Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice

Fewer summer ozone peaks in 2012, but levels still harmful

31.1.2013|Promet

Ozone pollution still exceeded target levels in Europe during summer 2012, but the number of exceedances of the alert threshold was lower than in any year since monitoring started in 1997. However, almost all EU Member States failed to keep levels of the pollutant within targets set to protect human health.

Izložbe francoskih trgovin ponoči ne bodo več razsvetljene

30.1.2013|Okolje

Po novem zakonu izložbe francoskih trgovin ponoči ne bodo smele biti več razsvetljene, s čimer želijo oblasti privarčevati energijo in zmanjšati svetlobno onesnaževanje.

Vzdrževalna dela v predoru Karavanke

30.1.2013|Promet

V predoru Karavanke bodo do 28. 2. 2013 potekala vzdrževalna dela. Promet v času del bo potekal v intervalih, s čakanjem pred predorom predvidoma do 30 minut. Za izredne prevoze je predvidena omejitev na maksimalno širino transporta do 3,75 m.

Po nesreči turisti brezplačno do Selle Nevee

28.1.2013|Okolje

Lokalna turistična organizacija Bovec je poskrbela za brezplačni avtobusni prevoz smučarjev na italijansko smučišče Sella Nevea vse do takrat, dokler ne bo začela delovati žičnica na Kanin.

V čilski prestolnici ostali brez pitne vode

23.1.2013|Okolje

V Čilu je v torek kar tretjina prebivalcev glavnega mesta ostala brez pitne vode. Razlog za to je onesnaženje mestnih rek, ki so jih po tajanju ledu v Andih zasuli zemeljski plazovi.

The cost of ignoring the warning signs - EEA publishes ‘Late Lessons from Early Warnings, volume II’

23.1.2013|Vreme

New technologies have sometimes had very harmful effects, but in many cases the early warning signs have been suppressed or ignored. The second volume of Late Lessons from Early Warnings investigates specific cases where danger signals have gone unheeded, in some cases leading to deaths, illness and environmental destruction.

Hidrološke razmere v Sloveniji

22.1.2013|Okolje

22.januar 2013Zaradi kombinacije taljenja snega dežja v teh dneh so reke povsod po državi narasle. Reke v jugozahodni, osrednji, južni, jugovzhodni in vzhodni Sloveniji imajo velike pretoke in trenutno počasi naraščajo. Naraščanje rek na omenjenih območjih se bo danes do večera večinoma umirilo in pretoki se bodo začeli postopoma zmanjševati. Naraščala bo le še reka Krka. V Podbočju bo danes v večernih urah predvidoma presegla opozorilno vrednost 200 m3/s in se pričela v manjšem obsegu razlivati na območjih …

Thematic consultations on water for post-2015 development agenda

21.1.2013|Voda

The Thematic Consultation on Water is part of the UN-system led "global dialogue" comprising of 50-100 Country Consultations and eleven global Thematic Consultations. The Thematic Consultation on Water is mainly taking place as an online discussion using different social media. The purpose is to bring voices from a broad range of stakeholders to build consensus around key future challenges related to water and its role in the post-2015 development agenda.

Thematic consultations on water for post-2015 development agenda

21.1.2013|Voda

The Thematic Consultation on Water is part of the UN-system led “global dialogue” comprising of 50-100 Country Consultations and eleven global Thematic Consultations. The Thematic Consultation on Water is mainly taking place as an online discussion using different social media. The purpose is to bring voices from a broad range of stakeholders to build consensus around key future challenges related to water and its role in the post-2015 development agenda.

Zvečer se bo ohladilo, torek bo znova snežen

21.1.2013|Okolje

Po deževnem začeku tedna bo zima spet pokazala svoj pravi obraz. V torek bo znova snežilo, nato pa sledijo hladni in delno oblačni dnevi.

Prizadeti v poplavah še vedno čakajo na državno pomoč

20.1.2013|Okolje

Država v nasprotju z obljubami ni poravnala še niti stroškov intervencij ob novembrskih poplavah. Samo v občini Duplek so te povzročile za 11 milijonov evrov škode.

Snežna odeja ščiti rastline pred nizkimi temperaturami

18.1.2013|Okolje

Prisotnost snežne odeje ima velik vpliv na toplotni režim tal. Spreminja radiacijski režim zemeljske površine. Ima velik svetlobni odboj snežne odeje (albedo), ki pove kolikšen del vpadne svetlobe telo odbije. Pri sveže zapadlem snegu je albedo 90 do 95 %, v urbanih okoljih pa je zaradi prahu, saj in drugih primesi precej manjši, le 50 do 60 %, kar je še vedno precej več kot le 5 % odboj asfalta. Del sončnega sevanja, ki se ne odbije in prodre v notranjost snežne odeje, pa ima velik vpliv na …

Obilno januarsko sneženje

18.1.2013|Okolje

Za večino zastoji in težave na cestah, za druge pa zimska idilaV tem tednu smo se soočili z obilnim sneženjem. Na Primorskem ga je spremljala tudi močna burja, ki je gradila zamete in še dodatno ovirala zaradi sneženja že tako močno oviran promet. Snežna odeja se kljub pogostemu sneženju seseda in v petek zjutraj je bila višina snežne odeje v Ratečah 70 cm, Črnomlju 72 cm, Kočevju 68, Novem mestu 56 cm, Murski Soboti 36 cm, Ljubljani 37 cm, Postojni 31 cm, Celju 33 cm in v Slovenj Gradcu 26 cm. Zaradi novozapadlega snega je v Julijskih Alpah velika …

Sneženje bo danes ponehalo, nova ohladitev od torka naprej

18.1.2013|Okolje

V zadnjih 24 urah je ponekod po Sloveniji zapadlo tudi do 20 centimetrov snega. Z največ novega snega se lahko pohvalijo v Gornjesavski dolini, na Kočevskem, v Novem mestu in v Beli krajini. . . .

Sydney se poti na skoraj 46 stopinjah Celzija

18.1.2013|Okolje

45,8 stopinje Celzija - toliko so namerili popoldne v Sydneyju, kar pomeni, da to avstralsko mesto preživlja rekordno vroč dan v svoji zgodovini.

Hidrološke razmere in napoved za prihodnje dni

17.1.2013|Okolje

Pretoki rek po državi so večinoma mali in ustaljeni. Reke na širšem območju jugozahodne Slovenije in večje reke, kot so Mura, Drava, Sava v spodnjem toku, Ljubljanica in Krka, pa imajo srednje pretoke. Vodnatost rek po Sloveniji bo ob občasnem sneženju v prihodnjih dneh ostala večinoma nespremenjena. Ob predvideni prehodni odjugi v nedeljo, 20. 1. 2013, in ponedeljek, 21. 1. 2013, pa bodo lahko reke po vsej državi porasle do velikih pretokov zaradi kombinacije taljenja snežne odeje in pričakovanih zmernih količin dežja.

Srečanje mednarodne skupine za preprečevanje naravnih nesreč

17.1.2013|Okolje

V sredo 16. januarja je na Agenciji za okolje potekalo 16. redno srečanje strokovne skupine za kontrolo in preprečevanje nesreč (PEG APC), ki deluje pod okriljem mednarodne komisije za savski bazen (ISRBC). Prisotni člani držav ob reki Savi so pregledali novosti pri operativni uporabi mednarodnega opozorilnega sistema za opozarjanje držav v primeru večjega onesnaženja vodotokov in se pripravili na test sistema, ki bo potekal 21. januarja 2013. Seznanili so se tudi z razvojem operativnega orodja …

Poleg snega na Primorskem še močna burja

17.1.2013|Okolje

Po Sloveniji je zapadlo več kot 10 centimetrov novega snega, največ v Pomurju. Vremenoslovci čez dan napovedujejo še krepitev burje, ki bo predvidoma najmočnejša v noči na petek.

Foto, video: Sneg zaprl nekatere ceste, nevarnost plazov

16.1.2013|Okolje

Sneži še na severovzhodu države, padavine pa so tudi na Notranjskem, jugozahodni ter zahodni Sloveniji. V gorah je velika nevarnost snežnih plazov.

Na "primorki" poledica, na Bovškem že meter snega

15.1.2013|Okolje

Zaradi dežja in snežnih neviht so vozne razmere na zahodu države in ponekod na Dolenjskem ter v osrednji Sloveniji slabe, zato bodite previdni pri vožnji.

294

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani