Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice/Okolje

V 10 letih gladina slovenskega morja višja za sedem centimetrov

1.6.2014|Okolje

Višine gladine morja ob slovenski obali so od leta 2004 v povprečju za sedem centimetrov višje od srednjih obdobnih višin, včasih pa jih presegajo celo za 15 centimetrov.

Vdihni. Izdihni. (In ne kašljaj.) Kdaj bo Kitajska dihala s polnimi pljuči?

1.6.2014|Okolje

"Če bi živel v vašem Pekingu, bi si življenje skrajšal za najmanj pet let," je kitajski premier Žu Rongdži, politik iz Šanghaja, izjavil leta 1999, ko je govoril o slabem zraku v kitajski prestolnici.

Foto: Živali iščejo topel in prijazen dom

1.6.2014|Okolje

Ari je prijeten, zdrav in vodljiv kuža, star približno sedem let. Je eden tistih, ki v zavetišču že zelo dolgo čakajo na pravi dom.

Greenpeaceova ladja (neuspešno) nad norveško naftno ploščad

31.5.2014|Okolje

Norveška obalna straža je v petek odvlekla Greenpeaceovo ladjo, ki je skušala naftnemu gigantu Statoil preprečiti vrtanje na naftni ploščadi v Barentsovem morju, najsevernejšem črpališču nafte na . . .

Pred čebelarji ena najslabših letin medu

29.5.2014|Okolje

Žledolom, mila zima in nestabilna temperatura so povzročili, da je cvetlična in akacijeva paša za čebele povsem zatajila. Čebelarji napovedujejo kar razpolovitev pridelane količine medu.

Lažni alarm: v Makedoniji se ni prebudil ognjenik, izbruhnila je voda

29.5.2014|Okolje

Novica, da se je v Makedoniji "prebudil" ognjenik, je napačna. V naselju Kosel pri Ohridu se ni zgodil izbruh žveplenih plinov, temveč vode iz podzemnih virov, ki so jih zamašili gradbeni odpadki.

Avstralija: Odstrel 1.600 kengurujev, ker mulijo preveč trave

28.5.2014|Okolje

V Avstraliji bodo odstrelili več kot 1. 600 kengurujev, ker požrejo preveč trave.

Pretečena živila je po novem lažje dati tistim, ki jih želijo

28.5.2014|Okolje

Z uveljavitvijo pravilnika o splošnem označevanju predpakiranih živil so od 24. maja v prometu lahko tudi živila, ki imajo pretečen datum minimalne trajnosti.

Kopališča najbolj neoporečna na Cipru in v Luksemburgu, z odliko tudi Slovenija

27.5.2014|Okolje

Kakovost vode na večini evropskih kopališč je odlična, ocenjuje poročilo o kakovosti kopalnih voda , ki ga je objavila Evropska komisija.

Kakovost kopalnih voda v Sloveniji v letu 2013

27.5.2014|Okolje

Pred kopalno sezono zelo spodbudni rezultati Pred kopalno sezono, ki se na Obali prične 1. junija in zaključi 15.septembra, na celinskih vodah pa 15.junija do 31. avgusta, smo medijem predstavili kakovost kopalne vode v Sloveniji. Kot že vrsto let se je kakovost vode na 48 kopalnih vodah preverjala tudi leta 2013. V času kopalne sezone so takratni območni zavodi za zdravstveno varstvo (zdaj Nacionalni laboratorij za okolje in hrano) vsake 14 dni ob vzorčenju vode opravili terenske meritve in organoleptično ocenili prisotnost vidnih …

Water quality excellent at most of Europe's bathing sites

27.5.2014|Okolje

The water at Europe's beaches, rivers and lakes was generally of high quality in 2013, with 95 % of these sites meeting minimum requirements. Coastal sites performed slightly better than inland bathing waters, the data shows.

Po žledu pospravili četrtino iglavcev

24.5.2014|Okolje

V okviru sanacije po žledolomu, ki je poškodoval polovico slovenskih gozdov, so doslej pospravili približno četrtino iglavcev. Zavod za gozdove išče načine za hitrejšo prodajo lesa.

Explore nature across Europe on Biodiversity Day

22.5.2014|Okolje

The European Environment Agency (EEA) has upgraded EUNIS, the only web portal comprehensively linking protected sites, species and habitat types, to coincide with International Day for Biological Diversity, 22 May.

Nova podoba mednarodnega fenološkega parka v Tivoliju

22.5.2014|Okolje

Agencija Republike Slovenije za okolje in Mestna občina Ljubljana sta 23. maja 2014 javnosti predstavila pomen in vlogo mednarodnega fenološkega parka v mestnem parku Tivoli, saj je uvrščen v mednarodno mrežo evropskih fenoloških parkov. Ta je bila ustanovljena leta 1957 na pobudo Komisije za agrometeorologijo pri Svetovni meteorološki organizaciji. Fenološki park v mestnem parku Tivoli je edini tovrstni park v državi. Strokovna skrb zanj je od leta 2001 v rokah Agencije Republike Slovenije za …

New vans more fuel efficient

21.5.2014|Okolje

The average van sold in 2013 was around 4 % more efficient than the previous year, so the new vans fleet has already met the collective carbon emissions target ahead of the 2017 deadline, preliminary data shows. Similar findings were recently published for new cars, which have also met their target in advance.

Mednarodno priznanje sodelavcem ARSO za emisijske evidence

21.5.2014|Okolje

Na rednem letnem sestanku vodij poročanja državnih emisijskih evidenc onesnaževal zraka, ki je bil letos v Gentu, Belgija, od 12. 5.- 14. 5. 2014, je Slovenija med vsemi državami podpisnicami Konvencije o onesnaževanju zraka na velike razdalje preko meja (CLRTAP), prejela nagrado za »Najbolj izboljšane nacionalne emisijske evidence onesnaževal zraka«. Nagrada, kipec dveh žiraf je prenosljiva in jo moramo naslednje leto vrniti organizatorju srečanja.Slovenija je bila pohvaljena za opravljeno …

Novi ocenaografski boji v morju

21.5.2014|Okolje

Krst Zore in Zarje Izola, 22. maja 2014. Agencija RA za okolje (ARSO)je krstila novi oceanografski boji, ki sta nameščeni na območju slovenskega morja. Krstili smo ju z imeni Zora in Zarja. Krst sta opravili Maja Jeromel iz ARSO in Anja Komel-Munih, zmagovalka javnega natečaja ARSO za izbor imen. Investicija je izpeljana v sklopu projekta BOBER. Poleg že obstoječe boje Vide sta se ji pridrožili še ti dve novi postavljeni z merilnimi instrumenti, ki zagotavljajo neposreden prenos podatkov. Novi bosta merili …

Dan odprtih vrat na ARSO

19.5.2014|Okolje

Ob dnevu okolja, 5. junij 2014 Ob dnevu okolja, 5. junija 2014 bo Agencija RS za okolje organizirala Dan odprtih vrat. Ta dan želimo zainteresirani javnosti predstaviti del dejavnosti iz širokega nabora: Na lokaciji ARSO, Vojkova 1b, Ljubljana so predvideni ogledi ob določenih urah: meteorološka prognoza in računski center:ob 10.,11.,14.in 15.uri; hidrološka prognoza: ob 10.30.,11.30.,14,30 in 15.uri; kemijsko analitski in biološki laboratorij: ob 12.in 14.uri. Na lokaciji Observatorij na Golovcu je predvidena …

Nov vremenski radar na Pasji ravni postal tudi operativen

16.5.2014|Okolje

Slovenija je odprla drugo radarsko oko za spremljanje padavinskih sistemov nad državo in njeno bližnjo okolico. Na Pasji ravni nad Polhovim Gradcem je pravkar postal operativen drugi vremenski radar, ki dopolnjuje dosedanjega na Lisci pri Sevnici. Agencija za okolje počasi zaključuje projekt BOBER (Boljša Opazovanja za Boljše Ekološke Rešitve). Projekt je del evropskega Operativnega programa za razvoj okoljske in prometne infrastrukture v obdobju 2007-2013. Kohezijski sklad Evropske unije …

Foto: Močan veter je odnašal strehe in podiral drevesa

16.5.2014|Okolje

Močan veter je ponoči največ težav povzročil v severni polovici države. Veter je podiral drevesa in odkrival strehe, na Štajerskem pa je bila tudi prekinjena dobava električne energije.

195

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani