudi tehnična brezhibnost vozila in psihofizično stanje voznikov, predvsem profesionalnih (tovorna vozila, avtobusi, prevoz nevarnih snovi).

Priljubljenost govedine in avokada močno obremenjuje okolje

20.5.2019|Okolje

Pridelava hrane zelo obremenjuje okolje. Analize kažejo, da povprečna letna poraba govedine samo enega Američana prispeva k onesnaženju s toplogrednimi plini toliko kot dobrih dva tisoč kilometrov vožnje z avtomobilom.

Gradnja galerije Jelični vrh v Zali ter predvidene zapore

20.5.2019|Promet

Gradnja galerije Jelični vrh (v Zali) in s tem predvidene polovične ter popolne zapore ceste, med Godovičem in Spodnjo Idrijo, bodo potekale v dveh fazah, prva v letu 2019 ter druga v 2020. 

Drugi svetovni dan čebel. Od njih odvisna vsaka tretja žlica hrane.

20.5.2019|Okolje

20. maja drugič zaznamujemo svetovni dan čebel, ki je namenjen ozaveščanju o pomenu čebel in drugih opraševalcev za človeštvo.

Izgubljena žival: oranžen muc (Lj.)

20.5.2019|Okolje

Izgubljen oranžen muc v Ljubljani.

Slovenija ima najslabši osnutek energetsko-podnebnega načrta v EU-ju

19.5.2019|Okolje

Izmed 28 osnutkov nacionalnih energetskih in podnebnih načrtov, ki so jih morale članice EU-ja do začetka leta poslati v Bruselj, je najslabše pripravljen prav slovenski. Poročilo Evropske fundacije za podnebje mu je od 100 mogočih točk pripisalo le 3,2.

Temeljito čiščenje Blejskega jezera

18.5.2019|Okolje

Potapljači in drugi prostovoljci so v 26. čistilni akciji iz Blejskega jezera in njegovega obrežja odstranili okoli šest kubičnih metrov odpadkov. Z zadovoljstvom opažajo, da je v jezeru vsako leto manj smeti.

Čebelarji pred svetovnim dnevom čebel v skrbeh

18.5.2019|Okolje

Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec, ki se je udeležila drugega praznovanja svetovnega dneva čebel na Ravnah na Koroškem, je čebelarjem obljubila podporo. Letošnja letina medu zaradi hladnega vremena najverjetneje ne bo zadovoljiva.

8

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani