Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Prometna napoved do septembra in statistika

23. avgust 2022, Promet.si, Novice, Promet

Prevešamo se v drugo polovico meseca avgusta. Še vedno poteka selitve narodov, vračajo se jutranje in popoldanske prometne konice. Na drugi strani potekajo priprave na začetek šolskega leta 2022/2023.


Prevešamo se v drugo polovico meseca avgusta. Še vedno poteka selitve narodov, vračajo se jutranje in popoldanske prometne konice. Na drugi strani potekajo priprave na začetek šolskega leta 2022/2023.

Glede na minula obdobja, prakso in ocene ter statistične podatke Policije bo obdobje zelo rizično zaradi povečane gostote prometa. 

Žal se je letos zgodilo za 10 odstotkov več prometnih nesreč kot v enakem obdobju lani. V ospredju je tudi 5 odstotkov več  prometnih nesreč s hudimi posledicami (za 27 več) in za 11,5 odstotka število prometnih nesreč z lažjimi telesnimi posledicami (za 366 več). 

 

V letu 2021 je med 13. in 31. avgustom umrlo kar 11 udeležencev.

Statistika: 

https://www.promet.si/sl/rezultati-preventivne-akcije-trucks-bus-6148-voznikov-785-kr%c5%a1itev-vozite-spo%c4%8diti

https://www.promet.si/sl/statistika-preventivne-akcije-varnost-kolesarjev-29-7-4-8-2022.

 

Do konca avgusta je pričakovati poleg domačega prometa tudi vračanje tujih turistov, večje zgostitve prometa v smeri proti Avstriji oziroma še vedno proti Hrvaški, saj se nekateri odpravljajo še vedno na dopust. Poleg tega pa se vračajo tudi jutranje in popoldanske prometne konice, na določenih lokacijah potekajo tudi različna dela…Občasno prihaja tudi zapiranja nekaterih predorov (npr. Šentvid, Karavanke) zaradi povečane gostote prometa.

Po statistiki dogodkov sodeč, je še vedno veliko zastojev zaradi upočasnjene vožnje, vožnje s tempomati, upočasnjena vožnja na voznih in prehitevalnih pasovih, nedovoljeno prehitevanje tovornih vozil na avtocestnem križu, okvare vozil, izgubljeni tovori, nepravilno vključevanje in izključevanje v promet, prometne nesreče, gledanje izrednih dogodkov, hitre vremenske spremembe in drugo...

Aktivni tempomat oziroma sistem za samodejno uravnavanje varnostne razdalje in vzdrževanje nastavljene hitrosti je učinkovit vozniški pripomoček, s katerim je vožnja varnejša in udobnejša, pa vendar velikokrat opažamo, da se nekateri vozniki ne umikajo vozilom za sabo, uporabljajo napačno hitrost ter niso uvidevni do ostalih voznikov.

Dnevno obveščanje o prometnih dogodkih, osveščanje o pomenu upoštevanja prometnih pravil, preventivne akcije, strpnost, žal ne zaležejo, če se ne bo spremenil sleherni posameznik in tudi njegov način razmišljanja ter način vožnje (kultura, tolerantost, vzajemnost, upoštevanje slehernega udeleženca v prometu)…

Iz prakse sodeč, je občasno dobrodošlo, da se na določeno pot do službe odpravite tudi po drugih poteh, da vam dnevna vožnja na daljše razdalje ne postane rutina, saj le tako občasno postanemo nepozorni za izredne dogodke, še posebno na območju naselij.

 

Predlagamo, da ustrezno načrtujete pot do cilja. Spremljate stanje na cestah, prometno signalizacijo in obvestila, se odpravite pravočasno z urejenim vozilom ter spoštujete prometna pravila.

 

Koristno je tudi uporabljati priporočene vire informacij:

spletna stran promet.si,

operater na 1970 (klic ni brezplačen) ali odzivnik na 080 22 44,

mobilna aplikacija Promet+,

družbena omrežja (@promet_si@dars_si in www.facebook.com/vozimo.pametno),

prometni koledar,

prometne informacije radijskih postaj in TV vsebine.

 

Vir: lastni vir PIC, Policija.si.

PIC


Objavljeno 23.8.2022 v/na Promet.si
https://www.promet.si/sl/prometna-napoved-do-septembra-in-statistika
Zanimivosti - sova na obisku A2

28.9.2023, Promet.si

Tudi živali imajo svoj ritem in počitek. Sodelavec vzdrževanja ACB Novo mesto - izpostave Drnovo, je ob rednih vzdrževalnih delih na dolenjskem avtocestnem kraku, ujel v objektiv počitek sove na odstavnem pasu.

Dnevi mobilnosti 16. - 22. september

22.9.2023, Promet.si

Po podatkih MOL, bodo v okviru Evropskega tedna mobilnosti 16. - 22. septembra; pred Dnevom brez avtomobila v Ljubljani (22. 9.), za motorni promet zaprte nekatere ulice in ceste oziroma spremenjen potek prometa.

Vzdrževalna dela med Trebnjem in Kronovim v času od 13. do 22. septembra 2023

13.9.2023, Promet.si

Zaradi del (menjave drenažnih asfaltov) so načrtovane zapore voznih, prehitevalnih in odstavnih pasov po dnevih in predvidenih urah, ki jih navajamo spodaj v vsebini.

Dela na A2 med Trebnjem in Kronovim v času od 13. do 22. septembra 2023

13.9.2023, Promet.si

Na dolenjski avtocesti A2, med Trebnjem in Kronovim so načrtovana dela, v času od 13. do 22. septembra 2023.

Dela na A2 med Trebnjem in Kronovim v času od 13. do 22. septembra 2023

13.9.2023, Promet.si

Na dolenjski avtocesti A2, med Trebnjem in Kronovim so načrtovana dela, v času od 13. do 22. septembra 2023.Več: Vse novice |Promet


Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani