Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice

Ljubljana: Zelena prestolnica Evrope za leto 2016

24.6.2014|Okolje

Ljubljana je osvojila naziv zelena prestolnica Evrope za leto 2016. Nagrado podeljuje Evropska komisija.

Ljubljana wins European Green Capital Award for 2016

24.6.2014|Okolje

Slovenian capital Ljubljana has been named European Green Capital 2016 at a ceremony in Copenhagen, the current holder of the Green Capital title.

Video: Na Obali opažen mladiček delfina

23.6.2014|Okolje

V našem morju se zadržuje tudi do 100 delfinov, med njimi pa izstopa mladiček, ki so ga opazili prav te dni.

Čebelarji se ozirajo za sršeni, opazili pa so le domače, ne azijskih

23.6.2014|Okolje

Čebelarji so zaradi novice, da je čebelar z območja Pivke opazil nevarnega azijskega sršena, pozorni na dogajanje v naravi.

Upgrade for World Weather Information Service

23.6.2014|Vreme

The World Meteorological Organization's (WMO) highly successful World Weather Information Service website has been revamped and upgraded to a more modern and user-friendly format.
Developed and operated by the Hong Kong Observatory (HKO) on behalf of the WMO, the website provides official weather forecasts for 1 719 cities around the world supplied by 133 WMO Members. It is available in ten languages: Arabic, Chinese, English, French, German, Italian, Polish, Portuguese, Russian and Spanish.

Greenpeace: Slovenija je na okoljskem področju preveč zadržana

23.6.2014|Okolje

Greenpeace poziva predsednico vlade, da se na srečanju voditeljev EU-ja zavzame za povečanje energetske neodvisnosti s spodbujanjem obnovljivih virov energije in ukrepi za povečanje energetske . . .

Težave z vodo niso le v Bangladešu ali Indiji, so tudi v Evropi

20.6.2014|Okolje

Zaradi uporabe vode, enega najbolj dragocenih virov na svetu, se zelo hitro približujemo resnim težavam, zato je ukrepanje potrebno tukaj in zdaj, je bilo slišati na okrogli mizi ekološko . . .

Sodelovanje ARSO v projektu Kazalniki blaginje v Sloveniji

20.6.2014|Okolje

Okolje bistvena dimenzija blaginje Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) je sodelovala v projektu vzpostavitve sistema »Kazalniki blaginje v Sloveniji«. Poleg ARSO v konzorciju sodelujejo še Urad za makroekonomske analize in razvoj, Statistični urad Republike Slovenije in Nacionalni inštitut za javno zdravje. Projekt je bil predstavljen na okrogli mizi, ki se je je udeležilo preko 60 predstavnikov državnih, znanstveno-raziskovalnih, nevladnih institucij in medijev. Blaginjo prebivalk in prebivalcev Slovenije merimo s …

Strokovna pomoč RS pri pripravi analize poplavnega dogodka na reki Bosni

20.6.2014|Voda

Velik del območja Bosne in Hercegovine, Srbije in Hrvaške so maja 2014 zajele stoletne, po nekaterih informacijah tisočletne poplave, ki so povzročile ogromno materialno škodo in terjale tudi smrtne žrtve. Šlo je za kombinacijo nižinskih in hudourniških poplav. V nižinskem delu je poplavljala reka Sava in njeni nižinski pritoki, kjer se je voda zadrževala več dni. V hribovitih delih so hitro narasli hudourniški pritoki, ki so s sabo prinašali veliko zemeljskega materiala in rečnih sedimentov …

Executive Council Discusses Climate Services, Extreme Weather

19.6.2014|Voda

The World Meteorological Organization's annual Executive Council meeting opened 18 June with a focus on providing better weather and climate services to protect a growing urban-based global population challenged by climate change, extreme weather events, pollution, pressure on water supplies and food insecurity. "The year that has passed since our last session has been marked by a number of extreme weather and climate events: cold waves and major winter storms in North America; extremely high temperatures and heat waves from eastern Mongolia to eastern China as well as in Australia, Argentina, Brazil and South Africa; widespread and prolonged flooding in the UK and more recently extreme floods in Bosnia and Herzegovina, Serbia and Croatia," said WMO Secretary-General Michel Jarraud.

Lastniki gozdov se jezijo na nabiralce - iz gozdov jim odnašajo zaslužek

18.6.2014|Okolje

Problematika izkoriščanja gozdnih dobrin in lova v komercialne namene razdvaja lastnike in nabiralce, obenem pa ni enotno urejena niti v zakonodaji, so ugotavljali udeleženci posveta.

Zapore ob kolesarski dirki med 19. in 22. junijem

18.6.2014|Promet

Zaradi kolesarske dirke po Sloveniji, ki bo potekala v štirih etapah med 19. in 22. junijem, bodo kratkotrajno zaprti tudi nekateri odseki državnih in lokalnih cest.

Japonski ribiči kljub sodni prepovedi ubili 30 malih kitov

17.6.2014|Okolje

Japonska je ob severovzhodni obali na prvem lovu po prepovedi sodnega organa Združenih narodov (ICJ) ubila kar 30 malih kitov. Nobena skrivnost ni, da bodo končali na krožniku in ne v laboratoriju.

Prometna opozorila za poletje 2014

17.6.2014|Promet

Tako kot vsako poletje, naj vozniki tudi letos vsak konec tedna, vse do sredine septembra, računajo na povečan promet proti morju oz. Hrvaški in nazaj.

17. junij - svetovni dan boja proti degradaciji tal in suši

16.6.2014|Okolje

Velik napredek Slovenije pri spremljanju suše Svetovni dan boja proti sušam ter degradaciji tal, ki ga vsako leto obeležujemo 17. junija, je letos posvečen rodovitnim tlem. Poteka pod sloganom »Land Belongs to the Future - Let’s Climate Proof It« (v prevodu: Rodovitna tla pripadajo prihodnosti, prilagodimo jih podnebju). Mednarodna skupnost je v duhu reševanja težav z dezertifikacijo, degradacijo tal in s sušo sprejela že številne dokumente. Krovni med njimi je Konvencija ZN o boju proti suši in degradaciji tal (UNCCD), instrument …

Močan potres v bližini poškodovane jedrske elektrarne v Fukušimi

16.6.2014|Potresi

Japonsko je zjutraj stresel potres z močjo 5,8. Epicenter je bil v morju, a v bližini prefekture Fukušima, kjer je močan potres pred tremi leti poškodoval jedrsko elektrarno.

Mačji mladiči iz enega legla imajo lahko več očetov

16.6.2014|Okolje

Pri superfekundaciji gre za oploditev več jajčec v istem menstrualnem ciklu s semenčicami različnih očetov. Zato imajo lahko mačja legla več različnih očetov. Superfekundacija

Foto: Živali iščejo topel in prijazen dom

15.6.2014|Okolje

Castor in Pollux sta mešanca med nemškim ovčarjem in lovsko pasmo, stara 7 mesecev.

Divji lovci ubili ikoničnega kenijskega slona velikana

14.6.2014|Okolje

Iz narodnega parka Tsavo na severu Kenije prihaja žalostna novica. Divji lovci so s strupenimi puščicami pokončali priljubljenega Sataa, enega največjih slonov na svetu.

Severovzhodna Slovenija v boj proti toči še naprej z letalsko obrambo

13.6.2014|Okolje

Nevarnost pojava toče je v Sloveniji velika, naša država pa sodi med območja z največjo pogostnostjo neviht v Evropi.

243

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani