Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice

Tajfun Melor na Filipinih zahteval 4 življenja

15.12.2015|Okolje

V tajfunu Melor, ki je v ponedeljek z vetrovi do 185 kilometrov na uro prečkal Filipine, so umrli štirje ljudje, več kot milijon prebivalcev je ostalo brez električne energije.

Izplačane odškodnine za škodo, ki so jo povzročile zavarovane živali v letih 2014 in 2015

14.12.2015|Okolje

Vsem oškodovancem, ki jim je Agencija RS za okolje (ARSO) priznala upravičenost povračila za škodo, ki so jo povzročile živali zavarovanih vrst v letih 2014 in 2015, bodo glede na Pravilnik o zaključku izvrševanja državnega in občinskih proračunov za leto 2015 odškodnine izplačane do 31. 12. 2015. Pravilnik namreč določa, da so do konca leta lahko izplačani upravičeni zahtevki za izplačilo, ki so jih finančne službe prejele do 1. 12. 2015. Za leto 2015 bo izplačanih 253.489 € odškodnin, …

Technological solutions and behavioural change needed to decarbonise transport

14.12.2015|Okolje

While the transport sector contributes significantly to society and the economy it also can cause substantial adverse impacts on the environment, global climate and human health. A new report by the European Environment Agency (EEA) analyses key environmental trends with a view to identifying what has improved and what has hampered the past performance of the transport sector.

Odprta je nova meteorološka postaja na Jezerskem

14.12.2015|Okolje

Jezersko, 11. december 2015. Na Jezerskem ob Planšarskem jezeru smo slovesno odprli novo samodejno meteorološko postajo. V delovanje so jo predali državna sekretarka Ministrstva za okolje in prostor Lidija Stebernak, župan občine Jezersko Jurij Rebolj in generalni direktor Agencije RS za okolje Joško Knez. Jezersko je ena od 90 novih merilnih postaj, ki so zgrajene v okviru projekta Bober. Predstavljajo pomemben vir podatkov o vremenu na območju Kamniško Savinskih Alp, saj je Jezersko drugo …

Na Filipinih zaradi tajfuna evakuirali 750.000 ljudi

14.12.2015|Okolje

Zaradi silovitega tajfuna Melor, ki prinaša vetrove z močjo 150 kilometrov na uro, so iz osrednjega dela Filipinov evakuirali več kot 750. 000 ljudi.

Krzno povoženih živali - etična moda ali neokusna moda?

14.12.2015|Okolje

Organizacije za zaščito živalskih pravic sicer niso najbolj navdušene, Pamela Paquin pa pravi, da so krzneni izdelki, ki jih izdeluje in prodaja ona, etični.

Slovenski odzivi na podnebni sporazum: Dober začetek, a zdaj je čas za vihanje rokavov

13.12.2015|Okolje

V Parizu sprejeti podnebni sporazum, ki bo nadomestil Kjotski protokol, je v Sloveniji naletel na pozitivne odzive, a kritike o premajhni ambicioznosti ostajajo.

Pariški dogovor za politike zgodovinski, slišijo pa se že kritike o njegovi nezadostnosti

13.12.2015|Okolje

Ameriški predsednik Barack Obama je podnebni sporazum v Parizu po sprejetju označil za zgodovinski, medtem pa že prihajajo opozorila okoljevarstvenikov, da sporazum ni dovolj zavezujoč.

V Parizu sprejeli zgodovinski podnebni sporazum

12.12.2015|Okolje

V Parizu so pogajalci po dveh tednih in še enem zastoju danes le sprejeli zgodovinski podnebni dogovor, ki napoveduje prehod v dobo brez fosilnih goriv, čeprav mnogi opozarjajo, da je daleč od . . .

Vodni bivol - žival, ki nadzira vegetacijo na mokriščih

12.12.2015|Okolje

Na območju lagun nekdanje tovarne Ormož so uredili naravni rezervat. Tja so naselili vodne bivole, ki skrbijo, da se območje ne razraste. Vodni bivoli so živali, ki jih poznamo predvsem iz Azije.

Po izbruhu vraničnega prisada že izvedli vse zaščitne ukrepe

11.12.2015|Okolje

Na območju postojnskega urada Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so v sredo pri poginuli kravi v vasi Šmihel pod Nanosom potrdili nov primer vraničnega prisada oziroma antraks.

Video: Tiger se je spoprijateljil z živim plenom - kozličkom

11.12.2015|Okolje

V Rusiji navdušuje zgodba o nenavadnem prijateljstvu med sibirskim tigrom in kozličkom.

Odprtje merilne postaje za spremljanje stanja podzemnih voda pri Iški Loki

11.12.2015|Okolje

Vabilo na dogodek Agencija RS za okolje je pri Iški Loki zaključila izgradnjo zadnje od 32 merilnih postaj za podzemne vode v sklopu projekta Nadgradnja sistema za spremljanje in analiziranje stanja vodnega okolja v Sloveniji (BOBER). Merilne postaje so namenjene spremljanju hidrogeoloških in fizikalno-kemijskih parametrov podzemne vode za podporo ocenjevanju stanja podzemnih voda, ki je izhodišče načrtovanju upravljanja podzemnih vodnih virov ter pripravi ukrepov za dolgoročno, zanesljivo in varno oskrbo s …

Pariz: Cilj ambicioznejši, pot do njega manj jasna

11.12.2015|Okolje

Na podnebnih pogajanjih v Parizu so države pozno sinoči na mizo dobile nov osnutek podnebnega sporazuma, ki postavlja ambicioznejši svetovni cilj, a manj jasno pot do njega.

Domači ali mestni golob - zelo prilagodljiva in številčna ptica

11.12.2015|Okolje

Domači ali bolje kar mestni golob je verjetno ena najbolj poznanih in razširjenih ptic v mestih. Vidimo ga lahko povsod - ne le v mestih, tudi v vaseh in kmečkih poljih.

Prometna napoved do 18. decembra

10.12.2015|Promet

Povečano gostoto prometa je pričakovati ob začetku vikenda iz mestnih središč proti turističnim krajem ter v nedeljo v obratni smeri. Vrstijo se tudi različne prireditve, zato so možne zgostitve v bližini večjih nakupovalnih središč, na mestnih ulicah ter trgih, nekoliko povečan promet je pričakovati na mejnih prehodih ter odsekih, kjer je spremenjena prometna signalizacija zaradi del. Občasne zgostitve zaradi povečanega prometa je pričakovati tudi pred predorom Karavanke proti Avstriji.

Streslo nas je

10.12.2015|Potresi

Vabilo na odprtje razstave o potresih v Litiji Vabimo vas, da se v torek, 15. decembra 2015, ob 18.00 udeležite odprtja razstave »«, v Mesnem muzeju Litija (Stara sodnija), CKS 2, Litija, ki so jo sodelavci Mestnega muzeja Litija pripravili v sodelovanju z Uradom za seizmologijo in geologijo Agencije RS za okolje, Mestnim muzejem Idrija in Geološkim zavodom Slovenije. 19. maja 1963 je Litijo prizadel potres in se zaradi gmotne škode in s povzročenim strahom pred močjo narave, zarezal v spomin meščanov. Na razstavi bodo …

Resource-efficient cities: vital step towards urban sustainability in Europe

10.12.2015|Okolje

Cities increasingly require and use natural resources and energy to sustain daily life and activities of the urban population. Their impacts are felt across the globe. But cities can also be designed and changed in ways to offer opportunities to reduce resource needs and environmental impacts. Three new reports by the European Environment Agency (EEA) take a closer look at what a resource-efficient city is and what cities can do to enhance urban sustainability while improving the well-being of their residents.

Ne eden, kar sedem - prvič so se skotili psički iz epruvete

10.12.2015|Okolje

Po večletnih poskusih je uspelo - v ZDA so se skotili prvi pasji mladički, spočeti z oploditvijo v epruveti (IVF).

Podnebna konferenca v Parizu korak bliže k novemu dogovoru

10.12.2015|Okolje

Ministrska pogajanja o novem svetovnem podnebnem sporazumu v Parizu niso doživela epiloga, saj so ključna vprašanja ostala odprta. Ministri naj bi danes sprejeli nov osnutek.

181

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani