Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice

Average CO2 emissions from new cars and new vans increased in 2018

24.6.2019|Promet

According to provisional data published today by the European Environment Agency (EEA), the average carbon dioxide (CO2) emissions from new passenger cars registered in the European Union (EU) in 2018 increased for the second consecutive year, reaching 120.4 grammes of CO2 per kilometre. For the first time, the average CO2 emissions from new vans also increased. Manufacturers will have to reduce emissions of their fleet significantly to meet the upcoming 2020 and 2021 targets.

Ukrepi za zagotavljanje kakovosti vode na območju Rakovega Škocjana

20.6.2019|Okolje

Glede na pridobljene podatke analiz vode in ugotovljeno prisotnost onesnaževal (stiren, benzen, PAH) v odpadnih gasilnih vodah pri gašenju požara v podjetju Fragmat sta NIJZ in ARSO v sodelovanju z Inštitutom za raziskovanje Krasa ZRC SAZU ugotovila, da obstaja možnost, da pride do onesnaženja pitne vode na treh virih: - zajetje Rak Rak (za Hotel Rakov Škocjan), - črpališče RŠ 3/94 (CŠOD Rakov Škocjan) in - zajetje Malni. V torek, 18. 6. 2019, je bil za vira Rak …

Voda v Rakovem Škocjanu 19. junija ni bila onesnažena

20.6.2019|Okolje

Na Agenciji Republike Slovenije za okolje smo prejeli analize vode, odvzete 19. junija na lokacijah Rak - Veliki naravni most, Malenščica, črpališče v Malnih in Vrtina RŠ-3/94 (CŠOD Rak). Podatki kažejo, da snovi, ki so s požarno vodo iztekale v tla, in bi lahko onesnažile vodo, niso bile prisotne. Vse te snovi so bile pod mejo določljivosti uporabljene analitske metode. Vrednosti delcev v zraku so v Begunjah pri Cerknici nizke, zato smo se odločili, da 21. junija meritve z mobilno postajo ukinemo.

Voda v Rakovem Škocjanu, analizirana 17. 6. in 18. 6., ni onesnažena

19.6.2019|Okolje

Agencija Republike Slovenije za okolje je 19. 6. 2019 prejela analize vode, odvzete 17. in 18. junija iz vodotoka Rak v Rakovem Škocjanu, in iz vrtine RŠ 3/94 (odvzete 18. junija). Podatki kažejo, da zasledovane snovi, ki so s požarno vodo iztekale v tla, in bi lahko onesnažile vodo, niso bile prisotne. Vse so bile pod mejo določljivosti uporabljene analitske metode.

Podaljšanje popolne zapore R2-408, Logatec - Žiri

19.6.2019|Promet

Direkcija RS za infrastrukturo izvaja sanacijo brežin in rekonstrukcijo ceste R2-408, na odseku Logatec - Žiri (od km 14,240 do km 14,580). Dela potekajo v utesnjenem prostoru med vodotokom in strmo vkopno brežino. Zaradi varovanja kraške jame na območju posega in bližnjih objektov je potrebno izvesti več manjših postopnih miniranj, zato bo potrebno popolno zaporo ceste podaljšati.

European Environment Agency marks its 25th anniversary by reflecting on future challenges at high-level seminar

19.6.2019|Okolje

The European Environment Agency (EEA) is marking its 25th anniversary today with a special meeting involving senior officials and experts from the EEA’s 39 member and cooperating countries, the European Commission, and the European Parliament. The participants will contribute to a new, 10-year strategy to steer the future work of the Agency and its network in providing sound, independent and reliable environmental information amid growing demand across Europe for more action on the environment.

Images of tradition and green solutions win photo competition prizes

19.6.2019|Okolje

The winners of the European Environment Agency’s (EEA) photo competition, ‘Sustainably Yours’, have been selected. The winning photos depict agricultural traditions and low-carbon solutions for energy and mobility. More than 400 photos from 32 European countries were sent to the competition.

Spremljane kakovosti voda po požaru v podjetju Fragmat

18.6.2019|Okolje

Vse od požara v podjetju Fragmat pristojne službe opravljajo terenske preglede in stalno spremljajo situacijo v okolju. Odpadne vode, ki so nastale ob gašenju, bi lahko zaradi kraškega terena dosegle pomemben vodni vir za Postojno (Malni). Da bi pravočasno zaznali in preprečili morebitno onesnaženje pitne vode, je ARSO vzpostavil več merilnih mest, kjer dnevno vzorči. Eno mesto je v Rakovem Škocjanu, od koder bi po predvidevanjih Instituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU morebitno …

Kolesarska dirka po Sloveniji 19.- 23. junijem 2019

18.6.2019|Promet

Od 19. do 23. junija, bo potekala mednarodna etapna kolesarska "dirka Po Sloveniji 2019", po skoraj celotnem delu Slovenije. V tem času bodo za ves promet kratkotrajno zaprte nekatere ceste ter priključki na avtocesto. Profil etap, traso, 3D predstavitev, lahko zasledite v vsebini na povezavah, časi zapor so predvideni.

Zrak v Begunjah pri Cerknici tak kot drugod po Sloveniji

16.6.2019|Okolje

Tudi v nedeljo, 16. junija, so koncentracije delcev v zraku v Begunjah pri Cerknici primerljive s koncentracijami, izmerjenimi drugod po Sloveniji.

Indonezija vrnila odpadke ZDA: Ne želimo biti smetišče

15.6.2019|Okolje

Indonezija je sporočila, da ne bo postala "smetišče", in ZDA vrnila pet zabojnikov smeti, v katerih bi moral biti le odpadni papir, a so bili polni drugih odpadkov, tudi steklenic, plastike in plenic.

Zrak ni onesnažen, gasilci poročajo o glavobolih

15.6.2019|Okolje

Podatki o kakovosti zraka, izmerjeni dopoldne na mobilni postaji pri osnovni šoli v Begunjah pri Cerknici, so primerljivi z vrednostmi, izmerjenimi na drugih merilnih postajah po državi, so sporočili z ministrstva za okolje in prostor.

Kakovost zraka v Begunjah pri Cerknici primerljiva s kakovostjo zraka drugod po Sloveniji

15.6.2019|Okolje

Podatki o kakovosti zraka, izmerjeni na mobilni postaji pri osnovni šoli v Begunjah pri Cerknici, so primerljivi z vrednostmi, izmerjenimi na drugih merilnih postajah po Sloveniji. Nadaljuje se odvzem vzorcev vode na vodotoku Rak.

Postavitev mobilne postaje za meritve kakovosti zraka v Begunjah pri Cerknici

14.6.2019|Okolje

ARSO je 14. 6. 2019 popoldne postavil mobilno postajo za meritve kakovosti zraka pri Osnovni šoli v Begunjah pri Cerknici. Z meritvami spremljamo, ali imajo posledice požara v Podskrajniku vpliv na kakovost zunanjega zraka. Spremljali bomo ravni delcev, dušikovih oksidov in ozona.

17 junij - Svetovni dan boja proti širjenju puščav in degradaciji tal

14.6.2019|Okolje

Dan za razmislek o suši Suše, širjenje puščav in degradacija tal so globalni problemi, ki neposredno prizadenejo milijone ljudi. Po podatkih Združenih narodov vsako leto izgubimo 24 milijard ton rodovitne prsti, degradacija tal pa zmanjšuje bruto domači proizvod držav v razvoju do 8 % letno. Tudi Slovenija se sooča z vse pogostejšimi in intenzivnejšimi kmetijskimi sušami. Kljub škodi, ki jo te povzročajo, pa je upravljanje s sušo še vedno nezadovoljivo. Kot odziv na vedno večjo problematiko suš v našem delu …

V Dalmaciji plava mladič morskega psa, ki pa ljudem ni nevaren

14.6.2019|Okolje

V morju med Makarsko in otokom Korčula so v zadnjem tednu že večkrat opazili dva metra dolgega morskega psa.

Odvzem vzorcev vode na mestu preliva požarnih voda v Podskrajniku

14.6.2019|Okolje

Predstavniki ARSO so 14. 6. 2019 dopoldne odvzeli vzorce voda ob lokaciji požara v Podskrajniku, ob prelivu požarnih voda. S predstavniki Inštituta za raziskovanje krasa bodo – glede na smer, v kateri poteka gibanje podzemne vode - določili še druge lokacije vzorčenj podzemnih voda. Ko bodo podatki o kakovosti voda na razpolago, jih bomo objavili.

Po prvih analizah voda in zrak v okolici Fragmata nista onesnažena

14.6.2019|Okolje

Premier Marjan Šarec, ki si je ogledal pogorišče obrata Fragmata v Podskrajniku pri Cerknici, je ocenil, da je najpomembnejše to, "da so prebivalci na varnem". Pohvalil je delo vseh služb, ki so hitro in učinkovito ukrotile in sanirale prve posledice.

Za osem olimpijskih bazenov odpadkov obtičalo v bioplinarni

13.6.2019|Okolje

Lendavska bioplinarna v stečaju ne deluje že dobro leto. V njej je ostalo za osem olimpijskih bazenov odpadkov, ki jih najemnik ni izpraznil. Kot kaže, jih bo na stroške davkoplačevalcev odstranila država.

V vročini po malo popijte veliko tekočine, dehidracija ni šala

13.6.2019|Okolje

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje v teh vročih dneh opozarjajo prebivalstvo, da je najpomembnejša hidracija oziroma pitje vode.

4

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani