Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Prometna napoved do septembra in statistika

23. avgust 2022, Promet.si, Novice, Promet

Prevešamo se v drugo polovico meseca avgusta. Še vedno poteka selitve narodov, vračajo se jutranje in popoldanske prometne konice. Na drugi strani potekajo priprave na začetek šolskega leta 2022/2023.


Prevešamo se v drugo polovico meseca avgusta. Še vedno poteka selitve narodov, vračajo se jutranje in popoldanske prometne konice. Na drugi strani potekajo priprave na začetek šolskega leta 2022/2023.

Glede na minula obdobja, prakso in ocene ter statistične podatke Policije bo obdobje zelo rizično zaradi povečane gostote prometa. 

Žal se je letos zgodilo za 10 odstotkov več prometnih nesreč kot v enakem obdobju lani. V ospredju je tudi 5 odstotkov več  prometnih nesreč s hudimi posledicami (za 27 več) in za 11,5 odstotka število prometnih nesreč z lažjimi telesnimi posledicami (za 366 več). 

 

V letu 2021 je med 13. in 31. avgustom umrlo kar 11 udeležencev.

Statistika: 

https://www.promet.si/sl/rezultati-preventivne-akcije-trucks-bus-6148-voznikov-785-kr%c5%a1itev-vozite-spo%c4%8diti

https://www.promet.si/sl/statistika-preventivne-akcije-varnost-kolesarjev-29-7-4-8-2022.

 

Do konca avgusta je pričakovati poleg domačega prometa tudi vračanje tujih turistov, večje zgostitve prometa v smeri proti Avstriji oziroma še vedno proti Hrvaški, saj se nekateri odpravljajo še vedno na dopust. Poleg tega pa se vračajo tudi jutranje in popoldanske prometne konice, na določenih lokacijah potekajo tudi različna dela…Občasno prihaja tudi zapiranja nekaterih predorov (npr. Šentvid, Karavanke) zaradi povečane gostote prometa.

Po statistiki dogodkov sodeč, je še vedno veliko zastojev zaradi upočasnjene vožnje, vožnje s tempomati, upočasnjena vožnja na voznih in prehitevalnih pasovih, nedovoljeno prehitevanje tovornih vozil na avtocestnem križu, okvare vozil, izgubljeni tovori, nepravilno vključevanje in izključevanje v promet, prometne nesreče, gledanje izrednih dogodkov, hitre vremenske spremembe in drugo...

Aktivni tempomat oziroma sistem za samodejno uravnavanje varnostne razdalje in vzdrževanje nastavljene hitrosti je učinkovit vozniški pripomoček, s katerim je vožnja varnejša in udobnejša, pa vendar velikokrat opažamo, da se nekateri vozniki ne umikajo vozilom za sabo, uporabljajo napačno hitrost ter niso uvidevni do ostalih voznikov.

Dnevno obveščanje o prometnih dogodkih, osveščanje o pomenu upoštevanja prometnih pravil, preventivne akcije, strpnost, žal ne zaležejo, če se ne bo spremenil sleherni posameznik in tudi njegov način razmišljanja ter način vožnje (kultura, tolerantost, vzajemnost, upoštevanje slehernega udeleženca v prometu)…

Iz prakse sodeč, je občasno dobrodošlo, da se na določeno pot do službe odpravite tudi po drugih poteh, da vam dnevna vožnja na daljše razdalje ne postane rutina, saj le tako občasno postanemo nepozorni za izredne dogodke, še posebno na območju naselij.

 

Predlagamo, da ustrezno načrtujete pot do cilja. Spremljate stanje na cestah, prometno signalizacijo in obvestila, se odpravite pravočasno z urejenim vozilom ter spoštujete prometna pravila.

 

Koristno je tudi uporabljati priporočene vire informacij:

spletna stran promet.si,

operater na 1970 (klic ni brezplačen) ali odzivnik na 080 22 44,

mobilna aplikacija Promet+,

družbena omrežja (@promet_si@dars_si in www.facebook.com/vozimo.pametno),

prometni koledar,

prometne informacije radijskih postaj in TV vsebine.

 

Vir: lastni vir PIC, Policija.si.

PIC


Objavljeno 23.8.2022 v/na Promet.si
https://www.promet.si/SL/prometna-napoved-do-septembra-in-statistika




Sferično snemanje vozišča

10.4.2024, Promet.si

Zaradi sferičnega snemanja na avtocestah in hitrih cestah so načrtovane, meritve v soboto in nedeljo (13. in 14. 4., predvidoma med 8:30 in 15:00) na odsekih:

Dela na A2, med priključkoma Jesenice vzhod in zahod (Lipce - Hrušica) - Gorenjska

3.4.2024, Promet.si

 

Meritev stanja vozišč z merilnim vozilom - marec in april 2024

26.3.2024, Promet.si

Od petka, 29. marca do 9. aprila bodo izvajali meritve stanja vozišč na avtocestah in hitrih cestah. 

18 let - Prometnoinformacijskega centra

14.3.2024, Promet.si

18 let – Polnoletni Prometno-informacijski center – 15. 3. 2024

18 let Prometnoinformacijskega centra 15. 3. 2024

14.3.2024, Promet.si

Promet vsak posameznik dojema po svoje. Poznamo različne vrste prometa: cestni, pomorski, letalski, železniški… Z razvojem infrastrukture, globalne družbe in tehnologije pa so postale pomemben del tudi prometne informacije.



Več: Vse novice |Promet


Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani