Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice

Slovenska gozdarska šola: Za nas gozd ni le lesna njiva

30.5.2019|Okolje

"Slovenska šola" gospodarjenja z gozdom poudarja spoštovanje različnih funkcij gozda. Gozd ni le vir lesa, je življenjski prostor številnih živih bitij, ohranja kakovostne vire pitne vode in blagodejno vpliva na zdravje ljudi.

Rdeča luč načrtovanju HE Hrastje-Mota na Muri

30.5.2019|Okolje

Vlada je ustavila postopek priprave državnega prostorskega načrta za območje hidroelektrarne Hrastje-Mota na Muri. Nobeno od predloženih gradiv namreč ni izkazalo okoljske sprejemljivosti načrtovanih rešitev.

Strokovni posvet o prometni informaciji

30.5.2019|Promet

Prometno informiran voznik bo na cilj prispel hitreje in varneje

Dan odprtih vrat Agencije Republike Slovenije za okolje

30.5.2019|Voda

Vabimo vas, da nas obiščete v soboto, 8. junija 2019, ko na široko odpremo vrata vsem, ki jih zanima delovanje Agencijo Republike Slovenije za okolje. Med obiskom vam bomo pokazali, kako ARSO spremlja stanje okolja z opazovanjem in napovedovanjem vremena in onesnaženosti zraka, s spremljanjem vodnih teles in napovedovanjem poplav. Seznanili vas bomo z delom seizmologov in vam pokazali umerjevalni, kemijski in biološki laboratorij ter računalniški center. Vodeni ogledi se bodo začeli ob …

Rekordna snežna odeja na Kredarici

30.5.2019|Okolje

Gore je obilno pobelil sneg. Višina snežne odeje na Kredarici je po podatkih Arso dosegla 315 centimetrov, kar je največ v tej sezoni, hkrati pa tudi najpozneje v zgodovini meritev, saj je največ snega tam navadno ob koncu aprila.

Small increase in EU’s total greenhouse gas emissions in 2017, with transport emissions up for the fourth consecutive year

29.5.2019|Okolje

Total greenhouse gas emissions in the European Union (EU) increased by 0.7 % in 2017, according to latest official data published today by the European Environment Agency (EEA). Less coal was used to produce heat and electricity but this was offset by higher industrial and transport emissions, the latter increasing for the fourth consecutive year.

Reke naraščajo, povečana je nevarnost zemeljskih plazov

29.5.2019|Okolje

Arso opozarja, da bodo zaradi obilnega deževja vodotoki v osrednji in jugovzhodni Sloveniji močneje narasli, saj bo do četrtka zjutraj padlo še okoli 50 litrov dežja na kvadratni meter. Povečana je tudi verjetnost zemeljskih plazov.

Sanacija podpornega zidu na cesti čez Vršič

29.5.2019|Promet

Zaradi sanacije podpornega zidu, ob levemu robu državne ceste R1-206, Ruska cesta (Erika - Vršič), od km 5,870 do km 5,930, bo spremenjen potek prometa na cesti čez Vršič.

Sanacija podpornega zidu na cesti čez Vršič

29.5.2019|Promet

Zaradi sanacije podpornega zidu, ob levemu robu državne ceste R1-206, Ruska cesta (Erika - Vršič), od km 5,870 do km 5,930, bo spremenjen potek prometa na cesti čez Vršič.

Arso opozarja na močnejše nalive v noči na sredo

28.5.2019|Okolje

Slovenijo so zajele močnejše padavine, ki že povzročajo težave po državi. Ponoči in v sredo zjutraj ob močnih nalivih močno narastejo hudourniški vodotoki in manjše reke. Količina dežja lahko ob tem ponekod preseže 40 milimetrov v šestih urah.

V Sloveniji ne manjka okoljske ozaveščenosti, manjka močna zelena stranka

28.5.2019|Okolje

Nedeljske volitve so na evropski ravni prinesle vzpon zelene politike, Slovenija temu ni sledila. Kot opaža Dušan Plut, je okoljska ozaveščenost Slovencev na visoki ravni, manjka pa celovit politični program, ki bi prepričal večji delež volivcev.

Predstavitev seizmologije na Vrtu eksperimentov

28.5.2019|Potresi

Nedelja, 2. junij 2019, med 10. in 18. uro, Stritarjeva ulica v Ljubljani Vabimo vas, da v Vrtu eksperimentov v nedeljo, 2. junija 2019, med 10. in 18. uro, na Stritarjevi ulici v Ljubljani: - zapisujete in prebirate seizmograme, - s šestilom in ravnilom ugotovite, kdaj in kje se je potres zgodil ter kako močan je bil, - določite čas, lokacijo in velikost potresov, ki so se zgodili pred izumom seizmometrov. Znanstival na Vrtu eksperimentov ponuja poučno in zabavno predstavitev sicer resnih znanstvenih področij. Vabljeni.

Državno zemljo bi namesto velikim zakupnikom dali mladim kmetom

28.5.2019|Okolje

Osnutek sprememb kmetijske zemljiške zakonodaje med drugim predvideva, da bi 39 zakupnikom, ki obdelujejo več kot 100 hektarov državnih zemljišč, ob izteku pogodbe postopno vzeli 22 odstotkov zemljišč.

Zavod za okolje: Naravi v Sloveniji ne gre dobro

27.5.2019|Okolje

Zavod RS za varstvo narave opozarja, da naravi v Sloveniji ne gre dobro, in upa, da bo politika ukrepala. Za več kot polovico vrst je stanje ohranjenosti ocenjeno kot neugodno, stanje skoraj tretjine habitatov pa kot slabo.

New initiative to measure outdoor air quality at schools across Europe

27.5.2019|Okolje

Air pollution is a growing concern in Europe and globally. CleanAir@School initiative is putting focus on air quality around Europe’s schools by involving children, parents and teachers in measuring pollutant concentrations. The project is a joint initiative of the European Environment Agency and the European Network of the Heads of Environmental Protection Agencies.

Ne, to ni severni medved, to je albino panda

27.5.2019|Okolje

V naravnem rezervatu v kitajski provinci Sečuan so kamere ujele prvega albino pando na svetu, ki živi v divjini.

Peru: Najmanj ena žrtev najmočnejšega potresa v zadnjih 12 letih

26.5.2019|Potresi

V potresu z magnitudo 8,0, ki je zgodaj zjutraj po krajevnem času stresel sever Peruja, in sicer območje Amazonije, je umrl najmanj en človek, ranjenih je najmanj 11 ljudi.

V Nemčiji dovoljen odstrel volkov, če povzročijo resno škodo

25.5.2019|Okolje

Potem ko volkov v Nemčiji ni bilo 150 let in so se pred dvema desetletjema znova vrnili, jih je zdaj toliko, da je vlada prižgala zeleno luč za njihov odstrel. Odločitev je spremljala burna razprava, predvsem med okoljevarstveniki in kmeti.

Gozd je v Sloveniji simbol prepoznavnosti države

25.5.2019|Okolje

Teden gozdov, ki ga zaznamujemo do petka, letos poteka z geslom Sodelujemo z gozdom v dobro narave in ljudi. Namenjen je predvsem ozaveščanju o pomenu gozda in gozdarstva za blaginjo družbe.

Podnebni zakon kot vladno orožje proti podnebnim spremembam

23.5.2019|Okolje

Ministrstvo za okolje in prostor bi se v boj proti podnebnim spremembam podalo s posebnim podnebnim zakonom. Zakon je pomemben, ker želijo, da bo imel cilj, ki ga bodo določili do leta 2050, širok politični konsenz, je po seji vlade dejal minister Zajc.

7

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani