Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice

Greta Thumberg prejemnica nagrade Amnesty International

7.6.2019|Okolje

Zaradi edinstvenega vodstva in poguma pri zagovarjanju človekovih pravic je Amnesty International okoljevarstveno aktivistko, švedsko najstnico Greto Thunberg, počastilo z nagrado ambasadorja vesti.  

Večine Evropejcev ne skrbi, kaj jim pade na krožnik

7.6.2019|Okolje

Na predlog ZN-a prvič zaznamujemo svetovni dan varne hrane, katerega osnovni namen je ohraniti zavedanje, kaj za človeštvo pomeni varna hrana in kakšna vrednota ta je.

Kakovost voda nas kliče k odgovornemu turizmu

6.6.2019|Okolje

Stara Fužina, 6. 6. 2019. Predstavniki Agencije Republike Slovenije za okolje, Triglavskega narodnega parka ter Turizma Bled in Turizma Bohinj so predstavili ekološko stanje Blejskega in Bohinjskega jezera ter stanje kopalnih voda in vpliv naraščajočega množičnega turizma na okolje in kakovost življenja. Predstavili pa so tudi, kako se soočajo z izzivi, ki jih prinaša množični turizem in priporočila za trajnostno obnašanje turistov.

Over 85% of European bathing sites rated as excellent for water quality

6.6.2019|Okolje

Just over 85% of bathing water sites across Europe monitored last year met the European Union’s highest ‘excellent’ and most stringent quality standards for water cleanliness, according to the latest annual European bathing water quality report. The results published today give a good indication of where the best quality bathing waters are likely to be found this summer.

Trasa in potek kolesarskega maratona Franja od 7. do 9. junija

6.6.2019|Promet

Kolesarski maraton:

Večerna neurja povzročala težave v vzhodni Sloveniji

6.6.2019|Voda

Celje, Dravograd, Krško, Radlje ob Dravi, Rogaško Slatino, Rogašovce, Šentilj in Vojnik je v sredo zvečer prizadelo neurje z obilnimi padavinami in močnim vetrom. Meteorna voda je na 19 lokacijah poplavila ceste in kletne prostore objektov.

Koliko odpadne embalaže se sploh lahko reciklira?

5.6.2019|Okolje

Ugotovili smo, da je polovica življenjskih potrebščin pakirana v embalažo, ki je ne recikliramo, pravi Jaka Kranjc iz okoljske organizacije Ekologi brez meja, ki je preverjala, kakšna je embalaža izdelkov, po katerih potrošniki najpogosteje segajo.

Vote for your favourite sustainability photos

5.6.2019|Okolje

The final stage of the European Environment Agency’s (EEA) photo competition ‘Sustainably Yours’ showcases 45 photos depicting sustainable food, energy and mobility in Europe. An online vote, opening today, will decide the winner of the Public Choice Award.

Za določene odpadke bodo morali poskrbeti proizvajalci

4.6.2019|Okolje

Ministrstvo za okolje in prostor predlaga, da bi bili proizvajalci izdelkov tudi lastniki organizacij, ki bi skrbele za odpadke iz določene vrste proizvodov.

V delih Avstralije sneg

4.6.2019|Okolje

Ledeni mraz je zajel vzhod Avstralije in prinesel sneg celo v severovzhodno državo Queensland s subtropskim podnebjem.

Lilijana Kozlovič - vršilka dolžnosti generalnega direktorja ARSO

3.6.2019|Okolje

Vlada je s 3. 6. 2019 imenovala mag. Lilijano Kozlovič za vršilko dolžnosti generalnega direktorja Agencije Republike Slovenije za okolje do imenovanja generalnega direktorja, vendar največ za šest mesecev, to je do 3. 12. 2019. Lilijana Kozlovič je univerzitetna diplomirana pravnica Pravne fakultete v Ljubljani, kjer je tudi magistrirala s področja filozofije in sociologije prava ter teorije države. Je strokovnjakinja s področja upravnega prava in upravnega postopka, članica izpitne …

Komunalna podjetja: Odpadna embalaža se še naprej kopiči

3.6.2019|Okolje

Zakon o interventnih ukrepih pri ravnanju z odpadno embalažo ne deluje, ti odpadki se še kopičijo, opozarjata družbi za zbiranje odpadkov za nadaljnjo predelavo Dinos in Interseroh.

Predsedniški vrh - zapore cest za tovorna vozila v sredo in četrtek

3.6.2019|Promet

Slovenija bo v sredo in četrtek, 5. in 6. junija, gostila večje število visokih predsednikov z delegacijami. Na določenih lokacijah in trasi potovanja, bodo potekale kratkotrajne mobilne zapore prometa. Na vseh večjih križiščih, bo promet urejen glede na dano situacijo. Prav tako bo povečano število vozil s spremstvom. Policija bo zagotavljala čim bolj nemoten prehod varovanim osebam, ostalim udeležencem pa nato normalno vključitev v promet. Dogodek bo potekal na območju Ljubljane in Kranja.

What are European countries doing to tackle plastic waste?

3.6.2019|Okolje

Despite some promising efforts to address the growing problem of plastic waste like banning plastic shopping bags or straws, specific prevention targets for different plastic waste are still not widespread in Europe, according to a European Environment Agency (EEA) assessment published today. Only nine countries have explicit targets in place for plastic waste prevention.

V Sloveniji gnezdi 228 vrst ptic

3.6.2019|Okolje

Varstveni ornitolog Tomaž Mihelič velja za izjemnega poznavalca ptic. Njegova ljubezen do ornitologije se je začela s fotografijo in kmalu prerasla v resno ornitološko delo.

Potapljači presajajo leščurje

1.6.2019|Okolje

Na centralni plaži v Portorožu že peto leto presajajo leščurje. Leščurji živijo v nizki vodi peščenega dna in so s svojo ostro lupino za kopalce moteči, zato je njihova selitev iz območja kopalnih voda nujna.

Reke po svetu polne antibiotikov

1.6.2019|Okolje

Reke po vsem svetu so onesnažene z antibiotiki, ponekod vrednost tristokrat presega še sprejemljivo, kažejo izsledki raziskave okoljevarstvenikov, ki so jo predstavili v Helsinkih.

Meteorološki prvi poletni dan prinaša sonce in že skoraj poletne temperature

1.6.2019|Okolje

S 1. junijem se "začenja dejansko poletje, ne samo meteorološko", napoveduje vremenoslovec Brane Gregorčič in dodaja, da bodo temperature že danes blizu 25 stopinj, v naslednjih dneh pa še kakšna stopinja več.

Inšpektorji preverjajo poreklo sadja in zelenjave na stojnicah

31.5.2019|Okolje

V teh dneh poteka poostren uradni nadzor sezonskega sadja in zelenjave na stojnicah. Inšpektorji preverjajo predvsem morebitna zavajanja glede porekla sadja in zelenjave, pa tudi higienske standarde.

Postavitev oznak visokih voda v Posotelju

30.5.2019|Voda

Agencija Republike Slovenije za okolje in Komisija za hidrogeografijo pri Zvezi geografov Slovenije vabita na postavitev tabel, ki označujejo najvišjo zabeleženo gladino na poplavnih območjih rek in kraških polj. Dve oznaki bosta nameščeni v petek, 31. 5. 2019. Prva ob 10.45 v Lesičnem, v sodelovanju z Osnovno šolo Lesično in Kozjanskim parkom, druga pa ob 16.00 v Plesu, v sodelovanju s Parlamentom mladih porečja reke Save. V soboto, 1. 6. 2019, bo postavitev oznake potekala ob 12.00 na …

6

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani