Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice

Climate Service Adaptation Programme Kicks off in Africa

13.2.2014|Vreme

“Kick-off” meetings have taken place in the United Republic of Tanzania and Malawi to launch the Climate Services Adaptation Programme in Africa, which aims to build resilience in disaster risk management, food security, nutrition and health.
The programme, funded by a grant of US$ 9 750 000 (NOK 60 000 000) from the Government of Norway, is the first multi-agency initiative to be implemented under the Global Framework for Climate Services (GFCS). It represents a unique approach that includes natural and social scientists as well as large development and humanitarian agencies working on the ground in a bid to ensure that climate services are tailored to the practical needs of the user community.

Notranjska: voda zalila hišo, stanovalci ostali ujeti v njej

13.2.2014|Voda

Nekatere vasi na Notranjskem se še vedno spopadajo s težavami, tudi zaradi poplav. Prebivalce Šmarate lahko v svet prepelje le čoln, v Planini pa so stanovalci ostali ujeti v poplavljeni hiši.

Eko krog se je pritožil na dovoljenje Lafargeu

13.2.2014|Okolje

Društvo Eko krog se je pritožilo na okoljevarstveno dovoljenje za proizvodnjo cementa v trboveljski cementarni, ki ga je agencija za okolje po več letih znova izdala januarja letos.

Foto: Zaradi poplav razglašene izredne razmere v Karlovcu in Sisku

13.2.2014|Voda

Kolpa ima na območju siško-moslavške županije na Hrvaškem najvišji vodostaj po letu 1974 in še vedno narašča. O hudih poplavah z veliko gmotno škodo poročajo tudi iz Karlovca.

Podnebne spremembe: Ali smo se v preteklih tednih kaj naučili?

13.2.2014|Voda

Pred dvema letoma so bile v Sloveniji stoletne poplave. Lani poleti smo dosegli nov temperaturni rekord - 40,6 °C v Cerkljah ob Krki. Letošnji januar je bil najtoplejši, odkar merimo temperaturo.

Poplave prizanesle Kostanjevici na Krki

13.2.2014|Voda

Napovedane poplave Kostanjevice na Krki niso močno prizadele. Reka Krka kljub izredno visoki gladini in pretoku ni vdirala v stanovanjske stavbe, zalila pa jih je vse do vhodnih vrat.

V nemškem ZOO-ju poginil polarni medved, ki je požrl plašč in torbo

12.2.2014|Okolje

V živalskem vrtu v Stuttgartu je poginil polarni medved, potem ko je požrl plašč in torbo, ki sta padla v njegovo ogrado. Obiskovalce zdaj eksplicitno opozarjajo, naj med obiskom živalskega vrta . . .

Sanacija gozdov: Vprašajte na klepetu

12.2.2014|Okolje

V sredo, 12. februarja ob 18. 30 bo gost MMC-jeve spletne klepetalnice bo Damjan Oražem iz Zavoda za gozdove.

Opozorilo: Krka še narašča, umaknite vse, kar je vrednega

12.2.2014|Okolje

Sneg in narasli vodotoki v številnih krajih otežujejo promet. Promet ovirajo tudi številna podrta drevesa, ki jih še niso odstranili, v Florjanu pri Šoštanju se je sprožil zemeljski plaz.

Na lignjelov v slovensko morje

12.2.2014|Okolje

Vsako zimo se večina veseli snega in vseh, z njim povezanih aktivnosti, koliko izmed vas pa pomisli na lovljenje lignjev, in to v slovenskem morju?

Led se je stajal, vode naraščajo in že ogrožajo nekatere objekte

11.2.2014|Okolje|Voda

S tajanjem ledu, razmočeno zemljo in svežimi padavinami se nad običajne vrednosti dvigujejo nekateri vodotoki, predvsem na Notranjskem.

Obvestilo glede odstranjevanja plavja iz strug vodotokov

10.2.2014|Okolje

Obveščamo javnost, da so interventna dela v zvezi z odstranjevanjem podrte vegetacije s strug najbolj prizadetih vodotokov s strani izvajalca obvezne državne gospodarske javne službe urejanja voda v izvajanju že od prejšnjega tedna. Intervencija se izvaja do nadaljnjega. Vse službe, ki v teh dneh izvajajajo odstranjevanje in čiščenja podrte in polomljene vegetacije v območju prizadetih cest, cestnih objektov in drugih zemljišč, pozivamo, da se odstranjena drevesa, polomljena debla in …

Poročilo o izrednih vremenskih dogodkih med 30. januarjem in 3. februarjem 2014

10.2.2014|Voda

Med 30. januarjem in 3. februarjem so Slovenijo zajele obilne padavine, ki so v kombinaciji s temperaturnim obratom povzročile žled širom po državi. V severozahodni Sloveniji je zapadlo več kot 1 m novega snega, v širšem območju Snežnika pa so stoletne padavine povzročile poplave. Celotno poročilo je objavljeno na spodnji povezavi

Linija 112 v času vremenske ujme zasuta s klici

10.2.2014|Okolje

Med vremensko ujmo je bilo na območju Slovenije prejetih 41. 883 klicev v sili na številko 112, največ v regijske centre za obveščanje.

Kam z vsem tem lesom? Oražem: Najbolj smiselno je, da se predela.

9.2.2014|Okolje

Ko bomo iz gozdov pospravili poškodovano drevje, bomo imeli ogromne količine lesa, za katerega bo treba najti kupce. Kam z vsem tem lesom?

Če bi gasilci in električarji ustvarili stranko, bi ta na volitvah spucala parlament

9.2.2014|Okolje

"Izjemna solidarnost in napori za pomoč vsem prizadetim v slabem vremenu! Ko bi se vedno znali tako odzivati skupaj," je bil le eden izmed odzivov na solidarnost v času ledenega oklepa v Sloveniji.

Foto: Živali iščejo topel in prijazen dom

9.2.2014|Okolje

Diego je živahen in prijazen kuža, star približno 10 mesecev. Je izredno učljiv, zato bi potreboval vodnika, ki bi se dejavno ukvarjal z njim. Primeren bi bil za šolanje poslušnosti, premagovanje . . .

Streslo je Suho krajino in Kočevje z okolico

8.2.2014|Potresi

Okolico Ribnice sta stresla dva potresna sunka. Preliminarno ocenjena magnituda prvega potresa je bila 2,1, drugega pa 2,6.

Možna ogroženost rek zaradi plavja

7.2.2014|Voda

Splošna poplavna ogroženost se je zaradi velike količine podrtih dreves ob žledolomu v območjih vodotokov močno povečala. Odtočne razmere bodo spremenjene do popolne sanacije, ki lahko traja tudi več let. Posledice na vodotokih se interventno odpravljajo, vendar ni možno sanirati stanja po celi državi hkrati. Prva skrb je varnost ljudi pri izvajanju del. Prioritetne lokacije sanacij so bile določene glede na kratkoročno predvideno poplavno ogroženost in možnost dostopa do ogroženih območij …

Samica risa še vedno na prostosti

7.2.2014|Okolje

Risa, ki je pred dnevi pobegnila iz poškodovane ograde v živalskem vrtu, se tudi to noč ni ujela v živolovko. Še naprej ji nastavljajo hrano v ogrado in ob živolovkah.

257

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani