Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice

WMO launches new Youth Corner on website

17.1.2014|Voda

WMO has revamped its Youth Corner in a more dynamic and user-friendly format to reflect the theme of this year’s World Meteorological Day: Weather and Climate: Engaging Youth.
WMO For Youth describes the function of WMO in simple-to-understand language and explains key issues relating to weather, climate and water.

Omejitve na nakaterih premostitvenih objektih

17.1.2014|Promet

Direkcija RS za ceste (DRSC) je z 18. 1. 2014 na enajstih premostitvenih objektih na glavnih in regionalnih cestah omejila največjo dovoljeno maso vozil, ki še lahko prečkajo objekte. S 25. 1. 2014 pa na štirih premostitvenih objektih vzpostavila izmenično enosmeren promet. Vzpostavitev omejitev oziroma ukrep vzpostavitve izmenično enosmernega prometa je bil potreben zaradi zagotavljanja varnega odvijanja prometa, saj so nekateri objekti dotrajani do te mere, da določenih obremenitev ne morejo več prenesti. Pripravljen je tudi pregled možnih alternativnih poti za tovorna vozila.

Krivolov - krvava industrija, v kateri se obrnejo milijarde

16.1.2014|Okolje

Sloni, nosorogi, losi, gorile, tigri . . . To je le nekaj ogroženih živali, ki so zaščitene, a jih vseeno vsako leto na stotine konča pod streli grabežljivih krivolovcev. Ocene kažejo, da je trg . . .

Cepljenje psov ne bo več obvezno vsako leto

15.1.2014|Okolje

Cepljenje psov ostaja obvezno, a bo za nekatere pse od prihodnjega leta naprej manj pogosto, najverjetneje na dve oz. tri leta.

Obisk direktorja hrvaške okoljske agencije

15.1.2014|Okolje

Ljubljana, 15.1.2014. Generalni direktor Agencije RS za okolje Joško Knez je sprejel direktorja hrvaške okoljske agencije dr.sc. Nevena Voćo z njegovimi sodelavci. Namen obiska je seznanitev z delom in nalogami obeh okoljskih institucij ter možnostmi sodelovanja na primerljivih področjih in možnostmi skupnega nastopanja v mednarodnem okolju.

Foto: Zaradi vročinskega vala požari, taljenje asfalta in omedlevanje tenisačev

15.1.2014|Okolje

Avstralci so navajeni na vročino, a razmere na jugovzhodu države se bližajo ekstremnim. Območje je zajela izjemna vročina s temperaturami do 46 stopinj Celzija, vse več je tudi požarov.

Čebele letajo iz panjev, cvete rožmarin, kmetje pa s strahom gledajo na žitna polja

14.1.2014|Okolje

Na Agenciji za okolje ugotavljajo, da je letošnja zima (za zdaj) nadpovprečno topla, zaradi česar so ogroženi ozimni posevki, čebelarje pa skrbi za čebele, ki marsikje že zapuščajo panje.

Foto: Dunajski panda - sramežljiv pred obiskovalci, pogumen pred fotografi

13.1.2014|Okolje

Petmesečni panda, ki je oskrbnike in obiskovalce dunajskega živalskega vrta s prihodom na svet razveselil avgusta in ki je na začetku decembra dobil ime, že zabava obiskovalce.

Foto: Na tisoče ljudi zbežalo pred vulkanom na Sumatri

12.1.2014|Okolje

Več kot 25 tisoč Indonezijcev je zapustilo svoje domove, potem ko je vulkan Sinabung na otoku Sumatra v soboto večkrat bruhal pepel in kamne.

Foto: Živali iščejo topel in prijazen dom

12.1.2014|Okolje

Connie je prijazna črna muca, ki že eno leto neuspešno išče dom. Z bratci in sestricami je bila najdena v elitnem naselju, kjer jih okoliški prebivalci niso hranili, ker so mislili, da bodo le tako . . .

Energetska izkaznica vas bo olajšala za do 500 evrov

11.1.2014|Okolje

Še ta mesec naj bi začela veljati novela energetskega zakona, ki med drugim omogoča hitrejšo zamenjavo dobaviteljev elektrike in plina, uvaja pa tudi nove energetske izkaznice.

Neugoden vpliv pretoplega vremena na rastline

10.1.2014|Okolje

Najbolj ogroženi so ozimni posevki Letošnja zima, odstopa od pričakovanj in povprečij v vseh pogledih. Temperatura zraka je taka, kot jo navadno imamo zgodaj spomladi. V teh dneh pa bi pričakovali negativno dnevno povprečje in ne bi nas presenetilo, če se tudi popoldne ne bi ogrelo nad ledišče. Že od pozne jeseni bi lahko na prste šteli dneve, ko so bile temperature zraka pod dolgoletnim povprečjem. Z nadpovprečnimi temperaturami zraka je odstopalo obdobje med 20. oktobrom in 20. novembrom. V tretji dekadi oktobra je …

Model Student UN Focuses on Climate Change

9.1.2014|Vreme

WMO participated in a Model UN conference: Engaging Youth on Climate Issues, organized by the Ferney Lycée International (France), the International Telecommunications Union and hosted by the United Nations in Geneva on 8 January.
Model UN is a global UN programme for senior high school students that gives young people the chance to organize and participate in a simulated UN conference. Students choose a theme, research the topic, elect senior conference officials from among their number, organize their 3-day work programme, and agree on key resolutions. The title of the event reflects the theme of this year’s World Meteorological Day: “Weather and Climate: Engaging Youth.”
“This theme could not be more appropriate and timely,” said a statement from WMO Secretary-General Michel Jarraud delivered to 600 students from schools across Europe, Africa and the Middle East.

WMO participates in Group on Earth Observations Summit

9.1.2014|Voda

The Group on Earth Observations (GEO) Plenary and the Geneva Ministerial Summit will take place 12-17 January 2014 in Geneva, Switzerland. WMO, which is a member of GEO and hosts the GEO Secretariat, will participate in the event, which includes more than forums and panel discussions.
On 13 January, there will be open forums on mitigating disaster risks, observing greenhouse gases from space, and our planet’s “cold regions.” Topics on 14 January include food security, crop monitoring and a new approach to making markets more stable, a cholera early warning system. Forums also will focus on water strategies, biodiversity and ecosystems, and the links between air quality and health. On 15 January, the spotlight will be on citizen observatories and the recent, exciting accomplishments of China’s Earth observation technology.
On 16 January, the fast-accelerating and serious environmental and economic issue of ocean acidification (“osteoporosis of the sea,”) will be explored. There is urgency to addressing this “silent storm,” which is literally causing a sea change and affecting the fundamental chemical balance of ocean and coastal waters from pole to pole.

Foto: Polarni mraz oledenil tudi Niagarske slapove

9.1.2014|Okolje

Polarne temperature, s katerimi se spoprijemajo v Združenih državah in Kanadi, so povzročile oledenitev Niagarskih slapov in omogočile zanimive fotografije. Otoplilo naj bi se do konca tedna.

Polarni mraz v ZDA: vseh 50 zveznih držav pod ničlo, zmrznil tudi Pekel

8.1.2014|Okolje

Polarni mraz se je v torek s srednjega zahoda ZDA razširil tudi na severovzhod in mraz je bil tako hud, da so morali v živalskem vrtu v Chicagu spraviti v zavetišče celo polarnega medveda.

V Babbittu v Minnesoti bolj mrzlo kot na Marsu

7.1.2014|Okolje

Prebivalci Severne Amerike se še naprej spopadajo z izjemnim mrazom. V ponedeljek je bilo najbolj mrzlo v Babbittu v Minnesoti, kjer so izmerili minus 38,3 stopinje Celzija. Mraz se pomika na vzhod.

Za zaseženi les (za zdaj) ni zanimanja

7.1.2014|Okolje

Napovedana prva dražba zaseženega lesa bo, kot kaže, propadla, saj se nanjo ni prijavil nihče od morebitnih kupcev. Na drugi razpisani dražbi bo tako cena lesa najverjetneje za polovico nižja.

Še pingvini in severni medvedi so se v ZDA zatekli na toplo

7.1.2014|Okolje

Kako hladno je trenutno v ZDA? Tako zelo, da niti živali z najhladnejših območij, torej severni medvedi in pingvini, v živalskih vrtovih ne prenesejo takšnega mraza.

Foto: Rekorden mraz v ZDA, lahko tudi do -50 stopinj Celzija

6.1.2014|Okolje

Prebivalci severovzhoda ZDA so navajeni na zimo, a tokratni polarni mraz prinaša najnižje temperature v zadnjih 20 letih. V mnogih šolah ni pouka, odpovedanih je bilo 7. 300 poletov.

261

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani