Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Prometna opozorila za poletje 2014

17. junij 2014, Promet.si, Novice, Promet

Tako kot vsako poletje, naj vozniki tudi letos vsak konec tedna, vse do sredine septembra, računajo na povečan promet proti morju oz. Hrvaški in nazaj.


Tako kot vsako poletje, naj vozniki tudi letos vsak konec tedna, vse do sredine septembra, računajo na povečan promet proti morju oz. Hrvaški in nazaj.

Nekaj odsekov, kjer ob močno povečanem prometu pričakujemo zastoje

- Avtocesta A4 Maribor – Ptuj, na koncu avtoceste pri Ptuju, kjer se promet preusmeri z dveh pasov na en pas.

- Avtocesta A2 Karavanke – Ljubljana, pred predorom Karavanke

- Glavna cesta št. 11 Koper – Šmarje – Dragonja.

- Glavna cesta št. 111 Koper – Izola – Portorož.

- Glavna cesta št. 9 Kozina – Starod

- Glavna cesta št. 6 Postojna – Ilirska Bistrica – Jelšane.

Vsako leto se povečuje tudi promet od vzhoda proti zahodu in nazaj. V poletnem času je tako med avtocestami v Sloveniji najbolj obremenjena primorska avtocesta A1 med Ljubljano in Koprom. Zato je na tej cesti ob morebitni prometni nesreči ali nujnem intervencijskem posegu pričakovati daljše zastoje.

Najbolj obremenjeni mejni prehodi

Najbolj obremenjen mejni prehod bo po zadnjih izkušnjah Dragonja na cesti Koper – Šmarje – Dragonja, nekoliko manj pa Sečovlje (na cesti Portorož – Sečovlje). Alternativa zanju je lahko mejni prehod Sočerga (na cesti Gračišče – Sočerga).

Ob posameznih konicah pričakujemo daljše čakanje tudi na mejnih prehodih Starod (na cesti Kozina – Starod), Jelšane (na cesti Ilirska Bistrica – Jelšane), Obrežje (na avtocesti Novo mesto – Obrežje) in Gruškovje (na cesti Ptuj – Gruškovje).

Dela na cestah

Čeprav je v gradbeništvu poletje najboljša sezona, bodo na odsekih, kjer je v turistični sezoni največ prometa, dela večinoma ustavljena. Do zaključka del, predvidoma konec julija, bo oviran promet na štajerski avtocesti A1 med Šentrupertom in Vranskim. Na slovenskih avtocestah se pospešeno postavljajo protihrupne ograje, zato voznike opozarjamo na postavljene zapore, ki pa ob upoštevanju predpisov in signalizacije ne bodo bistveno vplivale na pretočnost prometa v poletnih mesecih.

Omejitve tovornega prometa

V Sloveniji v času turistične sezone veljajo strožje omejitve za tovorni promet, in sicer je omejitev z nedelj in praznikov razširjena tudi na sobote med 8. in 13. uro, na primorskih cestah pa velja ob sobotah od 6. do 16. ure, ob nedeljah in praznikih pa od 8. do 22. ure.

Prav tako je tudi letos za turistično sezono avstrijski upravljavec avtocest napovedal prepoved prometa za tovorna vozila nad 7,5 t skozi predor Karavanke. Prepoved bo veljala vse sobote od 28. 6. do 13. 9. 2014 od 8.00 do 14.00.

Priporočila voznikom

Bodite strpni do drugih udeležencev. Poleti se na cestah pojavi večje število tujcev, ki ne poznajo cest tako kot domačini.

Pričakujte zastoje tudi izven prometnih konic, ki so običajne v drugih letnih časih.

Najbolj se promet zgosti ob koncih tedna ob petkih popoldne po 14. uri, ob sobotah med 9. in 16. uro (včasih tudi dlje), ob nedeljah med 16. in 21. uro (včasih tudi med 10. in 12. uro). Bolj kot drugi dnevi so prometno obremenjene tudi srede.

Če je le mogoče, se na daljšo pot odpravite izven največjih konic, torej zvečer, ponoči ali zgodaj zjutraj.

Imejte v avtu zadostno količino pijače.

Vedno imejte pri roki dober zemljevid, ki vam bo ob nepredvidenih dogodkih pomagal poiskati alternativno pot. V zadnjem času so bile v Sloveniji obnovljene številne regionalne ceste, po katerih je lahko vožnja ob turističnih prometnih konicah zelo prijetna, saj je v poletnem času na njih praviloma manj prometa.

Vročina lahko še poslabša zdravstvene težave ali utrujenost, zato se za volan usedite le spočiti in zdravi. Na daljši poti načrtujte več postankov.

Izogibajte se prtljagi na zadnjih policah, saj v primeru trka ali ostrega zaviranja lahko poškoduje potnike.

Vozite zmerno.

Ob veliki vročini se pri preveliki hitrosti pnevmatike hitreje obrabijo ali celo poškodujejo, še posebej, če imate avto hkrati obremenjen z veliko prtljage.

Bodite pozorni na napovedi poslabšanja vremena. Plohe in nevihte v hipu spremenijo vozne razmere.

Dež po daljšem obdobju vročega in suhega vremena lahko pomeni zelo spolzko cestišče.

Ob morebitni toči ne ustavljajte v predorih in pod nadvozi. To je zelo nevarno početje in vas lahko stane več kot popravilo avta zaradi toče.

Bodite posebej pozorni na motoriste in kolesarje.

Če se odpravljate v tujino, se pozanimajte o prometnih predpisih v državah, skozi katere boste potovali.

Še pred potovanjem se na www.promet.si pozanimajte, kakšno je stanje na cestah in pridobite kontakte za prometne informacije v državah, kamor potujete.

Med vožnjo dobite sveže informacije za slovenske ceste na telefonu 1970 za avtoceste tudi na avtomatskem odzivniku 080 22 44.

Imejte vključen radio, na katerem lahko pričakujete prometne informacije (npr. Radio SI).

Prometno-informacijski center


Avtor: Promet.si




V Ljubljani - prireditve od 9. - 11. maja 2024

3.5.2024, Promet.si

Ljubljana, Pohod po Poti okoli Ljubljane, 9. maj (četrtek), med 9. in 13. uro.

Kolesarska dirka »GP Gorenjska, maj 2024«

30.4.2024, Promet.si

Kolesarska dirka bo potekala po: Kamniku, Komendi, Cerkljah na Gorenjskem, Preddvoru, Golniku, Tržiču, Begunjah, Vrbi, Jesenicah, Kočni, Gorjah, Zatrniku in okolici, predvidoma od 11:30 do 19:00 ure.

Kolesarska dirka »GP Gorenjska, 19. maj 2024«

30.4.2024, Promet.si

Kolesarska dirka bo potekala po: Kamniku, Komendi, Cerkljah na Gorenjskem, Preddvoru, Golniku, Tržiču, Begunjah, Vrbi, Jesenicah, Kočni, Gorjah, Zatrniku in okolici, predvidoma od 11:30 do 19:00 ure.

A1, Fram – Slovenska Bistrica delne in popolne zapore.

30.4.2024, Promet.si

Zaradi izvedbe obnove voziščne konstrukcije na avtocesti A1, odsekih Fram – Slov. Bistrica proti Ljubljani, bo predvidoma od 6. 5., do vključno 15. 11. 2024 bistveno spremenjen prometni režim.

A1, Fram – Slovenska Bistrica delne in popolne zapore

30.4.2024, Promet.si

Zaradi izvedbe obnove voziščne konstrukcije na avtocesti A1, odsekih Fram – Slov. Bistrica, bo predvidoma od 6. 5., predvidoma do sredine novembra (15. 11. 2024) bistveno spremenjen prometni režim.



Več: Vse novice |Promet


Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani