Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice/Potresi

10. obletnica izgradnje mreže potresnih opazovalnic

25.9.2014|Potresi

Nova aplikacija za samooceno potresne ogroženosti objekta Potrese v Sloveniji s seizmografi beležimo že od leta 1897, ko je dve leti po Velikonočnem potresu 1895, ki je močno prizadel Ljubljano, Albin Belar postavil prvo potresno opazovalnico v takratni Avstro-Ogrski monarhiji. Od leta 2004 deluje v Sloveniji mreža sodobnih potresnih opazovalnic, ki letno zazna več tisoč potresov z žarišči v Sloveniji in po vsem svetu. Mrežo sestavlja 25 opazovalnic razporejenih po celotni državi, ki so opremljene s trikomponentnimi širokopasovnimi seizmometri in …

10.obletnica izgradnje mreže potresnih opazovalnic

22.9.2014|Potresi

Vabilo Ob 10. obletnici izgradnje državne mreže potresnih opazovalnic, seizmologi Agencije RS za okolje organizirajo predstavitev, ki bo 25.9.2014 ob 10.uri, v veliki sejni dvorani Agencije RS za okolje, Vojkova 1b, Ljubljana. Od leta 2004 deluje v Sloveniji mreža sodobnih potresnih opazovalnic, ki letno zazna več tisoč potresov z žarišči v Sloveniji in po vsem svetu. Mrežo sestavlja 25 opazovalnic razporejenih po celotni državi. Najpomembnejši rezultat izgradnje mreže so boljše karte potresne …

Vlada našla denar za čebelarje, gozdarje, Posočje in Polhov Gradec

28.8.2014|Potresi

Vlada je prerazporedila okoli 1,6 milijona evrov znotraj proračuna ministrstva za kmetijstvo in okolje, s čimer je zagotovila dodaten denar za gozdarje in čebelarje, za popotresno obnovo v Posočju . . .

Ob prebujenem islandskem ognjeniku še močnejši potres

24.8.2014|Potresi

Potem ko je Islandija zaradi dejavnosti ognjenika Bardarbunga razglasila rdeči alarm za letalski promet, je območje okoli ognjenika stresel nov močnejši potres z magnitudo 5,3.

Šibek potres pri Ratečah

20.7.2014|Potresi

Po poročanju urada za seizmologijo in geologijo so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic ob 16. 44 zaznali šibek potresni sunek.

Blažji potresni sunek v Tolminu

25.6.2014|Potresi

Ponoči so posamezni prebivalci Tolmina začutili potresni sunek. Preliminarno ocenjena magnituda potresa je bila 2,5.

Močan potres v bližini poškodovane jedrske elektrarne v Fukušimi

16.6.2014|Potresi

Japonsko je zjutraj stresel potres z močjo 5,8. Epicenter je bil v morju, a v bližini prefekture Fukušima, kjer je močan potres pred tremi leti poškodoval jedrsko elektrarno.

V Cerknem (in širši okolici) se je močno streslo

29.5.2014|Potresi

Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so ob 9. 24 zaznali močan potresni sunek, ki je imel žarišče v bližini Cerknega.

Po močnem potresu v Grčiji več kot sto poškodovanih v Turčiji

24.5.2014|Potresi

Potres z magnitudo 6,4 je stresel priobalno območje severne Grčije, tresenje pa so čutili tudi v Turčiji, Bolgariji, Makedoniji in celo na jugu Srbije.

Strokovnjaki ARSO o programu Copernicus

9.5.2014|Potresi

Kako bodo vesoljske tehnologije izboljšale okoljske informacije Evropa dobiva nove oči za opazovanje planeta. Prejšnji mesec je namreč zasedel svoje mesto v tirnici prvi satelit v okviru programa Copernicus, ki bo opravljal to funkcijo. Gre za ambiciozen, več milijard evrov vreden projekt Evropske komisije za spremljanje Zemlje. Ne gre le za satelitske meritve in opazovanja, ampak tudi za dopolnitev teh meritev z različnimi storitvami, ki bodo dostopne vsakemu uporabniku. Podatki o onesnaženosti zraka, poplavnih območjih in potresih bodo izboljšali varnost …

Močnejši potres blizu otoka Vancouver

24.4.2014|Potresi

Zahod Kanade je v sredo zvečer po lokalnem času stresel potres z močjo 6,7. Njegovo središče je bilo ob obali otoka Vancouver. O škodi ali žrtvah iz Kanade ne poročajo.

Potres z magnitudo 4,4 stresel Slovenijo. Na objektih tudi manjše poškodbe.

22.4.2014|Potresi

Slovenijo je dopoldne stresel potres, ki je dodobra prestrašil prebivalce. Evakuiranih je bilo več šol, rahlo poškodovanih pa je bilo tudi nekaj objektov med Pivko in Ilirsko Bistrico.

Foto: Čile v dveh dneh stresel drugi rušilni potres

3.4.2014|Potresi

Čile je le dan po silovitem potresu z močjo 8,2 stresel nov potres z močjo 7,8. Oblasti so izdale novo opozorilo pred cunamijem in pozvale ljudi z obalnih območij k umiku v notranjost.

Suho krajino pogosto strese

18.3.2014|Potresi

Mreže potresnih opazovalnic so v obdobju od junija lani do sredine marca na območju Suhe krajine zaznale 31 potresov z magnitudo najmanj 1,5. Najmočneje je območje streslo prejšnji teden, ko je . . .

Povečana potresna dejavnost v Suhi Krajini

17.3.2014|Potresi

Povečana potresna dejavnost se je začela 16. junija 2013 s potresom z žariščem 9 km vzhodno od Ribnice v bližini kraja Seč. Lokalna magnituda potresa je bila M=3,6, intenziteta pa V−VI po Evropski potresni lestvici (EMS-98).Sledili so mu številni popotresni sunki. S časom se je aktivnost nekoliko umirila, konec januarja in v začetku februarja 2014 pa spet nekoliko okrepila. V tem obdobju, od junija 2013 do 16. marca 2014, so opazovalnice državne mreže potresnih opazovalnic zabeležile 31 …

Jugovzhodno Slovenijo je stresel potres

13.3.2014|Potresi

Seizmografi so ob 18. uri in 32 minut zaznali močan potresni sunek v okolici Ribnice. Tla so se tresla tudi v okolici Ljubljane.

Priznanje seizmologinjam za projekt POTROG

10.3.2014|Potresi

Konec junija 2013 se je zaključil dvoletni raziskovalni projekt POTROG - Potresna ogroženost v Sloveniji za potrebe Civilne zaščite (CZ), pri katerem so sodelovali Zavod za gradbeništvo RS, Institut za vodarstvo in Agencija RS za okolje (ARSO). Naročnik projekta je Ministrstvo za obrambo RS, ki bo na svojih spletnih straneh objavilo rezultate projekta in spletne aplikacije. Osnovni namen projekta je bil izdelava strokovnih podlag in orodij, ki omogočajo vsestransko pripravljenost na potres. …

Zakon o odpravi posledic naravnih nesreč: žled kot naravna nesreča

25.2.2014|Potresi

S spremembo zakona se bo žled izenačil z drugimi pojavi, ki so opredeljeni kot naravna nesreča - potres, snežni in zemeljski plaz, udor ali poplava -, če povzroči škodo na stvareh ali v gospodarstvu . . .

Streslo je Suho krajino in Kočevje z okolico

8.2.2014|Potresi

Okolico Ribnice sta stresla dva potresna sunka. Preliminarno ocenjena magnituda prvega potresa je bila 2,1, drugega pa 2,6.

V okolici Krškega so se zjutraj rahlo stresla tla

4.1.2014|Potresi

V zgodnjih jutranjih urah so se v Sloveniji stresla tla. Zmeren potresni sunek so zaznali 75 kilometrov vzhodno od Ljubljane, blizu Krškega.

4

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani