Vremenska napoved za Slovenijo

Ponedeljek, 26.6.2017 ob 18h

Ponoči bo precej jasno.

Jutri bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. V zahodni Sloveniji lahko nastane kakšna ploha ali nevihta. Zapihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 21, najvišje dnevne od 26 do 31 stopinj C.

Stran je dosedaj ocenilo 7 obiskovalcev. Oddajte svojo oceno tudi vi!

Napoved za Primorje in severni Jadran

Popoldne bo pretežno jasno. Na območju Alp bodo možne posamezne nevihte.

Več:Vreme na Jadranu


Napoved za gorski svet

Napoved izdana: Ponedeljek, 26.6.2017 ob 12h

Danes bo sprva še nekaj ostankov oblačnosti od včerajšnjih neviht, čez dan pa bo dokaj sončno z nekaj kopaste oblačnosti. Pihal bo šibak veter zahodnih smeri. Temperatura na 1500 m bo okoli 15, na 2500 pa okoli 9 stopinj C.

Več:Gore in hribi podrobno


Vremenski obeti za prihodnje dni

V sredo bo na vzhodu sprva precej jasno, drugod bo že spremenljivo oblačno. Čez dan se bodo na zahodu pričele pojavljati krajevne padavine, deloma nevihte, ki se bodo krepile in postopno širile proti vzhodu. Pihal bo južni do jugozahodni veter. V četrtek bo spremenljivo oblačno s krajevnimi padavinami, deloma nevihtami. Več sonca bo na vzhodu. Nekoliko hladneje bo. Jugozahodni veter se bo še okrepil. V petek bodo predvsem na zahodu še občasno padavine, drugod pa bo še precej sončno. Jugozahodnik bo nekoliko oslabel.


Vremenska slika

Nad Alpami se je zgradilo šibko območje visokega zračnega tlaka. V višinah priteka nad naše kraje s šibkimi vetrovi zahodnih smeri topel in suh zrak.

Prikaži satelitsko sliko Evrope  Animacija oblakov za zadnjih 24 ur


Napoved za sosednje pokrajine

Popoldne bo pretežno jasno. Na območju Alp bodo možne posamezne nevihte.

Jutri bo povečini delno jasno, z nekaj zmerne oblačnosti. Predvsem v krajih zahodno in severno od nas bodo možne posamezne nevihte. Zapihal bo jugozahodni veter.

Hrvaška |Italija|Avstrija|Madžarska


Biovreme

V torek se bodo pri vremensko občutljivih ljudeh začele pojavljati vremensko pogojene težave, tudi glavoboli bodo pogostejši. Po nekaterih nižinah bo sredi dneva in zgodaj popoldne velika toplotna obremenitev, takrat se izogibajte večjim naporom na prostem, pijte dovolj tekočine in uživajte lahko hrano.

Napoved UV indeksa

UV indeks ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah doseže 9,5 in v gorah 11. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. Svež sneg odbije skoraj vse UV žarke. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva.

Napoved koncentracije cvetnega prahu v zraku

Obremenitev s cvetnim prahom trav bo srednje visoka, lokalno visoka. Obremenitev bodo zniževale vročinske nevihte in košnja trave. Višje v hribih je obremenitev lahko visoka. V zraku bo visoka obremenitev s cvetnim prahom pravega kostanja in kopriv, ki le redko povzroča težave z zdravjem. Pojavljal se bo še cvetni prah trpotca in lipe. V Primorju je obremenitev zraka nižja kot na celini. Obremenitev s cvetnim prahom trav bo nizka do srednje visoka, s koprivovkami (krišina in kopriva) srednje visoka. Prisoten bo še cvetni prah trpotca. Sezona pojavljanja cvetnega prahu oljke je zaključena. Obremenitev s sporami plesni bo visoka, prevladuje Cladosporium. Velik vpliv na povišanje obremenitve imajo intenzivna dela na njivah in travnikih.


Vir podatkov:ARSO - Agencija RS za okolje


Ljudska modrost za danes

Če rožnika toplo dežuje, kašče in uljnjake napoveduje.


Pregovori za naslednjih 10 dni

Ako 2. julija v dežju leto obiskuje, s hriba v tedne oznanjuje.

Ako je drugi dan malega srpana grdo, še štirideset dni bo mokro.

Ako je drugi dan tega meseca lepo, štirideset dni bo tako.

Ako do Urha slišiš kukavico in Urh z Marjeto kače pase, posevek dobro rase.

Ako je dež na Cirila in Metoda, oreh in kostanj domala ogloda.

Ako na Marjetin dan dežuje, orehov in lešnikov ni, seno pa se ne posuši.

Marjeta grom in strelo obeta.


Več vremenskih pregovorov

FACEBOOK