Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

18 let - Prometnoinformacijskega centra

14. marec 2024, Promet.si, Novice, Promet

18 let – Polnoletni Prometno-informacijski center – 15. 3. 2024


18 let – Polnoletni Prometno-informacijski center – 15. 3. 2024

Promet vsak posameznik dojema po svoje. Poznamo različne vrste prometa: cestni, pomorski, letalski, železniški… Z razvojem infrastrukture, globalne družbe in tehnologije pa so postale pomemben del tudi prometne informacije.

 

Prve prometne informacije je PIC objavil 15. marca leta 2006 na spletni strani www.promet.si ter na kar 45 radijskih in televizijskih postajah dnevno. Število teh se je zaradi ukinjanja in združevanja zmanjšalo za polovico, so se pa dodale nove tehnologije kot so družbena omrežja in mobilna aplikacija Promet+. Delovali sta tudi dve telefonski številki s prometnimi informacijami in sicer brezplačna 080 22 44 in številka 01 518 8 518. Kasneje se je tem dvema pridružila tudi kratka številka 1970.

 

Vsa leta smo sledili postavljenim ciljem: strokovnost, fleksibilnost in tehnološki napredek. Predvsem pa nismo pozabili, da so informacije namenjene končnemu uporabniku – vozniku in ostalim, ki sledijo našim vsebinam.

 

Vsa leta delovanja nas veliko podpirajo tudi mediji, ki dnevno objavljajo naše prometne informacije in poskrbijo, da sistem obveščanja deluje. Čedalje več skrbi posvečamo tudi razumevanju prometa in izobraževanju voznikov. Naše vsebine dnevno uporablja vse več spletnih uporabnikov ter prometni klubi s sosednjih državah.

 

Informacije o zastojih, prometnih nesrečah, delih, omejitvah zaradi burje, zaprtih prelazih zaradi snega, zapor zaradi plazov ali drugih naravnih nesreč, lahko voznikom pomagajo pri načrtovanju poti. Vozniki lahko potujejo bolj predvidljivo in predvsem jim lahko dobra in pravočasna prometna informacija prihrani precej časa.

 

Tako kot novodobna tehnologija se tudi PIC ves čas nadgrajuje. Nadgradili smo mobilno aplikacijo Promet+ in spletno stran www.promet.si, novosti pa so tudi na področju tehnologij prometnih informacij združenimi s števci. Notranji sistem aplikacij poizkušamo prikazati in združiti tudi z navzven  koristnimi pogledi kot npr. kamerami ter drugimi možnostmi. Vozniki se še vedno radi poslužujejo klasičnih medijev kot so radio, telefon in splet, email, sms; so pa osvojili tudi aplikacijo Promet+, facebook in twitter/X.

 

V prvem letu smo imeli 15.000 obiskovalcev, danes jih imamo več kot 15 milijonov, zasluga za to pa gre strokovnosti in včasih tudi nečloveškim naporom vseh zaposlenih v Prometom-informacijskem centru, ki se ves čas izobražujejo, sledijo novim tehnologijam in se potrudijo prav za vsakega voznika posebaj, ki se odloči poklicati v PIC.

 

To pride do izraza predvsem ob izrednih dogodkih, saj je takrat potreba po hitrih, zanesljivih in točnih prometnih informacijah največja.

 

Tako je bilo na primer samo ob zadnjem sneženju januarja 2024 na spletni strani več kot 240.000 obiskov v enem dnevu, ob poplavah avgusta lani pa so imele objave na našem Facebook profilu v enem dnevu več kot milijon ogledov.

 

Nekaj statistike ob največjih dogodkih v zadnjem obdobju. 

 

Datum

www.promet.si

(ogledi)

Promet+ (zagoni)

1970 (klici)

X (TW) @promet_si (ogledi objav)

FB Promet.si (ogledi objav)

16. januarja 2023 (sneg)

116.463

24.986

905

4.462

24.058

4. avgusta 2023 (poplave)

287.979

42.856

1762

41.156

1.389.907

19. januarja 2024 (sneg)

246.619

35.853

978

2.786

59.078

Za voznike pripravljamo prometno napoved, pristajalne strani za posamezna dela na avtocestah, hitrih cestah in ostalih; opozorila za zimske razmere, predloge za poletno turistično sezono, pripravili smo prometni koledar, ves čas pa posodabljamo tudi vsebine na spletni strani.

 

Skratka aktualno sledimo različnim prometnim sistemom, saj nam tako narekuje delo in povpraševanje, ljudje pa radi potujemo in koristimo hitre informacije iz prve roke.

 

Vozniki se lahko tudi naročijo na željene prometne informacije in sproti dobijo vsak na novo vneseni dogodek, na avtocestah in na regionalnih cestah, mejnih prehodih, prelazih.

 

Komuniciramo mednarodno in še veliko več bi lahko naštevali.

 

Osnovno poslanstvo PIC-a je jasna in razumljiva informacija ter konstanten vsebinski in tehnološki napredek. In zagotovo za voznika še najbolj pomembna hitrost informacije.

Informacije se ves čas posodabljajo, preverjajo in posredujejo medijem in voznikom, ki so na njih prijavljeni.

 

Dolgoletno sodelovanje s službami DARS-a (nadzornimi centri, vzdrževalci in ostalimi); mediji, OKC-ji (112 in 113), DRSI (vzdrževalci glavnih, regionalnih in lokalnih cest), občinami ter vsemi ostalimi, predvsem stalnimi uporabniki in vozniki s terena, že 18 let razvijamo sistem, ki bi zagotovil najboljše možne informacije v danem trenutku.

 

Vsa leta, vse to in še več ustvarja ekipa strokovnih sodelavcev PIC-a z vsemi svojimi kompetencami in znanji, vpetimi v dolgoletni razvoj. Vse od osnovne prejete informacije, preverjanja in potrjenih podatkov, dnevno ponujamo širši javnosti, tako preko spletne strani kot preko radijskih in televizijskih postaj.

Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC), ki so ga ustanovili Ministrstvo za promet, Direkcija RS za infrastrukturo in Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS d.d.), je 15. 3. 2024, dopolnil 18 leto uspešnega delovanja.

 

Hvala vam, da ste vedno in povsod z nami in ste del nas! Pa srečno vožnjo!

PIC


Objavljeno 14.3.2024 v/na Promet.si
https://www.promet.si/sl/18-let--prometnoinformacijskega-centra




Sferično snemanje vozišča

10.4.2024, Promet.si

Zaradi sferičnega snemanja na avtocestah in hitrih cestah so načrtovane, meritve v soboto in nedeljo (13. in 14. 4., predvidoma med 8:30 in 15:00) na odsekih:

Sferično snemanje vozišča

10.4.2024, Promet.si

Zaradi sferičnega snemanja na avtocestah in hitrih cestah so načrtovane, meritve v soboto in nedeljo (13. in 14. 4., predvidoma med 8:30 in 15:00) na odsekih:

Dela na A2, med priključkoma Jesenice vzhod in zahod (Lipce - Hrušica) - Gorenjska

3.4.2024, Promet.si

 

Dela na A2, med priključkoma Jesenice vzhod in zahod (Lipce - Hrušica) - Gorenjska

3.4.2024, Promet.si

 

Meritev stanja vozišč z merilnim vozilom - marec in april 2024

26.3.2024, Promet.si

Od petka, 29. marca do 9. aprila bodo izvajali meritve stanja vozišč na avtocestah in hitrih cestah. 



Več: Vse novice |Promet


Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani