Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice

Pri hudourniških poplavah je skoraj nemogoče narediti karkoli vnaprej

25.10.2014|Voda

"Ljudi moramo naučiti, da morajo razmišljati preventivno in da so sami tisti, ki si morajo pomagati prvi," po novih poplavah, ki so prizadele Slovenijo, opozarja poveljnik civilne zaščite Srečko . . .

Kako strokovno imenujemo obilne poplave, ki si sledijo na 4 leta? Stoletne.

25.10.2014|Voda

"Kaj sledi: nadčloveški napori gasilcev, CZ in vojske. Nato dobrodelni koncerti in nato pozaba do naslednje katastrofe," je bil eden od odzivov v slovenski tvitosferi na poplave, ki so ta teden . . .

River basin management relies on effective public participation

24.10.2014|Okolje

Rivers are home of many thousands of wildlife species, vital arteries for farmland, a source of cooling for industry, flood regulation, navigation channels and source of drinking water, to name just a few important functions. Such multiple demands on water bodies mean that many different groups need to be actively involved in managing a river basin.

Zaveza EU-ja: Do leta 2030 za 40 odstotkov manj emisij

24.10.2014|Okolje

Članice Evropske unije so dosegle zelo ambiciozen dogovor o energetskih in podnebnih ciljih - do leta 2030 za vsaj 40 odstotkov zmanjšati izpuste toplogrednih plinov glede na leto 1990.

Foto: Državna pomoč občinam bo zadostovala le za najnujnejše

24.10.2014|Okolje

Na prizadetih območjih se nadaljuje odstranjevanje posledic neurja, ki je zlasti Tolminsko, Poljansko dolino, okolico Polhovega Gradca in jugovzhodno Ljubljano prizadelo v noči na sredo.

Na vrhu EU-ja o energetskih in podnebnih ciljih trenja glede delitve stroškov

23.10.2014|Okolje

Voditelji članic EU-ja poskušajo v Bruslju doseči dogovor o energetskih in podnebnih ciljih do leta 2030, ki bo stališče Unije za svetovni podnebni vrh prihodnje leto v Parizu.

Škoda je večdesetmilijonska. Država bo pomagala le toliko, kot je nujno.

23.10.2014|Okolje

Neurje je samo na območju Poljanske doline povzročilo za več kot 30 milijonov evrov škode. Država bo zagotovila zgolj nujna sredstva (400. 000 evrov) za očiščenje strug in sanacijo cest.

Odpravljanje posledic neurja se nadaljuje, reke spet lahko porastejo

23.10.2014|Okolje

Vodotoki so se umaknili v svoje struge, po državi pa se nadaljuje odpravljanje posledic neurij. Največ škode je na Tolminskem, v Poljanski dolini in v Ljubljani.

Jan-Sept temperatures break records

22.10.2014|Vreme

The global average temperature over land and ocean surfaces for September 2014 was the highest for the month since record keeping began according to the U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). January-September tied with 1998 as the warmest such period on record.

Climate Field School Boosts Yields in Indonesia

22.10.2014|Vreme

Farmers in an Indonesian village which has taken part in Climate Field School programme run by the Indonesian Agency for Meteorology, Climatology and Geophysics (BMKG) reported an increase of nearly 25% in this year’s corn harvest, strengthening local food security.

Abundant 'natural capital' in Europe's faraway lands

22.10.2014|Okolje

From tropical islands to icy tundra, European Union overseas entities are rich in 'natural capital'. Many of these areas have highly productive land and seas, and a huge diversity of ecosystems; collectively they are home to an astounding number of globally significant species.

Neurje in sneg na Hrvaškem in v BiH-u, v Istri rdeči alarm

22.10.2014|Okolje

Hladna fronta z močnim neurjem je zajela Avstrijo, jug Nemčije in Balkan. Veter je odkrival strehe in ruval drevesa, najhuje je bilo na severnem Jadranu.

Foto: Škoda neurja v Poljanski dolini ogromna

22.10.2014|Okolje|Voda

Po nočnem neurju na širšem območju Poljanske doline vodotoki upadajo, Poljanska Sora pa se je vrnila v svojo strugo že dopoldne.

Foto in video: V Ljubljanski kotlini najhuje na območju Gradaščice

22.10.2014|Okolje

Nočno neurje je bilo v Ljubljanski kotlini najhujše na območju porečja reke Gradaščice. Tako kot pred štirimi leti so narasle vode zalile območje Viča in sosednje občine Dobrova - Polhov Gradec.

Oranžni alarm: močan severnik bo s seboj prinesel močne nalive

21.10.2014|Okolje

Ponoči bo državo prešla hladna fronta, ki bo prinesla močne nalive, pihal bo močan severni veter, ob morju tramontana, opozarjajo vremenoslovci in dodajajo, da lahko manjše reke in hudourniki hitro . . .

Strokovna pomoč Slovenije ob poplavnem dogodku v BiH

21.10.2014|Voda

Hidrološki model za zmanjšanje poplavne ogroženosti Velik del območja Bosne in Hercegovine, Srbije in Hrvaške so maja 2014 zajele stoletne, po nekaterih informacijah tisočletne poplave, ki so povzročile ogromno materialno škodo in terjale tudi smrtne žrtve. Agencija RS za okolje (ARSO) je v okviru pomoči Bosni in Hercegovini ob poplavah maja 2014 analizirala ta poplavni dogodek na porečju reke Bosne in izdelala hidrološki model v sodelovanju z Katedro za splošno hidrotehniko Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani (ULFGG) …

19. ljubljanski maraton

21.10.2014|Promet

Ta vikend bo v Ljubljani potekal 19. ljubljanski maraton. Prireditev bo v soboto, 25. oktobra in v nedeljo, 26. oktobra. V času prireditve bodo zaprte številne ceste.

New WMO Bulletin

20.10.2014|Vreme

"Weather and Climate - Understanding Risks and Preparing for variability and extremes" is the theme of WMO's latest Bulletin 63(2).

Le še 11 odstotkov alpskih rek nismo uničili

20.10.2014|Voda

Nova študija Svetovnega sklada za naravo kaže, da le še desetina rek zagotavlja pitno vodo, hrano, rekreacijo in naravno zaščito pred poplavami. "V Alpah je ostalo le še 11 odstotkov naravnih . . .

Oktobra letos temperature okoli štiri stopinje višje od običajnih

20.10.2014|Okolje

Povprečne temperature v prvi polovici oktobra so bile okoli od tri do štiri stopinje višje, kot je običajno za ta letni čas.

231

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani