Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice/Okolje

Greenpeaceov direktor pripravljen jamčiti za zaprte aktiviste

9.10.2013|Okolje

Izvršni direktor Greenpeacea Kumi Naidoo je v pismu ruskega predsednika Vladimirja Putina pozval na srečanje, kjer se bosta pogovorila o usodi priprtih aktivistov, Arktičnih 30.

Climate and energy targets – EU largely on track but mixed picture across Member States

9.10.2013|Okolje

European Union Member States are showing mixed progress towards three climate and energy targets for 2020, even though the EU as a whole could reduce greenhouse gases emissions by 21% in 2020 with the set of national measures already adopted. These findings come from new European Environment Agency (EEA) assessments.

50 let od orjaškega vodnega vala, ki je pokopal vasi in ljudi

9.10.2013|Okolje

Mineva pol stoletja od katastrofe v Vajontu na severni meji, ko je plaz povzročil vodni val, ki je pod seboj pokopal več vasi in ljudi.

Strokovni posvet Podnebna spremenljivost Slovenije

8.10.2013|Okolje

Spremljanje podnebja je v luči podnebnih sprememb zadnjih desetletij pomembna naloga državne meteorološke službe Agencije RS za okolje. Vsled tega smo ob koncu leta 2008 pričeli z izvajanjem projekta Podnebna spremenljivost Slovenije. Glavna cilja projekta sta celovita študija podnebne spremenljivosti v Sloveniji in predstavitev rezultatov čim širšemu spektru uporabnikov. V letošnjem letu smo prišli do prvih končnih rezultatov. Doslej smo uspeli zbrati ogromno količino podatkov o načinu …

Bo prebivalec Kiribatov postal prvi podnebni begunec?

7.10.2013|Okolje

Moški iz ene najnižje ležečih držav na svetu skuša prepričati novozelandske sodnike, da mu zaradi podnebnih sprememb pripada status begunca.

Okoli 30 odstotkov slovenskih gospodinjstev za kurjavo uporablja drva

7.10.2013|Okolje

Ob začetku kurilne sezone se vsako leto povečajo tudi emisije prašnih delcev v zraku, saj se emisijam iz prometa in industrije pridružijo še individualna kurišča.

Ko meduze preplavljajo morja, Korejci v boj pošiljajo robote

6.10.2013|Okolje

Meduze v ogromnih živih oblakih vse bolj izpodrivajo ribe. Medtem ko nekateri znanstveniki napovedujejo nepovratne spremembe v oceanih, Južni Korejci izdelujejo robotske sisteme za sistematsko . . .

150 kvadratnih metrov in obilo veselih pričakovanj študentskih družin

6.10.2013|Okolje

Da je kakovostna hrana bogastvo, se zavedajo tudi starši študenti. Ob življenju z družino v študentskem domu si pogosto ne morejo privoščiti obiska tržnice, zato so od velikodušne družine pridobili . . .

Posavska dobrodelna prireditev za živali

5.10.2013|Okolje

Društvo za zaščito živali Posavje je ob Svetovnem dnevu živali v brežiškem gradu pripravilo dobrodelno prireditev, ki so jo naslovili "Skupaj za živali". Na njej so zbirali hrano in druge predmete . . .

Velikanski sršeni na Kitajskem umorili že 42 ljudi

5.10.2013|Okolje

Na severozahodu Kitajske smrt seje gigantska vrsta sršenov. Njihovo skoraj centimeter veliko in zelo strupeno želo je od julija povzročilo smrt pri 42 ljudeh, 1. 640 ljudi je bilo ranjenih.

Foto s shoda Greenpeacea: Naj zaprti v Rusiji vedo, da niso sami

5.10.2013|Okolje

V 47 državah sveta potekajo shodi solidarnosti do aktivistov Greenpeacea, ki so z obtožbo piratstva zaprti v Rusiji. Podporniki so se zbrali tudi v Ljubljani in zbirali podpise za čimprejšnjo . . .

Mrzlo jutro na vzhodu države: temperatura pod ničlo

4.10.2013|Okolje

Predvsem na vzhodu in jugu države so se zbudili v mrzlo jutro - termometer je najmanj kazal v Murski Soboti, Črnomlju in na Babnem polju, in sicer okoli -2.

Video: Kamere skrivoma ujele redek, a vesel trenutek - rojstvo tigra

2.10.2013|Okolje

V londonskem živalskem vrtu so presrečni - po 17 letih so namreč dočakali rojstvo mladiča redkega in ogroženega sumatrskega tigra.

Invazija meduz ustavila jedrsko elektrarno na Švedskem

2.10.2013|Okolje

Na Švedskem so morali zaradi množice meduz, ki je zamašila cevi, ki dovajajo hladno vodo, prisilno ustaviti delovanje jedrske elektrarne.

Foto: Hudo neurje s trombo pustošilo po Obali

29.9.2013|Okolje

Hudo neurje z močnim dežjem in s sunkovitim vetrom, ki je okoli poldneva zajelo Obalo, je povzročilo nekaj škode, nevihta pa je ujela nepripravljena tudi dva plavalca.

Alternativi Žavljam: že postavljena ploščad pri Pulju ali plinsko polje Izabela

27.9.2013|Okolje

V nevladni okoljevarstveni organizaciji Alpe Adria Green znova opozarjajo na nedopustnost umestitve plinskega terminala v Žavlje v Tržaškem zalivu in predlagajo dve nadomestni lokaciji.

Posvet Podnebna spremenljivost Slovenije

27.9.2013|Okolje

Predstavitev za strokovno javnost, petek, 4. oktober 2013 Vabimo vas na strokovni posvet Podnebna spremenljivost Slovenije, ki bo 4. oktobra 2013 v prostorih Agencije RS za okolje, Vojkova 1b, 1000 Ljubljana, sejna soba, IV. nadstropje. Posvet se bo začel ob 9.30 in bo trajal do 12.00. Spremljanje podnebja je v luči podnebnih sprememb zadnjih desetletij vse bolj pomembna naloga državne meteorološke službe. Urad za meteorologijo Agencije RS za okolje je tako ob koncu leta 2008 pričel z izvajanjem projekta Podnebna spremenljivost Slovenije. Glavna …

Tudi v Sloveniji se podnebje spreminja – iz preteklosti se učimo za prihodnost

27.9.2013|Okolje

Povzetek predstavitev 27. septembra 2013 Uvodoma smo predstavili glavne poudarke v prvem delu 5. poročila Medvladnega odbora za podnebne spremembe, ki govori o preteklem, sedanjem in bodočem podnebju in njegovih značilnostih. Za podnebne projekcije so tokrat uporabili nov nabor scenarijev, ki temeljijo na spremembi sevalne bilance planeta zaradi povečanega sevalnega prispevka toplogrednih plinov. Naraščajoča koncentracija slednjih je tudi glavni vzrok za segrevanje ozračja. Po najnovejših projekcijah pričakujemo, da se bo …

Slovenija se je v zadnjih 50 letih otoplila za 1,7 stopinje

27.9.2013|Okolje

Temperatura v Sloveniji je v zadnjih 50 letih narasla za 1,7 stopinje, kar je več, kot je svetovno povprečje. Agencija RS za okolje (Arso) je podatke objavila ob objavi poročila o svetovnih . . .

Water: Charging full cost can encourage more efficient use

27.9.2013|Okolje

Flat-fee water charges are still common in parts of Europe. Such schemes, where users pay a fee regardless of the volume used, do not encourage efficient behaviour, either in households or agriculture, according to a new report from the European Environment Agency (EEA).

214

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani