Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice

Foto: Oklahomo zajeli smrtonosni tornadi

1.6.2013|Okolje

Potem ko so tornadi v ameriški zvezni državi Arkansas v petek zjutraj zahtevali tri življenja, je tornado popoldne udaril še blizu Oklahome Cityja in ubil najmanj pet ljudi.

Active Atlantic Hurricane Season Predicted

31.5.2013|Vreme

The 2013 Atlantic hurricane season, which lasts from 1 June to 30 November, is expected to be active because of a combination of climate factors.
The U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration's Climate Prediction Center forecast a 70 percent likelihood of 13 to 20 named storms (winds of 63 kilometers per hour/39 miles per hour or higher), of which 7 to 11 could become hurricanes (winds of 119 kmh/74 mph or higher), including 3 to 6 major hurricanes (Category 3, 4 or 5; winds of 178 kph/ 111 mph or higher). These ranges are well above the seasonal average of 12 named storms, 6 hurricanes and 3 major hurricanes.

African communities benefit from severe weather forecasting project

31.5.2013|Vreme

An acclaimed WMO project to strengthen the capacity of meteorological services in developing countries to forecast hazardous weather is being rolled out in Southern and Eastern Africa, where it is making a significant contribution to disaster risk reduction and sustainable development.
The Severe Weather Forecasting Demonstration Project has improved the lead-time and reliability for alerts about high-impact events such as heavy rain, severe winds and high waves, thus helping to save lives and property and supporting vital sectors like farming and fishing.
The project shares the expertise and sophisticated forecast and training products of top-level global centres with national public weather services in participating developing countries. It was piloted in 2007 in Southern Africa and now embraces 16 countries in the region, and was introduced in six Eastern African nations in September 2011.
East Africa Community (EAC) heads of National Meteorological Services joined a meeting in Arusha, Tanzania, 27-31 May to discuss achievements and challenges and provide direction on future implementation.This will inform the EAC five-year Meteorological Development Plan and Investment Strategy.

1. junij, Dan Save

31.5.2013|Okolje

Sodelovanje držav savskega bazena V Sarajevu 31. maja, poteka četrti sestanek pogodbenic Okvirnega sporazuma o Savskem bazenu, ki se ga udeležuje tudi Slovenija. Slovensko delegacijo vodi minister za kmetijstvo in okolje mag. Dejan Židan. Sestanek poteka pod sloganom »Sava – ena reka, štiri države, neomejene možnosti« in bo tako na svojstven način prispeval k obeleževanju 1. junija, dneva Save. 1.junij je mednarodna komisija za Savski bazen (OSSB) razglasila za Dan Save z namenom krepitve sodelovanja vseh deležnikov za …

Jacqueline McGlade leaves the EEA after 10 years as Executive Director

31.5.2013|Okolje

On 31 May, after 10 years of providing advice and information on the environment to policy makers, governments and citizens, Professor Jacqueline McGlade will end her second term as Executive Director of the European Environment Agency (EEA). Her work has shaped Europe’s most important environmental information provider.

Je slovensko morje res tako odlično?

30.5.2013|Okolje

Evropsko poročilo pravi, da je naše morje za kopanje na prvem mestu v Evropi. Strokovnjaki pa opozarjajo na površnost meritev, živo srebro in kositrove spojine.

Europe’s environment now healthier – but new risks emerging

30.5.2013|Okolje

Europeans live longer and healthier lives than in the past, partly due to successful environmental policies that have reduced the exposure to harmful environmental contaminants in air, water and food, according to a new report. However, these contaminants are still a problem, and several new health risks are emerging, for example, from new chemicals, new products and changing lifestyle patterns.

Opozorilo glede mogočih poplav

30.5.2013|Okolje

Z Uprave za zaščito in reševanje RS so sporočili, da lahko po podatkih Agencije za okolje danes ob močnejših krajevnih padavinah prehodno narastejo manjši vodotoki, ob nevihtah tudi hudourniki.

Tornado presenetil sever Italije, orkan pustošil po Mehiki

30.5.2013|Okolje

Italijo je prizadel tornado, ki je v občini Cavenago di Brianza obračal tovornjake in poškodoval številne zgradbe. Medtem v Mehiki pustoši orkan Barbara.

Pojasnilo ob izdaji dovoljenja Papir Servisu za novo lokacijo

29.5.2013|Okolje

Verodostojna odločitev ARSO Predstavniki civilne iniciative, ki nasprotujejo preselitvi Papir Servisa na novo lokacijo v Vevčah, so v oddaji TV Tednik na TV Slovenija zelo po svoje in pristransko interpretirali vlogo Agencije RS za okolje (ARSO) ob izdaji okoljevarstvenega dovoljenja za predelavo odpadkov stranki Papir Servis d.o.o. in sicer za novo lokacijo v obratu Set Vevče, ki se nahaja na Vevški cesti 52, Ljubljana-Polje. Najprej je potrebno poudariti, da ARSO v nobenem postopku ne more ravnati pristransko …

Foto: Voda prestopila bregove v Goriških brdih

29.5.2013|Okolje

Ker je v Goriških brdih zapadlo okoli 105 milimetrov dežja, se lokalni prebivalci ubadajo s številnimi težavami.

Greenhouse gases: 2011 emissions lower than previously estimated

29.5.2013|Vreme

Greenhouse gases fell by 3.3 % in the EU in 2011, leading to the lowest level of emissions in reports going back to 1990. The decrease in 2011 was also the third largest over this period, according to official data compiled by the European Environment Agency (EEA) and reported by the EU to the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC).

Zaprta cesta Pivka - Knežak - Ilirska Bistica

29.5.2013|Promet

Na cesti Postojna - Pivka - Ilirska Bistrica, v Pivki na Snežiški cesti, je popolna zapora zaradi gradnje kanalizacijskega in vodovodnega omrežja. Med 27. majem in 20. junijem bo v Radohovi vasi cesta zaprta. Obvoz je po glavni cesti Pivka - Ribnica - Ilirska Bistrica, za lokalni promet pa preko Trnja in Klenika.

32. Mednarodna konferenca o alpski meteorologiji – ICAM 2013

27.5.2013|Okolje

Kranjska Gora, 3.–7. junij 2013 Če vas zanimata vreme in podnebje v gorskem svetu, vas vabimo, da se nam pridružite od 3. do 7. junija 2013 na 32. Mednarodni konferenci o alpski meteorologiji. Konferenca bo potekala v Kranjski Gori v Hotelu Larix. Uradni jezik konference je angleščina. Konferenco organizirata Urad za meteorologijo Agencije RS za okolje ter Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, zajemala pa bo širok razpon tem, ki so povezane z vplivom gora na vreme in podnebje, med njimi izpostavljamo …

Teden slovenskih gozdov: v državi, polni lesa, lesna industrija hira

26.5.2013|Okolje

Teden slovenskih gozdov, ki se začenja v ponedeljek, letos poteka pod geslom Gozdovi za vse. V Sloveniji izkoristimo le 71 odstotkov mogočega poseka lesa.

Svet proti Monsantu ali kako omejiti uporabo gensko spremenjenih organizmov

25.5.2013|Okolje

Gensko spremenjeni organizmi pod taktirko Monsanta hočeš nočeš postajajo del našega vsakdana. Da bi vsaj delno omejili prevlado korporacije na trgu, so se po vsem svetu, tudi v Sloveniji, odvijali . . .

Majski sneg pobelil Julijske Alpe, ponekod celo do doline

24.5.2013|Okolje

Vdor hladnega zraka je poleg ohladitve s seboj prinesel tudi sneg, ki je med drugim padel tudi v Ratečah, Kranjski Gori, Bohinju in na Jesenicah.

Rusija bo zaradi tajanja ledu evakuirala arktično postajo

23.5.2013|Okolje

Rusija je odredila nujno evakuacijo 16-članske ekipe arktične raziskovalne postaje zaradi razpok v ledeni plošči, na kateri stoji postaja.

Is there a protected area near you? Find out on UN Biodiversity Day

22.5.2013|Okolje

Protected areas cover more than one fifth of the land in the 39 countries working with the European Environment Agency (EEA). On International Biodiversity Day, the EEA encourages Europeans to find out more about their closest nature reserve or national park using a new interactive map.

22.maj-dan biotske raznovrstnosti

22.5.2013|Okolje

Na današnji dan obeležujemo mednarodni dan biotske raznovrstnosti, ki je ob letošnjem mednarodnem letu sodelovanja na področju voda, posvečen vodi in biotski raznovrstnosti. Biotska raznovrstnost pomeni raznolikost živih organizmov, ki zajemajo med drugim kopenske, morske in druge vodne ekosisteme ter ekološke komplekse, katerih del so; to vključuje raznovrstnost samih vrst, med vrstami in raznovrstnost ekosistemov. Mednarodni dan biotske raznovrstnosti obeležujemo od 1993, ko je začela …

283

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani