Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice

Video: Slovenski lovec na tornade

21.5.2013|Okolje

Vsako leto po ZDA divja okoli tisoč tornadov. Silovito moč narave, ki ob tem nastane, je izkusil tudi Blaž Seretinek - tako imenovani lovec na tornade.

Naravne kopalne vode v Sloveniji

21.5.2013|Okolje

Približuje se nova kopalna sezona in prve analize kopalne vode na morju bodo izvedene že v prihodnjem tednu, saj se kopalna sezona na morju začne že 1.6. Od 10.6. dalje se bo redno spremljala tudi kakovost kopalnih voda tudi na rekah in jezerih na celini, o rezultatih in morebitnih ukrepih pa se bo obveščalo javnost. Na površinskih vodah se tako pri nas lahko kopamo na 48 tako imenovanih kopalnih vodah, ki so bile določene na odsekih, kjer se kopalci že tradicionalno zbirajo v večjem …

Sub-seasonal to seasonal prediction office set up

21.5.2013|Voda

The Korean Meteorological Administration is to host a new International Coordination Office of a project which aims to improve predictions at sub-seasonal to seasonal timescales. Improved weather-to-climate forecasts promise to be of significant social and economic value, especially in agriculture and food security, water resources management, transportation and tourism to just name a few applications.
A memorandum of understanding on the establishment of the office, to be based on Jeju island, was signed by World Meteorological Organization Secretary-General Michel Jarraud and Lee Ilsoo, Permanent Representative of the Republic of Korea to WMO.

WMO sponsors workshop in Jordan on Climate Watch systems

21.5.2013|Vreme

WMO is sponsoring a workshop on climate monitoring, including the implementation of Climate Watch systems for Arab countries in West Asia.
The meeting in Amman, Jordan, 27-30 May, is organized by the Jordan Meteorological Department. It will consider how to implement Climate Watch systems in the region by maximizing existing infrastructure and expertise.
Given that extreme climate events have a negative impact on the well-being of populations andsustainable development, there is a need to improve climate risk management capabilities. This necessitates an efficient extreme weather and climate warning system, based on the continuous monitoring and forecasting of climate anomalies, is such a warning system.

WMO participates in Global Platform on Disaster Risk Reduction

21.5.2013|Voda

Disaster risk reduction is at the core of the mission of the World Meteorological Organization (WMO) and National Meteorological and Hydrological Services (NMHSs,). as over 90% of disasters are linked to weather, climate- and water-related hazards. Climate change is expected to lead to an increase in the intensity and frequency of some of these hazards. WMO is therefore an active participant in the Global Platform on Disaster Risk Reduction 19 to 23 May 2013.
About 4,600 representatives from governments, civil society and the private sector are expected to attend the Global Platform "Invest Today for a safer tomorrow: Resilient People Resilient Planet." The event is organized by the United Nations International Strategy for Disaster Risk Reduction. Discussions will focus on a follow-up action plan to the Hyogo Framework for Action (HFA) 2005-2015, which is a global initiative to make the world safer from natural hazards.

WMO Executive Council meets as cyclone underlines need for weather warnings

21.5.2013|Voda

The Executive Council of the World Meteorological Organization (WMO) opened its annual meeting 15 May to review progress and challenges in providing weather, climate and water services to meet the growing needs of society. The development of cyclonic storm Mahasen, which could potentially impact more than 8 million people in the Bay of Bengal, underlined the vital role of meteorological warnings to protect lives and property.
Enhanced disaster risk reduction, improved quality and use of tropical cyclone warnings and public weather service delivery are on the agenda of the Executive Council.

Radioaktivni odpadki: gradnja odlagališča se še ni niti začela

21.5.2013|Okolje

IzGradnja trajnega odlagališča nizko in srednje radioaktivnih odpadkov v Vrbini bi morala biti letos končana, vendar se ni niti začela, čeprav je bil državni prostorski načrt zanjo sprejet že leta . . .

Europe’s bathing waters continue to improve

21.5.2013|Okolje

Ninety-four per cent of bathing sites in the European Union meet minimum standards for water quality, according to the European Environment Agency's annual report on bathing water quality in Europe. Water quality is excellent at 78 % of sites and almost 2 % more sites meet the minimum requirements compared to last year's report.

Uspešna presoja laboratorija ARSO

17.5.2013|Okolje

Rezultat je kakovost in verodostojnost podatkov Dne 7. maja 2013 je bil v Kemijsko analitskem laboratoriju (KAL)Agencije RS za okolje izveden redni nadzorni obisk Slovenskega akreditacijskega organa, ki se je uspešno zaključil. Presojan je bil sistem kakovosti v kemijsko analitskem laboratoriju in metode za analiziranje vzorcev zraka, vode in padavin. KAL je akreditiran za kemijsko preskušanje vzorcev iz okolja (delci v zraku, vode, padavine) v skladu s standardom SIST EN ISO/IEC 17025 že od leta 2003, v obsegu akreditacije pa je …

Odgovorno do narave

16.5.2013|Okolje

Vedno bolj postaja jasno, da smo ljudje najbolj odgovorni za prihodnost našega planeta.

Ob dnevu podnebnih sprememb

15.5.2013|Okolje

15. maja obeležujemo mednarodni dan podnebnih sprememb. Podnebne spremembe so izjemen izziv, pred katerim je človeštvo današnjega časa. Spremljanje in proučevanje podnebnih sprememb je na operativni ravni predvsem naloga državne hidrološke in meteorološke službe Agencije RS za okolje. PPROJEKT PODNEBNA SPREMENJLJIVOST V SLOVENIJI Na Agenciji RS za okolje imamo zelo bogat arhiv podnebnih meritev. Začetek najdaljšega niza meritev sega v leto 1850. Na podlagi teh meritev spremljamo, kako se …

Boj za semena

14.5.2013|Okolje

Neuradne informacije, po katerih naj bi Evropska komisija pripravljala uredbo, ki bi krepko omejila pridelavo in izmenjavo semen, kar naj bi močno vplivalo predvsem na male kmete in vrtičkarje, so v . . .

Green fiscal reform can create jobs and stimulate innovation across the EU

14.5.2013|Okolje

Increasing some tax rates and removing subsidies on environmentally harmful products and services can boost economic growth if the revenue generated is then used to relieve the tax burden on employment and investment.

Odslužena kolesa bodo prinesla nova delovna mesta

14.5.2013|Okolje

"Ženske, nikar ne čakajte, da vam bosta služba in delo potrkala na vrata," sporoča Jasmina Smajić Šupuk, direktorica Zavoda Karo, ki uvaja inovativni pristop na področju urejanja odsluženih koles v . . .

Dela na odseku štajerske avtoceste med Blagovico in Vranskim

10.5.2013|Promet

Na odseku štajerske avtoceste A1 med Blagovico in Vranskim bo izvajalec del v petek, 10. maja 2013, zvečer začel z deli na objektih in trasi navedene avtoceste.

Širitev sodelovanja z italijansko okoljsko agencijo

9.5.2013|Okolje

Ljubljana, 9.5.2013 Na Agenciji RS za okolje(ARSO)poteka sestanek s predstavniki Agencije za okolje Furlanije Julijske krajine (Agenzia Regionale per la protezione dell ambiente del Friuli Venezia Giulia – ARPA). ARSO z ARPO že zelo dobro sodeluje in izmenjuje podatke na področju meteorologije, v nadaljevanju pa želi vzpostaviti sodelovanje tudi na področju stanja voda in zraka. Predlog za razširitev sodelovanja z ARPA je nastal na podlagi izvajanj načrta Direktive za morsko strategijo, tej …

Arso razveljavil izdajo dovoljenja za vetrno elektrarno na Volovji rebri

8.5.2013|Okolje

Iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) so sporočili, da je Agencija RS za okolje razveljavila izdajo okoljevarstvenega soglasja za vetrno elektrarno na Volovji rebri.

Zavrnjen zahtevek za izdajo OVS za vetrnice na Volovji rebri

7.5.2013|Okolje

Agencija RS za okolje (ARSO) je v obnovi postopka dne 6. 5. 2013 izdala zavrnilno odločbo za izdajo okoljevarstvenega soglasja (OVS)za poseg: vetrna elektrarna Volovja reber (33 vetrnih turbin) , 20 kV kabelske povezave, povezovalne poti, RTP Volovja reber in povezovalni 110 kV daljnovod RTP Ilirska Bistrica – RTP Volovja reber. V zadevi je bila dne 4. 4. 2012 izdana odločba na katero se je pritožilo Društvo za opazovanje in proučevanje ptic. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, kot …

Jugovzhod Slovenije stresel šibek potresni sunek

7.5.2013|Potresi

Ob 11. 14 je mreža seizmoloških opazovalnic zaznala šibek potresni sunek v bližini Šmarjeških Toplic.

Izbruh vulkana na Filipinih zahteval štiri življenja

7.5.2013|Okolje

Na Filipinih je izbruhnil eden najbolj delujočih vulkanov Mayon, ki leži približno 350 kilometrov od Manile. Ob vzpenjanju nanj so umrli štirje turisti, sedem je bilo ranjenih.

284

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani