Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice

Slovenski meteorologi najbolj zaupanja vredni v Evropi

11.3.2013|Okolje

Po evropski raziskavi "Thrusted brands 2013" so slovenski meteorologi najbolj zaupanja vredni. Redno letno anketo o zaupanju potrošnikov je konec leta 2012 izvedel »Reader's Digest” in je zajela 18000 anketirancev v 12 evropskih državah. Poleg kategorij povezanih z zaupanjem v produkte, so ljudje ocenjevali tudi zaupanje v posamezne poklice. Kot najbolj zaupanja vreden poklic je bil ovrednoten poklic gasilca, a velik je tudi uspeh slovenskih meteorologov, saj so se med kolegi iz 12 …

Globalna politika upravljanja s sušo

11.3.2013|Okolje

Od 11. do 15. marca 2013 bo na sedežu Svetovne meteorološke organizacije v Ženevi potekal globalni sestanek na temo politike upravljanja s sušo (High-level Meeting on National Drought Policy (HMNDP). Skrb zaradi podnebnih sprememb ter povečana pogostnost, jakost in trajanje suše ter njenih vplivov na številne gospodarske sektorje kot so prehrana, voda, energija in druge je povzročilo večjo potrebo po boljšemu upravljanju s sušo. Poudarek dogodka je na oblikovanju nacionalnih politik …

Reke se bodo danes umirile, za krajši čas lahko poplavi tudi morje

10.3.2013|Okolje

Krka in Ljubljanica poplavljata na običajnih območjih, zvečer pa lahko za krajši čas poplavi tudi morje.

Nekatere reke poplavljajo, poplave mogoče tudi v ponedeljek

10.3.2013|Okolje

Krka in Ljubljanica poplavljata na običajnih območjih, Vipava pa je že dopoldne začela upadati. Opozorilne vrednosti pretokov lahko v ponedeljek dosežeta tudi Reka in Kolpa.

Nekatere reke prestopile bregove, poplave tudi v ponedeljek

10.3.2013|Okolje

Krka, Ljubljanica poplavljata na običajnih območjih, Vipava pa je že dopoldne začela upadati. Opozorilne vrednosti pretokov lahko v ponedeljek dosežeta tudi Reka in Kolpa.

Tudi Vevčani proti Papirju Servisu v njihovi bližini

8.3.2013|Okolje

Krajani nasprotujejo selitvi podjetja iz ljubljanskega Vodmata in izdaji okoljevarstvenega dovoljenja za selitev. Zahtevajo njegovo razveljavitev.

Umazan zrak nam vzame 1,5 leta življenja

8.3.2013|Okolje

Če bi bil zrak v Ljubljani čistejši za petino, bi prebivalci živeli štiri mesece dlje, če pa bi dosegal zahteve WHO-ja, pa 1,5 leta dlje, opozarja Peter Otorepec.

Rakotvorni aflatoksin v srbskem mleku

8.3.2013|Okolje

Rezultati analize srbskega mleka, ki so jih opravili v nizozemskem laboratoriju, so pokazali, da je raven rakotvornega strupa aflatoksin M1 v mleku na alarmantni ravni.

Sporočilo za javnost ob letu zraka

8.3.2013|Okolje

Ali Slovenija dosega cilje na področju kakovosti zraka?Agencija RS za okolje (ARSO) je 8. 3. 2013 organizirala predstavitev na temo stanja onesnaženosti zraka v Sloveniji. Namen predstavitve je obeležiti leto zraka. Leto 2013 je za leto zraka razglasila Evropska Komisija, ki vodi številne aktivnosti, katerih cilj je izboljšanje »zračne« zakonodaje. Ob letu zraka smo se na Agenciji RS za okolje odločili, da slovenski javnosti pokažemo, s kakšnimi podatki o stanju onesnaženosti zraka razpolagamo, kje se podatkovne vrzeli in kakšno je sodelovanje …

United Nations launches concerted push for effective drought policies

8.3.2013|Vreme

Need to focus on building resilience and reducing risks
Geneva 8 March 2013 - Droughts cause the deaths and displacement of more people than
cyclones, floods and earthquakes combined, making them the world's most destructive
natural hazard. Yet while droughts are expected to increase in frequency, area and intensity due to climate change, effective drought management policies are missing in most parts of the world. Three United Nations institutions have now joined forces to promote the development and adoption of practical and proactive policies at the national level to make drought-prone countries more resilient.
The World Meteorological Organization (WMO), the Food and Agriculture Organization of the
United Nations (FAO) and the UN Convention to Combat Desertification (UNCCD) and other
partners will hold a High-Level Meeting on National Drought Policy on 11-15 March 2013 in Geneva to focus on drought preparedness and management policies.

GCOS discusses climate observations for adaptation to a changing climate

8.3.2013|Vreme

The German Meteorological Service (Deutscher Wetterdienst, DWD) hosted a meeting from 26-28 February 2013 of close to 50 representatives from international institutions to discuss which additional and special requirements for climate observations can be drawn from climate adaptation activities. The workshop was jointly organized by the Global Climate Observing System (GCOS), the Intergovernmental Oceanographic Commission (IOC) of UNESCO and the United Nations Environment Programme (UNEP).

Special High Level U.N. thematic session on water and disasters

8.3.2013|Vreme|Voda

Water is life. But water is also a threat to life. During the past decade, water-related disasters have not only struck more frequently but have also been more severe, hampering sustainable development by causing political, social, and economic shocks in many countries.
Disaster risk levels are driven by factors such as climate variability, poverty, poor land-use planning and management, as well as ecosystem degradation, and are increasing as more people and assets locate in areas of high risk.

Obala zavita v meglo

8.3.2013|Okolje

Slovenska Istra se je zjutraj zbudila v gosti megli. Zaradi izredno slabe vidljivosti so ob šestih zjutraj zaprli pristanišče, vplutja ali izplutja ladij so v takih razmerah namreč lahko zelo nevarna.

Prepoved klanja živali brez omamljanja in cirkusov z živalmi

7.3.2013|Okolje

Novela zakona o zaščiti živali bistveno zaostruje poskuse na živalih ter temelji na načelih odgovornega lastništva in humanega ravnanja z živalmi.

Eye on Earth First User Conference: A real eye opener

7.3.2013|Okolje

The city of Dublin was the setting for the first Eye on Earth User Conference, organised by the European Environment Agency (EEA) in association with the Irish Presidency of the Council of the European Union.

Čebelja kuga mori v Brdih

7.3.2013|Okolje

V Goriških brdih se je pojavila huda gniloba čebelje zalege. Zato je začela veljati zapora za promet s čebelami na velikem delu Brd. Gre za bolezen, ki je znana že zelo dolgo, vendar zdravila zanjo . . .

Popolna zapora na odseku med Kozino in razcepom Srmin

6.3.2013|Promet

Na primorski avtocesti bo spremenjen promet med Kozino in razcepom Srmin med 6. marcem in 14. aprilom. Z dnem, 6.3.2013 bodo pričeli s postavitvami nočnih popolnih zapor posameznih predorskih cevi predorov Kastelec in Dekani. Dela v posameznih ceveh predora bodo potekala zaradi izvajanja tehničnih pregledov, vsaka cev bo predvidoma zaprta v različnih nočeh v obdobju od 6.3. do 14.4.2013. Promet bo v tem času preusmerjen na vzporedno cesto.

Vabilo na dogodek ob letu zraka

6.3.2013|Okolje

VABILO na predstavitev “Ali Slovenija dosega cilje na področju kakovosti zraka?«, ki bo v petek,8.3.2013 ob 10.30 uri,v veliki sejni sobi Agencije RS za okolje, IV. nadstropje, Vojkova 1b, Ljubljana. Dnevni red 10:30 – 10:45 Leto 2013 - leto zraka (Joško Knez, generalni direktor Agencije RS za okolje) 10:45 – 11:00 Izpusti v zrak (dr. Martina Logar, Agencija RS za okolje) 11:00 – 11:15 Kakovosti zraka v Sloveniji (mag. Tanja Bolte, Agencija RS za okolje) 11:15 – 11:30 …

ARSO zavrnila izdajo dovoljenja za odlagališče Izola

6.3.2013|Okolje

Agencija RS za okolje je zavrnila vlogo stranke Javno podjetje Komunala Izola d.o.o. za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja za obratovanje odlagališča za nenevarne odpadke Izola. Zavrnitveni razlog je predloženo neustrezno finančno jamstvo za izvedbo ukrepov varstva okolja za čas med obratovanjem, zapiranjem in po zaprtju odlagališča. Stranka je finančno jamstvo predložila v obliki poroštvene izjave upravljavca odlagališča, za katerega pa je Agencija RS za okolje presodila, da ni v skladu z …

16. zasedanje Konference pogodbenic konvencije CITES

4.3.2013|Okolje

Prispevek k ohranjanju biotske raznovrstnosti3. marca 2013 se je v Bangkoku začelo 16. zasedanje Konference pogodbenic Konvencije o mednarodni trgovini z ogroženimi prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (CITES), ki bo potekalo do 14. marca 2013. Konference se udeležuje preko 2000 udeležencev, ki zastopajo več kot 150 držav pogodbenic Konvencije ter različne medvladne in nevladne organizacije. CITES je eden od starejših naravovarstvenih konvencij saj je bila sprejeta že leta 1973. Njeno 40. obletnico so obeležili ravno na dan …

291

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani