Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice

Europe continues to phase out ozone layer-damaging chemicals

16.9.2015|Okolje

Europe continues to make progress in phasing out chemicals which damage the ozone layer according to a new report from the European Environment Agency (EEA). The report considers the use of more than 200 chemicals controlled by the Montreal Protocol and EU legislation.

Norveška plačala Braziliji milijardo dolarjev za ohranjanje pragozda

15.9.2015|Okolje

Norveška bo plačala še zadnjih sto milijonov dolarjev Braziliji in s tem celotno vsoto izplačil zaokrožila na milijardo dolarjev, s čimer želi nagraditi upad krčenja pragozda v porečju Amazonke.

Zemeljskim plazovom zelo izpostavljena kar četrtina Slovenije

15.9.2015|Okolje

Pojavom zemeljskih plazov je zelo izpostavljena kar četrtina slovenskega ozemlja, plazove pa najpogosteje sprožijo padavine v kombinaciji z neprimernimi posegi človeka v okolje.

Dimnikarstvo - javna služba ali tržna storitev?

15.9.2015|Okolje

Zagovarjamo javno službo v javnem interesu za enako ceno in kakovost, poudarjajo zagovorniki sedanje ureditve dimnikarskih storitev, ki jih namerava okoljsko ministrstvo tržno reorganizirati.

Jesen trka na vrata, temperature pa ostajajo poletne

15.9.2015|Okolje

Po deževju prihaja lepše vreme s precej visokimi temperaturami, vročinskega vala sicer ne bo, a bodo temperature nadpovprečno visoke.

Kobilice - skakajoče prebivalke travnikov

15.9.2015|Okolje

Pri sprehodu po travnikih se pogosto srečujemo s skakajočimi žuželkami. To so kobilice, ki pa ne znajo samo skakati, temveč tudi leteti. Nekatere živijo celo pod zemljo.

Poplavljene kleti v Kobaridu, Gorjah, Radovljici in Bohinju

14.9.2015|Voda

Severozahod države so zajele obilne padavine: meteorne vode so poplavile več kleti v Kobaridu, Gorjah, Radovljici in Bohinju, voda pa je ogrožala tudi dve stanovanjski hiši pri Svetem Duhu v občini . . .

Na področju jedrske energije prednost Slovenije zaradi kakovostne infrastrukture

14.9.2015|Okolje

Dolgoročen razvoj jedrske energetike v Sloveniji lahko zagotovi zanesljivo oskrbo, konkurenčnost in okoljsko sprejemljivost, se strinjajo predstavniki slovenske jedrske stroke.

Postavitev oznak visokih voda na Loškem polju in podelitev nagrad natečajev Postani donavski umetnik in Vodni detektiv

14.9.2015|Okolje

Na gradu Snežnik je, 11.9. 2015, potekala prireditev s postavitvijo oznak visokih voda na Loškem polju in podelitev nagrad natečajev Postani donavski umetnik in Vodni detektiv, kjer so sodelovali učenci osnovnih in srednjih šol. Namestitev oznak je del širše akcije označitev visokih voda v Sloveniji, ki poteka v sodelovanju Agencije RS za okolje in Komisije za hidrogeografijo pri Zvezi geografov Slovenije, s katero želimo obveščati prebivalce o naravnem pojavu, izboljšati vedenje o …

Direkcija RS za vode novi organ v sestavi MOP

14.9.2015|Okolje

Imenovan v.d. direktorja direkcije Direkcija RS za vode je novi organ v sestavi Ministrstva za okolje in prostor. Ustanovljen je bil na podlagi spremembe Uredbe o organih v sestavi, sprejete na seji vlade konec avgusta letos. Vse aktivnosti v zvezi z ustanovitvijo in vzpostavitvijo direkcije potekajo v sodelovanju s predstavniki Agencije RS za okolje in Inštituta za vode RS v sklopu projektne skupine, ki jo je ustanovila ministrica za okolje in prostor, Irena Majcen. Vlada je dne, 10.9.2015, imenovala Tomaža Prohinarja, univ. …

Prvo leto okoljskega ministrstva minilo v znamenju protipoplavne zaščite

14.9.2015|Voda

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je poudarila, da je bilo prvo leto delovanja ministrstva zaznamovano z vremenskimi neprilikami, predvsem s poplavami.

Mednarodni dan zaščite ozonske plasti - 16. september

13.9.2015|Okolje

30 let skupaj obnavljamo ozonsko plast 16. september je Organizacija ZN za okolje razglasila za mednarodni dan zaščite ozonske plasti in tako obeležila obletnico podpisa Montrealskega protokola, ki so ga sprejeli na ta dan leta 1987. Z njim so predpisali stopnjo omejevanja proizvodnje in uporabe ozonu nevarnih snovi. Kasneje so ga večkrat dopolnili in ukrepe še poostrili. Slovenija je pogodbenica Montrealskega protokola, ratificirala je tudi vse preostale amandmaje in prilagoditve ter področje ravnanja z ozonu škodljivimi snovmi …

Foto: Pred požari v Kaliforniji beži več tisoč ljudi

13.9.2015|Okolje

Na severu Kalifornije divjajo hudi požari, zaradi katerih je moralo z domov zbežati na tisoče domačinov.

V družbo konj namesto na morje

12.9.2015|Okolje

V času poletnih počitnic po navadi pomislimo na ležanje na plaži in kopanje v morju. A nekateri otroci ta čas izkoristijo tudi za spoznavanje in oskrbo konj.

Bolonka cvetna - pisan kužek za v naročje

11.9.2015|Okolje

Bolonka cvetna(ja) je ruska pasma, ki so jo sredi prejšnjega stoletja križali med bolonko francosko in drugimi manjšimi pasmami.

Prometna napoved do 18. septembra

10.9.2015|Promet

Ta konec tedna pričakujemo še zadnji večji val turistov, predvsem tistih, ki se vračajo s počitnic. V največjih nemških deželah in v Italiji se namreč končujejo poletne počitnice. Tako bo predvsem v soboto, pa tudi v nedeljo povečan promet od Hrvaške ter Slovenskega primorja proti Avstriji in Italiji. Pričakovati je zgostitve na mejnih prehodih Gruškovje, Dragonja in Sečovlje. Zaradi delovne zapore na gorenjski avtocesti A2 se bodo zastoji, ki jih je pričakovati pred predorom Karavanke, deloma preselili pred galerijo Moste in ob večjih zgostitvah lahko segajo tudi do priključka Lesce.

Foto: Tajfun Etau na Japonsko prinesel močno deževje, poplave in plazove

10.9.2015|Voda

Na Japonskem se zaradi silovitega tajfuna Etau spopadajo s hudimi poplavami in plazovi, zaradi katerih so oblasti evakuirale najmanj 90. 000 ljudi.

Promet tokrat ustavile račke, na pomoč poklicali novomeške policiste

9.9.2015|Okolje

Prejšnji teden smo poročali, kako je pri Pulju policist ustavil promet , da je cesto varno prečkal jež. Včeraj pa so na nekdanji hitri cesti pri Otočcu promet zaustavile tri race.

Ljubljanica bo še čistejša – končanih je sedem velikih čistilnih naprav

9.9.2015|Okolje

Občine Postojna, Pivka, Cerknica, Logatec, Vrhnika, Borovnica, Brezovica in Škofljica so zbrale 70,6 milijona evrov in zgradile čistilne naprave v porečju Ljubljanice ter tako pripomogle k varovanju . . .

Evropa bi prepoved kloniranja živali širila tudi na njihove potomce in uvoz

8.9.2015|Okolje

Evropski poslanci poleg prepovedi kloniranja živali, ki se vzrejajo za kmetijske namene, želijo tudi prepoved vzreje njihovih potomcev in prodaje proizvodov iz njih, vključno z uvozom v EU.

192

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani