Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Sneženje 2. in 3. decembra 2020

6. december 2020, Promet.si, Novice, Promet

Za nami je prvo močnejše sneženje v tej zimski sezoni.


Za nami je prvo močnejše sneženje v tej zimski sezoni.

Največ težav je sneženje povzročilo na cestah na območju med Senožečami in Postojno, kjer je poleg močnega sneženja še močna burja nanašala nov sneg in dodatno zmanjševala vidljivost. 

Težave se lahko pojavijo, ko vozila brez ustrezne zimske opreme obstanejo, predvsem na klancih. Ob tem se zgodi, da posledično obstanejo tudi druga vozila, kar je na klancih problematično predvsem za tovornjake, ki nimajo več zagona, da bi lahko nadaljevali vožnjo. To pomeni lahko tudi zastoje, zaprto cesto in daljše čakanje. 

   

   

Primorska avtocesta je bila med Senožečami in Nanosom zato več časa neprevozna. Seveda moramo upoštevati vreme, saj je ob močnem sneženju še burja z nanosi snega na vozišče povzročala težke vozne razmere.

Zaradi vremenskih in prometnih razmer na primorski avtocesti so iz smeri Ljubljane proti Kopru ter iz smeri Kopra in Fernetičev proti Ljubljani izločali tovorna vozila.

V zastoju vsakič vzpostavimo PAS ZA INTERVENCIJSKA VOZILA.

V primeru zaprtih cest in zastojev obstanejo tudi plužne skupine, kar jim onemogoči nadaljnje vzdrževanje cest.

 

Če med vožnjo srečamo tako skupino, je NE PREHITEVAMO. Pluženje poteka z nižjo hitrostjo, kot smo je na avtocestah vajeni, zato je potrebne samo nekoliko strpnosti, da vzdrževalci opravijo svoje delo in jim ga z morebitnim prehitevanjem in manevriranjem med plugi ne otežujemo.

Dejstvo je, da so v takih vremenskih razmerah, kot so bile 2. in 3. decembra 2020 kljub pluženju, ceste hitro spet zasnežene. Veter konstantno nanaša nov sneg in dela zamete, zato v takih primerih ne moremo pričakovati čistih cest, brez snega.

Vremenske in vozne razmere se med vožnjo iz smeri Kopra proti Ljubljani lahko hitro spremenijo in presenetijo voznike. 

Četudi je priobalno območje Slovenije izvzeto iz zakona o obvezni uporabi zimske opreme na vozilih, je ta OBVEZNA TAKRAT, KO SE ZIMSKE RAZMERE POJAVIJO TUDI NA TEM OBMOČJU IN KO GREDO VOZNIKI DRUGAM PO SLOVENIJI.

Vozniki se moramo na slabše vozne razmere pripraviti. Najprej s spremljanjem vremenske napovedi. V primeru napovedanega poslabšanja vremena, če je to možno, prestavimo morebitne opravke. Žal v teh časih nimamo alternativnih možnosti uporabe javnega prevoza, zato pa moramo toliko bolj načrtovati pot.

Upoštevajmo, da je zavorna pot daljša, zmanjšajmo hitrost in povečajmo varnostno razdaljo, saj je bila tudi prekratka varnostna razdalja vzrok za številne prometne nesreče in zapore cest. 

Zaradi prekratke varnostne razdalje se je prometna nesreča zgodila tudi na gorenjski avtocesti pri Lescah, ki je bila prav tako več ur zaprta.

 Vir: Policija

V zimskem času je zelo pomembno, da upoštevamo naslednja priporočila:

Nikoli se na pot ne odpravimo brez ustrezne zimske opreme.

Poskrbimo tudi za ustrezno pripravo vozila.

Pomembno je tudi, da je v rezervoarju vedno zadostna količina goriva, prav pa v primeru zastojev pridejo tudi lopata, voda, prigrizki, zdravila, če jih redno jemljemo, topla oblačila in obutev in dodatna baterija za telefon. 

Nujno je, da vozilo pred začetkom poti očistimo. Najprej zato, da imamo boljšo vidljivost, pa tudi zato, da padajoči sneg in led z vozila med vožnjo ne poškodujeta drugih vozil in udeležencev prometu.  

PREDVSEM PA OCENIMO IN UPOŠTEVAJMO SVOJE VOZILO IN SVOJE SPOSOBNOSTI VOŽNJE V SLABIH VREMENSKH RAZMERAH IN POT RAJE PRESTAVIMO NA UGODNEJŠI ČAS. 

Pred potjo vedno preverimo trenutno stanje na cestah. Na voljo imamo več možnosti, na teletekstu na straneh 170 – 173, na telefonskih številkah 1970 in 080 22 44 (odzivnik), na spletni strani www.promet.si, s pomočjo mobilne aplikacije Promet+ ter s poslušanjem radijskih postaj.

 


Objavljeno 6.12.2020 v/na Promet.si
https://www.promet.si/portal/sl/sneženje-2-in-3-decembra-2020.aspx




Sferično snemanje vozišča

10.4.2024, Promet.si

Zaradi sferičnega snemanja na avtocestah in hitrih cestah so načrtovane, meritve v soboto in nedeljo (13. in 14. 4., predvidoma med 8:30 in 15:00) na odsekih:

Sferično snemanje vozišča

10.4.2024, Promet.si

Zaradi sferičnega snemanja na avtocestah in hitrih cestah so načrtovane, meritve v soboto in nedeljo (13. in 14. 4., predvidoma med 8:30 in 15:00) na odsekih:

Dela na A2, med priključkoma Jesenice vzhod in zahod (Lipce - Hrušica) - Gorenjska

3.4.2024, Promet.si

 

Dela na A2, med priključkoma Jesenice vzhod in zahod (Lipce - Hrušica) - Gorenjska

3.4.2024, Promet.si

 

Meritev stanja vozišč z merilnim vozilom - marec in april 2024

26.3.2024, Promet.si

Od petka, 29. marca do 9. aprila bodo izvajali meritve stanja vozišč na avtocestah in hitrih cestah. 



Več: Vse novice |Promet


Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani