Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice

Foto: Dvogrbi Aladin, ovčke, zajčki in drugi prebivalci ranča

19.4.2014|Okolje

Na Gomili pri Mirni je te dni svoja vrata spet odprl Ranč Aladin, kjer je doma pisana druščina živalskih prebivalcev.

Odkrili žuželko, pri kateri ima penis samica

18.4.2014|Okolje

V Braziliji so znanstveniki odkrili samice žuželke s "penisi", kar je prvi primer živali z obrnjenimi spolnimi organi.

Ob svetovnem dnevu Zemlje

18.4.2014|Okolje

Podnebne spremembe in mi Letos bomo 22. april, svetovni dan Zemlje, na Agenciji RS za okolje (ARSO) obeležili v sodelovanju z nevladnimi organizacijami s predstavitvijo z naslovom »Za koliko je naše podnebje toplejše?«. Predstavitev bo v torek, 22. aprila 2014 ob 10. uri v veliki sejni dvorani Agencije RS za okolje, Vojkova 1b, Ljubljana. V Sloveniji Agencija za okolje spremlja podnebne razmere in ugotavlja, kakšni so učinki teh sprememb na naših tleh. Na predstavitvi tematike z naslovom “Za koliko je naše …

Pred velikonočnimi prazniki pričakujte več prometa

15.4.2014|Promet

Zaradi bližajočih velikonočnih praznikov prihajajoči konec tedna na slovenskih cestah pričakujemo povečan promet od Avstrije proti mejnim prehodom s Hrvaško ter od Italije proti Madžarski. Ceste bodo najbolj obremenjene v petek, ker pa se ponekod po Evropi prazniki začnejo že dan prej, lahko povečan promet pričakujemo že v četrtek. V četrtek je pričakovati tudi močno povečan tovorni promet in za ta vozila daljše čakalne dobe na mejnih prehodih s Hrvaško.

Za koliko je naše podnebje toplejše?

14.4.2014|Okolje

S prilagajanjem in blaženjem lahko omilimo negativne posledice podnebnih sprememb Najboljši znanstveniki s področja podnebnih znanosti pod okriljem Medvladnega odbora za podnebne spremembe (IPCC) v svojem že petem poročilu povzemajo ugotovitve o podnebnih spremembah. Konec lanskega septembra so objavili prvi del Petega poročila, ki govori o fizikalnih temeljih podnebnih sprememb. Ključno sporočilo je, da se podnebje nedvomno ogreva in da je za ogrevanje odgovoren tudi človek. Ob koncu marca in sredi aprila letos sta bila sprejeta še drugi in tretji del Petega poročila o …

Najbolje ohranjeni mamut prihaja v London

14.4.2014|Okolje

42. 000 let stara mladička mamuta bo prvič na ogled tudi v zahodni Evropi - maja namreč prihaja iz Rusije v londonski naravoslovni muzej.

Možnost spomladanske pozebe

14.4.2014|Okolje

Zaradi previsokih temperatur zraka v zgodnjespomladanskih mesecih je večina sadnih dreves zacvetela od dva do tri tedne prezgodaj glede na dolgoletno povprečje. Spomladanske ohladitve lahko še ves april prinesejo nizke temperature zraka. Še posebno nevarne so razmere, ko dotoku mrzlega zraka s severa ali severovzhoda ponoči sledi mirna in jasna noč. Take vrste ohladitev so za odpirajoče cvetne brste, že odprte cvetove sadnih rastlin in zgodnje vrtnine navadno najbolj usodne, saj temperatura …

Climate change: immediate action is the best economic option

14.4.2014|Vreme

In the last decade, global greenhouse gas emissions have increased more rapidly than ever, and without global cooperation they will continue to rise. Reduction efforts will become increasingly challenging and costly the longer they are delayed, according to a new report from the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).

Okoljski strokovnjaki: Preiti moramo na obnovljive vire energije

13.4.2014|Okolje

Strokovnjaki Medvladnega foruma o podnebnih spremembah (IPCC) so predstavili poročilo, v katerem ugotavljajo, da še obstaja možnost rešitve vprašanja segrevanja Zemlje.

Vlaganje v sončne elektrarne je dostopno vsakomur

13.4.2014|Okolje

Podjetje Moja elektrarna omogoča zainteresiranim posameznikom sodelovanje v naložbah v sončne elektrarne, vlagateljem pa ob nakupu panelov zagotavlja petodstotno donosnost.

Foto: Čilsko mesto Valparaiso zajel obsežen požar. Evakuirali več kot 5.000 ljudi.

13.4.2014|Okolje

V čilskem mestu Valparaiso je izbruhnil obsežen požar, ki je uničil že več kot 1. 000 domov. Evakuirati so morali več kot 5. 000 ljudi, ogenj pa je že zahteval enajst smrtnih žrtev.

Rušilni ciklon Ita zadel obalo Queenslanda

11.4.2014|Okolje

Ciklon Ita z vetrovi do 230 kilometrov na uro je že dosegel severozahodni del avstralske obale ob Velikem koralnem grebenu. Lokalne oblasti so več deset tisoč ljudi pozvale k evakuaciji.

Posekati je treba 9,3 milijona kubičnih metrov gozdov. Cena sanacije - 36,3 milijona evrov

11.4.2014|Okolje

Zaradi posledic žledoloma je treba posekati 9,3 milijona kubičnih metrov drevja, sanacija pa bo stala 36,3 milijona evrov, v sanacijskem načrtu ugotavlja Zavod za gozdove Slovenije.

Vsaka tretja žlica svetovne hrane odvisna od opraševanja čebel

10.4.2014|Okolje

V sklopu projekta Pomagajmo čebelici v mestu so v Ljubljani odprli prvi urbani čebelnjak.

Referendum za gradnjo prvega vetrnega polja v Sloveniji

10.4.2014|Okolje

V krajevni skupnosti Senožeče bodo ob evropskih volitvah izvedli tudi posvetovalni referendum, ali naj tam postavijo vetrno elektrarno s približno 40 vetrnicami.

Konferenca o podnebnih informacijah za kmetijstvo in varnost hrane

9.4.2014|Okolje

Pomemben prispevek agrometeorološke službe ARSO Od 7. do 9. aprila 2014 v Antalyi,v Turčiji poteka mednarodna konferenca o vremenskih in podnebnih informacijah za kmetijstvo in varnost hrane. Konferenca je spremljajoč dogodek 16. zasedanja Komisije za agrometeorologijo Svetovne meteorološke organizacije (CAgM). Na konferenci se je predstavila tudi slovenska agrometeorološka služba (ARSO), s prispevkom (Monitoring kmetijske suše: razvoj v Sloveniji in v okviru DMCSEE), v katerem smo govorili o dejavnostih Centra za upravljanje suše v JV …

Environmental innovation award - winners announced

8.4.2014|Okolje

Winners of this year's European Eco-Management and Audit Scheme (EMAS) Awards have been announced by the European Commission. The six winning organisations were selected by an independent jury for innovating to improve their environmental performance.

Ekološki vinar kaznovan, ker ni želel uporabljati pesticidov

7.4.2014|Okolje

Francoski ekološki vinar Emmanuel Giboulot, ki v svojem vinogradu v Burgundiji ni hotel uporabljati pesticidov, mora plačati 500 evrov kazni zaradi neupoštevanja uradnega odloka.

Kakšna naj bi bila državna družba za odkup in prodajo lesa?

6.4.2014|Okolje

V javnosti je velik preplah povzročila informacija o mogoči zastavitvi državnih gozdov kot jamstva za pridobitev posojila pri Evropski investicijski banki (EIB), kmetijski minister pa tej rešitvi . . .

Video: Zavetišča so v pričakovanju mačjega baby booma

6.4.2014|Okolje

Domača mačka je udomačena zver. Udomačili smo jo ljudje, zato smo zanjo odgovorni. Hoteli to ali ne. A prav naše neodgovorno ravnanje je razlog za problematiko prostoživečih mačk.

249

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani