Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Nov sistem LED smernikov za vidno vodenje prometa v primeru megle

19. december 2018, Promet.si, Novice, Promet

 


 

V DARSu se močno zavedamo problematike vožnje v zelo gosti megli, zato smo v zadnjih letih izvedli več ukrepov, s katerimi želimo povečati varnost vožnje v megli. V ta namen je letos postavljena nova spremenljiva prometna signalizacija (Goli vrh, Ravbarkomanda, Celje center, Tepanje, Dramlje, pred predorom Markovec, na lokaciji bivših cestninskih postaj Log in Torovo), uveden testni sistem označevanja na vozišču (polkrogi na vozišču ob desni črti in s prometno signalizacijo) na odseku pri Domžalah, pred Grosupljem ter na Golem vrhu, nadgrajena aplikacija za telefone (optimizirano opozarjanje na meglo preko Prometno informacijskega centra) ter v mesecu decembru izveden testni sistem vidnega vodenja prometa v primeru megle na odseku Golega vrha (AC A1, Nanos). Sistem vključuje cestno vremenske postaje, ki v primeru zaznave zmanjšane vidljivosti (več stopenj megle) samodejno vklopi osvetlitev LED na obeh straneh smernega vozišča.

 

 

Rdeče LED luči se vklopijo in vozniku nakazujejo rob vozišča ter ga vodijo v primeru megle. Ob manjši megli se zgolj vklopijo, ob bolj gosti megli, ko je vidnost nevarno zmanjšana, pa utripajo in s tem dodatno opozarjajo na večjo previdnost in zbranost voznika.

Sistem bomo uporabili tudi za opozarjanje na močno burjo, ki je prisotna na tem odseku. Ker je burjo težko zaznati, bomo s pomočjo LED smernikov opozarjali tudi na ta nevarni pojav v prometu. V prvih dneh delovanja sistema smo zaznali že veliko pozitivnih izkušenj in pohval uporabnikov avtocest.

 

Sistem bomo testno uporabljali, ga optimizirali in prilagajali stanju na terenu s ciljem, da v primeru pozitivnega rezultata tesnega projekta nadaljujemo z  to investicijo tudi na ostalih vremensko neugodnih odsekih AC/HC.

 


Objavljeno 19.12.2018 v/na Promet.si
http://www.promet.si/portal/sl/nov-sistem-led-smernikov-za-vidno-vodenje-prometa-v-primeru-megle.aspx




Meritev stanja vozišč z merilnim vozilom - marec in april 2024

26.3.2024, Promet.si

Od petka, 29. marca do 9. aprila bodo izvajali meritve stanja vozišč na avtocestah in hitrih cestah. 

18 let - Prometnoinformacijskega centra

14.3.2024, Promet.si

18 let – Polnoletni Prometno-informacijski center – 15. 3. 2024

18 let Prometnoinformacijskega centra 15. 3. 2024

14.3.2024, Promet.si

Promet vsak posameznik dojema po svoje. Poznamo različne vrste prometa: cestni, pomorski, letalski, železniški… Z razvojem infrastrukture, globalne družbe in tehnologije pa so postale pomemben del tudi prometne informacije.

Sferično snemanje vozišča na gorenjski avtocesti

6.3.2024, Promet.si

Meritve laserskega skeniranja in sferičnega fotografiranja bodo izvajali na A2, in sicer med priključkoma Kranj zahod in Vodice, v obe smeri. Meritve bodo potekale v petek, 8. 3., med 9.30 in 14. uro.

Avstrija - priporočila kolegov ASFINAG - napoved snega

23.2.2024, Promet.si

 Konec tega tedna (23., 24. in 25. februarja 2024), je napovedan dež in sneg do nižin, kar lahko povzroči oviran promet na cestah. Med bolj obremenjenimi območji je Brenner, na avtocesti Tauern, predeli severne Tirolske in Koroške. 



Več: Vse novice |Promet


Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani