Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Vožnja v megli - previdno!

27. september 2022, Promet.si, Novice, Promet

Zmanjšana vidljivost pod 100 metrov, nenadne meglene zavese, nevidnost vozil in okolice, to je le nekaj izmed elementov, ki izredno vplivajo na našo vožnjo in zahtevajo hitro prilagodljivost. 


Zmanjšana vidljivost pod 100 metrov, nenadne meglene zavese, nevidnost vozil in okolice, to je le nekaj izmed elementov, ki izredno vplivajo na našo vožnjo in zahtevajo hitro prilagodljivost. 

Stalno spremljanje vremenske napovedi, prometa na cestah in načrtovanje poti, je vedno priporočljivo. Le tako se lahko izognemo marsikateri oviri oziroma spremembi, ki vpliva tudi na našo vožnjo. 

V nadaljevanju navajamo priporočila:

- Pred odhodom: Najprej se vprašajmo ali je naša pot življenjsko nujna? Verjetnost bo, da bomo zamudili in naredimo smiselni zaključek (gremo na pot ali ne?).

- Preverimo luči avtomatski ali ročni vžig. So izjemno pomembne, da ostanemo vidni. Meglenke uporabljamo, ko je vidljivost izredno slaba.

- Poskrbimo, da ne bo rositev stekel v notranjosti vozila z ustreznim uravnavanjem temperature (zunaj/znotraj). Vključimo gretje vetrobranskega stekla, da se osušita. Občasno koristijo priprte šipe na vratih.

- Ohranjamo primerno varnostno razdaljo ter vozimo umirjeno in počasi.

- Opazujemo ali megla prehaja v zamrzovanje oziroma se temperature niža, s tem se še dodatno slabšajo vozne lastnosti.

- Pri vožnji v plasteh megle, se zasenčene luči bolj obnesejo in prispevajo k boljši vidljivosti ter s tem ne slepijo nasproti vozeče voznike. 

- Meglenke vklopimo šele pri vidljivosti slabši od 100 m (če še vidimo zadnji del vozila pred sabo), osvežimo spomin uporabe meglenk. 

- Ves čas bodimo pozorni na svojo hitrost vožnje (konstantno-enakomerno). Predvidevajmo, da lahko izredno naletimo na nepričakovano oviro. 

- Izredno je priporočljivo, spremljanje temperature zraka, saj se vozne lastnosti hitro spremenijo. Ob megli nastane tanek sloj vlage, ob zelo nizkih temperaturah tudi pomrzne, kar spremeni lastnosti vozišča in oprijem pnevmatike, itd... .

Več o vožnji v megli tudi na povezavi dars.si.

 

Srečno in varno vožnjo!

PIC


Objavljeno 27.9.2022 v/na Promet.si
https://www.promet.si/sl/vožnja-v-megli-previdno-1
Sferično snemanje vozišča

10.4.2024, Promet.si

Zaradi sferičnega snemanja na avtocestah in hitrih cestah so načrtovane, meritve v soboto in nedeljo (13. in 14. 4., predvidoma med 8:30 in 15:00) na odsekih:

Dela na A2, med priključkoma Jesenice vzhod in zahod (Lipce - Hrušica) - Gorenjska

3.4.2024, Promet.si

 

Meritev stanja vozišč z merilnim vozilom - marec in april 2024

26.3.2024, Promet.si

Od petka, 29. marca do 9. aprila bodo izvajali meritve stanja vozišč na avtocestah in hitrih cestah. 

18 let - Prometnoinformacijskega centra

14.3.2024, Promet.si

18 let – Polnoletni Prometno-informacijski center – 15. 3. 2024

18 let Prometnoinformacijskega centra 15. 3. 2024

14.3.2024, Promet.si

Promet vsak posameznik dojema po svoje. Poznamo različne vrste prometa: cestni, pomorski, letalski, železniški… Z razvojem infrastrukture, globalne družbe in tehnologije pa so postale pomemben del tudi prometne informacije.Več: Vse novice |Promet


Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani