Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice

Trojanski predori ob koncih tedna zaradi del zaprti za ves promet

13.3.2014|Promet

Trojanski predori ob koncih tedna zaradi del zaprti za ves promet

Foto: Mali dunajski panda spoznava zunanji svet

13.3.2014|Okolje

Eden najmlajših in najbolj priljubljenih prebivalcev dunajskega živalskega vrta, mali panda Fu Bao, se je končno opogumil in se sprehodil po zunanji ogradi svojega domovanja.

Kmetijsko ministrstvo se bo letos osredotočilo na upravljanje z vodami

12.3.2014|Okolje

Minister za kmetijstvo je ob prvi obletnici mandata te vlade med prioritetami za prihodnje leto izpostavil dejavnosti za pripravo novega načrta upravljanja z vodami.

WMO and UNITAR cooperate on climate services

12.3.2014|Vreme

The World Meteorological Organization and the United Nations Institute for Training and Research (UNITAR) have agreed to boost cooperation as part of a wider international initiative to strengthen links between providers and users of climate services as well as the education and research community.
The two organizations signed a Memorandum of Understanding on 7 March to strengthen collaboration on projects of mutual interest, in support of implementation and effective operation of the Global Framework for Climate Services (GFCS).
A strong priority of the GFCS is to increase and improve interactions between climate service providers and those who make use of the services, in order to increase the uptake and effective use of climate information. This will require unprecedented collaboration because no single government or agency has the necessary resources to address all the challenges on its own. Consequently, the success of the GFCS depends on the ability of all relevant stakeholders including WMO to partner effectively to meet its objectives.

WMO formalizes cooperation with EUMETNET

12.3.2014|Vreme

WMO and the Network of European Meteorological Organizations, EUMETNET, have signed a Memorandum of Understanding to formalize their cooperation in areas such as observations, climate services, forecasting and training, early warning systems, disaster risk reduction, aviation meteorology and protection of radio frequencies need for meteorological purposes.
One of the immediate priorities will be joint work on the EUMETNET-AMDAR (Aircraft Meteorological Data Relay) Operational Service for high quality measurements of upper air meteorological variables from aircraft. There will also be closer cooperation to implement the WMO Integrated Global Observing System (WIGOS).
EUMETNET has 31 Members in Europe and seeks to strengthen their individual and joint capabilities through enhanced networking, interoperability, optimization and integration. It coordinates the Meteoalarm warning system (www.meteoalarm.eu) providing relevant information needed to prepare for extreme weather in Europe.

Gozdovi po žledolomu: Delo prepustite za to usposobljenim!

11.3.2014|Okolje

Po februarski vremenski ujmi se te dni izteka rok za prijavo škode v gozdovih. Številni lastniki so sončne dni izkoristili za delo v gozdu, ki pa je lahko zelo nevarno, opozarjajo na Zavodu za . . .

Upadanje gladine vode na kraških poljih

10.3.2014|Okolje

V prihodnjih dneh, predvidoma do konca tedna, ne pričakujemo padavin na prispevnem območju kraških rek na Notranjskem. Gladine vode na ojezerjenih kraških poljih se bodo zato še naprej postopno zniževale. Gladina vode na Planinskem polju se je od začetka upadanja, 25.2.2014, znižala za 112 cm, v zadnjih 24 urah za 12 cm. Podoben ali nekoliko večji trend dnevnega upadanja gladine pričakujemo tudi v prihodnjih dneh.

Priznanje seizmologinjam za projekt POTROG

10.3.2014|Potresi

Konec junija 2013 se je zaključil dvoletni raziskovalni projekt POTROG - Potresna ogroženost v Sloveniji za potrebe Civilne zaščite (CZ), pri katerem so sodelovali Zavod za gradbeništvo RS, Institut za vodarstvo in Agencija RS za okolje (ARSO). Naročnik projekta je Ministrstvo za obrambo RS, ki bo na svojih spletnih straneh objavilo rezultate projekta in spletne aplikacije. Osnovni namen projekta je bil izdelava strokovnih podlag in orodij, ki omogočajo vsestransko pripravljenost na potres. …

Foto: Po 33 dneh prostosti riso čaka mesec dni karantene

9.3.2014|Okolje

Risi, ki je pobegnila iz ljubljanskega živalskega vrta, je dober mesec dni sledila skupina 11 ljudi, žival pa so zdaj dali v karanteno, njeno zdravstveno stanje pa je dobro.

Foto in video: Medtem ko si pretegujete noge, lahko rešite še kakšno žabico

9.3.2014|Okolje

V Sloveniji vsako leto pod gumami avtomobilov konča na tisoče žab. Prav zato so se zbrali prostovoljci, ki jim omogočajo varne prehode cest in jim s tem rešujejo življenja. Pridružite se jim lahko . . .

Po mesecu dni svobode je risa spet za ogrado

8.3.2014|Okolje

Riso iz ljubljanskega živalskega vrta, ki je s samcem pobegnila iz ograde pred mesecem dni in se pastem uspešneje izogibala kot samec, so ujeli.

WMO wants women to have bigger say in provision and use of climate science

7.3.2014|Voda

On International Women’s Day, WMO is encouraging more women to become meteorologists and hydrologists, and shape knowledge and action on weather, climate and water to meet present and future challenges to build weather and climate resilient societies.
“International Women’s Day is a time to reflect on progress made in the WMO Policy on Gender Mainstreaming; to review the challenges, to call for change and to celebrate acts of courage and determination by strong and talented women meteorologists and hydrologists who have played an extraordinary role in WMO and National Meteorological and Hydrological Services, universities and other institutions,” said WMO Assistant-Secretary-General Elena Manaenkova.
“Regretfully there are still too few women on key positions in WMO’s constituencies. Women can and should play a greater role as both providers and users of cutting-edge meteorological science,” she said.

New mapping method for 'green infrastructure', Europe's vital natural areas

6.3.2014|Okolje

Healthy natural areas often fulfil important yet unseen functions, from preventing floods to filtering air. A new report from the European Environment Agency (EEA) proposes a method for mapping this 'green infrastructure'.

Slovenski meteorologi zaupanja vredni v Evropi

6.3.2014|Okolje

Slovenski meteorologi so zaupanja vredni po mednarodni raziskavi javnega mnenja »Trusted brands 2014«. Redno letno anketo je konec leta 2013 izvedel »Reader's Digest” in je zajela 17000 anketirancev v 10 evropskih državah. Poleg kategorij povezanih z zaupanjem v produkte, so ljudje ocenjevali tudi zaupanje v posamezne poklice. Kot najbolj zaupanja vreden poklic je bil ponovno ovrednoten poklic gasilca, a velik je tudi uspeh slovenskih meteorologov, saj so se med kolegi iz 10 evropskih …

Upadanje gladine vode na kraških poljih

6.3.2014|Okolje

V prihodnjih desetih dneh, predvidoma do sredine marca, ne pričakujemo večje količine padavin na prispevnem območju kraških rek na Notranjskem. Gladine vode na ojezerjenih kraških poljih se bodo zato še naprej postopno zniževale. Gladine vode na Planinskem polju se je v zadnjih desetih dneh do 6.3.2014 znižala za 63 cm, v zadnjih 24. urah za 11 cm. Podoben ali nekoliko večji trend dnevnega upadanja gladine pričakujemo tudi v prihodnjih dneh.

En mesec po begu: Risinja vodi 30 : 0,5

5.3.2014|Okolje

Pred natanko enim mesecem je zaradi podrtih ograj iz ljubljanskega živalskega vrta pobegnila samica risa. Oskrbniki jo še vedno iščejo, obenem pa priznavajo, da je v igri skrivalnic risa od njih . . .

Gozdarska inšpekcija svari pred nevarnostmi pri delu v gozdu

5.3.2014|Okolje

Gozdarski inšpektorji opozarjajo na dodatno skrb za varnost pri delu v gozdu po žledolomu, saj je takšno delo nevarno že v običajnih razmerah.

Alpinisti bodo morali z Mount Everesta odnašati smeti

4.3.2014|Okolje

Alpinisti, ki se bodo povzpeli na Mount Everest, bodo morali po novih pravilih nepalskih oblasti s seboj odnesti osem kilogramov odpadkov, da bi tako pomagali očistiti najvišji vrh sveta.

Upadanje gladine vode na kraških poljih

4.3.2014|Okolje

V prihodnjih desetih dneh, predvidoma do sredine marca, ne pričakujemo večje količine padavin na prispevnem območju kraških rek na Notranjskem. Gladine vode na ojezerjenih kraških poljih se bodo zato še naprej postopno zniževale. Gladina vode na Planinskem polju se je danes, 4.3.2014 znižala za 6 cm. Podoben ali nekoliko večji trend dnevnega upadanja gladine pričakujemo tudi v prihodnjih dneh.

Greater Horn of Africa Climate Outlook Forum assesses coming rainy season

3.3.2014|Vreme

The Greater Horn of Africa Climate Outlook Forum has issued its seasonal predictions for the forthcoming March-May rainy season, which is vital to agriculture and food security in a region vulnerable to both droughts and floods.
It predicted an increased likelihood of near normal to above normal rainfall over northern, western and southern Tanzania; Burundi; Rwanda; much of Uganda; western Kenya; western Ethiopia and much of South Sudan. Specifically, it said there was a 40% probability of near normal rainfall, a 35% probability of above normal rainfall and a 25% probability of below normal rainfall in these areas.
Increased likelihood of near normal (40%) to below normal (35%) rainfall is indicated over much of the northern, eastern and coastal areas, it said, noting a 20% probability of above normal rainfall in these areas.

253

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani