Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice

Ali bodo oljkarji vztrajali pri ekološki pridelavi?

30.8.2015|Okolje

Letošnje vroče poletje je bilo neugodno za razvoj oljčne muhe, ki je lani v Istri številnim oljkarjem prepolovila pridelek.

Sončno in vroče vse do četrtka

30.8.2015|Okolje

Po napovedih vremenoslovcev bodo sončni dnevi s temperaturami prek 30 stopinj Celzija vztrajali do četrtka, ko naj bi padavine ohladile ozračje. Danes bo jasno.

Potres z močjo 4,1 v bližini Bovca

29.8.2015|Potresi

Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so ob 20. 47 zaznali zmeren potresni sunek z magnitudo 4,1.

Kredarica, velika zakladnica pri proučevanju podnebnih sprememb

29.8.2015|Okolje

Na Kredarici, kjer neprekinjeno izvajajo meteorološke meritve že več kot 60 let, so slovesno odprli prenovljeno meteorološko postajo.

Tropska nevihta Erika karibsko državo Dominika vrnila 20 let nazaj

29.8.2015|Okolje

Tropska nevihta Erika je hudo razdejala karibsko otoško državico Dominiko. Umrlo je 20 ljudi, najmanj 31 pa jih pogrešajo.

Prometna napoved do 4. septembra

27.8.2015|Promet

Avgust se zaključuje, toda poletne turistične sezone še ni konec, saj v večjih nemških deželah in Italiji šolske počitnice trajajo vse do sredine septembra. Zato je tudi ta konec tedna, ko je napovedano lepo vreme, na naših cestah pričakovati močno povečan promet.

Knut umrl zaradi redke avtoimune bolezni

27.8.2015|Okolje

Polarni medved Knut, ki je pred leti v berlinski živalski vrt privabljal trume obiskovalcev, je umrl zaradi redke avtoimune bolezni, ki je povzročila epileptični napad.

Hidrometeorološke razmere in stanje vodnih zalog v Sloveniji

27.8.2015|Okolje

Po ohladitvi in dežju se ponovno vrača poletje. Padavine so se v zadnjem tednu pojavljale večinoma na zahodu in v osrednjem delu Slovenije, bile so krajevnega značaja. Večkrat se je v nižinah pojavljala jutranja megla. V torek nas je od severa prešla hladna fronta, ki je namočila tla predvsem v osrednjem delu države ter v Škofjeloško-Polhograjskem hribovju. Izmerjena višina padavin se je v večjem delu zahodne in osrednje Slovenije v zadnjem tednu (od 21. do 27. avgusta) gibala od 20 do 50 mm. V …

ARSO na kmetijsko živilskem sejmu AGRA

26.8.2015|Okolje

Agrometeorološki produkti za učinkovitejše namakanje Gornja Radgona, 26.8.2015. Na 53. mednarodnem kmetijsko živilskem sejmu AGRA 2015 sodelujejo tudi predstavniki agrometeorološke službe Agencije RS za okolje. Na povabilo Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo, sodelujemo na posvetu na temo učinkovitejšega izvajanja namakanja na primeru hmelja“. Kmetijska suša postaja vse pogostejša. V zadnjih 15-ih letih so posledice suše v Sloveniji kar 7-krat dosegle razsežnost naravne nesreče. Tudi v letošnjem poletju sta pomanjkanje vode v tleh in huda …

Pristojni mirijo, da je nevarnost širjenja antraksa na ljudi izjemno majhna

26.8.2015|Okolje

V Sloveniji je po sedmih letih spet izbruhnil vranični prisad oziroma antraks. V Bistri pri Vrhniki je zaradi bolezni prejšnji teden poginilo sedem telic.

Zelo vroče poletje, a ne tako kot leta 2003

25.8.2015|Okolje

Tokratno meteorološko poletje je bilo med najtoplejšimi v zgodovini meritev v Sloveniji, a ni preseglo rekordnega iz leta 2003. Je bil pa julij rekordno topel v svetovnem merilu.

Foto in video: Japonsko ohromil tajfun Goni

25.8.2015|Okolje

Japonske oblasti so pozvale k evakuaciji najmanj 100. 000 prebivalcev, saj je državo dosegel tajfun Goni. Predtem je dosegel Filipine, kjer je umrlo 26 ljudi.

Slovesnost na najvišji meteorološki postaji na Kredarici

25.8.2015|Okolje

Podpis sporazuma o operativnem sodelovanju MOP-MORS V soboto, 29. 8. 2015, bo na Kredarici potekal slovesni dogodek, na katerem bomo obeležili 60 let neprekinjenih meteoroloških meritev in opazovanj na Kredarici in odprli v okviru projekta BOBER prenovljeno samodejno meteorološko postajo. Ministrica za obrambo, ga. Andreja Katič, in ministrica za okolje, ga. Irena Majcen, bosta ob tej priložnosti tudi podpisali nov Sporazum o operativnem sodelovanju med Ministrstvom za obrambo in Ministrstvom za okolje in prostor pri izvajanju meteorološke, …

Vozila s prednostjo na relaciji Brnik - Bled

24.8.2015|Promet

Na Bledu bo med 31. avgustom in 1. septembrom 2015 potekal Strateški forum. Vozniki lahko občasno pričakujejo povečan promet na območju letališča Jožeta Pučnika, na relaciji Brnik - Podtabor - Bled ter v okolici posameznih hotelov v središču Bleda zaradi številnih udeležencev. Največ prometa ter vozil s prednostjo pričakujemo predvsem na relaciji Brnik – Podtabor – Bled.

Dvojna sreča: samica pande skotila dva zdrava mladička

23.8.2015|Okolje

V washingtonskem živalskem vrtu se veselijo prihoda na svet dvojčkov velikega pande. Ker so samice velikega pande plodne le dva do tri dni v letu, ta vrsta sodi med najbolj ogrožene živali na svetu.

Novi požari v Tjandžinu, kjer množično umirajo ribe

21.8.2015|Okolje

V razdejanem skladišču v Tjandžinu so izbruhnili vsaj štirje novi požari. Iz prizadetega mesta, kjer je pred dnevi v ogromnih eksplozijah umrlo 114 ljudi, poročajo tudi o poginu rib.

Letošnji julij je bil najbolj vroč mesec v zgodovini meritev

20.8.2015|Okolje

Julij je bil najtoplejši mesec v zgodovini meritev svetovnih temperatur, so sporočili z ameriške nacionalne uprave za oceane in ozračje (NOAA).

Prometna napoved do 28. avgusta

20.8.2015|Promet

Vse več turistov se vrača z dopusta, zato se bo konec tedna močno povečal promet od Hrvaške proti Italiji in Avstriji, pa tudi od Madžarske proti Italiji, saj se končujejo kolektivni dopusti v Italiji. Še vedno pa bo povečan promet tudi v obratni smeri, proti Obali in Hrvaški. Gnečo je pričakovati predvsem na tradicionalnih turističnih smereh, najbolj na primorski avtocesti A1 in na cestah med Koprom in mejnimi prehodi Dragonja ter Sečovlje, na celotni ljubljanski obvoznici, na štajerski avtocesti A1 proti Italiji ter na gorenjski avtocesti A2 pred predorom Karavanke, na izvozu Lesce in na cesti Lesce – Bled. Nekaj zastojev je še vedno možnih tudi na podravski avtocesti A4 in naprej proti mejnemu prehodu Gruškovje. Poleg tega mejnega prehoda bodo najbolj obremenjeni Dragonja, Sečovlje, Starod, Jelšane in Sočerga.

Hidrometeorološke razmere in stanje vodnih zalog v Sloveniji

20.8.2015|Okolje

Stanje 20. avgusta 2015 Po ekstremni vročini se je po 15. avgustu ohladilo in povsod po Sloveniji je deževalo. Najvišje temperature zraka so segle malo čez 28° C le na Primorskem. Količine dežja so bile prostorsko zelo raznolike. Največ dežja je padlo na območjih jugovzhodne Slovenije, najmanj dežja pa je padlo na območju Lendave in Murske Sobote; pod 20 mm/m2. Vegetacijski vodni primanjkljaj je na Obali kljub dežju v zadnjih dneh še vedno v klimatološki vrednosti ekstremne kmetijske suše in se nadaljuje. Drugod …

Boj proti ambroziji ostaja bolj na papirju kot v praksi

20.8.2015|Okolje

Čeprav predpis, ki lastnike zemljišč obvezuje k odstranjevanju pelinolistne ambrozije, obstaja že pet let, so njegovi učinki razmeroma skromni, za preostale invazivne in zdravju škodljive rastline . . .

194

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani