Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice/Okolje

Najbolj vroč junij zadnjih 130 let

22.7.2014|Okolje

Odkar poteka sistematično merjenje temperature na kopnem in morju, še niso izmerili tako vročega junija, kot je bil letošnji. Gre za povprečje celotnega sveta.

V Dalmaciji dež in toča ponoči povzročila preplah

22.7.2014|Okolje

Območje med Zadrom in Šibenikom je ponoči zajelo hudo neurje. Močne padavine so zalile nekaj deset hiš. Na kvadratni meter je padlo tudi več kot 50 litrov dežja.

Na najbolj vroč dan pijte veliko vode in poiščite senco

20.7.2014|Okolje

Sončna nedelja bo eden najbolj vročih dni, saj se bodo temperature povzpele do 34 stopinj. Vremenoslovci opozarjajo na veliko toplotno obremenitev in svetujejo: pijte vodo in ostanite v senci.

Veliko nesreč v gorah je mogoče preprečiti že z osnovnimi ukrepi

18.7.2014|Okolje

V slovenskih gorah je letos umrlo že 12 ljudi. Gorska policijska enota opozarja na nevarnosti ter svetuje dobro telesno pripravljenost, načrtovanje tur in spremljanje vremenske napovedi.

Število smrtnih žrtev tajfuna na Filipinih - najmanj 38

17.7.2014|Okolje

Tajfun Ramasun, ki je v sredo dosegel Filipine, je po zadnjih podatkih zahteval 38 smrtnih žrtev. Oblasti se bojijo, da je žrtev dejansko še več.

Nizke temperature rek za poletni čas

17.7.2014|Okolje

Julij kot kopalni mesec se letos v prvi polovici ni posebej izkazal. Nižje temperature zraka in »muhasto« vreme se je namreč odrazilo tudi na temperaturah vode rek, jezer in morja. Za kopanje je bila prva polovica julija zaradi nižje temperature vode v slovenskih rekah in jezerih manj primerna, kot je običajno v tem času, saj temperature vode povečini niso presegle 18 °C. Alpske reke so bile v prvi polovici julija tako v primerjavi z obdobnim povprečjem nižje za 1-2 °C, ostale reke pa za …

Kmetijska tla z dobro vodno zalogo

16.7.2014|Okolje

Že začetek vegetacijske sezone se je začel z dobro vodno zalogo, tudi v poletju je do sredine julija površinski sloj kmetijskih tal v večjem delu Slovenije dobro preskrbljen z vodo zaradi pogostih padavinskih dni. Le ob kratkem vročinskem valu od 7. do 12. junija je ponekod vsebnost vode v tleh zdrknila pod nivo lahke dostopnosti. V prihodnjih dneh se obeta kratkotrajno obdobje vročega vremena, v naslednjem tednu pa že kaže na možnost padavin tako, da daljšega sušnega obdobja zaenkrat ni na vidiku.

Foto: Pande z ujetništvom rešili pred izumrtjem

16.7.2014|Okolje

Zaradi vpliva človeka imamo danes na našem planetu veliko živalskih in rastlinskih vrst, ki so na robu izumrtja. Med njimi je tudi orjaški panda.

The 'green economy' can encourage jobs and innovation - study

15.7.2014|Okolje

Europe can create jobs and encourage innovation by using resources much more efficiently, according to a new report from the European Environment Agency (EEA) which describes a range of policies with proven environmental and economic benefits.

Hidrološko moker pričetek poletja

15.7.2014|Okolje

Vodnatost rek je v začetku letošnjega poletja večja kot običajno. V prvi polovici julija so bile slovenske reke za okoli štirideset odstotkov (40 %) bolj vodnate kot je to običajno za mesec julij. Zaradi pogostih padavin v tem času so večkrat narasle manjše reke in potoki, ki so prispevali k trenutni nadpovprečni vodnatosti večjih rek, najmočneje pa so reke narasle prvega in enajstega julija. Do konca tedna pričakujemo zmanjševanje pretokov, v začetku naslednjega tedna pa se glede na …

Močno deževje ohromilo Pulj, turistom odsvetovali potovanje

14.7.2014|Okolje

Močno deževje, ki je zajelo del Istre, je povzročilo pravi kaos v Pulju, kjer je voda zalila stanovanja in ulice ter povzročila nevšečnosti na nekaterih vpadnicah.

Sprejeta je Uredba, ki določa obvezno presojo vplivov na okolje

14.7.2014|Okolje

Vlada RS je dne 4. 7. 2014 sprejela Uredbo o posegih v okolje, za katere je obvezna presoja vplivov na okolje (Uradni list RS, št. 51/14). Uredba, ki stopi v veljavo 22. 7. 2014, bo nadomestila že uveljavljeno Uredbo o vrstah posegov v okolje, za katere je treba izvesti presojo vplivov na okolje, za katero pa je Evropska Komisija v predsodnem postopku proti Republiki Sloveniji št. 2012/2162 ugotovila, da ni popolnoma skladna z vsemi določili Direktive 2011/92/EU Evropskega parlamenta in Sveta z …

Posvojite žival: mešanec Bobi čaka v Društvu za zaščito živali Pomurja

13.7.2014|Okolje

Kuža Bobi je mešanec srednje rasti, v drugem letu starosti. Je prijeten, miren kuža in se odlično počuti v družbi ljudi. Do drugih živali je zelo prijazen.

Predvolilni programi: Les, voda, hrana - naša bogastva. A kaj z njimi?

11.7.2014|Okolje

Zagotoviti preskrbo s čisto pitno vodo, spodbujanje lesnopredelovalne industrije, večja samooskrba s hrano in subvencije za pridelavo hrane . . .

Delovni obisk na Centru za upravljanje s sušo v jugovzhodni Evropi

10.7.2014|Okolje

Center za upravljanje s sušo v jugovzhodni Evropi(DMCSEE),s sedežem na Agenciji RS za okolje, gosti strokovnjake iz različnih držav jugovzhodne Evrope zaradi izmenjave mnenj in prenosov znanj znotraj regije. Tokrat sta na enomesečnem delovnem obisku strokovnjakinji Mirjana Ivanov iz Hidrometeorološkega in seizmološkega zavoda Črne gore ter Silvana Stevkova iz Nacionalnega hidrometeorološkega zavoda Republike Makedonije. V času obiska bodo dopolnjeni obstoječi produkti DMCSEE za nize podatkov …

Za nami najhladnejši julijski dan v nekaj letih, na Kredarici sneg

10.7.2014|Okolje

Temperatura te dni je nižja, kot smo je sicer vajeni v juliju. Današnji dan pa je bil še hladnejši, celo najhladnejši julijski dan v zadnjih nekaj letih. Na Kredarici je zapadlo 8 cm novega snega.

Sevanje ob uporabi mobilnika je na podeželju večje kot v mestu

10.7.2014|Okolje

Načeloma je na podeželju izpostavljenost zaradi visokofrekvenčnih elektromagnetnih sevanj manjša kot v mestih. To pa ne velja za prenosne telefone.

Izšla je publikacija “Kazalci okolja v Sloveniji”

9.7.2014|Okolje

Publikacijo »Kazalci okolja v Sloveniji« je izdala Agencija RS za okolje, ki spremlja, zbira in analizira okoljske in za okolje relevantne podatke in informacije ter poroča domači in mednarodni javnosti. S kazalci okolja spremljamo izvajanje ciljev veljavne okoljske zakonodaje. Zanesljive, ustrezne, točne in ciljno usmerjene informacije, predstavljene na dogovorjen način in s primerno dolgo časovno vrsto, so namreč ključne za odločanje in za upravljanje okolja. Kazalci okolja so eno izmed …

Japonska trepeta pred Neogurijem

8.7.2014|Okolje

Prebivalci Japonske se pripravljajo na prihod enega od največjih tajfunov letos. Neoguri je že dosegel hitrost 180 kilometrov na uro. Več kot pol milijona prebivalcem so svetovali evakuacijo.

Torek bo minil v znamenju neviht in močnega vetra

8.7.2014|Okolje

Uprava za zaščito in reševanje opozarja, da se lahko pojavijo nevihte z močnimi sunki vetra in nalivi, krajevno pa lahko pade tudi toča.

192

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani