Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice/Okolje

Dubrovnik v primežu obilnega deževja in močnega juga

30.1.2015|Okolje

V srednji in južni Dalmaciji so razglasili rdeči alarm, potem ko je območje prizadelo močno neurje z južnim vetrom. Nekaj ljudi je bilo lažje poškodovanih pri reševanju svojih plovil.

Slovenski snežni rekordi: 7 metrov na Kredarici in sneženje sredi junija

30.1.2015|Okolje

Današnje močno sneženje ne bo spremenilo vrha lestvice snežnih rekordov v Sloveniji - rekordna količina novozapadlega snega je namreč več kot meter.

Sneg povzročil težave v prometu in pri oskrbi z elektriko

30.1.2015|Okolje

Sneg je največ težav povzročil v prometu in pri oskrbi z elektriko. V soboto ne bo snežilo, novo pošiljko snega lahko pričakujemo v noči na nedeljo.

Čaka nas sneg, ki se bo obdržal - odjuge namreč ne bo vsaj dober teden

29.1.2015|Okolje

Prihajajo nove snežne padavine, njihove količine pa se ne da povsod z gotovostjo napovedati - v Ljubljani tako lahko zapade od nekaj centimetrov snega pa vse do četrt metra.

Mednarodno leto tal

28.1.2015|Okolje

ARSO o pomenu kakovosti tal Združeni narodi so leto 2015 razglasili za . Na svetu je v obdobju 2012–2014 okoli 805 milijonom ljudem primanjkovalo hrane, zato je poudarek letošnjega leta zagotoviti prehransko varnost za vsakogar preko različnih trajnostnih prehranskih sistemov. Čeprav so tla v središču vseh okoljskih procesov, jim v javnosti posvečamo premalo pozornosti. Tla ogroža pospešena urbanizacija, deforestacija, netrajnostno ravnanje s tlemi, onesnaženje, prekomerno izkoriščanje tal in …

Draga obnova vinogradov na Krasu, tudi do 55.000 evrov za hektar

27.1.2015|Okolje

Vinogradov na Krasu je vsako leto manj, saj se stari ne obnavljajo. Med vzroki za to so tudi nizke cene vina, kar mladim ne daje upanja, da se da s pridelavo vina preživeti.

Postavitev krmilnice je pticam pozimi v veliko pomoč

26.1.2015|Okolje

Pozimi pticam v naravi zaradi goste snežne odeje in drugih dejavnikov hrane primanjkuje, zato se lahko odločimo, da jim postavimo krmilnico s semeni, ki jo bodo pernate živali zelo vesele.

V zimskem času je za žival potrebna posebna skrb

25.1.2015|Okolje

Zimski čas za živali, predvsem pse, skriva kar nekaj pasti, na katere je treba biti pozoren. Preberite nekaj nasvetov, s katerimi lahko znatno pripomorete k boljšemu počutju svojega psa.

Najbolj poseljeno območje v Braziliji je v primežu hude suše

24.1.2015|Okolje

Tri najbolj poseljene zvezne države v Braziliji se spopadajo z največjo sušo v zadnjih 80 letih. Stanje je po besedah brazilske ministrice Izabelle Teixeire zelo skrb vzbujajoče.

Meteorna voda zalivala hiše, reke in potoki prestopili bregove

24.1.2015|Okolje

V petek popoldne in zvečer so meteorne vode ogrožale več objektov v občinah Rogaška Slatina, Šmarje pri Jelšah, Rogatec in Majšperk. Bregove je prestopilo več manjših rek.

V Slovenj Gradcu znova licitiranje vrednejšega lesa

22.1.2015|Okolje

Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline in Zveza lastnikov gozdov Slovenije v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije organizirata deveto licitacijo vrednejšega lesa v Sloveniji.

Pajki so povsod: v kleteh, kuhinji, tudi v spalnicah

21.1.2015|Okolje

Arahnofobi, poglejte stran! Po besedah Klemna Čandka z ZRC SAZU-ja v vsakem slovenskem domu lahko živi med sedem in deset različnih vrst pajkov. Številni zmotno mislijo, da so pajki žuželke, a niso.

Popisovanje ptic je najbolj organiziran popis v Sloveniji

19.1.2015|Okolje

Ste vedeli, da vsak tretji konec tedna v januarju v Sloveniji poteka letno štetje vodnih ptic? Gre za sistematičen popis, ki ga na sončni strani Alp izvajajo že od leta 1997.

Sodelovanje Slovenije v satelitskem programu

16.1.2015|Okolje

Vlada Republike Slovenije je v četrtek, 8. januarja 2015, odobrila sodelovanje Slovenije pri razvoju druge generacije polarnoorbitalnih satelitov EPS SG (EUMETSAT Polar System Second Generation). Tako bo Slovenija skupaj s preostalimi evropskimi državami v okviru svojega članstva v EUMETSAT sodelovala pri razvoju satelitov EPS SG, ki bodo zagotavljali kontinuiteto meritev za operativno meteorologijo in spremljanje podnebja. Tovrstni podatki bodo ključnega pomena pri zelo kratkoročnem (do nekaj …

Policisti v Lenartu psa rešili pred gotovo smrtjo

15.1.2015|Okolje

Policisti policijske postaje Lenart so v četrtek zjutraj med opravljanjem vsakodnevnih nalog ob cesti opazili ležečega psa, ki je bil žrtev krutega ravnanja človeka.

GZS: Država naj zagotovi evropsko primerljive pogoje

15.1.2015|Okolje

Nove okoljske dajatve kljub nekaterim omilitvam še vedno preveč obremenjujejo energetsko intenzivno industrijo in jo silijo, da se seli iz države, ugotavljajo na GZS-ju.

Japonski čin - pasma kraljevega rodu

14.1.2015|Okolje

Japonski čin je pes, ki se pojavlja v zgodovinskih zgodbah, upodobljen je bil tudi na številnih japonskih slikarijah. Spoznajte pasmo, ki ima kraljevo zgodovino.

Vabilo na predstavitev organizacije EUMETSAT

14.1.2015|Okolje

Priložnosti za podjetja in raziskovalne institucije Agencija RS za okolje (ARSO) in Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) skupaj z Evropsko organizacijo za uporabo meteoroloških satelitov (EUMETSAT) organizirata predstavitveni dan te medvladne organizacije. Namen predstavitve je vzpodbuditi slovenska podjetja in raziskovalne institucije, da bi se v večji meri prijavljala na javne razpise organizacije EUMETSAT, katere članica je tudi Republika Slovenija. Organizacija Eumetsat, ustavljena z mednarodno konvencijo leta 1986, je medvladna …

Članice EU-ja bodo lahko prepovedale pridelavo GSO na svojem ozemlju

13.1.2015|Okolje

Evropski parlament je potrdil nova pravila za gensko spremenjene organizme (GSO), ki članicam Unije omogočajo omejitev ali prepoved pridelave gensko spremenjenih poljščin na svojem ozemlju.

Zima se vrača, ponedeljek bo bel

13.1.2015|Okolje

V prihodnjih dneh vremensko gledano ne bo večjih pretresov. V soboto in nedeljo bo predvidoma deževalo, mogoče bi lahko padla tudi kakšna snežinka na Gorenjskem in Koroškem. V ponedeljek čez dan in popoldne pa bo predvidoma pobelilo tudi nižine in v Ljubljani bi lahko padlo od pet do 10 centimetrov snega. Na Primorskem bo medtem pihala burja, je napovedal Pečenko. Kot kaže, bo prihodnji teden hladnejši, z najvišjimi temperaturami okoli nič stopinj Celzija. "Sicer pa že čakamo, da bi bilo malo zime," je še dejal Pečenko.

178

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani