Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice/Okolje

Na Islandiji po preplahu zaradi bruhanja vulkana znižali stopnjo alarma

29.8.2014|Okolje

Islandske oblasti so znova odprle zračni prostor nad ognjenikom Bardarbunga.

Razbili združbo največjih uničevalcev amazonskega gozda

28.8.2014|Okolje

Brazilska policija je razbila kriminalno združbo oziroma največjo uničevalko amazonskega deževnega gozda. S sekanjem dreves in nezakonito prodajo je zaslužila 220 milijonov dolarjev.

Po krajevnih neurjih končno sonce: v petek 25, na Primorskem 28 stopinj

28.8.2014|Okolje

Krajevna neurja so v zadnji noči nekaj težav povzročila predvsem na Gorenjskem in v Ljubljani. Vremenoslovci za četrtek in prihodnje dni napovedujejo izboljšanje vremena.

Zaradi močnih nalivov gasilci črpali vodo iz številnih hiš

27.8.2014|Okolje

Močno deževje, ki je zajelo osrednjo Slovenijo, je povzročilo nemalo dela gasilcem, ki so črpali vodo iz kleti na Škofjeloškem in v Kranju.

Izliv gnojnice iz bioplinarne, poginilo bi lahko na tisoče rib

27.8.2014|Okolje

V Radmožancih pri Lendavi se je iz tamkajšnje bioplinarne izlila večja količina gnojnice. Rib iči se bojijo, da bo prišlo do onesnaženja in pogina rib v reki Ledavi.

ARSO na 52. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA

27.8.2014|Okolje

Predstavitev vremenskih, podnebnih in agrometeoroloških informacij Strokovnjaki ARSO smo na sejmu sodelovali na dveh dogodkih, na katerih smo predstavili informacije in izdelke, ki jih ARSO ponuja v pomoč kmetovalcem. Prvi dogodek je bila okrogla miza Ministrstva za kmetijstvo in okolje z naslovom "Prilagajanje na podnebne spremembe - neprehodna ovira ali izziv?", drugi pa v organizaciji Zavarovalnice Triglav z naslovom "Vremenske spremembe in s tem povezani trendi v kmetijstvu in zavarovalništvu". ARSO poleg izmerjenih podatkov in napovedi vremena ter …

Sloveniji po žledolomu 18,4 milijona evrov iz solidarnostnega sklada EU-ja

27.8.2014|Okolje

Slovenija bo zaradi žledoloma iz sklada EU-ja lahko dobila do 18,4 milijona evrov, so sporočili iz Bruslja. Celotno škodo je slovenska vlada ocenila na 429,4 milijona.

V Jadranskem morju opazili prvega albino delfina

26.8.2014|Okolje

Junija so raziskovalci hrvaškega inštituta za zaščito morja Plavi svijet v Jadranskem morju prvič posneli albino delfina. Presenetljivo je tudi to, da ga družba ni izločila.

Vremenske razmere v času cvetenja glavnih medonosnih rastlin

25.8.2014|Okolje

So čebele lačne zaradi neugodnih vremenskih razmer? Na Agenciji RS za okolje smo preverili, kakšne so bile vremenske razmere (temperatura zraka, količina padavin) v času cvetenja kostanja, akacije, lipe in lipovca. Ocenjujemo, da so bile vremenske razmere v času spomladanske rasti in cvetenja (topla zima, menjava hladnih in toplih obdobij v zgodnjem poletju in velika pogostnost padavinskih dni spomladi in v visokem poletju) glavnih medonosnih rastlin (akacija (Robinia pseudacacia), lipa (Tilia platyphyllos), lipovec (Tilia cordata), kostanj …

Jesen in zima bosta slabi?

24.8.2014|Okolje

"Veste, takšno vreme smo napovedali že decembra, zame to ni nikakršno presenečenje. Smo namreč v kitajskem letu lesenega konja, in pričakovati je bilo leto nesreč, poplav, tudi potresov," pravi Dušan Kaplan z Blok, ki že vrsto let opazuje in preučuje ljudske modrosti, tudi njene povezave z vremenom.

Multinacionalke ogrožajo družinske kmetije

24.8.2014|Okolje

Družinsko kmetovanje je temeljna oblika kmetovanja in tudi EU je spoznal, da je najboljši nosilec te dejavnosti, ki močno upošteva okoljski vidik, je pa tudi ranljivo zaradi pritiska multinacionalk.

Foto: Simpsonovec rešil več kot 400 činčil: To je vaš zadnji dan zlorabe, prvi dan svobode

24.8.2014|Okolje

Američan Samuel "Sam" Simon, eden izmed ustvarjalcev kultne animirane serije Simpsonovi, je v sodelovanju z organizacijo za zaščito živali PETA rešil več kot 400 činčil.

Pozor, mogoči so nalivi in sunki vetra. Porastejo lahko hudourniki.

23.8.2014|Okolje

Popoldne in v prvem delu noči na nedeljo so ob nevihtah predvsem v južni Sloveniji mogoči močni nalivi in sunki vetra, opozarjajo vremenoslovci.

Foto: V nemškem cirkusu so se skotili redki beli levčki

23.8.2014|Okolje

V enem izmed največjih evropskih cirkusov Krone so se razveselili skotitve kar štirih levjih mladičev, ki so snežno bele barve.

Foto: Ponoči je besnelo neurje. Ponekod brez električne energije.

21.8.2014|Okolje

Neurja, ki so nad deli Slovenije besnela ponoči, so povzročila kar nekaj škode. Ponekod so ostali brez električne energije, ponovno so poškodovane že sanirane ceste v okolici Polhovega Gradca.

Slovenska medvedka Danica razdvaja Italijane: eni za odstrel, drugi za rešitev

20.8.2014|Okolje

"Niso živali tiste, ki motijo ali nadlegujejo človeka, temveč obratno," so besede, s katerimi je legendarni avstrijski alpinist Reinhold Messner stopil v bran slovenski medvedki Danici, ki jo po . . .

Italija načrtuje nov plinski terminal v bližini Devina

20.8.2014|Okolje

Zgodba s plinskim terminalom v Tržaškem zalivu naj bi bila končana, a če ga Italija ne bo gradila v Žavljah, ga bo morda v bližini Devina, samo dva kilometra od slovenske meje.

Država ne vzdržuje vodotokov, potopljeni pridelek pa gnije

18.8.2014|Okolje

Neočiščeni melioracijski jarki in vodotoki so v Prekmurju po zadnjem deževju povzročili veliko škode kmetovalcem. Ne le, da je voda ogrožala hiše, ponekod je pobrala ves pridelek.

Brazilija napreduje v skrbi za deževne gozdove, Indonezija ne

18.8.2014|Okolje

Brazilija je napredovala v prizadevanjih za ohranjanje amazonskega deževnega gozda, na drugem koncu svetu pa se utegnejo indonezijski načrti glede tega spremeniti s prihodom nove vlade.

Ob nalivih lahko vodotoki in hudourniki še vedno naraščajo

15.8.2014|Okolje

Pretoki rek v Alpah in na vzhodu države so veliki, drugje srednji, povsod pa že upadajo. Toda ob močnejših nalivih in nevihtah lahko zvečer narastejo manjši vodotoki in hudourniki, opozarja Arso.

189

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani